Een van de meest tijdrovende bezigheden in het huishouden is wassen. Deze klus komt zelfs meerdere malen per week terug en er lijkt af en toe geen eind aan te komen. Doordat deze huishoudtaak eindeloos doorgaat wil ik je wat tips geven, waardoor het minder van je kostbare tijd in beslag neemt.
De beste tijdbesparende was-tips ooit
1 – Creëer bergruimte
Zorg dat er ruimte boven of naast je wasmachine en droger is waarop of waarin je iets kunt opbergen. Bijvoorbeeld planken of kasten zodat je alles altijd bij de hand hebt, maar buiten het bereik van kinderen.
2 – Werk praktisch
Op die planken zet je een mandje of bakje waarin je weessokken verzamelt. Het stoppen met zoeken naar weessokken gaat je een hoop tijd besparen. Was ze daarom altijd in een aparte waszak die je vervolgens zo in de droger kunt stoppen. Komt het toch nog voor dat er maar één sok uit de wasmachine komt, bewaar deze dan een tijdje in het mandje op de plank.
3 – Zorg voor motivatie
Zorg dat er op de apparaten zo goed als niets staat, behalve misschien een lege wasmand. Hoe opgeruimde, hoe efficiënter je kunt werken. Een opgeruimd washok geeft rust in je hoofd en daardoor kun je gemotiveerder aan de klus beginnen. Bovendien is de lege ruimte op de apparaten bijzonder geschikt om meteen je schone was op te vouwen, zodat het meteen weer opgeruimd is.
4 – Stapel niks op
Het meteen opvouwen van de schone was heeft ook als voordeel dat je (bijna) niets hoeft te strijken, wat ook weer een behoorlijke tijdswinst oplevert. Dit geldt overigens ook voor de wasmachine. Des te eerder je de was uit de machine haalt, des te minder het gaat kreuken. Prop de wasmachine ook niet te vol, zodat de was voldoende ruimte heeft om te kunnen draaien en het kreuken te voorkomen.
Bovendien is het niet goed om wasgoed te lang in de machine te laten zitten. Het gaat stinken door schimmelvorming en dit blijft in je wasmachine hangen. Dus elke wasbeurt erna loop je kans op stinkend wasgoed. Laat ook altijd het deurtje open na een wasbeurt. Ventileer.
5 – Kom meteen in actie
Behandel vlekken meteen en zeker voordat je het in de wasmachine stopt. Allereerst bespaart het je een extra wasbeurt mocht de vlek er na één keer niet uitgaan. Daarnaast bespaart het je nieuwe kleding kopen als je meteen actie onderneemt. Een ingedroogde vlek zou niet meer kunnen verdwijnen na een normale wasbeurt en dan moet het kledingstuk worden vervangen.
6 – Controleer alles
Haal zakken leeg. Spullen die in de zakken van kleding achterblijven en mee gewassen worden kunnen behoorlijke schade aanrichten. En schade kost geld. Denk maar eens aan een pen die gaat lekken, een paperclip die in het kant van je topje blijft haken of zelfs een mobiele telefoon die wordt vergeten en waterschade oploopt.
7 – Sorteer goed
Sorteer de was meteen. Dit scheelt een hoop uitzoekwerk op het moment dat je wilt gaan wassen, en dus ook tijd. Wijs je huisgenoten hier ook op. In mijn washok staan drie wasmanden; een witte voor de ‘witte was’ (vanzelfsprekend), een blauwe voor de handdoeken en beddengoed, een groene voor de ‘gekleurde en donkere was’. Het gaat heel af en toe nog eens mis, maar ze hebben het nu aardig in de smiezen wat waar hoort. Kwestie van herhaling en geduld.
8 – Ga voor kwaliteit
Gebruik kwalitatief goede wasmiddelen, zodat je was ook echt schoon is na één wasbeurt. En kwaliteit hoeft in dit geval niet duur te zijn. Probeer er eens een aantal uit en je zult merken dat een huismerk net zo schoon, of zelfs nog schoner wast dan een wasmiddel van een groot merk. Alles wat in één keer schoon is met een kwalitatief én goedkoper wasmiddel is een besparing in vrijwel alle opzichten. Houd ook een wasmiddel aanbieding in de gaten, dat scheelt nog meer.
9 – Ga voor kwantiteit
Upgrade je wasmachine. Koop niet meteen een nieuwe wanneer de oude nog prima werkt. Maar als je toe bent aan een nieuwe machine zorg dan dat er meer wasgoed in past. In mijn wasmachine past 9 kilo wasgoed in één keer en dat bespaart mij zeker 1 tot 2 wasbeurten per week.
10 – Efficiënt wassen
In het kort nogmaals het aantal stappen, waardoor je efficiënter wast:
- Koffie gemorst? Lippenstift vlekken? Behandel ze gelijk voor! Wacht niet, maar doe het meteen. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer kans dat de vlek niet blijvend is.
- Papieren zakdoeken, kauwgom en scherpe voorwerpen kunnen een kleine ramp veroorzaken in je was en in je wasmachine. Zorg altijd dat alle zakken gecontroleerd worden voordat het kledingstuk in de wasmachine gaat.
- Sorteer op soort door aparte wasmanden te gebruiken voor wit, licht, donker, handdoeken en bijvoorbeeld fijne was. Het scheelt een hoop tijd wanneer er meteen gesorteerd wordt.
- Sorteer op droogtijd. Scheidt kleding met een lange droogtijd, zoals spijkerbroeken en truien van kleding met een korte droogtijd, zoals shirts.
- Monteer een plank boven je was-apparaten of zet een kast neer waarin je alle wasmiddelen en benodigdheden bij de hand hebt. Zorg ook voor een werkblad waarop je de was kunt vouwen.
- Stop sokken altijd in een waszak. Zorg ervoor dat je er twee sokken in stopt en doe het waszak na de wasbeurt in de wasdroger. Zo mist er nooit een sok! Ook beha’s met beugels (of alle ondergoed) kun je beter wassen in een waszak.
- Stop een wasmachine nooit te vol. Allereerst wordt je was er grauw en grijs van, het wordt niet schoon en het kreukt enorm. En strijken is een kwaad dat je beter kunt mijden (voor mij dan).
- Gebruik nooit meer wasmiddel dan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat. Zoek uit wat de hardheid van het water is in jouw gemeente en volg de aanwijzingen op de verpakking.
- Zoals ik al aangaf kun je er voor zorgen dat je zo min mogelijk hoeft te strijken om efficiënt de was te willen doen. Haal daarom, meteen nadat de wasmachine klaar is, de was eruit en leg of hang dit te drogen of stop het in de wasdroger.
- Ik haal mijn was gelijk uit de wasmachine als deze klaar is, klop alles uit voordat ik het in de wasdroger stop. En meteen wanneer deze klaar is vouw ik het wasgoed op. Efficiënt huishouden; daar hou ik van!
Kost het wassen jouw wekelijks ook zoveel tijd? Of heb je misschien nog een extra besparende tip?
NOG MEER WASTIPS!
Hoe kan ik dat linnen overhemd het beste wassen? Hoe krijg ik die koffievlek helemaal uit mijn broek? Hoe houd ik mijn leren schoenen mooi?
Het aanbod van wasmiddelen in de supermarkt is nog nooit zo groot geweest. Toch heb je ongetwijfeld al eens ondervonden dat dit op zich geen garantie is voor een ‘vlekkeloze’ wasbeurt en brandschone kleren: Je trui is opeens een maatje kleiner, je favoriete spijkerbroek vertoont witte strepen, en ga zo maar door.
Handige mailserie WASTIPS
Deze onmisbare en handige mailserie geeft een duidelijk antwoord op al je wasvragen en je vindt er alles in wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je was perfect schoon wordt. Van het op de juiste manier sorteren van wasgoed en de specifieke behandeling van de verschillende soorten textiel tot een aantal gouden droog- en strijktips.
Eerste hulp bij ongelukjes
Verder biedt deze mailserie je de eerste hulp bij wasongelukjes evenals de juiste behandeling van de meest voorkomende vlekken. Hoe je leer moet onderhouden is een compleet onderdeel van deze mailserie en ook vind je veel nuttige schoonmaaktips voor het hele huis.

Wil je deze tips bewaren? Pin dan onderstaande afbeelding op je eigen bord.

Helga Post®
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Ik gebruik colorcatchers… we zijn maar met z’n 3tjes en mijn wasmachine is nooit vol als ik het uitsorteer… dus was ik om de dag 1 wasmachine met een color catcher hoef ik niks uit te sorteren en mijn was machine is vol..
Scheelt een hoop werk en in de kosten..
Leer je medebewoners zélf hun (broek)zakken leeg te maken voordat het de was in gaat. Hun verantwoording. Mocht er geld in zitten dan was dat voor diegene die het vond (ik dus). In dit tijdperk niet helemaal meer relevant, maar toch. Diegene die de was doet is niet verantwoordelijk voor de rotzooi, defect (telefoon) die in de kleding van de eigenaar zit..
Wat ik mis is het advies om de bh's die toch in de wasmachine gewassen worden, in een wasnet te doen. Vanwege de sluiting -haakjes, wat heel naar in andere kleding kan haken. De beugels kunnen bij wat oudere bh's eruit gaan, en de schade die dat aan de machine oplevert…
Dankjewel Jolanda, voor je extra tips.
Het advies voor bh’s (lingerie) vind je hier: https://firmahuishouden.nl/tips-voor-wassen-van-ondergoed/