Over anderhalf jaar is onze jongste al 18 jaar. Onvoorstelbaar, wat vliegt de tijd voorbij. En soms heb ik het gevoel dat ik iets heb gemist, niet goed heb opgelet, wanneer ik foto’s terugkijk of herinneringen ophaal. Een weemoedig gevoel van de tijd die nooit meer terugkomt. Maar ook trots als ik zie hoe ze zich hebben ontwikkeld tot verantwoordelijke, sterke persoonlijkheden. Grote mensen, ze worden immers officieel volwassen bij de leeftijd van 18 jaar. En dan gaat er financieel heel veel veranderen, voor hen maar ook voor ons.

Wat verandert er als je kind 18 jaar wordt

Niet alleen voor je kind, maar ook voor ouders verandert er veel als je kind 18 jaar wordt. En buiten hun eigen mening, die ze waarschijnlijk al heel lang hebben, en het feit dat het pubergedrag eindelijk afneemt, gaat het hoofdzakelijk om financiële zaken. Voor ons als ouders wordt het allemaal wat minder, terwijl je kind meer financiële middelen ter beschikking krijgt. Echter krijgt het kind ook met meer financiële plichten te maken. Daar komt bij dat ze vanaf 18 jaar zelf financieel verantwoordelijk zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze zonder je toestemming een (telefoon) abonnement kunnen afsluiten. Maar ook een lening kunnen afsluiten.

Je bent dan als ouder niet meer verantwoordelijk wanneer je kind zich in de schulden werkt, maar nog wel steeds onderhoudsplichtig tot de leeftijd van 21 jaar. Dit houdt in dat je er nog steeds verantwoordelijk voor bent dat je kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt. Het kan verstandig zijn, mede met het oog op bovenstaande, om bij je verzekeringsmaatschappij na te vragen hoe het zit met een aansprakelijkheidsverzekering voor je 18-jarige. Soms is je kind ook na hun 18 jaar nog meeverzekerd bij de verzekering van de ouders.

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord12 Belangrijkste veranderingen als je kind 18 jaar wordt

Wat zijn de 12 belangrijkste veranderingen

 1. Kinderbijslag

  Als je kind 18 jaar wordt stopt de kinderbijslag automatisch en het maakt niet uit of je wel of niet studiefinanciering aanvraagt. Je ontvangt nog kinderbijslag tot en met het kwartaal waarin je kind 18 jaar wordt. Maar ook als je kind nog geen 18 jaar is kan het in aanmerking komen voor studiefinanciering. In dit geval vervalt de kinderbijslag ook. Lees meer over kinderbijslag op de website van de SVB.

 2. Kindgebonden budget

  Ook het kindgebonden budget stopt als je kind 18 jaar wordt. Lees hier meer over op de site van de Belastingdienst.

 3. Studiefinanciering

  Deze regeling is per 1 september 2015 veranderd en de hoogte en manier van financiering is nu afhankelijk van de opleiding die het kind gaat doen. Gaat het naar het MBO dan ontvangt je kind nog een basisbeurs van de overheid. Daarbij kunnen ze dan een aanvullende beurs of een lening krijgen. Gaat je kind een opleiding doen op HBO of de Universiteit dan is de studiefinanciering meteen een lening. Deze lening moet na de studie worden terugbetaald. Je kind kan ook voor een aanvullende beurs in aanmerking komen en deze hoeft niet worden terugbetaald als je kind binnen 10 jaar zijn of haar diploma haalt. Dit betekent dat als je kind géén diploma haalt het alles terug moet betalen, behalve de aanvullende beurs van de eerste 5 maanden.
  Voor meer informatie over de studiefinanciering kun je terecht op de website van DUO. Wil je weten voor hoeveel studiefinanciering jouw kind in aanmerking komt, bereken het dan hier.

 4. Zorgverzekering

  In Nederland moet iedereen vanaf 18 jaar een zorgverzekering afsluiten, dus ook jouw 18-jarige volwassene. Voor hen hoeft dat meestal geen uitgebreide verzekering te zijn. Er bestaan jongeren- of studenten-pakketten maar hiervoor kun je navraag doen bij je zorgverzekeraar. Deze zal je te zijner tijd uiteraard ook op de hoogte stellen.

 5. Zorgtoeslag

  Je kind heeft vanaf nu ook recht op zorgtoeslag. Deze ontvangt het kind vanaf de maand die volgt op de maand waarin je kind 18 jaar is geworden. Vanaf die maand moet het kind namelijk ook zelf de premie voor de zorgverzekering betalen. Zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst en is een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering. Bereken hier de zorgtoeslag. Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst.

 6. Alimentatie

  Wat niet automatisch stopt als je kind 18 jaar wordt is kinderalimentatie. Deze stopt pas als je kind 21 jaar wordt. Het kind ontvangt vanaf 18 jaar wel zelf de alimentatie, tenzij het dit zelf niet wil. Maar als je kind vanaf 18 jaar financieel zelfstandig is, dus als hij of zij werk heeft met minimaal het minimumjeugdloon, dan stopt vanaf hier wel de kinderalimentatie. Het ‘kind’ kan dan in zijn eigen levensbehoeften voorzien. Uitgebreide informatie kun je vinden op de Alimentatiewijzer.

 7. Werk

  Met de versoepeling van het jeugdloon gaan jongeren vanaf 21 jaar hetzelfde minimumloon verdienen als volwassenen. “Volwassenen verdienen een volwassen beloning”, aldus Asscher bij het presenteren van de voorstellen in 2016.  [Bron: NRC 22-04-2016] En hij heeft woord gehouden, want per 1 juli 2018 zijn de minimumjeugdlonen alweer gestegen.

 8. Voogdij

  De taak van een voogd stopt ook zodra je kind 18 jaar wordt. Dit betekent dat dan zowel de zorg als het financiële beheer van je kind eindigt voor de voogd. Heeft het kind een nalatenschap verkregen van zijn of haar ouders dan kan het vanaf nu hier vrij over beschikken mits er geen bepaling over is opgenomen in het testament van de ouders. Lees ook: Nalatenschap en minderjarigen

 9. Testament

  Zoals hierboven vermeld kan een kind van 18 jaar vrij beschikken over een eventuele erfenis. Veel ouders hebben echter wel een bepaling in hun testament laten opnemen wat regelt dat de leeftijd hiervoor opgeschort moet worden. De meeste ouders, waaronder wij, vinden 18 jaar nog te jong om over veel geld en eigendommen te beschikken. Deze bepaling moet uiteraard van te voren wel door jezelf, als ouder, worden vastgelegd bij de notaris. Lees hier wat je in een testament kunt regelen voor je kinderen.

 10. Stemmen

  Vanaf 18 jaar heb je in Nederland stemrecht, mits je staat ingeschreven bij een gemeente én de Nederlandse nationaliteit hebt. Jouw volwassene mag dan dus stemmen bij alle verkiezingen in Nederland.

 11. Wonen

  In deze tijd is het niet makkelijk woonruimte te vinden, vooral in de grote steden. Het is daarom raadzaam om zich alvast in te laten schrijven als woningzoekende, ook al blijft hij of zij nog wel een tijdje thuis wonen. Gaat je kind studeren dan is het aan te raden tijdig op zoek te gaan naar een kamer in de stad waarin het wil studeren.

 12. Autorijden

  Het rijbewijs halen; dit kan sinds enkele jaren al vanaf 17 jaar, maar als je kind 18 is mag het zonder jou de grote weg op. Tot hun 18 jaar moet je kind nog rijden met een volwassene die al minimaal 5 jaar in het bezit is van een rijbewijs B. Zo kan je kind op een veilige manier rij-ervaring opdoen, voordat hij of zij alleen de weg op gaat.
  Bij de ANWB ontvang je tijdens de Summersale (t/m 10 augustus 2018) 2 gratis rijlessen en een theorie pakket voor slechts € 1,-.

 13. Uitvaartverzekering

  Tot slot, en het is verreweg het minst leuke, maar het hoort er helaas bij. En je kunt er maar beter op voorbereid zijn. Een uitvaart in Nederland kost al gauw € 7.500,= en dat is een hoop geld. Het is daarom heel slim om je hiervoor te verzekeren. Vanaf het moment dat je 18 jaar bent hoort een uitvaartverzekering erbij. In de meeste gevallen loopt er al eentje via de ouders, maar het is voordeliger deze op naam van je 18-jarige te zetten, omdat je kind dan relatief minder premie betaald. Hoe ouder je bent, hoe sneller je kunt overlijden en de verzekeraar dus eerder moet uitkeren.

De tijd vliegt

Zo ineens is je kind 18 jaar en moet er van alles worden geregeld, door jezelf of door het kind.

Een vader maakte een prachtig filmpje over zijn dochter Lotte. De Nederlandse filmmaker Frans Hofmeester filmde zijn dochter vanaf haar geboorte. Elke week werden de foto’s in dezelfde stijl gemaakt. Met deze beelden creëerde hij een time-lapse van baby tot 18-jarige binnen enkele minuten. Mooi om te zien en het besef hoe snel de tijd gaat en je kinderen groter worden en uiteindelijk uitvliegen.

Heb jij ook al een kind dat ouder is dan 18 jaar en heb je hier uit ervaring misschien nog iets aan toe te voegen?

Foto: Gaelle Marcel
Gesponsorde links: lees de disclaimer.