We weten allemaal dat de keuken het hart van het huis is. Tenminste, bij de meesten van ons. En omdat we er allemaal zoveel tijd doorbrengen is het fijn als het allemaal functioneert, maar natuurlijk wil het oog ook wat. Hier zijn een paar voordelige keuken make-over tips om het beste uit je ruimte te halen.

Voordelige keuken make-over tips

Als jij je dagelijks ergert aan je keuken heeft zelfs het eten eronder te lijden. Ik kan me voorstellen dat je dan niet echt meer met plezier staat te koken. Je kunt echter tegen redelijk lage kosten je keuken een make-over geven. Voor een keuken make-over hoef je echt niet het hele keukenblok te vervangen.

1. Bepaal wat je wilt

Allereerst is het handig om te weten wat je wilt. Pluis het internet uit en ontdek de allernieuwste snufjes, zoals keramisch parket. Vergeet vooral niet op Pinterest te zoeken. Hier kom je ook andere make-overs tegen die je weer inspiratie en ideeën kunnen geven. Er zijn zoveel kleuren, stijlen, soorten tegels, vloerbedekkingen, achterwanden, apparaten en machines te verkrijgen. Neem daarom de tijd om je creatieve brein aan te spreken en te fantaseren over wat je wilt.

2. Maak het onderhoudsvriendelijk

Mooi hoeft niet altijd praktisch te zijn. Juist omdat jij en je gezin veel tijd doorbrengen in de keuken is het zinvol dat het onderhoudsvriendelijk is. Het wordt snel vuil en je wilt het net zo snel weer schoon. Kies daarom voor een vloer- en wandbedekking die makkelijk te reinigen zijn. Praktisch wil natuurlijk niet meteen zeggen dat het ongezellig hoeft te zijn.

Let bij het bepalen van de materialen van je keuken goed op de onderhoudsvriendelijkheid. Het is heel makkelijk om je te laten verleiden door de prachtige kleuren en unieke combinaties, maar vergeet niet dat elk materiaal zijn voor- en nadelen heeft.

Sommige houten keukens hebben bijvoorbeeld een jaarlijkse behandeling met vloeibare was nodig. En sommige natuurstenen werkbladen zijn zeer gevoelig voor vlekken van bijvoorbeeld koffie, zuur of rode wijn. Anderen kunnen dan weer tegen een stootje en zijn bijzonder hygiënisch.

Kijk ook goed naar de kleine zaken. Ben jij het soort persoon dat zich zal storen aan vingerafdrukken op de keukenkasten? Vermijd dan bepaalde matte texturen. Durf je soms iets rechtstreeks op het werkblad te snijden? Kies dan voor een krasbestendig materiaal.

3. Overweeg een keukeneiland

Helaas heb ik de ruimte (nog) niet, maar als je het wel hebt, overweeg dan een keukeneiland. Dit hoeft niet per se een (dure) gekochte uit de winkel te zijn. Je kunt ook een kast of tafel renoveren. Een werkeiland midden in je keuken biedt zoveel meer; extra opslagruimte, extra werkruimte en zoveel meer. Zolang je je in de keuken comfortabel kunt bewegen is een keukeneiland een uitstekende manier om iets extra’s te creëren.

Het kan zowel stijlvol als functioneel zijn

4. Voeg een nieuwe achterwand toe

Het veranderen of vervangen van de achterwand van je keuken (aanrecht) kan al een hele verandering teweeg brengen. Het standaard aanbrengen van wandtegels achter je keuken is al een tijdje geen vereiste meer. Er zijn complete achterwanden met de meest mooie kleuren en voorstellingen. En je hoeft niet van alles eerst te slopen, je kunt het over de bestaande achterwand monteren. Niet alleen je keuken knapt er van op, maar je bent ook weer helemaal up-to-date.

5. Verander de keukenvloer

De grootste impact op het uiterlijk van je keuken is het veranderen van je vloer. Dit is een eye-catcher en zal meteen opvallen. Kies daarom wijs. Houten vloeren, vinyl vloeren en vloertegels zijn altijd verstandige keuzes. Ze hebben niet alleen een mooie uitstraling, ze zijn ook nog in alle kleuren en variaties verkrijgbaar en ze zijn het meest praktisch.

Wanneer je de make-over van je keuken goed aanpakt is het niet alleen een genot voor jezelf, maar helpt het ook nog om de waarde van je huis te verhogen.

Heb jij je keuken al eens een make-over gegeven? Of overweeg je het? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd.