Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum is onlangs gebleken dat de ogen van jonge kinderen steeds slechter in de verte kunnen zien. Bij de huidige tieners is al een kwart bijziend. Volgens het onderzoek, dat onder duizenden kinderen is gehouden, is dit te wijten aan het te lang op een klein beeldscherm kijken.

Probleem al langer bekend

Reeds in december 2017 kwam de NOS met een artikel dat steeds meer kinderen bijziend worden en dreigen in de toekomst zelfs praktisch blind te worden. Daarvoor waarschuwde destijds Caroline Klaver al, hoogleraar aan het Erasmus.

Kinderen lopen dit risico doordat ze weinig buitenspelen en de hele dag achter een telefoon, tablet of boek zitten. Door het vele dichtbij kijken kan de oogbol, die normaal rond is, op termijn ovaal worden en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken.

 

Om dit te voorkomen moeten kinderen ver kunnen kijken en waar kunnen ze dat beter dan buiten!

Inspireer ze!

Lees ook: Groen | Hoe je kinderen de natuur leert ontdekken en waarderen

Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter hebben een prachtig boek geschreven dat ‘Alle kinderen naar buiten!’ heet. Dit grote inspiratieboek staat boordevol ideeën en activiteiten voor kinderen, die ze buiten kunnen doen.

 

We moeten kinderen de natuur weer laten ontdekken zodat ze een andere levensstijl ontwikkelen.

Dit boek helpt ouders om kinderen enthousiast te maken voor de natuur, om te laten zien dat het één grote speeltuin is en ideaal om dingen in te ontdekken.

 

Een boek dat kinderen de natuur in krijgt

Van dit grote natuuractiviteitenboek rolt de derde druk inmiddels van de persen. Met deze druk laten de auteurs zien dat zowel ouders als scholen behoefte hebben aan een boek vol tips om kinderen de natuur in te krijgen. Ze tonen op een laagdrempelige manier hoe makkelijk en leuk het is om kinderen naar buiten te krijgen en kennis te laten maken met de groene wereld om hen heen.

Alle kinderen naar buiten!

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat het ook?

Ouders, maar ook leerkrachten, worstelen met de vraag hoe ze de kinderen buiten kunnen laten spelen. Dit boek nodigt kinderen, (groot-) ouders, juffen & meesters uit om daar creatief gebruik van te maken met natuur activiteiten voor kinderen voor elk seizoen! Het staat bomvol spelletjes, knutselen, ontdekken, speuren en koken.

Alle kinderen naar buiten om ver te kunnen kijken! - alle kinderen naar buiten

Hier kun je het boek inkijken.

En hier kun je het boek aanschaffen.

Het is een zwaar, stevig boek met harde kaft en 280 pagina’s!

Ik geef het boek weg!

In samenwerking met Marieke Dijksman, auteur van het boek, geef ik één exemplaar t.w.v. € 29,95 weg.

Als jij dit grote inspiratieboek ‘Alle kinderen naar buiten’ wilt winnen hoef je maar twee dingen te doen:

  1. Laat me in een reactie hieronder weten wat jij nu al doet om je kinderen ‘in de verte’ te laten kijken
  2. Deel dit blogartikel op social media, via een deelknop aan de linkerkant, en tag deze met #allekinderennaarbuiten en #firmahuishouden.

De winnaar wordt a.s. woensdag 13 juni, op Nationale Buitenspeeldag, bekend gemaakt!

De winnaar is bekend. Deze winactie is gesloten.

Wees er dus snel bij!

Alle kinderen naar buiten

Dit artikel is in samenwerking met Marieke Dijksman tot stand gekomen