3 Makkelijke tips om je beddengoed minder vaak te hoeven wassen

Beddengoed minder vaak wassen

Vroeger had ik altijd een sprei over mijn bed. Een roze met franjes. In die franjes maakte ik altijd vlechtjes als ik niet kon slapen. Het was een dun sprei, niet echt voor de warmte, maar voor de ‘mooi’. En ook voor diezelfde mooi kregen mijn kinderen later allemaal een óverdeken. Van katoen en wit. Crème eigenlijk. Ze liggen er nog steeds, als plaids, bovenop de kledingkasten op hun afzonderlijke kamers, te wachten op koude voeten. Ze worden nog wel gebruikt, maar het mag niet meer standaard op bed liggen.

“Dat is niet van deze tijd, mama”

Ik sliep ook nog onder een bovenlaken en een drietal, wollen dekens. Eentje ervan stekelde enorm en als mijn moeder het bed had opgemaakt in de verkeerde volgorde, prikte die deken dwars door het laken heen.

Bed opmaken was een crime

Elke ochtend lag het hele zwikkie op de grond en kon je helemaal opnieuw beginnen met het bed op te maken. Eerst het onderlaken, wat geen hoeslaken was maar gewoon een rechte lap, wit katoen, weer instoppen. Daarna het bovenlaken er helemaal overheen. Dan kwamen de dekens en moest alles goed ingestopt worden om het nachtelijke vallen van het hele pakket uit te stellen. En als je het goed deed, dan werd het bovenlaken teruggeslagen en ook ingestopt. Superstrak was het toen. Nadat het kussen was toegevoegd werd het sprei erover gegooid.

Het gebeurde gewoon; ongewassen naar bed

Toen de kinderen jonger waren gebruikte ik ook nog bovenlakens om niet zoveel te hoeven wassen. Als ze eens met zand tussen de tenen naar bed gingen of hun handen niet gewassen, dan hoefde ik alleen maar het onder- en bovenlaken te verschonen.

Tegenwoordig hebben we het een stuk makkelijker; een hoeslaken, een dekbed en een hoes. Meer komt er niet op een bed. En het opmaken in de ochtend is niet meer dan vijf minuten werk. En toch zie ik elke ochtend overal onopgemaakte bedden. In mijn eigen huis, maar ook van anderen. Is het misschien te veel moeite het beddengoed recht te trekken, juist omdat het zo weinig werk is?

Bovenaanzicht van een opgemaakt bed met grijs dekbedovertrek
Foto: Dekbed Discounter

Ik kreeg van Dekbed Discounter een leuk aanbod waarbij ik een aantal dekbedhoezen mocht uitzoeken. Ik had er al eens eerder voor iedereen een nieuw dekbedhoes gekocht, dus ik wist dat de kwaliteit en levering goed was.

Slaapkamer met groot raam en opgemaakt bed met grijs dekbedovertrek.
Foto: Dekbed Discounter

Beddengoed wordt minimaal wekelijks, en maximaal twee-wekelijks, gewassen. Dat is vaak en om het mooi te houden is goede kwaliteit een eerste vereiste. Je kunt er echter ook voor zorgen dat je het minder vaak hoeft te wassen.

Om beddengoed langer fris en schoon te houden hanteer ik een aantal praktische, maar simpele tips.

Als je ervoor kiest om het bovenste vel opzij te gooien wanneer je voor het eerst je bed hebt gemaakt, zijn er enkele dingen die je moet weten om je beddengoed schoon, in goede vorm en gemakkelijker te wassen.

1. Gebruik een bovenlaken

Leg, net als jaren terug heel normaal was, weer een bovenlaken tussen je dekbed(overtrek) en jou. Zorg er dan wel voor dat het goed wasbaar is, zoals katoen, en wit, zodat het in de kookwas kan. Zodat het wel tegen de vele wasbeurten bestand is.

2. Overweeg douchen voor het slapengaan

Om ‘s ochtends lekker wakker te worden onder de stralen van een warme douche is heerlijk en je bent meteen voor de rest van de dag fris en fruitig. Maar wat nu als je ‘s avonds voordat je naar bed gaat, doucht. Het verbetert de reinheid van je beddengoed nogal en je stelt het wassen van beddengoed hiermee uit. Lekker schoon in een altijd fris bed stappen is ook iets voor te zeggen, toch?

3. Houd beddengoed eenvoudig

Een van de redenen waarom sommige millennials een hekel hebben aan een bovenlaken, kan zijn dat ze dol zijn op de mooiheid van een dekbedovertrek. Of de feeling, ‘the touch’, het hoge knuffelgehalte. Daar mag niets tussen, zeg maar. Ook is het teveel werk om een bovenlaken toe te voegen. Hoewel ik persoonlijk denk dat het verwijderen van een dekbedovertrek en het dan om de week vervangen, veel meer moeite kost dan het knuffelen waard is.

Uiteindelijk zal na al dat wassen, je wasmachine ook wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Meer lezen?

Schoonmaaktips | Stinkende wasmachine

Vraagje: Zit jij in het Team Geen-Bovenlaken of houd je liever je beddengoed langer schoon, en daarmee langer mooi?

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

 1. Hier al jaren een ‘ouderwets’ laken onder het dekbed. In de zomer ook nog een praktisch omdat je dan ook alleen onder het laken kunt gaan liggen.

 2. Jaaa! Dat prikkeldeken ken ik ook! Hahahah
  Ik heb nu een dekbed op ons bed liggen, maar in de zomer komt er eerst een laken onder te liggen, gewoon zodat als het te warm wordt kan ik het dekbed naar achter leggen en omdat ik blijkbaar wel héél lekker bloed heb gebruik ik het laken als “bescherming” tegen de muggen.

 3. Mijn mama deed het zo, met het bovenlaken en en daarbovenop het dekbed. Ik doe het niet. wanneer ik het te warm heb, schuif ik het gewoon naar achteren.

 4. Bovenlaken, dan goedkoop dekbedovertrek, dan een mooie sprei.
  Bed ziet er prachtig uit, elke week schoon laken, af en toe de mooie sprei uit kloppen/luchten of wassen.

 5. Ik gebruik al jaren een laken onder mijn dekbedovertrek, gewoon een stuk makkelijker. Dekbedovertrek verschoon in als ik er zin in heb want het blijft schoon.

 6. Ik doe ook een laken onder mijn dekbed, het hoeslaken en bovenlaken verschoon ik eens in de 14 dagen, de dekbedhoes eens in het kwartaal, gelijk met het wisselen van de seizoenen, hij blijft immers schoon, af en toe even uitkloppen uit het raam, voor de stof te verwijderen. Met de hitte, die der nu weer aankomt, slaap ik alleen onder het bovenlaken. Ik laat het bed elke dag zolang mogelijk luchten i.v.m. de huisstofmijt.

 7. Goed idee, dat bovenlaken. Mag ik vragen welke ik hiervoor moet kopen? Een vb merk/winkel. En welke maat. Ik heb dit niet, mar ben overtuigd. Bedankt.

  1. Lakens of sets kun je (online) bij de meeste beddenzaken kopen, Annemiek, als je hierop zoekt. En zelfs bij de Hema en Bol. De maat hangt af van je bed en deze staan meestal vermeld op de sets.

 8. Ik was mijn beddengoed dus elke week. Hou er niet van als er iets tussen ligt. Mijn hoezen en lakens zijn zoveel mogelijk van katoen.

 9. Idd. Het laken er tussen ! Scheelt veel werk , i.p.v iedere x dekbedovertrek verwisselen

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!