Beddengoed minder vaak wassen

Vroeger had ik altijd een sprei over mijn bed. Een roze met franjes. In die franjes maakte ik altijd vlechtjes als ik niet kon slapen. Het was een dun sprei, niet echt voor de warmte, maar voor de ‘mooi’. En ook voor diezelfde mooi kregen mijn kinderen later allemaal een óverdeken. Van katoen en wit. Crème eigenlijk. Ze liggen er nog steeds, als plaids, bovenop de kledingkasten op hun afzonderlijke kamers, te wachten op koude voeten. Ze worden nog wel gebruikt, maar het mag niet meer standaard op bed liggen.

“Dat is niet van deze tijd, mama”

Ik sliep ook nog onder een bovenlaken en een drietal, wollen dekens. Eentje ervan stekelde enorm en als mijn moeder het bed had opgemaakt in de verkeerde volgorde, prikte die deken dwars door het laken heen.

Bed opmaken was een crime

Elke ochtend lag het hele zwikkie op de grond en kon je helemaal opnieuw beginnen met het bed op te maken. Eerst het onderlaken, wat geen hoeslaken was maar gewoon een rechte lap, wit katoen, weer instoppen. Daarna het bovenlaken er helemaal overheen. Dan kwamen de dekens en moest alles goed ingestopt worden om het nachtelijke vallen van het hele pakket uit te stellen. En als je het goed deed, dan werd het bovenlaken teruggeslagen en ook ingestopt. Superstrak was het toen. Nadat het kussen was toegevoegd werd het sprei erover gegooid.

Het gebeurde gewoon; ongewassen naar bed

Toen de kinderen jonger waren gebruikte ik ook nog bovenlakens om niet zoveel te hoeven wassen. Als ze eens met zand tussen de tenen naar bed gingen of hun handen niet gewassen, dan hoefde ik alleen maar het onder- en bovenlaken te verschonen.

Tegenwoordig hebben we het een stuk makkelijker; een hoeslaken, een dekbed en een hoes. Meer komt er niet op een bed. En het opmaken in de ochtend is niet meer dan vijf minuten werk. En toch zie ik elke ochtend overal onopgemaakte bedden. In mijn eigen huis, maar ook van anderen. Is het misschien te veel moeite het beddengoed recht te trekken, juist omdat het zo weinig werk is?

Bovenaanzicht van een opgemaakt bed met grijs dekbedovertrek
Foto: Dekbed Discounter

Ik kreeg van Dekbed Discounter een leuk aanbod waarbij ik een aantal dekbedhoezen mocht uitzoeken. Ik had er al eens eerder voor iedereen een nieuw dekbedhoes gekocht, dus ik wist dat de kwaliteit en levering goed was.

Slaapkamer met groot raam en opgemaakt bed met grijs dekbedovertrek.
Foto: Dekbed Discounter

Beddengoed wordt minimaal wekelijks, en maximaal twee-wekelijks, gewassen. Dat is vaak en om het mooi te houden is goede kwaliteit een eerste vereiste. Je kunt er echter ook voor zorgen dat je het minder vaak hoeft te wassen.

♥ SHOPTIP: Duurzaam, ecologisch beddengoed

Om beddengoed langer fris en schoon te houden hanteer ik een aantal praktische, maar simpele tips.

Als je ervoor kiest om het bovenste vel opzij te gooien wanneer je voor het eerst je bed hebt gemaakt, zijn er enkele dingen die je moet weten om je beddengoed schoon, in goede vorm en gemakkelijker te wassen.

1. Gebruik een bovenlaken

Leg, net als jaren terug heel normaal was, weer een bovenlaken tussen je dekbed(overtrek) en jou. Zorg er dan wel voor dat het goed wasbaar is, zoals katoen, en wit, zodat het in de kookwas kan. Zodat het wel tegen de vele wasbeurten bestand is.

2. Overweeg douchen voor het slapengaan

Om ’s ochtends lekker wakker te worden onder de stralen van een warme douche is heerlijk en je bent meteen voor de rest van de dag fris en fruitig. Maar wat nu als je ’s avonds voordat je naar bed gaat, doucht. Het verbetert de reinheid van je beddengoed nogal en je stelt het wassen van beddengoed hiermee uit. Lekker schoon in een altijd fris bed stappen is ook iets voor te zeggen, toch?

3. Houd beddengoed eenvoudig

Een van de redenen waarom sommige millennials een hekel hebben aan een bovenlaken, kan zijn dat ze dol zijn op de mooiheid van een dekbedovertrek. Of de feeling, ’the touch’, het hoge knuffelgehalte. Daar mag niets tussen, zeg maar. Ook is het teveel werk om een bovenlaken toe te voegen. Hoewel ik persoonlijk denk dat het verwijderen van een dekbedovertrek en het dan om de week vervangen, veel meer moeite kost dan het knuffelen waard is.

Uiteindelijk zal na al dat wassen, je wasmachine ook wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Meer lezen?

Schoonmaaktips | Stinkende wasmachine

Vraagje: Zit jij in het Team Geen-Bovenlaken of houd je liever je beddengoed langer schoon, en daarmee langer mooi?




banner-win-enquete