“De jeugd heeft de toekomst”. Geen loze kreet, want onze jeugd, onze kinderen nemen straks het stokje over. Zij zijn de volgende generatie die ervoor moeten zorgen dat onze economie blijft draaien. Zij gaan de wijde wereld in, brengen veranderingen aan en bereiden de wereld voor op de generatie na hun. Zo blijft de cirkel draaien. Maar wat voor wereld laten wij hun na? Een wereld met schoon water, verse lucht en een rijke natuur. En beschermen wij die erfenis wel genoeg? Doen wij er genoeg aan om de aarde te behouden? Zijn we milieuvriendelijk genoeg? Ik voed mijn kinderen milieuvriendelijk op om mijn steentje bij te dragen en hieronder leg ik uit hoe.

7 Manieren waarop ik mijn kinderen milieuvriendelijk opvoed
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

Ik moet zeggen dat wij, in ons gezin, ons bewust zijn van het milieu en er ook zoveel mogelijk aan doen om milieuvriendelijk ons leven in te richten. We proberen zo zuinig mogelijk met water om te gaan, hebben zonnepanelen laten plaatsen, scheiden het afval, gebruiken nagenoeg geen chemicaliën, maar natuurlijke (schoonmaak) producten. We zijn zuinig met energie, eten (onbespoten) groente en fruit uit eigen tuin. We helpen de dieren om de winter door te komen en laten zelfs onze tuin een beetje verwilderen omwille van hen. En onze kinderen doen daar aan mee. Zij vinden het heel normaal dat ze even naar buiten moeten om een plastic bakje in de daarvoor bestemde afvalbak te gooien. Maar ik merk dat niet ieder kind dat vanzelfsprekend vind.

Het belangrijkste van het opvoeden

Als je kinderen jong zijn is je grootste zorg dat ze ongeschonden groot worden en veilig opgroeien. Daarnaast de regeltjes, wat wel en niet mag. En in een later stadium komen de normen en waarden erbij. Milieubewust zijn hoort daarbij, vind ik. Natuurlijk is het belangrijk dat je kind netjes “dankjewel” zegt als het iets krijgt. Maar net zo belangrijk, of misschien nog wel belangrijker, vind ik het dat een kind weet dat je een snoepjespapier niet op straat gooit.

Ik heb mijn kinderen milieuvriendelijk opgevoed

Het is natuurlijk heel belangrijk om je kind de waarden en de normen en allerlei andere belangrijke vaardigheden bij te brengen. Maar in een wereld die geteisterd wordt door opwarming en vervuiling is het essentieel ze hiervan bewust te maken. Door voor de kleinste dingen het goede voorbeeld te geven gaan kinderen het normaal vinden dat je dingen op een bepaalde manier doet, of juist laat.

Maak gebruik van de nieuwsgierigheid van een kind en ontwikkel een milieuvriendelijk kind

Hoe mijn kinderen milieuvriendelijk zijn geworden

1 – Laat ze kennismaken met de natuur

Kinderen die deels in de natuur zijn grootgebracht hechten er veel waarde aan en willen de schoonheid ervan op latere leeftijd beschermen. En dit betekent niet dat ik ging survivallen met mijn kinderen of ging backpacken in een diep, donker woud. Maar mijn kinderen speelden buiten totdat het donker werd, ze werden vuil en soms zo erg dat ik ze niet meer schoon kreeg. We wandelden in heel wat bossen en onderzochten wat we tegenkwamen, volgden sporen die we zagen. Ik lag met ze op de trampoline naar de wolken te kijken en we fantaseerden met de vormen complete schilderijen bij elkaar. Ik maakte ze attent op een bepaalde vogel door ze te laten luisteren naar hun herkenbare gezang. Ik had een abonnement op de dierentuin waar we elke week heen gingen om te zien hoe onze favoriete dieren groeiden.

TIP LEES
HOE JE KINDEREN DE NATUUR LEERT ONTDEKKEN EN WAARDEREN

2 – Maak ze bewust van wat groeit en bloeit

Mijn kinderen waren nog heel jong toen ik ze de moestuin instuurde met een mandje en een kinderschaar. Ze wisten ook precies wat ze moesten halen als ik vroeg om soepgroente. Nu ze al voorbij de puberleeftijd zijn hebben ze het er nog wel eens over hoe leuk ze dat vonden om te doen. Het gaf hen een trots en verantwoordelijk gevoel. Ook leerde ik ze bloemen en planten herkennen door de namen herhaaldelijk te noemen als we iets tegenkwamen en er een verhaaltje bij te verzinnen zodat ze de namen onthielden.

3 – Laat ze zelf eten bereiden

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en door hier gebruik van te maken kun je ze overal bij betrekken. Bakken en koken konden mijn kinderen al vanaf jonge leeftijd doordat ik ze er altijd bij betrok als ik iets lekkers maakte. Maar ook natuurlijk omdat hun interesse hiernaar uit ging. Hierbij leerde ik ze ook het belang van goede voeding, waarom bepaalde etenswaren gezond zijn en dat je niet met eten mag knoeien of het verspillen. En koken doen we altijd met 90% aan verse producten, het liefst gehaald bij de plaatselijke boer.

TIP LEES
5 MANIEREN WAAROP IK MIJN KINDEREN EEN GEZONDE LEEFSTIJL AANLEERDE

4 – Leer ze van lezen te houden

Al zolang ik me kan herinneren heb ik een abonnement op de bibliotheek. Vanaf dat mijn kinderen zijn geboren nam ik ze mee, liet ze later zelf boeken uitzoeken en las elke avond voor. Élke avond, in bed, naast elkaar, heerlijk! Je kind de liefde voor boeken en het lezen bij te brengen helpt in de taalontwikkeling. Het prikkelt de verbeeldingskracht van je kind, helpt bij een emotionele verwerking, ontwikkelt het concentratievermogen en brengt het kind het redeneren bij.
Dit is natuurlijk je kind een stukje cultuur bijbrengen, maar het helpt ook het milieu. Door niet alleen boeken, maar ook tijdschriften en films te lenen verminder je afval en zorg je ervoor dat er minder bomen gekapt hoeven te worden.

5 – Recycle samen

Ik ben altijd creatief bezig en gebruik het liefst spullen die ik in huis heb. Afval, meubels, boeken, kleding; “Helga kan alles gebruiken” is een bekende kreet. Nu moet ik toegeven dat creativiteit wel in je genen moet zitten, want niet bij al mijn kinderen kriebelt het om zelf dingen te maken. Maar ik heb ze het wel proberen bij te brengen door samen te knutselen. En bij een enkeling is dit gelukt. 😉

TIP LEES
LEVEN ZONDER AFVAL UIT DE KEUKEN

6 – Geef je kind een moestuin

Een vierkante meter of een kweekbak is al genoeg. Laat ze zelf zaden uitzoeken en zaaien, de opgekomen plantjes verzorgen en geef advies wanneer het even niet goed gaat. Deze ervaring is voor jonge kinderen de ultieme manier om het moestuinieren te ervaren.

TIP SHOP

7 – De kringloopwinkel is ook een winkel

“Kopen jullie kleding bij de Kringloopwinkel?” Het schijnt niet ‘hot’ te zijn als je kleding van de kringloop afkomstig is, maar de kringloopwinkel is ook een winkel voor ons. Wil je nieuwe shirts? Kijk dan eerst even wat de kringloop nog heeft hangen. Bij ons is dit heel normaal. En dit geldt niet alleen voor kleding.
Het scheelt niet alleen in je portemonnee, maar je bent ook nog eens milieuvriendelijk bezig. En niemand die ziet waar het vandaag komt want een label ‘Kringloop’ zit er niet aan. 😉

Investeren in je kinderen is investeren in de toekomst

De negatieve geluiden in de wereld en de voorspellingen voor de toekomst van onze aarde beloven niet veel goeds en ziet het er niet al te rooskleurig uit. En we moeten ons afvragen of we onze kinderen met zo’n toekomst willen achterlaten. We kunnen het gebeurde niet terugdraaien, maar we kunnen wel een eerste stap zetten door ze bij te brengen dat het anders moet. Door ze bij te brengen dat milieubewust leven normaal is. Dat ze een liefde voor de aarde ontwikkelen omdat we zonder geen toekomst hebben.

Wij, als ouders, moeten milieuvriendelijke kinderen opvoeden om hun toekomst veilig te stellen. En daarom is investeren in een milieubewuste opvoeding investeren in onze erfenis.

TIP SHOP
Voed jij je kinderen milieubewust op? En op welke manier?