De badkamer is meestal een van de vuilste ruimtes in je huis en moet daarom regelmatig worden schoongemaakt om hem fris te houden. Om alles goed en hygiënisch schoon te maken vergt soms een trucje. Daarom heb ik allerlei tips verzameld om elk hoekje en kiertje van je badkamer grondig schoon te krijgen, inclusief een aantal goedwerkende hacks.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

1 – Basisreiniging van bad en douche

Om te beginnen is het goed om alle oppervlakken, dus de binnenkant van het bad en de douchevloer, met een allesreiniger in te laten weken. Dit kun je het beste doen door een spuitfles te vullen met 1/8 allesreiniger en 7/8 water. Laat het een minuut of twee op de oppervlakken zitten voordat je alles uitpoetst.

Als je vlekken of vuil hebt die niet weggaan, gooi dan een laag zuiveringszout in het bad of op de douchevloer, en laat het ongeveer 30 minuten staan. Schrob daarna alles met een doek of spons.

2 – Basisreiniging toilet

De basisstap van het schoonmaken van het toilet is toiletpotreiniger erin gooien en deze laten weken, terwijl je de rest van het toilet doet. Pak eerst je homemade reiniger en veeg de randen, buiten- en achterkant van het toilet af. Gebruik een doek of een schrobborstel om overal in het toilet te komen. Zorg ervoor dat je zuiveringszout en azijn gebruikt als dat nodig is, bijvoorbeeld bij een vieze geur.

Nadat je klaar bent met al het andere, kun je een toiletborstel gebruiken om de binnenkant van de pot te schrobben en door te spoelen als je klaar bent. Je kunt ook witte azijn in de tank gieten om daar kalkvlekken te verwijderen.

3 – Basisreiniging gootsteen

35 tips om de badkamer grondig schoon te maken -

Dit is meestal niet zo erg als de andere gebieden, maar het heeft nog steeds wat liefde en aandacht nodig. Net als bij de andere stappen, spuit je de gootsteen zelf in met je reinigingsspray en schrob je weg, waarbij je alleen de zwaardere dingen gebruikt als dat nodig is.

4 – Basisreiniging vloer

De reden dat we de vloeren als laatste doen, is dat als er iets op de grond valt uit de gootsteen of het toilet of waar dan ook tijdens het schoonmaken, je het allemaal weghaalt wanneer je vloer doet. Bovendien kun je niet schoonmaken terwijl de vloer nat is.

Begin eerst met het vegen of stofzuigen van de badkamervloer om het stof eruit te krijgen. Daarna kun je dweilen om alles af te werken.

5 – Grondige reiniging bad en douche

badkamer grondig schoon

Wil je dat bad echt laten stralen? Voeg eenvoudig 1 deel afwasmiddel toe aan 1 deel azijn in een spuitfles. Spuit het bad in, pak een spons en schrob naar hartenlust weg. Het mengsel laat zeepresten verdwijnen en laat een brandschoon bad achter.

6 – Grondige reiniging douchekop

Dit doe je natuurlijk met azijn! Er is een reden waarom dit krachtige ingrediënt in bijna elke natuurlijke reiniger zit. Het is effectief!

♥ LEESTIP: Azijn, het veelzijdige natuurtalent

Dus om die vervelende aanslag van je douchekop te krijgen, dompel je de kop onder in een plastic zak gevuld met azijn, zet je de zak vast met een rubberen band en laat je hem ongeveer een uur zitten. Wanneer je de zak verwijdert, laat je de douchekop een minuut of twee sproeien ​​en veegt hem dan droog.

7 – Grondige reiniging glazen douchedeur

Er zijn twee manieren om je douche te reinigen die zowel effectief als gemakkelijk zijn. De aanpak die je wilt gebruiken, is volledig afhankelijk van hoeveel zeepresten zich op je douchedeuren hebben opgehoopt.

Als er niet veel zeepresten zijn, kan het gebruik van versleten panty’s wonderen doen om de kalkvlekken op de douchedeuren schoon te schrobben.

Als je echter bent zoals het grootste deel van de bevolking en je douchedeuren al een tijdje geen goede wisser meer hebben gezien, dan is de wonderspons je beste vriend. Dit werkt niet alleen voor douchedeuren, maar ook voor badkamerspiegels, chromen armaturen en glas in het algemeen.

8 – Grondige reiniging kranen

35 tips om de badkamer grondig schoon te maken -

Wanneer heb je voor het laatst de kranen grondig gereinigd? Als je erover nadenkt, ziet die kraanhendel wel heel veel verkeer. Dat verkeer bestaat meestal uit handen die net het toilet hebben doorgespoeld, dus je kunt je de bacteriën voorstellen die zich onder die kraan verbergen. Gelukkig hoef je, om alles mooi schoon te krijgen, alleen een schroevendraaier te gebruiken om het handvat te verwijderen. Week het in azijn, geef een snelle scrub en je bent weer op het goede spoor!

9 – Grondige reiniging spiegel

Je badkamerspiegel kan na verloop van tijd behoorlijk vuil worden in randjes en hoekjes. Zwarte thee kan een effectieve manier kan zijn om je badkamerspiegel weer schoon te krijgen. Dompel een doek in zwarte thee en wrijf het over het vuil. Door de tannine in de thee is deze gemakkelijk te verwijderen en is je badkamerspiegel tot in de ‘puntjes’ schoon in no-time.

10 – Grondige reiniging wanden

Maak snel en eenvoudig je badkamerwanden schoon met een wonderspons, een dweil en een paar droge handdoeken. Begin met het schoonmaken van eventuele hardnekkige vlekken op de wanden met de wonderspons. Dweil vervolgens de wanden (zoals een vloer) met een schoon sopje. Veeg tenslotte de wanden af ​​met een schone doek om ze te helpen drogen.

11 – Grondige reiniging van plinten

Bij het reinigen van plinten heb je meerdere manieren om dit te doen. Een van de gemakkelijkste is om een ​​bezem te gebruiken met een schone doek over de borstelharen. Je kunt hetzelfde effect ook krijgen door een oude sok over een vloerwisser te plaatsen. Spuit eventueel wat homemade huisreiniger op de sok.

12 – Grondige reiniging van jets

Reinig de jets van je jacuzzi door zuiveringszout, schoonmaakazijn en water te mengen. Breng het mengsel aan en schrob de jets met een oude tandenborstel. Veeg het mengsel af met een schone doek.

13 – Grondige reiniging handdoeken

Om handdoeken fris te laten ruiken, doe je de volgende keer dat je ze wast een beetje schoonmaakazijn, bakpoeder en citroensap bij je wasmiddel. Dit verwijdert alle muffe of slechte geuren in je handdoeken.

14 – Grondige reiniging moeilijke hoekjes

Dit is zo simpel. Wanneer dingen een beetje vreemd beginnen te ruiken komt dat meestal door al die hoeken en gaatjes, waar je met een normale schoonmaakdoek niet bij kan. Wikkel daarvoor een doekje met wat toiletreiniger om de punt van je schroevendraaier en laat het onder of rond die moeilijk bereikbare plaatsen lopen.

https://huishoudshop.online/product/wipe-en-clean-reinigingsmiddel-mint/
https://huishoudshop.online/product/baking-soda-zuiveringszout-1-kg/
https://huishoudshop.online/product/schoonmaakgel-azijn-12-750-ml/

15 – Douchecabine reinigen

Reinig de rails in uw badkamerramen of doucherail met een mengsel van zuiveringszout en schoonmaakazijn. Schrob het mengsel in de rails met een oude tandenborstel. Gebruik een botermes en een schone doek om in de kieren en spleten te komen.

16 – Douchegordijn reinigen

Een gemakkelijke manier om je vuile douchegordijn schoon te maken, is door het in de was te doen met wat wasmiddel en een kopje schoonmaakazijn. Je kunt ook wat vuile handdoeken erin gooien om te helpen bij het schoonmaakproces. De handdoeken schuren de zeepresten van het douchegordijn.

17 – Ventilatoren reinigen

De afzuigventilator is een vaak een verwaarloosd item in een badkamer, het wordt snel vergeten. Reinig de ventilatieopening met een stofzuiger met de spleet- en borstelaccessoires. Je kunt ook een schrobborstel en wat afwasmiddel gebruiken om aangekoekt stof en vuil te verwijderen.

18 – Voegen reinigen

Hier is een hack waarvan ik weet dat veel dames er dol op zullen zijn! Ken je die echt grove schimmel die zich ophoopt in de voeg tussen tegels en de afdichting waar het bad de muur raakt? Die bruinzwarte troep waar we allemaal een hekel aan hebben.

Het enige wat je hoeft te doen is net genoeg bleekmiddel mengen met zuiveringszout om een ​​dikke pasta te maken. Maak genoeg om elke plek te bedekken waar je de schimmel in je douche ziet (werkt ook op werkbladen). Leg het er dan dik op en laat het minstens acht uur zitten. Veeg de pasta af, schrob eventuele hardnekkige stukjes voorzichtig weg met een tandenborstel en spoel het af.

19 – Spiegels reinigen

badkamer grondig schoon

Droogtrommeldoekjes kunnen meer doen dan je wasgoed zachter maken en lekkerder laten ruiken. Je kunt deze ook gebruiken als alternatief voor het reinigen van je douchedeuren en spiegels. Ze verwijderen watervlekken als een tierelier en door hun antistatische werking zijn ze perfect om alle stoffige plekken in huis mee af te vegen.

20 – Ontstopper reinigen

Ook de afvoer ontstopper vangt veel vuiligheid en bacteriën. Een gemakkelijke manier om de ontstopper schoon te maken, is door hem in het toilet af te spoelen terwijl u het een paar keer doorspoelt. Om het te desinfecteren, meng je bleekmiddel en afwasmiddel in je toiletpot. Plaats de ontstopper in het mengsel en draai het rond. Spoel dan nogmaals door.

21 – Toiletborstel drogen

Je kent het vast; je maakt het toilet na gebruik schoon met de toiletborstel en overal liggen natte spetter die uit de borstel druipen. Niet erg hygiënisch. Vies, oud toiletwater over je schone vloer! Laat daarom de borstel na elk gebruik uitdruppelen door hem tussen de pot en de zitting te klemmen.

22 – Toiletborstel reinigen

badkamer grondig schoon

Naast het drogen van je toiletborstel, kun je een kleine hoeveelheid wc reiniger in de houder doen. Het zorgt ervoor dat het fris blijft ruiken en is klaar voor gebruik wanneer je vervolgens het toilet gaat schrobben. Onthoudt wel dat het er in zit, zodat je de borstel een klein tikje kunt geven om de overtollige reiniger eerst in de houder te laten druppelen, en vermijd daardoor spatten.

23 – Kalkvlekken verwijderen

Het is zo eenvoudig als het lijkt. Snijd een citroen doormidden en gebruik elke helft als een kleine schrobborstel en ga grondig over alle vlekken. Dit werkt vooral goed op chromen armaturen.

24 – Kalkvlekken verwijderen van kranen

Een gemakkelijke manier om vlekken van hard water van kranen te verwijderen, is door met keukenrol gedrenkt in azijn rond de kranen te wikkelen en ze een uur te laten staan. Gebruik een oude tandenborstel om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen.

25 – Vlekken verwijderen in de gootsteen

Als er maar een beetje zeepresten te zien zijn, kun je wegkomen door een kleine hoeveelheid glasreiniger te gebruiken. Als het er echter behoorlijk vies uitziet, kun je het eerst wassen met afwasmiddel om al het vuil en het grootste deel van de aanslag te verwijderen. Spuit vervolgens het hele oppervlak in met bleekmiddel en laat het 10 tot 15 minuten intrekken. Veeg het daarna af.

26 – Schimmel verwijderen

Om schimmel en meeldauw uit je badkamer te verwijderen, doe je schoonmaakazijn en zuiveringszout in een spuitfles. Spuit de gebieden met de schimmel of meeldauw in en veeg het schoon. Zorg ervoor dat je een masker en handschoenen draagt ​​bij het schoonmaken van schimmel.

27 – Urinevlekken verwijderen

Om urine op te ruimen van de vloer rond het toilet en andere plekken, maak je een pasta met zuiveringszout, citroensap en schoonmaakazijn. Breng het aan met een oude tandenborstel en laat het zitten. Om het te verwijderen, veeg je het gebied eenvoudig af met een schone doek.

28 – Kringen in toiletpot verwijderen

Giet frisdrank rond in je toiletpot. Laat het een paar uur zitten voordat je het wegschrobt. Het citroenzuur in de frisdrank helpt om vuil en kalk af ​​te breken en verwijderen de kringen in je toiletpot.

29 – Homemade spiegelreiniger

Meng ammoniak, ontsmettingsalcohol en afwasmiddel om lelijke en vaak moeilijk te verwijderen spetters op je badkamerspiegel te verwijderen. Spuit het mengsel op de spiegel met een spuitfles en veeg het schoon.

30 – Homemade toilet reinigingstabletten

Om homemade reinigingstabletten voor je toilet te maken, meng je 2 kopjes zuiveringszout met 2/3 kopje citroenzuur. Spuit het mengsel in een kom totdat het aan elkaar begint te klonteren. Voeg een paar druppels van je favoriete etherische olie toe. Gebruik een maatlepel of andere vorm met dezelfde afmeting, om de ’tabletten’ op bakpapier te plaatsen. Laat het één nacht drogen.

https://huishoudshop.online/product/homemade-keuken-reinigers/
https://huishoudshop.online/product/homemade-huis-reinigers/

31 – Homemade vloerreiniger

Om een ​​zelfgemaakte vloerreiniger te maken die heerlijk ruikt, meng je gelijke delen azijn, ontsmettingsalcohol en water. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe voor hulp bij het ontvetten. Daarnaast kun je je favoriete essentiële oliën toevoegen om je badkamer heerlijk te laten ruiken.

♥ LEESTIP: Hoe maak je zelf schoonmaakmiddelen, natuurlijk en goedkoop

32 – Hardnekkige vlekken scrubben

Heb je last van hardnekkige badkamervlekken? Geen probleem. Tijd om de boormachine tevoorschijn te halen. Haal gewoon je gereedschapskist tevoorschijn en bevestig een scrubber met sterke haren aan het boorgedeelte van je boormachine. Gebruik je badkamerreinigingsspray en schuur ze weg!

33 – Kranen laten glanzen

Pak eerst een zachte doek en maak deze nat met warm water. Gebruik het om je metalen oppervlakken en kranen af ​​te vegen. Dep hem vervolgens in een klein beetje babyolie en wrijf de doek weer over je kranen voor een perfecte glans.

34 – Afvoeren ontstoppen

Het gebeurt ons allemaal eens dat er een afvoer verstopt raakt. Speciale schoonmaakmiddelen en gereedschap kunnen duur zijn, vooral als de loodgieter gebeld moet worden. Misschien heb je bruistabletten en azijn in huis. Gooi twee bruistabletten in de afvoer, giet erna een kopje azijn in en wacht een paar minuten. Vul vervolgens een bak met heet water en spoel je afvoer schoon.

Een mengsel dat afvoeren ook snel ontstopt, is zuiveringszout met (schoonmaak)azijn. Je kunt dit mengsel ook regelmatig gebruiken om al je afvoeren open en schoon te houden. Op onze huishoudschema’s wordt je hier periodiek aan herinnert.

35 – Reparatie langzaam lopende afvoer

Om een ​​langzame afvoer in je badkamer te repareren, maak je de sifon en het staartstuk onder de gootsteen los en verwijder je deze, waarbij je ervoor zorgt dat je een opvangbak plaatst om water of vuil op te vangen. Gebruik een oude tandenborstel om het vuil te verwijderen. Vervang beide en draai ze stevig vast.

Je kunt ook de aftapplug verwijderen en de pijp die uit de gootsteen komt, reinigen. Maak eenvoudig de plug los van de duwstang en verwijder en schrob de pijp met de tandenborstel.

Een goede reiniger om af en toe in je afvoer te gieten is 1/2 kopje zuiveringszout en 2 kopjes azijn, gevolgd door een ketel heet water.

♥ TIP: Alle gratis huishoudschema’s