Budgetteren, hoe en waarom | gratis tool

Rondkomen in deze tijd is voor velen moeilijk. Op dit moment doen zich in alle lagen van de bevolking financiële problemen voor. Om er voor te waken dat het niet jou overkomt of om er juist uit te komen, moet je gaan budgetteren. Er bestaan bureaus die je hierbij kunnen helpen, maar ook deze kosten geld. Wanneer je in staat bent om je schulden nog te overzien of wilt voorkomen dat je schulden krijgt, kun je het beste zelf gaan budgetteren.

Waarom moet je budgetteren?

Een andere naam voor budgetteren is begroten; een overzicht maken van (toekomstige) inkomsten en uitgaven.
Het belang is om inzicht te krijgen, inzicht in je inkomsten, maar vooral in je uitgaven. Het probleem is meestal het geen overzicht hebben. Vraag jezelf eens af of je weet waar je inkomen naar toe gaat. Of vraag je eens af of je een nieuwe wasmachine kunt kopen wanneer de oude stuk gaat. Als beide antwoorden ‘nee’ zijn is het tijd om te gaan budgetteren.

Om overzicht te krijgen

De geldzaken in een huishouden zijn vaak onoverzichtelijk. En dan heb ik het niet over het inkomen, want (bijna) iedereen weet wat ‘ie elke maand op de rekening krijgt bijgeschreven. Maar je uitgaven kunnen per maand behoorlijk verschillen. Als je auto je laat staan en je droger het laat afweten heb je ineens zoveel extra kosten in een maand. Met een beetje pech staat je bankrekening in het rood en moet de vakantie nog beginnen.

Daarom is budgetteren belangrijk

Om de begroting van je huishouden kloppend te maken moeten inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht zijn. Je kunt er je huishouden op inrichten, dat wil zeggen; je krijgt overzicht en daaraan kun je je uitgaven aanpassen.

Hoe en waarom je moet budgetteren

De voordelen van budgetteren

 • Krijg niet meer de schrik om je hart wanneer er een grote uitgave aankomt
 • Zien waar je geld blijft
 • Weten waar je geld heen gaat
 • Precies weten hoeveel geld je bezit
 • Weten of je grote aankopen kunt doen, of wanneer je deze kunt doen
 • Door overzicht krijg je inzicht in waar je kunt bezuinigen

Voor iedereen is budgetteren verschillend uiteraard. Iedereen maakt andere keuzes, heeft andere belangen en heeft andere middelen.

Het maken van een begroting

Als je nog nooit een overzicht van al je inkomsten en uitgaven hebt gemaakt, of nog nooit een begroting, dan help ik je graag. Ik heb een reken overzicht gemaakt voor je, de Budget Checklist, waarmee je een begin kunt maken. In de onderstaande stappen leg ik uit hoe je het gebruikt en ermee aan de slag kunt.

[icon_box style=”fw-iconbox-2″ icon=”fa fa-arrow-right” title=”Stap 1: verzamel alle uitgaven en inkomsten van een jaar terug” content=”” __fw_editor_shortcodes_id=”3d5adfa54d284064c599424bd14873fb” _fw_coder=”aggressive”][/icon_box]

Bijna iedereen heeft tegenwoordig toegang tot internetbankieren met een functie om al je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld een afschrift dat je kunt downloaden of een mutatie-overzicht dat je kunt printen. Verzamel deze van 12 maanden terug, een heel jaar.

[icon_box style=”fw-iconbox-2″ icon=”fa fa-arrow-right” title=”Stap 2: download de budget-checklist onderaan dit artikel” content=”” __fw_editor_shortcodes_id=”b25e1642faa1d4ab6fc66789e9f55f7c” _fw_coder=”aggressive”][/icon_box]

Om alle inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten gebruik je de Budget Checklist. Deze kun je onderaan dit artikel downloaden. Dit is een Excel-bestand en om het goed te kunnen gebruiken moet je het daar ook in openen.

[icon_box style=”fw-iconbox-2″ icon=”fa fa-arrow-right” title=”Stap 3: Vul alle inkomsten en uitgaven in” content=”” __fw_editor_shortcodes_id=”316cdfb1c002d5e443710b0bda7514a0″ _fw_coder=”aggressive”][/icon_box]

Vul alle gegevens in die je tegenkomt op je afschriften. Zoek de juiste kolom en de juiste maand. Er zijn al een aantal voorbeeld bedragen ingevuld, deze kun je weghalen.
LET OP: vul niets in de gearceerde/gekleurde cellen. Heb je nu meerdere bedragen voor één cel, bijvoorbeeld: Je doet meerdere malen per maand boodschappen en er is dus ook meerdere malen gepind bij een supermarkt. Deze bedragen vind je terug op je afschrift, maar passen niet allemaal in het kleine vakje bij de juiste maand.

Uitgaande van drie bedragen, t.w. € 39,85 – € 15,48 – € 98,50. Dan typ je het volgende in de cel van de bewuste maand bij boodschappen:

+39.85+15.48+98.50[ENTER]

De bedragen worden dan automatisch opgeteld en laat het totaalbedrag van de boodschappen van die maand zien.

Doordat je nu alle inkomsten en uitgaven van een heel jaar hebt ingevuld, zie je op het volgende tabblad wat je gemiddeld per maand hebt uitgegeven. Als je het afgelopen jaar niet uitkwam of niet hebt kunnen sparen, dan kun je nu zien op welke uitgaven je kunt besparen.

[icon_box style=”fw-iconbox-2″ icon=”fa fa-arrow-right” title=”Stap 4: Vul de werkelijke inkomsten en uitgaven in” content=”” __fw_editor_shortcodes_id=”d6c89c2294264ba0b4468de06610d4ea” _fw_coder=”aggressive”][/icon_box]

Nadat je alle bedragen hebt ingevuld wordt er in het volgende tabblad een gemiddelde uitgerekend. In de blanco cellen kun je werkelijke uitgaven van die maand noteren. Om meerdere maanden te begroten, kun je het tabblad kopiëren. Verander dan de naam van het tabblad in de betreffende maand, nádat je hebt gekopieerd.

Een tabblad kopiëren doe je als volgt: Klik met de rechtermuisknop op het tabblad en kies ‘Verplaatsen of kopiëren …’ In de pop-up geef je aan waar je het tabblad wilt hebben en vink je onderaan ‘Kopie maken’ aan.

Een tabblad hernoemen doe je als volgt: Dubbelklik op het tabblad, de inhoud licht op en je kunt het een andere naam geven. Door op enter te drukken bevestig je de nieuwe naam.

Houd rekening met toekomstige uitgaven

Voor grote uitgaven die nog gaan komen moet je een bedrag reserveren. Zet dit bedrag apart en op je spaarrekening.
Elke maand een bedrag sparen is altijd goed voor tegenslagen. En zelfs tien euro per maand opzij zetten is sparen.

Dit bestand openen in Excel of met Google Spreadsheets

Boeken over budgetteren

Ik wens je veel succes met budgetteren.

Hoe en waarom je moet budgetteren

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

 1. Ik ben met het schema aan de slag gegaan, eindelijk een schema dat makkelijk in te vullen is.
  Alleen het budget per maand snap ik niet helemaal. Het budget moet toch eigenlijk het gemiddelde zijn van van de 12 maanden. Voorbeeld als ik elke maand 1000 euro inkomsten heb is dit gemiddeld per maand 1000 en moet het budget ook 1000 zijn toch? in het tweede tabblad kom ik alleen op hele kleine bedragen waardoor het lijkt of het bedragen per week zijn. wellicht doe ik iets niet goed, maar hoop dat jullie het een ma uit kunnen leggen!

  1. Hi Sandra,
   Het gemiddelde wordt alleen berekend wanneer je alle 12 maanden je budget hebt ingevuld. Let wel: het is een budget, dus het ‘te verwachten’ inkomen (en uitgaven).
   Als je maar 1 maand invult zal hij het totaal (van die ene maand) delen door 12.
   Veel succes.

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!