Als je het internet afstruint op bespaartips kun je met alle verzamelde tips wel een encyclopedie vullen. Er zijn al zoveel bespaartips bedacht en gedeeld; besparen op verzekeringen, brandstof en energie, maar ook op of met zonnepanelen en isolatie. Maar wist je dat je ook kunt besparen met lucht, vocht en warmte? En zelfs met een spons…? Lees hier hoe.

Pinafbeelding met besparen, bespaartips
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

Besparen met lucht

 1. Kort en grondig luchten. Als je verstandig wilt luchten in je huis dan moet je dit niet voortdurend doen maar kort en grondig. Dit kun je doen door ’s morgens en ’s avonds je ramen 10 minuten lang helemaal te openen. Het warmteverlies blijft beperkt en je huis zal daarna sneller verwarmd worden.
 2. Haal lucht uit de radiator. Als een radiator lawaai maakt dan betekent dit dat er lucht in zit. Deze verwarmt niet en moet je dus ontluchten om de radiator beter te laten werken.
 3. Gebruik luchtbevochtigers aan je radiatoren om de lucht vochtiger te maken zodat het warmer aanvoelt. Vul deze, vooral in de winter, dagelijks bij.
 4. Voer vochtige lucht af. Vochtige lucht verwarmen kost veel energie en dus veel geld. Zorg dus dat je vochtige lucht afvoert en droge lucht binnenlaat. Dit doe je zoals in punt 1 beschreven.
 5. Droog de was buiten. De droger is een enorme energieverslinder.

Punt 3 en 4 nader verklaard

Enerzijds de lucht bevochtigen en anderzijds vochtige lucht afvoeren, hoe zit dat nu?
De ideale luchtvochtigheid in een huis is tussen de 40 en 60%. Is de luchtvochtigheid hier boven dan kan het schimmelvorming veroorzaken, wat schadelijk is voor de woning en voor je gezondheid. En het verhoogt de stookkosten, omdat drogere lucht beter te verwarmen is dan vochtige lucht.

Maarrr… komt je luchtvochtigheid onder dit percentage is dit ook schadelijk voor je huis en gezondheid. Je kunt denken aan een droge keel, lippen, etc. door het uitdrogen van slijmvliezen en ook meubels die uitdrogen, wat ook kosten met zich meebrengt. Dus een te droge lucht is ook niet goed.

Om er dus voor te zorgen dat je luchtvochtigheid in de winter zo rond de 50% blijft moet je de droge lucht bevochtigen, door bijvoorbeeld luchtbevochtigers, maar je kunt ook net zo goed de afzuigkap uitlaten ;-). Deze droge lucht is ook beter te verwarmen.
En als je luchtvochtigheid boven het percentage uitkomt (in de zomer, op vochtige dagen) moet je zorgen voor goede ventilatie zodat het vocht de woning kan verlaten.

Besparen met warmte

 1. Plak aluminium achter radiatoren. Muren achter radiatoren isoleren zijn een echte warmte besparing. Dit effect is ook te bereiken door aluminium, of een ander reflecterend middel achter je radiatoren te plaatsen.
 2. Isoleer verwarmingsbuizen. Deze, boven of onder de vloer, verliezen veel warmte. Door deze te isoleren verdien je 5% energiekosten per jaar.
 3. Sluit raambedekking. Heb je gordijnen of rolluiken, nog beter, sluit deze dan ’s avonds. Het scheelt je bijna 7% energiekosten op jaarbasis.
 4. Belemmer geen warmte. Laat de warmte nooit verloren gaan door gordijnen of meubels voor de radiatoren.
 5. Trek een vest aan. Zet de verwarming een graad lager en trek een vest of trui aan.
 6. Gebruik de open haard. Wanneer je brandhout groot en voordelig inkoopt kan dit behoorlijk schelen.
 7. Kook met de deksel op de pannen. Doordat de warmte in de pan blijft is het eten sneller klaar en bespaar je energie.

Besparen met vocht

 1. Ga douchen. Douchen is veel hygiënischer dan baden. Bovendien kun je bijna vier keer douchen met dezelfde hoeveelheid water en energie tegen een keer baden.
 2. Droog je muren. Vocht is een dooddoener voor warmte. Iets dat nat is voelt altijd koud aan. Zo ook je binnenmuren. Zorg er dus voor dat deze altijd droog zijn en laat ze isoleren.
 3. Douche in 3 minuten. Door nog korter te douchen bespaar je water, maar belangrijker, ook energie die veel duurder is dan water.

Besparen met andere middelen

 1. Gebruik een spons. Stop deze in je brievenbus. Door een brievenbus in je deur verdwijnt veel warmte en het is een echt tocht gat. Maak dit dicht met bijvoorbeeld een spons zodat er geen warmte meer ontsnapt.
 2. Laat je CV ketel regelmatig controleren. Met regelmatig onderhoud zorg je dat een cv-ketel veilig en zuinig blijft werken. Dit bespaart energie. Je kunt er een onderhoudscontract voor afsluiten. Kleine reparaties kun je ook zelf uitvoeren. Onderdelen vervangen bijvoorbeeld, bij CV koopjes. Een slecht onderhouden cv-ketel kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals koolmonoxidevergiftiging.
 3. Ga vroeg naar bed. Hiermee bespaar je op licht, tv, computer en verwarming, doordat je het niet meer hoeft te gebruiken. Tijdens de wintermaanden kan een uur eerder naar bed al 20% aan stroom en gas besparen.
 4. Doe niet aan stand-by. Ook toestellen die op stand-by staan gebruiken stroom.
Heb jij nog bespaartips?