Ik weet dat het niet ‘cool’ is om over ‘vroeger’ te praten als ouder. Toch verbaas ik me erover dat ik de afgelopen dagen met het mooie weer, bijna geen kind zag buiten spelen. Waarom is dat?

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Als kind was ik nooit thuis (en daarna ook bijna niet). Ik kan me nog goed herinneren dat er in een straat verderop nieuwe woningen werden gebouwd. Toen het geraamte stond en je kon er met je fantasie een écht huis van maken, speelden we daar ‘huisje’. En van de grote bergen zand die overal lagen, maakten we een racebaan en vlogen er met onze fietsen en skelters overheen, alsof we echte coureurs waren.

Onze kinderen hebben ook altijd buiten gespeeld, tot hun puberjaren. Toen kwam helaas de mobiele telefoon en de gameboy en ging het van buiten spelen naar buiten zitten naar binnen zitten.

Waarom zou een kind buiten moeten spelen?

De kinderen van tegenwoordig zitten gemiddeld zeven uur per dag achter elektronica, zoals televisie, tablets, laptops en telefoons. Het valt niet te ontkennen wat de statistieken laten zien – de kinderen van vandaag ruilen actief buitenspelen in voor een meer zittende levensstijl, met ernstige gevolgen voor hun gezondheid en algemeen welzijn.

De nationale paniek over kinderen die te veel tijd binnenshuis doorbrengen, is zo extreem geworden dat de crisis een naam heeft: Nature Deficit Disorder.

Er is niet zoveel ruimte buiten als vroeger

Kinderen hinkelen buiten spelen

Een van de meest voor de hand liggende redenen is dat de buitenruimte tegenwoordig beperkter is. Veel plekken om te spelen hebben plaatsgemaakt voor huizen, gebouwen en auto’s. Er rijden steeds meer voertuigen door de straten en dat weten ouders. Omdat ze zich bewust zijn van het gevaar dat gepaard kan gaan met buitenspelen in de buurt, laten ze hun kinderen dat niet zo vaak doen.

♥ LEESTIP: Kinderen de natuur leren verkennen | 8 redenen

Kinderen geven de voorkeur aan kleinere vriendengroepen

Buiten spelen is erg gunstig voor kinderen. Ze kunnen rennen, springen, spelletjes spelen zoals verstoppertje spelen, en al deze dingen kunnen hen helpen hun fysieke vaardigheden te vergroten . Ze bewegen, ze zijn actief, ze blijven gezond. Ze kunnen ook nieuwe vrienden maken in hun buurt en zo krijgen ze de kans om hun sociale vaardigheden te verbeteren. Generatie Alpha ontwikkelt zijn sociale vaardigheden echter anders, en technologie speelt hier zeker een rol.

Kinderen zijn selectiever geworden met hun vrienden. Omdat ze online zijn, kiezen ze echt wie hun vrienden zullen zijn. Door digitaal vriendschappen te sluiten, kunnen kinderen niet op dezelfde manier met hun leeftijdsgenoten omgaan als in een persoonlijke situatie. Het begint allemaal met het klikken op knoppen. Kinderen leren hoe ze hun vrienden kunnen kiezen uit een enorm netwerk op basis van hun online kenmerken. 

♥ LEESTIP: 7 Manieren waarop ik mijn kinderen milieuvriendelijk opvoed

Generatie Alpha heeft het te druk

Kind speelt met mobiele telefoon en kind wil buiten spelen met bal

De ouders van vandaag willen dat hun kinderen vanaf hun vroege kinderjaren betrokken raken bij verschillende activiteiten. Ze geloven dat ze dingen beter kunnen leren als ze op jonge leeftijd beginnen. En dat is zeker waar. 

Nieuwe ouders hebben echter de neiging het evenwicht te verliezen door hun kinderen al op zeer jonge leeftijd te dwingen om te veel verschillende activiteiten te ondernemen. Vaders en moeders zijn bijvoorbeeld trotser op hun kinderen als ze beginnen te leren lezen op de leeftijd van twee in plaats van zes. Maar heeft dat zin?

Te veel activiteiten zetten kinderen onder druk, waardoor hun creativiteit afneemt. Meer nog, omdat ze prioriteit moeten geven aan acties die hen zouden moeten opvoeden, hebben ze de neiging om steeds minder tijd te hebben om te spelen. En dat doet ook afbreuk aan hun motivatie om buiten te zijn.

♥ LEESTIP: 5 Manieren waarop ik mijn kinderen een gezonde leefstijl aanleerde

17 Voordelen van buiten spelen

  1. Verbeterde motoriek, fysiek gezonder
  2. Lagere BMI
  3. Verbeterde gezondheid
  4. Verbeterde spierkracht
  5. Verhoogde openheid met ouders en verzorgers
  6. Groter zelfbewustzijn
  7. Waardering voor natuur en milieu
  8. Gebruik van alle vijf de zintuigen
  9. Ontwikkeling onafhankelijkheidsgevoel
  10. Hersenontwikkeling
  11. Verbeterde communicatieve vaardigheden
  12. Uitgebreide leerruimte
  13. Risico van bijziendheid verkleinen
  14. Voldoende zonlicht voor lichaam en hersenen
  15. Vermindert stress en vermoeidheid
  16. Beter leren denken
  17. Bevordert creativiteit en verbeeldingskracht

Hoe stimuleer je een kind om buiten te spelen?

Kind buiten spelen met water en een emmer

Buiten spelen en de natuur ontdekken is voor alle leeftijden.

Baby

Hoe eerder je de natuur met je baby deelt, hoe groter de kans dat hij een levenslange liefde voor het buitenleven ontwikkelt. Zelfs baby’s en peuters kunnen in de natuur spelen en leren. Maak een wandeling door de bomen met een drager of kinderwagen. Gooi een dekentje op het gras of de zachte aarde. Laat je baby genieten van de frisse bries, vogelgeluiden, bosgeuren en plantentexturen. Geef ze wat tijd buiten op hun buik , blaas bellen waar ze naar kunnen reiken en kijk hoe ze glinsteren in de zon.

Kleuter

  • Bouw natuursculpturen met twijgen, bladeren, kegels, stenen en meer door de verzamelde items in een deegbodem te plakken. Vraag je kind wat voor patronen ze zien bij de verschillende items. Of laat je kind in de modder spelen met oude potten, pannen, keukengerei en huishoudgereedschap om de zintuigen en motoriek te ontwikkelen.
  • Fiets of wandel met het gezin in de buurt of zoek een nieuw park om te verkennen. Als je een fietskar hebt of je kind kan fietsen, ga dan lekker fietsen terwijl je van de buitenlucht geniet. Beschrijf wat je onderweg ziet en praat over het weer. Gebruik veel details om hen te helpen nieuwe woorden te leren en al hun zintuigen te prikkelen.
  • Neem de tijd voor verhalen buiten. Pak een dekentje, wat boeken en zoek een schaduwrijke plek om buiten met je kind te lezen. Kies boeken die over de natuur gaanen je kind helpen verbanden te leggen.

Tieners

  • Houd een speurtocht of start een verzameling. Zoek naar lokale planten, bomen, dieren en vogels. Verzamel stenen, eikels, bladeren of dennenappels. Bekijk hoeveel items kinderen op een lijst kunnen vinden of verzamel objecten om aan een verzameling toe te voegen.
  • Laat een spoor achter. Organiseer samen met ouders van de vrienden van je kinderen om kinderen op “geheime spionagemissies” te sturen. Een gezin gaat wandelen met stoepkrijt en tekent onderweg pijlen en letters om een ​​geheime boodschap te spellen. Het andere gezin moet dan de pijlen langs de weg volgen om de letters in het bericht op te nemen.
  • Veel plezier hebben. Een voetbal schoppen, een frisbee gooien, touwtjespringen of sporten die jullie allemaal leuk vinden, kunnen het buitenleven leuk houden naarmate kinderen ouder worden.
  • Pak een picknick in of plan een barbecue buiten met vrienden en familie. Samen eten, wandelen of een spelletje doen terwijl je geniet van het buitenleven.

Kinderen laten helpen in het huishouden

Om je kleine kinderen te motiveren te helpen bij het huishouden is een peulenschil vergeleken bij later, maar het gezegde luidt: jong geleerd is oud gedaan. En dat is waar!

♥ LEESTIP: 6 Manieren om opruimen en schoonmaken met kinderen leuk te maken

Als ze wat jonger zijn gaat het allemaal niet zo snel, maar wanneer je ze aanmoedigt en ze niet teveel verbetert krijgen ze een verantwoordelijkheidsgevoel voor de taken die jij ze geeft. En een kind vanaf een jaar of vijf kan al best veel.

https://huishoudshop.online/product/huishoudelijke-kindertaken-tot-6-jaar-2/
https://huishoudshop.online/product/huishoudklusjes-voor-kinderen-2/
https://huishoudshop.online/product/checklist-kinderkamer-opruimen-2/