Het was een vreemd jaar, 2020. Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen moesten, en moeten we nog steeds, met z’n allen thuisblijven. Thuis werken, kinderen veel thuis, iedereen thuis.

Wanneer zo’n heel gezin elke dag thuis is, verbruik je natuurlijk veel meer energie. Vooral nu de winter er is. Om op die energiekosten te besparen tijdens corona, heb ik wat tips opgeschreven.

In de keuken

Koelkast

Vaak wordt de koelkasttemperatuur lager ingesteld dan nodig. Zeven graden is ideaal. Als je geen thermometer bij de hand hebt, zet je de temperatuurregelaar het beste op de gemiddelde waarde.

Oven

Laat het voorverwarmen. Taart, pizza of brood kan heel makkelijk zo de oven in, zonder voorverwarmen. Dit bespaart 15 minuten tijd en ongeveer 20 procent energie.

Nog beter: Gebruik, indien mogelijk, de functie luchtcirculatie, waardoor de warmte gelijkmatiger verdeeld wordt.

Potten en pannen

Het juiste kookgerei moet gemaakt zijn van een materiaal, dat de warmte goed geleid en overbrengt, zoals roestvrij staal of aluminium.

Kleine huishoudelijke apparaten

Verkalkte apparaten verbruiken tot 30 procent meer elektriciteit. Maak daarom regelmatig alle elektrische huishoudelijke apparaten schoon.

Ontkalk je waterkoker bijvoorbeeld regelmatig. Het is zo gedaan.

Tip: Kook vier eetlepels azijn met een halve liter water en laat 30 minuten staan. Spoel dan de waterkoker een paar keer uit. Klaar is Kees.

LEESTIPS:

Apparaten ontkalken doe je zo

Stoomstrijkijzer ontkalken

Azijn, het veelzijdige natuurtalent

In het huishouden

Ook met wassen en strijken kun je veel elektriciteit besparen!

Wasmachine

Moderne wasmachines zijn robuust genoeg om probleemloos de inhoud van uitpuilende wasmanden te verwerken. Je kunt jaarlijks tot 65 wasbeurten besparen. Deskundigen adviseren om de wasmachine een niveau lager in te stellen dan aangegeven op het etiket. Besparing: tot 50 procent.

Wasdroger

Maak het pluizenfilter regelmatig schoon. Deze bevindt zich meestal linksonder achter een paneel. Om schoon te maken, haal je de zeef en de warmtecondensator eruit en spoel je deze onder stromend water af.

Strijkijzer

Let er bij het strijken op dat het wasgoed goed gedroogd is. Te vochtig wasgoed verlengt de strijktijd. Haal de stekker eerder uit het stopcontant. Gebruik de restwarmte van het strijkijzer, dus nadat je de stekker eruit hebt gehaald, voor kleine dingen, zoals bijvoorbeeld zakdoeken.

Het leven en wonen in het algemeen

Hier liggen veel elektriciteitsvreters op de loer die we zonder meer op dieet moeten gaan zetten.

Computer

Het is beter om programma’s en applicaties te sluiten die alleen op de achtergrond draaien! Stel de computer zo in dat hij automatisch ook gaat pauzeren als jij een pauze neemt van je werk.

Elektrische apparaten

Apparaten zoals televisies verbruiken elektriciteit, zelfs als ze zijn uitgeschakeld. Een stekkerdoos met een aan/uit-functie bespaart ongeveer 50 euro per jaar.

Koppel de mobiele telefoon na het opladen los van de voedingsadapter. Dit spaart niet alleen de batterij, maar ook je portemonnee. Haal de stekker van de lader ook uit het stopcontact!

Router

De elektronische signalen verbruiken voortdurend elektriciteit. Koppel de router los wanneer je afwezig bent of ’s nachts. Als je dit doet bespaar je ongeveer vijf tot tien euro per jaar.

Dit lijkt weinig, maar als je alle tientjes van alle besparingen bij elkaar optelt, heb je zo weer een week boodschappen te pakken.

Nog meer tips om te besparen tijdens Corona

Zo eens per week mogen/moeten we toch het huis eens uit om boodschappen te doen. En zelfs daar kun je besparen.

TIP: Besparen op je boodschappen doe je zo

Je hebt het vaak niet door, maar zelfs in de supermarkt wordt je gemanipuleerd.

De psychologie bij het winkelen

Een duur product bijvoorbeeld wordt vaak naast een gemiddeld geprijsd exemplaar van dezelfde soort geplaatst. De klant koopt meestal het laatste en denkt dan voordelig te hebben ingekocht. Maar helaas is dit niet zo, want de echt goedkope producten staan vaak elders, en meestal helemaal onderaan in de schappen.

Energie besparen tijdens thuiswerken

Werk jij veel vanuit huis, of alleen maar, dan zijn hier nog twaalf tips om een hoog energieverbruik door thuiswerken te voorkomen.

Wil je deze tips bewaren? Dat kan. Pin dan deze afbeelding op je eigen bord.
Energie besparen tijdens coronabanner-win-enquete