7 Kenmerken van een opgeruimd persoon

7 kenmerken van een opgeruimd persoon 1

Je zou haast geloven dat alles wat je hier leest is geschreven door een model huisvrouw, maar niets is minder waar. Geloof echt niet dat mijn huishouden perfect is. Ook in mijn huis ligt stof en wordt weleens een huishoud taak overgeslagen. Desondanks is mijn huis wel opgeruimd en netjes en ben ik een opgeruimd persoon. Om opgeruimd te zijn, hoef je echt niet alle uren van de dag op te ruimen. Ik zal je vertellen waaraan je een opgeruimd persoon herkend en dan zul je merken dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Een opgeruimd persoon …

1. … heeft een schoonmaak schema

Of in ieder geval een routine, een regelmaat met daarin wat je wanneer schoonmaakt. Als opgeruimd persoon zorg je ervoor dat wekelijks de badkamer en het toilet gedaan worden, dagelijks je keuken en je af en toe de rest van de kamers van stof ontdoet.

Download hier een huishoudschema als je die nog niet hebt.

2. … maakt schoon tijdens het koken

Een vaste regel in mijn huis is dat de kinderen de vaatwasser vullen. Ik kook immers. Maar tijdens het koken vul ik de vaatwasser al grotendeels met hetgeen ik vuil maak. Er blijft dan ook altijd weinig over voor hen. Ook vouw ik mijn droge was tijdens het koken. Mijn wasruimte grenst aan mijn keuken, dus ideaal.

3. … wordt door de visite om een onderzetter gevraagd

Wanneer jij je bezoek het gevoel geeft trots te zijn op je huis dan zullen zij het ook met respect behandelen. Ze zullen nooit zomaar een kopje op je tafel zetten en vragen om een onderzetter. Of ze trekken zelfs hun schoenen uit bij binnenkomst 😉

4. … weet waar de schoonmaakspullen staan

Een opgeruimd persoon heeft een vaste plek voor alle schoonmaakspullen. En de voorraad reinigingsproducten is altijd bijgevuld. Sommige mensen hebben zelfs op beide verdiepingen een set schoonmaakspullen staan, bijvoorbeeld in de badkamer en in de bijkeuken.

5. … loopt nooit met lege handen door het huis

Opgeruimde mensen zien rommel. Ze lopen nooit zonder dat lege koffiekopje naar de keuken, maar nemen het mee om in de vaatwasser te zetten. Een opgeruimd persoon ruimt constant op en legt de spullen terug op de plaatsen waar het hoort.

6. … heeft een opgemaakt bed

Een opgeruimd persoon vindt dat een onopgemaakt bed rommelig lijkt en weet dat het rechttrekken ervan maar drie minuutjes duurt. Daarom zal deze dit zelden overslaan.

7. … probeert het niet allemaal zelf te doen

Opgeruimde mensen weten dat ze niet alleen verantwoordelijk zijn voor de rommel in huis. En dat ze dit daarom ook niet alleen op hoeven te ruimen. Een huishouden is net als een ondernemen waarin iedereen een taak heeft. En ook weet een opgeruimd persoon dat wanneer kinderen al vroeg huishoudtaken leren ze hier later alleen maar voordeel bij hebben.

Als je al deze punten, of een aantal niet maar de meeste wel, dingen doet dan ben je heel goed bezig en zeker een opgeruimd persoon. Doe je niet alle zeven en wil je wel graag een opgeruimder persoon worden, dan weet je nu wat je te doen staat.

Doe ik al deze zeven punten?

Ik kan daar heel kort maar krachtig met een ‘nee’ op antwoorden. Vijf van de zeven punten zitten in mijn systeem, maar mijn bezoek vraagt me niet om een onderzetter en trekt ook niet hun schoenen uit.

En ja, punt zeven… Ik ben er zo eentje, die denkt dat ze zelf alles beter en sneller kan. Ik vraag te weinig aan mijn huisgenoten om wat klusjes voor me te doen. Nou heb ik geluk dat ze het ook zonder dat ik het hoef te vragen doen. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Dus als je het gevoel hebt dat het allemaal te veel wordt, vraag dan gewoon je huisgenoten om hulp. Het is immers ook hun huis.

Wil je graag wat hulp? Of elke dag een reminder wat je moet/kunt doen om je huis op orde te houden?

Meld je dan aan bij de Facebookgroep van Firma Huishouden.

Nou? Wees eens eerlijk, ben jij een opgeruimd persoon?

Related Articles

6 Basisregels voor een schoonmaakroutine die bij jou past!

Als je het zat bent en het roer om wilt gooien, kun je op het internet bergen informatie vinden over hoe je dit kunt doen en kun je zelfs prachtige schema’s downloaden, die je hierbij kunnen helpen. Ook ons gratis huishoudschema elke maand. Je volgt het een dag, een paar dagen, maar dan blijkt dat het niet werkt, gooi je het schema in de prullenbak en ben je geen steek verder. Daarom wil ik je vandaag uitleggen waarom dit niet werkt en wat er dan wél werkt. Er zijn namelijk zes basisregels voor een schoonmaakroutine waar je rekening mee moet houden, zodat een routine ook voor jou werkt.

Huishoudelijke taken verdelen binnen het gezin

Er is absoluut niets mis met de traditionele verdeling van de huishoudtaken, waarbij de man fulltime buitenshuis werkt en de vrouw voor het huishouden en de kinderen zorgt. Maar de tijden zijn veranderd en ook de meeste vrouwen werken nu buitenshuis, terwijl ze nog steeds alle huishoudtaken op zich nemen. En dat geeft wrijving. Het is dus tijd om hier iets aan te doen: Huishoudelijke taken verdelen binnen jouw gezin!

20 Tips om thuiswerken succesvol te maken

Het lijkt geweldig; werken vanuit huis. Geen druk, geen controle, later opstaan en het lekker rustig aan doen. Niets is minder waar. Ik werk al jaren vanuit huis en ik weet dat het zo niet werkt. Integendeel. Thuiswerken of op afstand werken is alleen maar lonend als je je productiviteit op peil houdt. Dat wil zeggen; een gezonde balans tussen werk en privé kunt houden. Ik leg je uit wat ik bedoel.

Responses

  1. Oeehhh, puntje 3 is wel erg hoor. Je moet wel vrij durven leven in een huis, en rommel mag gemaakt worden. Toch ? Verder herken ik mezelf wel in de andere punten. Joepie, ik ben dus een opgeruimd persoon 🙂

    1. Er moet inderdaad geleefd worden in een huis Vera. Gefeliciteerd met je benoeming tot opgeruimd persoon 😉

  2. Ik heb helaas deze gave niet. Ik ben geen opgeruimd persoon, maar ik heb wel een opgeruimd karakter.

  3. Ook ik heb een opgeruimd karakter (het eerste wat in me opplopte toen ik de titel las)
    Het zijn goeie tips Helga bedankt.

  4. Oh grappig, ook ik kan punt 3 en 7 niet met ja beantwoorden. Ik leef met 3 mannen in huis en zij hebben duidelijk een andere “schoonheidsgraad” als dat ik heb, daar worstel ik mee en vandaar dat punt 7 gedeeltelijk lukt, maar dat ondergetekende daar nog wel achteraan loopt…..

Reacties zijn gesloten.