Als je denkt dat je je kinderen altijd moet herinneren aan “doe de koelkast dicht!” dan heb je nog geen pubers gehad. Pubers hebben altijd dorst en áltijd honger. Die koelkast gaat dan ook ontelbare keren per dag open. En hopelijk ook weer dicht. Het kan namelijk een echte stroomvreter zijn wanneer hij open blijft staan.

Energie besparen met de koelkast

En in het kader van de bezuinigen kunnen we dat niet hebben. Energie besparen met je koelkast doe je, om te beginnen, door hem altijd meteen weer te sluiten, maar er zijn nog meer manieren. Ik zet ze voor je op een rijtje:

  1. Zorg dat het apparaat voldoende ventileert zodat het zijn warmte kwijt kan.
  2. Maak de condensor een paar keer per jaar schoon zodat er geen stoflaag op komt die de warmte-afgifte belemmert.
  3. Hoe warmer de omgeving, des te hoger het energieverbruik. Zet de koelkast dus het liefst op een koele plek, niet in de zon of naast een verwarming.
  4. Schakel de koelkast uit als je langere tijd weg bent. Wel eerst schoonmaken uiteraard en de deur op een kier laten staan om een onaangename lucht en schimmel te voorkomen.
  5. Schaf een zuinig apparaat aan; de verschillen zijn groot. Elk apparaat is tegenwoordig voorzien van een energielabel. Dit label vermeldt in welke klasse het apparaat is ingedeeld. De indeling loopt van A t/m G. A is het zuinigst, G energieverslindend.
  6. Ja ja, daar issie dan! Laat de deur van de koelkast niet onnodig lang openstaan. Zet bij het vullen van de koelkast ook eerst alle levensmiddelen erbij en ga dan pas vullen.

Dit betekenen de sterren op het vriesvakje van je koelkast

Geen ster: hierin kun je alleen ijsblokjes maken.

1 ster: hierin is het -6 graden, je kunt er ijsblokjes in maken en diepvriesproducten een week in bewaren.

2 sterren: hierin is het -12 graden, je kunt naast de ijsblokjes je producten 2 weken bewaren.

3 sterren: hierin is het -18 graden. De diepvriesproducten blijven hierin 3 maanden goed.

4 sterren: hierin is het -18 graden en je kunt er, naast het bovenstaande, ook kleine hoeveelheden voedsel in invriezen.

Dit zijn de meest energiezuinige koelkasten

En dit is de beste en meest zuinige koelkast op dit moment

Waar en hoe bespaar jij op in je huishouden?

 

Energie besparen met de koelkast

 

Foto: Pixabay
Gesponsorde links: lees de disclaimer