De zomer is mijn favoriete seizoen, maar er zitten ook een paar nadelen aan het warme weer. Afvalcontainers kunnen heel vies worden als je niet oplet. Ze kunnen gaan stinken in die bakkende zon, maar, nog erger, ze kunnen vol zitten met maden. En dat is niet fijn! Die afvalcontainers schoonmaken is niet de leukste klus, vooral niet als het buiten snikheet is. Als je dan zorgt dat ze áltijd tiptop schoon en fris zijn, heb je er dan geen omkijken naar. Er zijn echter een paar dingetjes waar je op moet letten.

Het overkomt iedereen weleens; een stinkende container of eentje waar de maden uitkruipen, vooral de groene GFT bak. Ik weet het, het is al vies als je het leest, maar het gebeurt. De grootste vraag is, hoe krijg je hem weer schoon en fris?

Dit heb je nodig om de afvalcontainer schoon en fris te krijgen

 • Rubberen handschoenen
 • Emmer
 • Waterslang
 • Schrobborstel
 • 4 kopjes azijn
 • half kopje

En zo doe je het: Afvalcontainers schoonmaken

 • Leg de afvalcontainer plat neer en spuit er met de waterslang in, zodat alle zijden en de bodem nat zijn.
 • Maak in een emmer een oplossing van 4 kopjes azijn, ½ kopje afwasmiddel en de rest water.
 • Doop je bezem of een andere schrobborstel die je wilt gebruiken in de oplossing en begin met het schrobben van de binnenkant van je prullenbak.
 • Als je de binnenkant van de prullenbak goed hebt geschrobd, draai hem dan op zijn kant en laat alle smurrie eruit lopen. Leg eventueel iets neer, zodat het niet je tuin in loopt.
 • Spoel de binnenkant van de prullenbak uit met water.
 • Spoel nu de buitenkant af. Is deze erg vies met aangekoekt vuil, vul dan nogmaals die emmer met de reinigingsoplossing. Gebruik niet hetzelfde water dat je voor de binnenkant gebruikte en spoel je schrobbezem eerst goed uit. Volg dan de voorgaande stappen nog eens voor de buitenkant.
 • Spoel de buitenkant van je prullenbak af met de waterslang.

Download hier de instructies en print ze om aan je prikbord te hangen.

Afdrukken
5 van 1 stem

Afvalcontainer schoon en fris te krijgen

Materials

 • rubberen handschoenen
 • schrobbezem
 • emmer
 • waterslang
 • 4 kopjes azijn
 • ½ kopje afwaszeep

Instructies

 • Leg de afvalcontainer plat neer en spuit er met de waterslang in, zodat alle zijden en de bodem nat zijn.
 • Maak in een emmer een oplossing van 4 kopjes azijn, ½ kopje afwasmiddel en de rest water.
 • Doop je bezem of een andere schrobborstel die je wilt gebruiken in de oplossing en begin met het schrobben van de binnenkant van je prullenbak.
 • Als je de binnenkant van de prullenbak goed hebt geschrobd, draai hem dan op zijn kant en laat alle smurrie eruit lopen. Leg eventueel iets neer, zodat het niet je tuin in loopt.
 • Spoel de binnenkant van de prullenbak uit met water.
 • Spoel nu de buitenkant af. Is deze erg vies met aangekoekt vuil, vul dan nogmaals die emmer met de reinigingsoplossing. Gebruik niet hetzelfde water dat je voor de binnenkant gebruikte en spoel je schrobbezem eerst goed uit. Volg dan de voorgaande stappen nog eens voor de buitenkant.
 • Spoel de buitenkant van je prullenbak af met de waterslang.

Regels om de afvalcontainers schoon te houden

1 – Overlaad de vuilniszakken niet

Allereerst, heb je kans dat wanneer je de afvalzakken te vol propt, ze gaan scheuren. Dit veroorzaakt niet alleen een ravage wanneer je hem binnen uit je afvalbak haalt, maar het trekt ook enorm veel ongedierte aan in de afvalcontainer buiten. Ook als ze niet zouden scheuren, zijn ze moeilijk bovenaan vast te binden en een open vuilniszak trekt ook weer groene vliegen (wat maden betekent) aan.

Kortom; zorg dat de vuilniszak volledig afgesloten in de afvalcontainer terecht komt.

2 – Gooi geen losse voorwerpen in de afvalcontainers

Je hebt een snelle hap gehaald in een zak en wat is er dan handiger om het terug te stoppen in die zak als het leeg is. Je kunt hem zo in de afvalcontainer gooien en klaar is Klaar. In de zomer moet je dit niet doen. Vliegen, die de maden leggen, ruiken van ver dat je het hebt gedaan. “Ergens als vliegen op af komen” ken je dat? Nou, dat is niet wat jij wilt toch? Stop de zak in je afvalzak en sluit deze goed af.

Gooi ook (vooral in de zomermaanden) geen andere losse voorwerpen in je afvalcontainer. Ook niet wanneer ze niet kunnen gaan stinken of een geur verspreiden. Wanneer je je best hebt gedaan om alleen maar goed afgesloten vuilniszakken in je afvalcontainer te gooien en je stopt er iets anders, onverpakt bij in, kan het ervoor zorgen dat die juist gaten in je afvalzakken maakt. Zeker als je afvalcontainer vol raakt en je alles met de deksel nog even aanduwt.

3 – Scheiden, scheiden, scheiden

Ik zou deze tip helemaal niet moeten delen eigenlijk, want iedereen weet dat we ons afval moeten scheiden. Er zijn echter toch altijd nog mensen die alles in één zak stoppen. Zodra je gaat scheiden heb je veel minder afval en minder afval betekent een minder volle afvalcontainer, waardoor de door zorgvuldig afgesloten afvalzakken minder snel scheuren. Bovendien staat je container niet open en kan er niets invliegen en eitjes leggen.

4 – Spoel hem uit

Maak er een gewoonte van om je afvalcontainers even door te spuiten met de tuinslang, zodra je ze van de straat haalt. Het is een kleine moeite en je hebt altijd frisse, schone afvalcontainers naast je huis staan. Laat het deksel openstaan, zodat hij kan drogen en zodra je je eerste afvalzak er in gooit, doe je hem weer dicht.

5 – Zet je afvalcontainer buiten

Veel mensen denken dat als je ze de afvalcontainers in de garage of schuur zetten, er minder ongedierte bij de containers kan komen. Dit is helaas niet het geval. Zoals ik al aangaf, vliegen ruiken het op meters afstand en hebben geen boodschap aan een gesloten deur. Eens zal die deur opengaan en daar wachten ze op. Bovendien is het ook niet fris om zo’n stinkend voorwerp binnen te hebben staan.

Zoek een schaduwrijke plek buiten om ze neer te zetten. Door ze uit het zonlicht te houden, kun je het ‘geurniveau’ (het rottingsproces) onder controle houden. Vind je het niet leuk om ze in het zicht in je tuin te zetten? Bouw er dan een scherm omheen of koop een houten bak waar ze in passen.

Vergeet de afvalbak binnen niet!

Voordat je een nieuwe zak in je afvalbakken binnen doet, zijn er een aantal dingen die je eerst moet doen om ook binnen alles schoon en fris te houden. Daar begint het tenslotte.

Spuit je zelfgemaakte allesreiniger* op de buitenkant en de binnenkant van de afvalbak, spoel hem uit en maak hem goed droog.

Stinkt de afvalbak? Strooi dan een half kopje baking soda door de afvalemmer, zodat alles goed bedekt is en laat het een minuut of tien zitten. Het haalt de geur uit je afvalbak. Na die tien minuten schrob je hem nog even na met een schuurspons, uitspoelen en goed droogmaken.

Voordat je een afvalzak terugplaatst, verfrommel je eerst een krant en legt deze op de bodem van je afvalbak. Stel dat er iets lekt, dan vangt de krant dit op. Zelfs geurtjes neemt hij op!

*Zelfgemaakte allesreiniger: 1 theelepel afwasmiddel met warm water in een spuitfles.
Meer zelfgemaakte reinigingsmiddelen: Homemade huis reinigers

Maak je liever je eigen producten die je normaal kant-en-klaar koopt, zoals schoonmaakmiddelen? Misschien is de mailserie SELFMADE dan iets voor jou.

Afvalcontainers schoonmaken
Bewaar deze tips op je eigen bord!