Azijn wordt in veel gevallen vooral gebruikt voor het inmaken en het kruiden in de keuken. Maar dit antieke huismiddeltje kan veel meer: azijn, het veelzijdige natuurtalent, kan ons in het hele huis op veel manieren helpen. Of het nu in de keuken, in de natuurlijke cosmetica of in de schoonmaakkast is, het zure wondermiddel kan bijna overal worden gebruikt.

Zelfs de geneeskunde vertrouwd al heel lang op de verschillende toepassingen van azijn. Het is ook niet voor niets dat het Italiaanse woord ‘balsamico’ (azijn) met ‘gezond’ wordt vertaald.

Fles met stop en gevuld met azijn - afbeelding met tekst voor Pinterest - Titel: Azijn, het veelzijdige natuurtalent
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

De geschiedenis van azijn

De productie van azijn wordt beschouwd als een van de oudste voedselproductieprocessen in de menselijke geschiedenis. Het werd bij toeval duizenden jaren geleden ontdekt, toen wijn te lang werd gefermenteerd. De eersten, die dit ‘resultaat’ als smaakmaker en conserveermiddel gebruikten, waren de Mesopotamiërs.
Later maakten de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken azijn van gefermenteerde vruchtensappen, wijn of bier. Gemengd met water werd het een verfrissend drankje. Ook vlees en fruit werden in de vloeistof ingemaakt. De naam ‘azijn’ komt van de Latijnse term ‘acetum’.

Kleine bacteriën zijn dus verantwoordelijk voor de vorming van azijn. Afhankelijk van het productieproces en de basis, verschillen de soorten azijn in uiterlijk, zuurgraad en aroma. Zo is er voor elke smaak en toepassing het juiste recept.

Azijn in het huishouden

Zoals gezegd is azijn een veelzijdig natuurtalent. Dit natuurlijke product kan op ontelbare manieren jou helpen in het huishouden. Hieronder som ik een aantal toepassingen op die je wellicht nog niet kent.

Tapijt reinigen

Verdun een scheutje azijn met warm water en verwijder de eventuele vlekken in het tapijt. Veeg vervolgens met een zachte doek het tapijt droog. Nooit wrijven!
Je kunt tapijten ook opfrissen met azijnwater en een zachte borstel. Pas wel op met donkere kleuren, omdat azijn de kleuren kan vervagen.

Verwijder watervlekken op leer

Watervlekken op lederen schoenen of tassen kunnen gemakkelijk worden afgewreven met een doek en een beetje azijn. Reinig vervolgens wel het leer met water, zodat het zuur niet te lang op het leer achterblijft.

Bestrijd geuren

Zeer hardnekkige geuren, zoals die van uien en knoflook, kunnen lang blijven hangen aan je handen. Door met azijn over je handen te wrijven verwijder je de geur.

TIP LEES
4 NATUURLIJKE SCHOONMAAKPRODUCTEN DIE JE THUIS MOET HEBBEN

Wasmachine onderhoud

Azijn verwijdert kalkaanslag en geuren in je wasmachine, zonder speciale reiniger. Voeg voor dit doel een halve liter tafelazijn toe aan de wasmiddellade en laat de lege machine het laagste temperatuur programma doorlopen.

Laat parket glanzen

Meng in een emmer twee liter water, anderhalve kop azijn en twee en een halve kop lijnolie voor donker hout of olijfolie voor licht hout, en maak zo het parket schoon. Voeg een paar druppels etherische olie toe voor een aangename geur.

Zelfgemaakte allesreiniger

Doe een citroenschil in een weckpot en voeg witte azijn toe totdat de schil volledig bedekt is. Laat 2-3 weken staan ​​en voeg indien nodig azijn toe. Zeef de oplossing, meng 1: 1 met water en giet het in een spuitfles. Klaar is je homemade allesreiniger.

Kleur behouden van kleding

Om de kleuren van nieuwe kleding of handdoeken langer te behouden, wordt aanbevolen om ze een kwartier in een 1: 1 mengsel van azijn en koud water te dompelen, voor de eerste wasbeurt. Was daarna zoals gewoonlijk.

TIP LEES
5 REDENEN WAAROM AZIJN IN JE WASHOK HOORT

Azijn in de badkamer

Afvoer ontstoppen

Doe een half kopje Baking Soda in de gootsteen en giet er een half kopje azijn achteraan. Wacht een paar minuten en spoel de afvoer daarna door met heet water.

Tegelvoegen reinigen

Meng anderhalve liter water met een kwart kopje azijn, een half kopje Baking Soda en een half kopje citroensap. Spray het op de tegelvoegen, laat aan het een tijdje inwerken en met een borstel na poetsen.

Ontkalk douchekop

Als het kan, de douchekop afnemen en in een bak gevuld met azijn leggen. Wil de douchekop er niet af, plaats dan een plastic zak om de kop, gevuld met azijn en vastgemaakt met een elastiek of draad. Laat het enkele uren of een nacht inwerken, spoel het schoon met water en veeg de douchekop droog.

TIP LEES
BAKING SODA, 50 MANIEREN OM DIT WONDERMIDDEL TE GEBRUIKEN

Azijn in de keuken

Gebarsten eieren

Het is altijd vervelend wanneer eieren barsten tijdens het koken. De oplossing: een scheutje azijn met water mengen. Het zuur zorgt ervoor dat de pH waarde van het kookwater wordt verlaagd. Als de schil barst, stolt het eiwit sneller en lekt het niet.
Overigens treedt hetzelfde effect op bij het bereiden van gepocheerde eieren. Voeg dus gewoon een scheutje azijn toe.

Muf ruikende flessen

Wanneer flessen veel worden gebruikt, ontwikkelt zich na een tijdje een onaangename geur. Om dit te verwijderen, vul je de fles met een half kopje azijn en schudt dan krachtig. Voeg na 15-20 minuten warm water toe, schud opnieuw en spoel grondig. Als het nodig is kun je het herhalen en de azijn wat langer laten inwerken.

Fruit grondig wassen

Groente en fruit bevatten vaak bestrijdingsmiddelen, en ook organische (biologische) varianten kunnen bijvoorbeeld besmet zijn met bacteriën. Eenvoudig wassen is dan vaak onvoldoende. Vul in plaats daarvan de gootsteen met water en een half kopje azijn. Laat fruit en groenten vijf minuten weken en spoel ze vervolgens grondig af met schoon water.

Azijn voor je eigen verzorging

Conditioner voor gezond haar

Vooral na het gebruik van natuurlijke zeep wordt een zure spoeling zeer aanbevolen, om het haar glad en zacht te maken, en ook het kammen gemakkelijker te maken. Voeg twee eetlepels appelazijn toe aan één liter koud water en spoel je haar ermee na het wassen. De azijn herstelt ook de zuurmantel van de hoofdhuid en kan verlichting bieden voor een geïrriteerde hoofdhuid en roos tegengaan.

Behandeling tegen voetschimmel

Dankzij het antibacteriële effect kan azijn helpen bij voetschimmels. Dep de aangetaste gebieden drie keer per dag met azijn. Week gedragen sokken eerst in azijn voordat je ze in de wasmachine (samen met andere was) wast.

TIP LEES
10 VERRASSENDE TOEPASSINGEN VOOR APPELAZIJN

Ontslakken

Appelazijn is een zeer bio-actieve allrounder en helpt daarom bijvoorbeeld bij het zuiveren en ontgiften. Dagelijks ingenomen, kan het de spijsvertering bevorderen en het metabolisme stimuleren. Ook bij brandend maagzuur en andere maagklachten vertoont het vaak een groot effect.
Doe gewoon twee eetlepels in een groot glas water en eenmaal per dag, in kleine slokjes, voor het eten opdrinken. Indien nodig kan het mengsel worden gezoet met een beetje honing.

Azijn hoort standaard in je huis aanwezig te zijn. Het is zo veelzijdig dat het voor elk probleem een toepassing heeft. Probeer het zelf eens.

TIP SHOP