Ieder van ons kan veel bijdragen aan het milieu om het te redden. Het begint met hoe en welke boodschappen we kopen. In dit artikel heb ik tien tips verzameld over bewust winkelen en duurzaam consumeren; Waar je op moet letten en hoe je zelfs geld kunt besparen.

1 – Let op biologische kwaliteit

Biologisch is goed voor het klimaat. Vooral groenten en fruit van biologische boerderijen zijn aanzienlijk klimaatvriendelijker dan producten uit de conventionele landbouw. Biologische landbouw gebruikt tot een derde minder energie, waardoor er minder klimaatschadelijke koolstofdioxide vrijkomt.

De belangrijkste reden hiervoor is het niet gebruiken van minerale meststoffen, waarvan de productie veel energie kost. Tegelijkertijd bevatten biologische appels en aardappelen meer voedingsstoffen, zoals vitamine C. Dit komt doordat biologische producten minder water bevatten.

2 – Koken met seizoen producten

Ik denk niet dat je rond de kerst nog een aardbeientaart hoeft te bakken alleen maar omdat er nog aardbeien in de supermarkt liggen. Ze moeten van ver worden vervoerd en ook worden opgeslagen. Ik kook alleen wat er momenteel geoogst wordt of in onze omgeving bij de boeren wordt aangeboden.

Veel mensen hebben bedenkingen bij het kweken onder een plastic folie. Ik heb gemerkt dat dit voor sommige groenten een paar weken aan het seizoen kan toevoegen, omdat de warmte eronder wordt vastgehouden. Tomaten kunnen bijvoorbeeld tot ver in oktober of zelfs november worden geoogst bij thuistelers.

TIP: Groenten en fruit uit de regio haal je op de weekmarkten. Voordeel: korte transportroutes!

Bewust winkelen

3 – Winkel met je eigen tas en fiets

De stoffen tas is een goed begin om afval te verminderen. Ik heb er overal wat rondslingeren, ook in de fietstassen. In het algemeen de fiets: Wie nog kan, houdt zichzelf gezond door te fietsen en het is een klimaat neutrale vorm van vervoer. En in de stad kun je spullen laten bezorgen door fietskoeriers.

⌂ TIP: Bereid voedsel over? Bewaar het in de diepvries voor een volgende keer, een makkelijke lunch of om mee te nemen naar school of werk.

Gooi niets weg. Doe niet aan voedselverspilling!

4 – Drink kraanwater

Kraanwater is duurzaam omdat er geen transportroutes voor nodig zijn en het is goedkoop. Maar er zijn kwaliteitsverschillen van regio tot regio. Als je bang bent voor vuilresten in het water, kun je het filteren. Maar de waterleidingbedrijven in Nederland doen er alles aan om het drinkwater voor ons goed te behandelen. Overigens wordt mineraalwater uit de fles lang niet zo streng gecontroleerd.

5 – Koop lokale producten

Wie kiest voor seizoen producten uit de regio en winkelt op boerenmarkten, steunt bijvoorbeeld lokale producenten en levert een belangrijke bijdrage aan klimaat- en milieubescherming. De toegevoegde waarde blijft in de regio, lange transporten zijn niet meer nodig. Bovendien is het eten vers en erg lekker.
Producten uit de regio zijn inmiddels ook in veel supermarkten verkrijgbaar.

6 – Kook i.p.v. opwarmen

Kant-en-klaarmaaltijden zijn er in hartige en zoete varianten. Ze hebben echter een slecht ecologisch evenwicht door de industriële productie, om nog maar te zwijgen van de grote hoeveelheid verpakkingsafval en de vitamines, die verloren gaan bij de verwerking. Als het echt niet anders kan, kies dan voor een maaltijd met een hoog aandeel groenten erin. En maak de kant-en-klaarmaaltijd compleet met verse kruiden en salades.

Kant-en-klaar producten worden aanzienlijk bewerkt en hebben een slecht ecologisch evenwicht

7 – Winkel plasticvrij bij verpakkingsvrije winkels

Het is verbazingwekkend hoeveel plastic afval je als gezin kunt besparen. En het is leuk om te zien hoe mensen reageren als je je eigen potjes meeneemt naar de winkel.

Check of er bij jou in de buurt ook bulkwinkels zijn. Hoewel het in het dagelijks leven moeilijk te implementeren is om volledig zonder plastic te doen. Wat dat betreft accepteer ik dat bijvoorbeeld rijst in plastic verpakt is. Aan de andere kant koop ik alleen yoghurt in glazen potten.

Je moet het praktisch bekijken en het moet te doen zijn. Daarom: plasticreductie is beter dan jezelf er helemaal van onthouden. Op die manier kun je het ook beter volhouden.

LEESTIP: Verpakkingsvrije winkels

Bewust winkelen

8 – Koop vlees bij de slager (en niet te veel)

De productie van vlees vervuilt het milieu. Maar als je niet zonder wilt, hoef je geen slecht geweten te hebben. Ik raad aan om vlees bij de slager te kopen. Dit scheelt niet alleen veel afval, maar in goede slagerijen kun je ook nagaan of de goederen uit de regio komen en misschien zelfs biologische kwaliteit hebben. Bovendien krijg je precies wat je wilt.

En: We moeten weer leren dat vlees niet altijd goedkoop hoeft te zijn, maar vooral van hoge kwaliteit. Je kunt beter een paar dagen geen biefstuk kopen, zodat, als je er dan eentje koopt, het van perfecte kwaliteit is.

9 – Kweek je eigen kruiden en groenten

Om jezelf en je gezin volledig te onderhouden van groenten en fruit, heb je ongeveer 150 vierkante meter per persoon nodig. Als je geen tuin hebt: Boeren stellen vaak velden beschikbaar waarop je je spullen kunt verbouwen voor een pacht. Gewoon vragen!

En kruiden kunnen gemakkelijk in bloempotten worden gekweekt, zelfs in het kleinste appartement.

10 – Winkel volgens een menuplan

Te veel geproduceerd en gekocht voedsel belast het klimaat en jouw portemonnee. In Duitsland (waar wij wonen) wordt jaarlijks naar schatting 18 miljoen ton voedsel weggegooid. In Nederland wordt er gemiddeld 50 kilo voedsel per persoon weggegooid! Reken maar uit.

Wat helpt?
Houd je koelkast en voorraadkast in de gaten. Dan zie je wat er meteen moet worden gebruikt, qua houdbaarheid. Daarnaast zorgt een wekelijks kookplan voor structuur en kun je gericht inkopen.

LEESTIP: 10 Ingrediënten voor een perfect weekmenu

En voordat je eten weggooit, raad ik de 3 zintuigen-check aan: zien, ruiken, proeven. Je kunt veel nog steeds eten, zelfs als de houdbaarheidsdatum is verstreken.

TIP: Kijk eerst wat er nog beschikbaar is en ga dan shoppen