Als je denkt dat je je kinderen altijd moet herinneren aan “doe de koelkast dicht!” dan heb je nog geen pubers gehad. Pubers hebben altijd dorst en áltijd honger. Die koelkast gaat dan ook ontelbare keren per dag open. En hopelijk ook weer dicht. Het kan namelijk een echte stroomvreter zijn wanneer hij open blijft staan.

Energie besparen met de koelkast

En in het kader van de bezuinigingen kunnen we dat niet hebben. Energie besparen met je koelkast doe je, om te beginnen, door hem altijd meteen weer te sluiten, maar er zijn nog meer manieren. Ik zet ze voor je op een rijtje:

  1. Zorg dat het apparaat voldoende ventileert zodat het zijn warmte kwijt kan.
  2. Maak de condensor een paar keer per jaar schoon zodat er geen stoflaag op komt die de warmte-afgifte belemmert.
  3. Hoe warmer de omgeving, des te hoger het energieverbruik. Zet de koelkast dus het liefst op een koele plek, niet in de zon of naast een verwarming.
  4. Schakel de koelkast uit als je langere tijd weg bent. Wel eerst schoonmaken uiteraard en de deur op een kier laten staan om een onaangename lucht en schimmel te voorkomen.
  5. Schaf een zuinig apparaat aan; de verschillen zijn groot. Elk apparaat is tegenwoordig voorzien van een energielabel. Dit label vermeldt in welke klasse het apparaat is ingedeeld. De indeling loopt van A t/m G. A is het zuinigst, G energieverslindend.
  6. Ja ja, daar issie dan! Laat de deur van de koelkast niet onnodig lang openstaan. Leg daarom bij het inruimen van boodschappen eerst alle koelkastproducten apart en ruim deze tegelijk in. Dan kun je meteen daarna weer de koelkast sluiten.

Dit betekenen de sterren op het vriesvakje van je koelkast

Geen ster: hierin kun je alleen ijsblokjes maken.

1 ster: hierin is het -6 graden, je kunt er ijsblokjes in maken en diepvriesproducten een week in bewaren.

2 sterren: hierin is het -12 graden, je kunt naast de ijsblokjes je producten 2 weken bewaren.

3 sterren: hierin is het -18 graden. De diepvriesproducten blijven hierin 3 maanden goed.

4 sterren: hierin is het -18 graden en je kunt er, naast het bovenstaande, ook kleine hoeveelheden voedsel in invriezen.

Dit zijn de meest energiezuinige koelkasten

En dit is de beste en meest zuinige koelkast op dit moment

Koelkast schoonmaken

Zoals ik al aangaf, is het schoonmaken van de koelkast ook van belang bij het besparen van energiekosten. Zo is het belangrijk dat de rubbers aan de opening van de koelkast altijd goed schoon zijn. Hier kunnen zich namelijk heel makkelijk en snel bacteriën en/of schimmels ophopen. Vuile rubbers zorgen ervoor dat de koelkastdeur niet volledig af kan sluiten.

TIP LEES
IN 4 SNELLE STAPPEN DE KOELKAST SCHOON EN GEURVRIJ

Meer energie besparen

Niet alleen van de koelkast, maar ook van andere huishoudelijke apparaten kun je door gemakkelijke aanpassingen de energie besparen én dus ook kosten. Veelal wordt gedacht dat er een nieuw apparaat aangeschaft moet worden, wanneer het oude ook maar een enkele keer niet doet wat het hoort te doen.

Het is echter zo dat veel apparaten gewoon zelf gerepareerd kunnen worden. Dit is ten eerste goedkoper, tenzij het de reparatie binnen de garantie valt, én het is milieuvriendelijker. Het kan ook zijn dat er maar één onderdeel vervangen hoeft te worden, meestal is dit voordeliger dan een compleet nieuw apparaat aanschaffen. Zelfs als het apparaat wel kapot is, hoef je het nog niet weg te gooien. Lever het in bij de winkel waar je het nieuwe apparaat gaat kopen of bij de milieustraat in je Gemeente.

Wil je meer weten over reparatiekosten en energie besparen met andere huishoudelijke apparaten?

TIP LEES
5 TIPS: KOSTEN EN MILIEU BESPAREN OP HUISHOUDELIJKE APPARATUUR

Waarop en hoe bespaar jij in je huishouden?

Energie besparen met de koelkast