Als je op vakantie bent eet je anders dan wanneer je thuis bent. Je let minder op de calorieën en tegen een extra ijsje zeg je geen nee. Althans ik niet. Dat is één van de redenen waarom ik nu, na de vakantie, weer extra op mijn eetgewoonte ga letten. Maar wel met één voorwaarde; ik wil blijven genieten. En het kan – afvallen en genieten gaat samen.

Ken je het Middellandse-Zee-dieet?

Allereerst hou ik absoluut niet van het woord ‘dieet’. Ik hou meer van een ‘gezonde levensstijl’. Maar eten zoals je in de vakantie doet en tegelijkertijd een aantal kilo’s verliezen kan heel eenvoudig zijn met het nieuwe Middellandse-Zee-dieet.

Ga over op Mediterrane gerechten, zoals veel groene groente, olijfolie, gevogelte en eenmaal per week vis. Deze voedingsmiddelen bevatten rijkelijk gezonde vetten en veel ballaststoffen.
Het geeft je niet alleen een lang vol gevoel, maar is ook nog gezond. Bloeddrukverlagende eigenschappen hebben een positieve werking op je hart.
Ook donkere chocolade, Griekse yoghurt en geite- of schapenkaas zijn typische voedingsmiddelen uit het Middellandse Zee gebied en daarom kleine, gezonde tussendoortjes.

Laat je inspireren door de onderstaande recepten. Geniet nog even na van het gevoel van de vakantie en de zon. Je zult niet merken dat je met een dieet bezig bent, behalve op de weegschaal.

Dit doet je lichaam goed

Voeg onderstaande negen voedingsmiddelen regelmatig toe aan je weekmenu en profiteer van het positieve effect ervan.

Bessen – kleine vruchten, grote afvalhelpers

Ze bevatten weinig calorieën, zitten vol met vitaminen en mineralen, brengen de stofwisseling goed op gang en bevorderen de vetverbranding.

Extra bonus: Bessen werken honger stillend.

Peulvruchten – brengen de stofwisseling op gang

Bonen en co bevatten veel eiwitten en ballaststoffen, die je een vol gevoel geven en helpen bij het afvallen.

Volkorenproducten – beste als volle koren

Voeg dagelijks minimaal drie maal per dag volkoren producten toe aan je menu. Deze worden langzamer verteert en voorkomen eetbuien.

Groente – alles wat groen is

Spinazie, sla en groene bonen werken vitaliserend en bevorderen de spijsvertering. Veel ballaststoffen met weinig calorieën geven je een langdurig vol gevoel.

Vis – zorgt ervoor dat het vet smelt

Het hoogwaardige eiwit wordt bijzonder licht verteert. Omega-3-vetzuren reguleren de insuline-productie en hebben een positieve werking op je hart. Eén portie vis per week is al voldoende.

Gevogelte – weinig vet, rijk aan eiwit

Het proteïnerijke vlees behoudt de spierconstructie en houdt je lang zat. Zink en ijzer versterken bovendien je immuunsysteem.

Olijfolie – zorgt voor smaak

Deze olie heeft een positieve werking op onze hersenen. Verwerk het zo vaak als mogelijk in de bereiding van je recepten.

Noten – gezonde snack

Ze zijn rijk aan gezonde vetten, ballaststoffen en antioxidanten. Eet dagelijks een handvol noten als lekkere snack en tussendoortje of strooi ze over je maaltijd.

Wijn – turbo voor de stofwisseling

Rode wijn bevat talrijke antioxidanten, die de bloedsomloop ondersteunen. Je moet het wel bij één glas per dag houden.

Afvallen en genieten

afvallen en genieten
Foto: pastel100

Tomaten met kaas

Voor 1 persoon – ca. 360 calorieën:

  • 1 rode struiktomaat
  • 1 groene tomaat
  • 30 gram mozzarella
  • 30 gram Burrata
  • 1 takje basilicum
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper
Zet op je boodschappenlijst

 

Bereiding

Was de tomaten, snij ze in grote stukken. Kruimel de kaas er door. Basilicum wassen, grof snijden en met de olijfolie mengen. Met peper en zout op smaak brengen. Giet het over de tomaten-kaas salade. Eet smakelijk!

Griekse salade

Voor 1 persoon – ca. 200 calorieën:

  • 1 ui
  • 200 gram vleestomaten
  • 50 gram Romana sla
  • 100 gram augurken
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 1 snufje suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 takje peterselie
  • 2 peperoni
  • zout en peper
Zet op boodschappenlijst

 

Bereiding

Snij de ui in halve ringen en de tomaten in parten. Snij de sla en augurken in stukken. Meng het azijn, zout, peper en de suiker met de olijfolie. Hak de peterselie fijn. Vermeng alles met elkaar en garneer het met de peperoni.

Afvallen en genieten
Foto: Hans

Zalm Frittata

Voor 1 persoon – ca. 280 calorieën:

  • 1 kleine ui
  • 30 gram zalm
  • 1 theelepel olijfolie
  • 20 gram bladspinazie
  • 25 gram kerstomaten
  • 1 takje dille
  • 2 eieren
  • 25 gram melk
  • zout en peper
Zet dit op je boodschappenlijstje

 

Bereiding

De ui en de zalm klein snijden. Fruit de ui in de olie en voeg daarna de spinazie, tomaten en zalm toe en bak dit 2 minuten mee. Met zout en peper op smaak brengen. Hak de dille fijn. Roer de eieren en de melk tot een glad mengsel. Voeg de dille eraan toe. Giet het mengsel over de groente en dan ca. 3 minuten even aanbakken, daarna met het deksel op de pan ca. 10 minuten laten garen. Eet ze!


Wil jij ook een gezondere levensstijl?

Ik heb interessante informatie voor mensen die wat gezonder willen gaan leven, maar daarvoor geen extreem rare dingen hoeven doen.

Voor wie is dit?

Dit is voor iedereen, die:

  • prioriteit wil geven aan gezondheid en hierin consistenter wil zijn
  • een levensstijl toepassen die bij je past
  • simpele maaltijd ideeën die aansluiten, zonder ingewikkelde dingen hoeven halen
  • strategieën ontdekken om gewicht te verliezen
  • je gezin zover krijgen om ook gezonder te eten
  • een toxine-vrij huis creëren. 

Benieuwd wat het is?

Meld je dan hier aan en ik stuur je alle informatie toe de komende week.

Je ben niets verplicht en je zit nergens aan vast. Het enige wat ik doe is je informatie sturen.

Waarom moet ik me dan speciaal aanmelden?

Omdat ik wil voorkomen dat lezers zonder interesse teveel mail van me ontvangen.

Heb je wel interesse, meld je dan aan. Het is geheel vrijblijvend en je kunt je te allen tijde weer uitschrijven.

Geloof me, het is echt de moeite waard om het in ieder geval te lezen, ook al doe je er niets mee.

 

Stuur me meer info

Reacties via Facebook