Hoewel we nog middenin de zomer zitten, is september alweer in zicht. Dat is voor de mij de maand bij uitstek voor veranderingen in huis. En meestal ook de keuze: behang of muurverf.
De temperatuur is gedaald tot een werkbaar stadium en ik voel dan de drang om mijn interieur te veranderen. Na een (snik)hete zomer alles lekker opfrissen en opnieuw inrichten. Doordat we net zijn verhuisd en alles vrij nieuw (en fris) is, zal er qua behang en verf weinig veranderen dit jaar. Maar normaal gesproken is september de maand om allerlei kleurenkaarten en behangstalen in huis te halen.

De keuze hangt af van een aantal factoren

De keuze tussen behang of muurverf hangt voor mij af van een aantal factoren: waarvoor heb ik de tijd, krijg ik hulp en bovenal, wat vind ik op dit moment het mooist. Online inspiratie opdoen helpt daar enorm bij. Urenlang kan ik snuffelen en ideeën opdoen op Pinterest of verschillende woonblogs, die ik regelmatig lees. Er zijn ook tal van webshops die een enorme keuze aan verf en vooral behang hebben en waar je inspiratie op kunt doen. Colorstore.nl bijvoorbeeld is er eentje van.
Kortom; Ik heb de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij gezet, zodat ook jij beter kunt beslissen.

De voordelen van behang

Als het op de juiste manier wordt gedaan, kan behang meer dan tien jaar meegaan. Deze duurzame, kostenbesparende manier om je huis in te richten biedt veelzijdigheid. Denk maar eens aan de eindeloze verscheidenheid aan prints, kleuren en structuren. Van kindvriendelijk vinylbehang tot de mooiste patronen. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Behang is een uitstekende keuze als je vlekken op je muren hebt of de wanden niet helemaal vlak zijn. Het papier verbergt (hoe dikker, hoe beter) al deze oneffenheden met gemak.

De nadelen van behang

Het verwijderen van bestaand behang is een lastige taak die tijdrovend kan zijn wanneer je het zelf moet doen. Het wordt ook nog eens duurder wanneer je er hulpmiddelen voor moet aanschaffen of huren, zoals een stomer. Behang kan loslaten, vooral op vochtige plekken en ruimtes, zoals in je keuken bijvoorbeeld. Maar ook door droogte in de buurt van radiatoren.
Bovendien is het heel belangrijk dat het behangen correct wordt uitgevoerd om het mooi vlak aan je muren te krijgen. Het kan soms tijdrovend zijn als je het zelf gaat doen, maar ook duur als je het laat doen.

De voordelen van muurverf

Verven kan net zo tijdrovend en kostbaar zijn als je wilt. Er zijn tal van gereedschappen te koop om het verven van je wanden te vergemakkelijken, althans dat beloven ze. Denk aan rollers en pads.
Hoewel muurverf niet in mooie prints of patronen voorkomt, is het wel mogelijk om tinten te mengen en een unieke nieuwe kleur voor je muren te creëren. Verf kan ook loslaten, net zoals behang, maar het is veel eenvoudiger om dit probleem op te lossen door een snel likje verf toe te voegen.

De nadelen van muurverf

Iedereen bewaard restjes muurverf, want stel je voor … Je kunt het nog gebruiken. Maar muurverf is beperkt houdbaar. Ook moet je secuur kunnen werken als je voor muurverf kiest. Je wilt immers niet dat je plinten, lichtschakelaars en vloeren dezelfde kleur krijgen. Het verwijderen van deze ‘foutjes’ kost meestal meer tijd en moeite dan het afplakken. Bovendien is het noodzakelijk om gladde en vlakke muren te hebben als je met muurverf aan de slag gaat. Je ziet namelijk elk hobbeltje en bobbeltje terug. Als dit niet het geval is zul je ze dus eerst moeten voorbereiden, wat meer tijd en geld kost.
Het laten schilderen van je muren door een echte vakman is een dure optie.

Behang of muurverf, of?

Als je nog steeds niet zeker weet voor welke optie je moet kiezen, behang of muurverf, dan is er nog geen man over boord. Het is namelijk heel modern om voor beide opties te kiezen. Een wand kan tegenwoordig zowel muurverf als behang hebben. Maak hierin de meest kostenbesparende keuze. Wat past er in jouw interieur en bij jouw muren. Maar bovenal, wat past er bij jouw portemonnee en bij jouw skills als het gaat om behangen en verven.

Kies duurzaam

Het kan ook nog de moeite waard zijn om overschilderbaar behang te overwegen; behang waarmee je patronen op elke gewenste manier kunt schilderen. Je kiest het ene jaar voor behang en het volgende jaar voor muurverf. Hiermee profiteer je van de duurzaamheid en de veelzijdigheid van behang.

Leestips:

Kies de juiste kleur voor je interieur

Interieur regels voor harmonie in je huis

Kies de juiste woonkamer accessoires

Iemand bekijkt een rol behang tegen een wand - Behang of muurverf
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Gesponsord artikelbanner-win-enquete