Maandag wasdag! Elke week of zelfs elke dag (volgens het huishoudschema) staat het op de planning. En aan deze huishoudtaak komt nooit een eind. Het wassen en drogen van je kleding gaat altijd door. Ik heb een aantal tips die je helpen bij deze eindeloze klus.

Nooit meer strijken

Er zijn een aantal huishoudklussen die ik liever niet doe en daar is strijken eentje van. Daarom zorg ik ervoor dat ik zo weinig mogelijk kleding koop, die ik moet strijken. Maar ik woon niet alleen en ik heb huisgenoten die daar niet op letten bij het kopen van kleding. Voor die kleding heb ik trucje waardoor de kreukels grotendeels verdwijnen bij het drogen.

Ik gooi een tweetal ijsblokjes in de droger, of als ik die even niet heb, een nat washandje. Door de stoom die ontstaat verdwijnen de kreukels uit de kleding. Het werkt alleen bij lichte kleding, zoals blouses en shirts, niet bij zwaardere kleding, zoals spijkerbroeken bijvoorbeeld.

Het bijkomende voordeel is dat het niet langer dan tien minuten in de droger hoeft op deze manier.

♥ LEESTIP: 3 Redenen waarom je nieuwe kleding eerst moet wassen

Standaard droogrek

Als je gezin veel kleding heeft dat niet in de droger kan, is een droogrek dat er altijd is, heel handig. Een rek boven je wasmachine en droger is ideaal, waar je de kleding aan hangers kunt laten drogen. Ook een inklapbaar rek is handig als je niet de ruimte hebt.

Omdat het drogen op een rek veel langer duurt, vooral wanneer het vochtig weer is, ook al staat ‘ie binnen. Dit praktische, elektrische kledingrek droogt je kleding snel, neemt weinig ruimte in beslag als je het inklapt en is makkelijk in gebruik. Ideaal voor regenachtige of vochtige dagen. Bovendien kan je hem ook gebruiken als gewone waslijn, zonder de stekker in het stopcontact te doen.

https://huishoudshop.online/product/opvouwbaar-elektrisch-droogrek-klein/
Dit praktische, elektrische kledingrek droogt je kleding snel, neemt weinig ruimte in beslag als je het inklapt en is makkelijk in gebruik. Ideaal voor regenachtige of vochtige dagen. 6 Ultieme tips voor het wassen en drogen.

♥ TIP: Hang nooit natte kleding over elkaar op een rek. Het duurt veel langer voordat het droog is en bovendien kan je kleding muf beginnen te ruiken. Heel jammer van de frisse wasbeurt.

Behoud van kleuren

Dat prachtige, felgekleurde zomerjurkje wil je de hele zomer dragen, maar wel met de originele kleuren. Iedereen kent het wel; je hebt iets gekocht omdat het van die mooie kleuren heeft, maar na vijf wasbeurten zijn ze vervaagd. Of je hebt een prachtige, zwarte spijkerbroek gekocht en na een aantal weken is het een vaal grijze broek.

Om te voorkomen dat kleuren vervagen gooi je heel simpel een theelepel zout in je machine bij de gekleurde kleding. Hierdoor blijft de kleur langer. Gekleurde kleding binnenstebuiten wassen kan ook helpen om de kleur te behouden.

Pluizenbak goed schoonmaken

Na elke droogbeurt maak ik het pluizenfilter van de droger leeg en eens per twee weken ongeveer blaas ik er met de compressor (die om de hoek in de garage staat) door. En toch kan er nog brand ontstaan door ‘vergeten’ pluizen.

De opening voorin je droger, waar het filter in zit, verzamelt ook pluizen. Deze moet je daarom ook regelmatig schoonmaken. Maar dat is niet heel eenvoudig. De ingang is smal waardoor je er niet heel gemakkelijk met je hand in komt.

Met een oude handdoek om bijvoorbeeld een pollepel gewikkeld kun je er makkelijker binnenin schoonmaken. Haal het overtollige stof eerst met de droge handdoek weg. Haal de laatste resten stof weg met een vochtige handdoek. Hier blijft het beter aan plakken.

♥ TIP: Als je een droge handdoek bij je natte kleding in de droger doet, zijn je kleren sneller droog.

https://huishoudshop.online/product/opvouwbaar-elektrisch-droogrek-klein/
https://huishoudshop.online/product/opvouwbaar-elektrisch-droogrek/
https://huishoudshop.online/product/opvouwbaar-elektrisch-droogrek-groot/

Vetvlekken in een shirt

Een ‘verse’ vetvlek was je er makkelijker uit wanneer je er eerst met een krijtje overgaat. Het vet trekt in de kalk van het krijt en als je het dan op de normale temperatuur wast, is de vetvlek weg.

LEESTIP: 12 Fouten die je tijdens het wassen maakt

Levensduur van je wasmachine

Gebruik bij elke wasbeurt een scheut azijn, je wasmachine is je dankbaar. De drie voornaamste redenen om dit te doen zijn:

  • Je hoeft geen wasverzachter gebruiken, azijn maakt je was ook zacht. Dit heeft ook weer twee voordelen; wasverzachter verontreinigd je wasmachine en azijn is veel goedkoper dan wasverzachter.
  • Je was ruikt altijd fris. Stinkende was of een stinkende wasmachine komt door schimmel dat wordt veroorzaakt door teveel wasmiddel of wasverzachter. Azijn doodt de schimmel.
  • Je wasmachine hoeft (bijna) niet meer schoongemaakt te worden. Azijn zorgt ervoor dat kalk zich ophoopt in je machine, dus hij gaat langer mee. Azijn voorkomt het gebruik van wasverzachter dat je machine vervuilt.
  • Het bespaart geld. Door azijn bij elke wasbeurt te gebruiken bespaar je niet alleen het geld voor wasverzachter, maar ook voor extra water en stroom wanneer je de machine leeg moet laten draaien, om hem schoon te maken. Bovendien bespaar je geld omdat je wasmachine veel langer meegaat doordat het kalkvrij blijft.

♥ LEESTIP: 5 Redenen waarom azijn in je washok hoort