Heb je geen geluk als het op kamerplanten aankomt? Waarschijnlijk mis je dan een paar basisregels voor de verzorging van kamerplanten. Firma Huishouden heeft ze voor je op een rijtje gezet; hoe je ze verzorgt, water geeft en laat groeien en bloeien.

1 – Koop bewust

Heb je jezelf ooit afgevraagd waar je planten eigenlijk vandaan komen? Zijn ze mogelijk ‘gestresst’ en hebben ze al lange afstanden afgelegd waarbij ze weinig licht, lucht en stress hebben gehad? Of zijn de groene zielen gekweekt bij het tuincentrum bij jou in de buurt?

Ook voor kamer- en tuinplanten is regionaal inkopen heel logisch. Met een gespecialiseerde verkoper die je vertrouwt, weet je zeker dat je plant uit een goede veredeling komt. Ook voor vragen over locatie, zorg en meer staat hij als deskundige voor je klaar.

2 – Kies de juiste plek

Denk er goed over na voordat je een kamerplant koopt: kan ik hem de ideale plek in mijn huis geven?

Sommige planten houden van licht, andere van halfschaduw en weer anderen kunnen goed tegen donkere hoekjes. Pas op met het plaatsen direct boven of naast de kachel of verwarming! Door de warmte die ontsnapt, kunnen je groene favorieten snel uitdrogen.

LEESTIP: 10 Planten om beter te slapen

3 – Geef water met zorg

Niet te veel en niet te weinig. Als het gaat om water geven, is de juiste hoeveelheid belangrijk. Zeg vaarwel tegen vaste, wekelijkse ‘water-geef’-dagen en geef in plaats daarvan de groene huisgenoten water volgens hun individuele behoeften.

⌂ TIP: Speciale bewateringsindicatoren kunnen je precies vertellen wanneer je planten dorst hebben.

Geef de planten pas weer water als de grond droog aanvoelt. Als dit het geval is, moet het gewas voldoende verzadigd worden met water. Het beste is om ze dan ‘zelf te laten drinken’ in de gootsteen gevuld met (niet te koud) water.

⌂ TIP: Tijdens een korte vakantie kunnen planten irrigators (bewateringssystemen) de waterhuishouding van je kamerplanten in de gaten houden.

4 – Verzorg ook de bladeren

Of het nu mens of dier is, iedereen heeft genegenheid nodig, en het liefst zo vaak mogelijk. Je plantjes zijn niet anders!

Als levende organismen houden ze van een ‘speciale behandeling’, zoals het dagelijks ‘aaien’ van bladeren. Dit bevordert de groei en kracht, vooral als het groen nog jong is.

Kijk in het algemeen goed naar de bladeren van je plant: Als ze verkleurd of helemaal verdroogd zijn, moet je de aangetaste bladeren verwijderen, omdat ze schadelijk zijn voor de plant.

kamerplanten

Regelmatig afstoffen van de bladeren is ook essentieel voor een gelukkig plantenleven. Een laag stof verhindert dat de plant voldoende zonlicht en zuurstof opneemt.

Veeg eenvoudig het stof van de bladeren met een natte doek, zodat de plant weer kan ‘ademen’.

kamerplanten

Het besproeien van de bladeren met water helpt ook om de plant van voldoende vochtigheid te voorzien.

8 Gouden basisregels van kamerplanten - kamerplanten
8 Gouden basisregels van kamerplanten - kamerplanten
8 Gouden basisregels van kamerplanten - kamerplanten

5 – De basis moet kloppen

Om in een pot te kunnen overleven, heeft een plant voldoende voedingsstoffen nodig. Deze energieleveranciers worden samen met water in de aarde opgeslagen en doorgegeven aan de plant. Ook hier stelt elke kamerplant zijn eigen eisen.

Normaal gesproken redden de planten het met conventionele, hoogwaardige potgrond. Dit herken je aan een luchtige en fijne structuur en een turfvrije productie. Turf maakt de potgrond zuur en dit ingrediënt moet ook om milieuredenen worden vermeden.

Toch is een enkeling blijer met een speciale bodem. Vetplanten en cactussen groeien bijvoorbeeld meestal in woestijnachtige omstandigheden. Daarom hebben dit soort planten een bodem nodig met een losse structuur, waarin het water goed kan weglopen en er geen wateroverlast ontstaat.

6 – Verpot op tijd

Om je plant gelijkmatig te laten groeien, dien je deze, afhankelijk van de grootte, om de één tot drie jaar te verpotten. Anders zullen de wortels snel hun grenzen bereiken.

Het beste tijdstip om kamerplanten te verpotten is het voorjaar.

kamerplanten verzorgen

Haal de plant uit de oude pot en schud voorzichtig de oude aarde eraf. Gedroogde of rotte wortels kunnen zonder aarzelen worden verwijderd. Zet de plant nu in een grotere pot en vul de pot met de benodigde hoeveelheid aarde. Geef de plant tot slot voldoende water en zet hem terug op zijn gebruikelijke plaats.

7 – Zorg voor frisse lucht

Wist je dat planten veel dringender frisse lucht nodig hebben dan mensen?

Dit ondersteunt de groei en helpt de groene huisgenoten bij het afvoeren van hun afvalstoffen. Het is daarom het beste om het hele appartement meerdere keren per dag te luchten en er absoluut voor te zorgen dat de kamerplanten niet op de tocht staan. Deze kunnen er heel gevoelig op reageren en hun bladeren laten vallen.

kamerplanten verzorgen

Vooral in de winter moet je er bij het luchten op letten dat de planten niet direct voor het raam staan. Geef deze kandidaten liever een meer beschutte, maar toch lichte plek om te overwinteren.

8 – Bemest op de juiste manier

Niet alleen onze balkon- en tuinplanten hebben extra voeding nodig in de vorm van mest, ook kamerplanten zijn hiervan afhankelijk om zich adequaat te kunnen verdedigen tegen ziektes.

Zelfs de beste grond zal uiteindelijk zonder voedingsstoffen komen te zitten, die vervolgens kunnen worden bijgevuld in de vorm van vloeibare mest of meststaafjes.

Hoe vaak je planten bemest moeten worden, hangt af van de soort en de meststof die je gebruikt. De basisregel is: gebruik elke twee weken regelmatig vloeibare mest. Meststaafjes slechts om de drie maanden (voedingsstoffen komen langzaam in de bodem vrij).

Geef je kamerplanten in de winter een pauze qua bemesting en geef ook minder water dan in de zomer en het voorjaar.