Ben jij blij dat de vakantie binnenkort over is of juist niet? Back to school of naar het werk? Als je je zorgen maakt om de ochtend chaos die dadelijk weer plaats zal vinden, kan ik je geruststellen. Ik heb een aantal tips voor je die zorgen dat je niet in de stress schiet. Met een beetje planning en structuur in de ochtenden zal je merken dat er minder gedoe is, minder vaak vragen hoeft te stellen en je zult op tijd de deur uit zijn.

Ik weet het nog zo goed; de schoolochtenden. Iemand mist een schoen, een ander wil niet uit bed en de derde heeft geen lunchbox.

Minder stressvol back to school en naar het werk

Ik ontdekte dat als ik een paar weken voordat de school begon een paar strategieën invoerde, het minder stress en angst was voor zowel mijn kinderen als mij, en het maakte de eerste schooldag ook leuk en spannend in plaats van stressvol. 

Start vroeg met inkopen

Het is nooit te vroeg om te beginnen met winkelen voor schoolbenodigdheden, schoenen, tassen, lunchtrommels, schriften enz. Ik heb altijd gemerkt dat hoe eerder ik begon met het organiseren van de schoolbenodigdheden, het minder stressvol het was op de schoolochtenden. Bovendien kon ik alles krijgen wat ik wilde als de winkels vol waren en voelde ik me kalm in de wetenschap dat ik alles heb wat ik nodig heb.

Om je te helpen heb ik een aantal lunchboxes uit onze Huishoudshop op een rij gezet. Deze zijn duurzaam en plasticvrij.

Tekst gaat hieronder verder

https://huishoudshop.online/product/lunchbox-eco-splash-box-xl-lekvrij/
https://huishoudshop.online/product/lunchbox-eco-splash-box-l-lekvrij/

Heeft je kind liever geen trommel mee, maar liever een zakje? Dan hebben we de Lunch Bag en de Sandwich Wrap.

https://huishoudshop.online/product/sandwich-wrap-met-klittenband/
https://huishoudshop.online/product/lunch-bag-bewaarzakjes-katoen-set-van-2/

En ook voor een simpele fruithap hoef je geen plastic wegwerpzakjes meer gebruiken ▼

https://huishoudshop.online/product/herbruikbare-zakjes-10-stuks/

1 – Maak een ochtend checklist

Toen onze kinderen jonger waren, vond ik de ochtenden druk, op z’n zachtst gezegd. Ik moest mezelf gereed maken om te gaan werken en daarna de kinderen, die niet altijd zin hadden.

Ik was mezelf vaak aan het herhalen; “Heb je je tanden gepoetst? Is je tas ingepakt? Waar zijn je schoenen?” Ik werd een beetje gek van mezelf soms, dus hoe moeten die kinderen zich gevoeld hebben. Ik wist dat het anders moest.

Ik heb destijds (ik ben altijd al van de lijstjes 😉) lijstjes gemaakt voor de kinderen met een ochtend- en avondroutine, met een soort van beloningsysteem eraan vast. Door de taken op deze leuke manier te presenteren heb ik echt het een en ander bereikt met de kinderen, hoe jong ze ook waren.

Back to school en werk: 7 Tips voor drukke ochtenden - back to school
Voor elke voltooide taak plakten ze een sticker

Hun gedrag verbeterde, vooral in de ochtend, er was organisatie, meer zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid. En ze hebben ermee belangrijke levensvaardigheden geleerd.

2 – Verander het dagelijkse eetritme

Schoolvakanties betekenen geen vaste eetschema’s. Begin een week of zo voordat de school begint, om je kinderen weer een routine te geven. Stel maaltijd- en snacktijden in, zodat ze kunnen wennen aan de eettijden op school. 

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dus het is een goed idee om ervoor te zorgen dat er gezonde ontbijtkeuzes zijn om de dag te beginnen. Dit zorgt ervoor dat je kinderen de energie en essentiële voedingsstoffen hebben om te beginnen met leren.

3 – Creëer rust- en slaap-routines

Late nachten en schoolvakanties gaan hand in hand en bij oudere kinderen betekent uitslapen wakker worden als het bijna lunchtijd is! Om het voor hen en jou gemakkelijker te maken, begin je ze in voor de leeftijd passende bedtijdroutines te krijgen. 

Het kan een uitdaging zijn, maar begin ze naar een uur of zo eerder af te bouwen totdat iedereen tevreden is. Je zou kunnen beginnen door kinderen wat tijd alleen in hun kamer door te laten brengen om te lezen of te ontspannen – probeer dit een technologie-vrije tijd van de dag te houden (dus geen tv, laptop, tablet of mobiel). Een solide slaaproutine zou moeten betekenen dat op schoolochtenden iedereen gemakkelijker wakker wordt, zonder strijd. 

Back to school en werk: 7 Tips voor drukke ochtenden

4 – Help gevoelens van angst en spanning verminderen

Soms kunnen kinderen zich zorgen maken naarmate de eerste schooldag vordert. Ze worden zenuwachtig of kunnen zich angstig voelen voor de eerste schooldag. Dit is normaal en verwacht omdat er zoveel gaande is. 

Er zijn zoveel veranderingen die hen bezighouden, daarom is het fijn om enkele strategieën te implementeren om het angstgevoel van je kind te verminderen. Hier zijn enkele opties om te overwegen voor de eerste schooldag:

  • Praat met ze over hoe ze zich voelen.
  • Bezoek de school. Loop erheen, fiets, rijd of loop naar binnen als de school het toelaat.
  • Begin met hun schoolroutine voordat de school begint.
  • Ga samen de schoolspullen halen.

5 – Laat kinderen helpen

Het is niet allemaal aan ons ouders om het huishouden draaiende te houden! Als je wilt dat je kinderen opgroeien om onafhankelijk te zijn, dan helpt het om ze op jonge leeftijd eenvoudige levensvaardigheden te leren, om ze klaar te stomen voor volwassenheid. 

Toen mijn kinderen klein waren, hielpen ze met het in- en uitladen van de vaatwasser, het vuilnis buiten zetten, hun bedden opmaken, hun kamers opruimen, de was brengen. Het helpt allemaal om het huishouden soepeler te laten lopen en gaf me meer tijd in de ochtenden om me voor te bereiden! 

Als je je kinderen klusjes en wat meer verantwoordelijkheid in huis wilt geven, kijk dan eens naar mijn verzameling printables die je daarbij kunnen helpen. ▼

Tekst gaat hieronder verder

https://huishoudshop.online/product/huishoudelijke-kindertaken-tot-6-jaar-2/
https://huishoudshop.online/product/checklist-kinderkamer-opruimen-2/
https://huishoudshop.online/product/huishoudklusjes-voor-kinderen-2/

Kinderen leren ermee belangrijke levensvaardigheden, zoals verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen, discipline en respect. Bovendien helpt het jou ook om het huis opgeruimde te houden! 

6 – Schrijf alle data meteen op

Op de meeste scholen ontvang je voor de start van het nieuwe schooljaar een informatieboekje met allerlei gegevens en data. Neem, voordat school begint, even de tijd om alle belangrijke data in je planner te noteren, zodat je gedurende het schooljaar niets vergeet.

Naarmate het jaar vordert zullen daar meer data bijkomen, zoals carnaval, sportdagen en andere schoolevenementen. Schrijf alles op zodat je vooruit kunt plannen en om vrij te nemen als dat nodig is.

Heb je geen planner? Maak dan eens kennis met onze Planner! Deze planner start wanneer jij dat wilt en organiseert álles binnen jouw huishouden.

https://huishoudshop.online/product/huishoudplanner-2/

7 – Koop de essentiële dingen alvast vooruit

Alle schoolspullen kopen vlak voordat het schooljaar weer begint, kan een belasting zijn voor het budget. Soms wordt vergeten hoeveel spullen een kind nodig heeft. Koop het daarom in stappen ver vooruit.