Stokbrood, rode wijn, een stukje kaas, wat wil je nog meer? De Franse keuken kan heel eenvoudig zijn, maar ook heel delicaat. Heb je er van genoten in de vakantie? Dan zorgen wij dat je met deze Franse recepten die vakantie niet vergeet. Hieronder een compleet menu met een frisse salade, overheerlijke gebraden vlees en een smeuïg dessert.

3 Franse recepten waardoor je de vakantie niet vergeet - Franse recepten

Salade Niçoise

Salade met vis, groente en ei. Genoemd naar de Franse stad Nice.
Gang Bijgerecht, Lunch, Salade
Keuken Frans
Porties 4
calorieën 567 kcal

Ingrediënten
  

  • 200 g groene bonen
  • 250 g kerstomaten
  • 4 eieren hard gekookt
  • 4 sjalotten
  • ½ komkommer
  • 1 krop eikenbladsla
  • 6 stengels basilicum
  • 15 ansjovis
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • 4 el rode wijnazijn
  • 7 el olijfolie
  • 2 plakjes verse tonijn á 140g
  • 1 snufje suiker
  • peper en zout uit de molen

Instructies
 

  • Was en snij de bonen voor de salade en kook ze in gezouten water in 6-8 minuten al dente. Spoel daarna af met koud water en laat uitlekken. Was en halveer de cherrytomaatjes. Pel en snijd de eieren in vieren. Pel de sjalotten en snij in ringen. Was en snijd de komkommer in blokjes.
  • Maak de sla schoon, was en droog hem. Was de basilicum, schud droog en scheur in stukjes. Meng alle bereide ingrediënten voor de salade in een kom. Voeg de ansjovis en olijven toe.
    3 Franse recepten waardoor je de vakantie niet vergeet - Franse recepten
  • Klop de azijn, 4 eetlepels olie, een snufje zout, peper en suiker door elkaar, sprenkel over de salade en meng.
  • Was de tonijn, dep droog met keukenpapier en bestrooi aan beide kanten met peper en zout. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote pan en bak hierin de tonijn 30 seconden aan elke kant. Halveer vervolgens de plakjes tonijn en serveer met de salade.
3 Franse recepten waardoor je de vakantie niet vergeet - Franse recepten

Rib-eye de Sauce béarnaise

Gebraden steak met bearnaisesaus
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4
calorieën 987 kcal

Ingrediënten
  

Voor de steaks

  • 4 Rib-eye steaks á ca. 250g
  • 2 el olijfolie
  • zout

Voor de saus

  • 150 g boter
  • 1 sjalot
  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 el wittewijnazijn
  • 4 peperkorrels
  • 2 jeneverbessen
  • 1 stengel dragon
  • ¼ bosje bieslook
  • 2 eigeel
  • zout en peper

Extra

  • 1 handvol waterkers

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 100 graden hete lucht. Dep het vlees droog, zout en braad het in een pan in olijfolie 2-3 minuten aan elke kant. Leg de steaks op het rooster en laat ze ongeveer 12 minuten in de oven garen. Schuif hiervoor de lekbak eronder om het overtollige vet op te vangen.
  • Smelt voor de saus de boter in een pannetje. Scheid vervolgens de geklaarde boter van de bezonken wei en zet apart.
  • Pel de sjalot, snipper fijn, verwarm met witte wijn, azijn en 2-3 eetlepels water. Voeg peperkorrels en jeneverbes toe, laat iets inkoken en passeren door een fijne zeef.
  • Was de kruiden, schud droog. Hak de dragon fijn. Snijd de bieslook in fijne rolletjes. Klop de eidooier in een pan au bain marie tot hij romig is, klop dan tot de eidooier schuimig bindt en alles dikker wordt. Haal van het vuur, blijf kloppen en roer er geleidelijk de geklaarde boter in een heel dun straaltje door. Voeg als laatste de gehakte kruiden toe. Kruid met zout en een beetje peper.
    3 Franse recepten waardoor je de vakantie niet vergeet - Franse recepten
  • Schik de steaks op borden, serveer met de saus en garneer met waterkers. Pommes Frites zijn het klassieke bijgerecht.
    3 Franse recepten waardoor je de vakantie niet vergeet - Franse recepten
3 Franse recepten waardoor je de vakantie niet vergeet - Franse recepten

Gâteau au chocolat

Smeuïge chocoladecake
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Frans
Porties 10 stukken
calorieën 396 kcal

Ingrediënten
  

  • 200 g chocolade 70% cacao
  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • 75 g meel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht. Bekleed vervolgens een springvorm van ca. 22 cm met bakpapier.
  • Breek de chocolade in stukjes en smelt samen met de boter boven een heetwaterbad (au bain marie). Roer de suiker erdoor. Laat het chocolademengsel afkoelen tot kamertemperatuur en roer de eieren er een voor een door met een garde. Zeef de bloem erover en meng erdoor.
  • Giet het beslag in de vorm en bak 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de cake een dunne korst heeft. Laat afkoelen, haal uit de vorm en snij in stukjes.
    3 Franse recepten waardoor je de vakantie niet vergeet - Franse recepten