Alle kinderen naar buiten om ver te kunnen kijken!

Inspiratieboek voor kinderen om de natuur te ontdekken: Alle kinderen naar buiten

Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum is onlangs gebleken dat de ogen van jonge kinderen steeds slechter in de verte kunnen zien. Bij de huidige tieners is al een kwart bijziend. Volgens het onderzoek, dat onder duizenden kinderen is gehouden, is dit te wijten aan het te lang op een klein beeldscherm kijken.

Probleem al langer bekend

Reeds in december 2017 kwam de NOS met een artikel dat steeds meer kinderen bijziend worden en dreigen in de toekomst zelfs praktisch blind te worden. Daarvoor waarschuwde destijds Caroline Klaver al, hoogleraar aan het Erasmus.

Kinderen lopen dit risico doordat ze weinig buitenspelen en de hele dag achter een telefoon, tablet of boek zitten. Door het vele dichtbij kijken kan de oogbol, die normaal rond is, op termijn ovaal worden en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken.

 

Om dit te voorkomen moeten kinderen ver kunnen kijken en waar kunnen ze dat beter dan buiten!

Inspireer ze!

Lees ook: Groen | Hoe je kinderen de natuur leert ontdekken en waarderen

Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter hebben een prachtig boek geschreven dat ‘Alle kinderen naar buiten!‘ heet. Dit grote inspiratieboek staat boordevol ideeën en activiteiten voor kinderen, die ze buiten kunnen doen.

 

We moeten kinderen de natuur weer laten ontdekken zodat ze een andere levensstijl ontwikkelen.

Dit boek helpt ouders om kinderen enthousiast te maken voor de natuur, om te laten zien dat het één grote speeltuin is en ideaal om dingen in te ontdekken.

 

Een boek dat kinderen de natuur in krijgt

Van dit grote natuuractiviteitenboek rolt de derde druk inmiddels van de persen. Met deze druk laten de auteurs zien dat zowel ouders als scholen behoefte hebben aan een boek vol tips om kinderen de natuur in te krijgen. Ze tonen op een laagdrempelige manier hoe makkelijk en leuk het is om kinderen naar buiten te krijgen en kennis te laten maken met de groene wereld om hen heen.

Alle kinderen naar buiten!

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat het ook?

Ouders, maar ook leerkrachten, worstelen met de vraag hoe ze de kinderen buiten kunnen laten spelen. Dit boek nodigt kinderen, (groot-) ouders, juffen & meesters uit om daar creatief gebruik van te maken met natuur activiteiten voor kinderen voor elk seizoen! Het staat bomvol spelletjes, knutselen, ontdekken, speuren en koken.

Hier kun je het boek inkijken.

En hier kun je het boek aanschaffen.

Het is een zwaar, stevig boek met harde kaft en 280 pagina’s!

Ik geef het boek weg!

In samenwerking met Marieke Dijksman, auteur van het boek, geef ik één exemplaar t.w.v. € 29,95 weg.

Als jij dit grote inspiratieboek ‘Alle kinderen naar buiten’ wilt winnen hoef je maar twee dingen te doen:

 1. Laat me in een reactie hieronder weten wat jij nu al doet om je kinderen ‘in de verte’ te laten kijken
 2. Deel dit blogartikel op social media, via een deelknop aan de linkerkant, en tag deze met #allekinderennaarbuiten en #firmahuishouden.

De winnaar wordt a.s. woensdag 13 juni, op Nationale Buitenspeeldag, bekend gemaakt!

De winnaar is bekend. Deze winactie is gesloten.

Wees er dus snel bij!

Alle kinderen naar buiten

Dit artikel is in samenwerking met Marieke Dijksman tot stand gekomen

Related Articles

20 Tips om thuiswerken succesvol te maken

Het lijkt geweldig; werken vanuit huis. Geen druk, geen controle, later opstaan en het lekker rustig aan doen. Niets is minder waar. Ik werk al jaren vanuit huis en ik weet dat het zo niet werkt. Integendeel. Thuiswerken of op afstand werken is alleen maar lonend als je je productiviteit op peil houdt. Dat wil zeggen; een gezonde balans tussen werk en privé kunt houden. Ik leg je uit wat ik bedoel.

Op vakantie! 22 Redenen waarom je beter kunt gaan

Ik verheug me altijd ontzettend op vakantie, maar in het bijzonder de zomervakantie. Ondanks dat we vrij regelmatig een paar dagen weggaan met de camper, zijn die twee of drie weken in de zomervakantie altijd weer het hoogtepunt. Als we een paar daagjes tussendoor gaan blijven we altijd in de buurt omdat we meer genieten van de plek dan van het rijden. Maar in de zomervakantie maken we een heuse trektocht die standaard ook door Frankrijk gaat, omdat we echte Frankofielen zijn. Waar we starten en eindigen is altijd verschillend.

Huishoudelijke taken verdelen binnen het gezin

Er is absoluut niets mis met de traditionele verdeling van de huishoudtaken, waarbij de man fulltime buitenshuis werkt en de vrouw voor het huishouden en de kinderen zorgt. Maar de tijden zijn veranderd en ook de meeste vrouwen werken nu buitenshuis, terwijl ze nog steeds alle huishoudtaken op zich nemen. En dat geeft wrijving. Het is dus tijd om hier iets aan te doen: Huishoudelijke taken verdelen binnen jouw gezin!

27 Dingen waar je zonder kan rond je 40e

Als je rond de veertig bent heb je, volgens de opruim experts, de meeste spullen. In de loop van vier decennia is de kans groot dat je een behoorlijke hoeveelheid ‘zooi’ om je toe hebt verzameld. En natuurlijk is het dat niet allemaal, er zitten ook dierbare en speciale items bij. Er zijn echter ook genoeg spullen die je beter kunt loslaten. Om wat inspiratie op te doen heb ik ze op een rijtje gezet.

Responses

 1. Dat lijkt me me nu echt een leuk boek! Onze zoon (9) is een echte natuurliefhebber maar de laatste tijd krijgen we hem nog maar weinig mee om buiten in de verte te kijken. Zijn voorkeur gaat nu uit naar de playstation of een Donald duck lezen.
  Met dit boek hoop ik dat hij weer plezier krijgt in het buiten zijn

 2. Vooral weinig binnen zijn als het prachtig weer is..

  Facebook: An Na

 3. Als leerkracht probeer ik 1x in de week samen met heel de klas buiten een nieuw spel te spelen. Dit heeft effect, want de kinderen zoeken elkaar ook na school op om samen te spelen!

 4. Ik zou deze graag willen winnen. Ik ben vorig jaar natuurouder geworden. Ik geef vrijwillig een aantal keer in een jaar les aan kinderen over de natuur. Je ziet dat de meeste kinderen hier niet veel van weten. Ik wil de kinderen ook uitdagen om zelf de natuur in te gaan. Zelf onderzoeken en ontdekken. Dit is zo belangrijk voor de ontwikkelingen. Heerlijk alle kinderen buitenspelen. Weg van de tv en computer.

 5. Wat een geweldig boek! Zoveel inspiratie om nóg meer buiten te zijn! ❤
  Wij wandelen regelmatig door de bossen met onze 3 kinderen en zoeken dan vooral de paaltjesroutes en kinderroutes uit waar ze ook nog wat van leren! Onlangs liepen we een blote-voeten-pad, ook ontzettend leuk!
  Wat zouden we dat boek graag winnen om nog meer te genieten van het samen buiten zijn! ❤

 6. Mijn kleindochter is pas twee maar is al heel druk met bloemetjes plukken en t liefste buiten. Lijkt me zo leuk om haar bewust te maken van al t moois wat er in de natuur is.

 7. Ohhh. Dit boek is echt een must have! Wij hebben 3 kinderen (waarvan 2 met bril) die inderdaad graag filmpjes op de tablet kijken :-O
  We gaan nu graag een stukje fietsen, een blote voeten pad lopen, eikels en dennenappels zoeken in het bos. We zouden graag wat meer inspiratie opdoen 😉

 8. Onze dochter is bijna altijd buiten we hebben in de tuin een trampoline een speelhuisje voor haar en een pluktuin met fruit de speeltuin wordt met droog weer vaak bezocht en alle planten en dieren worden zorgvuldig en met respect bekeken door haar.
  Ze maakt zich druk om de welzijn van bijen vlinders en helpt papa en mama zo veel ze wil in de tuin en als het even kan gaan we naar het bos het strand of kinderboerderij. En toch willen we nog meer buiten kunnen spelen en leren en dat gaat wel lukken met dit mooie boek!

 9. Onze tweeling Lucas en Eva hoef ik nooit over te halen om naar buiten te gaan aangezien zij momenteel dol zijn op speuren naar beestjes 😀 Elke bloempot en deurmat worden omgekeerd, er wordt in zand gegraven en samen vormen zij een leuk team haha. Dit boek zou dus heel erg welkom zijn voor ze.

 10. Veel buiten spelen,naar de kinderboerderij. En we maken veel wandelingen in het bos of een natuurgebied. Op zoek naar beestjes,planten en bomen,lekker de natuur ontdekken en er van genieten. Erg benieuwd naar het boek

 11. Dit zou geweldig zijn voor mijn twee jongens (7 en 9). Met het mooie weer zijn ze graag buiten. En met een grote heide vlakbij is dit boek natuurlijk een mooi begin om nog meer naar buiten te gaan.

 12. Ooooh, wat hoop ik zo dat ik nog op tijd ben! We ondernemen al het volgende: zelf met onze kapoen naar het bos gaan, zelf plantjes planten en zien hoe ze groeien, beestjes onderzoeken (maar op een diervriendelijke manier). Onze kipjes verzorgen en ermee spelen <3

Reacties zijn gesloten.