Al een aantal jaren maak ik me druk om alle toevoegingen in ons eten. Het eten dat je bij elke supermarkt koopt. Het zit vol met houdbaarheidsproducten waar een mens heel goed zonder kan. En er zit veel te veel zout en suiker in. Ik koop ze dan ook al jaren zo min mogelijk. En alle voedsel is deze maand ook nog eens duurder geworden door de btw verhoging. Tijd dus om te besparen op boodschappen.
Boodschappen mogen niet te veel geld en tijd kosten
In gesprekken met vriendinnen werd ik me er nog meer van bewust dat we de connectie verliezen met wat we kopen en de herkomst ervan. Een aantal generaties terug waren we nog afhankelijk van het weer, de grond, het gewas en de gezondheid van de dieren om te kunnen eten.
Tegenwoordig maken we ons nergens meer druk om, lijkt het. Als het vlees te duur is bij de slager, kopen we een plofkip. Als de sinaasappels te duur zijn, kopen we goedkope aardbeien uit een ver land zonder smaak. We letten niet meer op kwaliteit of smaak of onze gezondheid. We eten wat bij onze portemonnee past.
Natuurlijk is het even zoeken naar de juiste boer of markt om verse producten te halen en het kost tijd om de trip er naartoe te maken. En het kost ook tijd om verse ingrediënten tot een maaltijd te maken. In plaats daarvan gaan we liever ‘even snel’ naar de supermarkt. We nemen dan genoegen met minder omdat we zo druk zijn.
Tijd en geld bepalen wat we eten
En ik begrijp het wel. Ik doe de meeste boodschappen helaas ook nog steeds bij een supermarkt, juist om die redenen. En hoewel ik het gemak en de efficiëntie van een supermarkt gebruik, vind ik het ook belangrijk dat ik weet wat ik eet. En wat ik mijn gezin voorschotel.
Het is belangrijk om een geïnteresseerde en geïnformeerde consument te zijn
Niet alleen om bovenstaande, maar ook omdat onze kinderen moeten weten waar het voedsel vandaan komt. Ze moeten weten dat het zwart-wit gevlekte dier in de wei ervoor zorgt dat hij of zij ’s morgens de muesli kan onderdompelen in melk. En dat niet alle appels mooie rode wangen hebben en zonder blauwe plekken zijn. Ik wil dat mijn (en jouw) kinderen weten dat er kleurstof- en glucosesiroop-vrije producten bestaan. Organische producten die veel lekkerder zijn, zonder al die toevoegingen.
Eén ding waar de meesten van ons het over eens zijn, is dat we gezonder moeten en willen eten. En gezonder eten (en duurzamer) kost meer geld.
En dan worden deze maand onze boodschappen ook nog eens duurder door de btw verhoging
De voedingsindustrie heeft inmiddels in de gaten dat de consumenten zich zorgen maken om wat ze eten. Dat we steeds verder weglopen van alle zakjes, pakjes, frisdranken en kant-en-klare maaltijden. Ze reageren en komen met andere opties. En dat is een goed teken. Feit blijft dat juist deze producten duurder zijn dan de makkelijke pakjes vol met E-nummers. En dat zou andersom moeten zijn.
Daarom zijn wij nu aan zet
Hoe meer wij, als consumenten, verstandige beslissingen nemen en de opties aangrijpen, die ze ons geven om gezonder te eten, des te meer gezonde keuzes zullen er komen. Als jij vaker meel koopt zonder toevoegingen en je brood zelf bakt, en minder van die massaal gebakken kleffe plakken, zullen ze reageren. Die industrie ziet dat gat in de markt wel en zullen het blijven verbeteren. Wij zullen meer keuze krijgen. Goedkopere keuzes!
Wees je bewust van wat je eet
Weet waar je eten vandaan komt, welk leven een koe gehad heeft voordat jij er een deel van in je mond stopt. Weet wie jouw bessen heeft geplukt. Doe het zélf, met je kinderen. Da’s nog leuk ook! Koop (een deel van) een koe bij een lokale boer en koop je groente bij de buurman boer.
Niet alleen zij, maar ook jij, je gezondheid, de gezondheid van je gezin, én je portemonnee worden er beter van.
Wil jij besparen op je boodschappen?
Wil je geld besparen op je voeding en gezond (blijven) eten in deze, steeds duurder wordende, economie? In Besparen op je Boodschappen geef ik je tips hoe je de beste keuzes maakt.
EDIT 10-11-2021
De komende maanden zal het potje voor de boodschappen alleen maar leger raken; verschillende grote producenten hebben aangekondigd de prijzen te verhogen en die extra kosten komen waarschijnlijk weer voor de rekening van de consument.
Een bezoekje aan de supermarkt is in de eerste acht maanden van 2021 flink duurder geworden. Dagelijkse boodschappen waren 3,6 procent duurder vergeleken met vorig jaar. Dat is dus zo’n anderhalf procentpunt hoger dan de gemiddelde inflatie in Nederland.
Het wordt nu dus echt tijd om te gaan besparen op je boodschappen!
Helga Post®
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
[…] Besparen op je Boodschappen leg ik uit hoe je dat doet. Aan de hand van tips en informatie vertel ik in 62 pagina’s hoe […]
[…] BESPAREN OP BOODSCHAPPEN DOE JE ZO ENERGIE BESPAREN MET JE KOELKAST DOE JE ZO 7 TIPS OM GELD TE BESPAREN OP KLEDING […]