Hoe groen en milieubewust zijn die ecologische allesreinigers nu werkelijk? En hoe betaalbaar zijn deze duurzame schoonmaakmiddelen? In dit onderzoek vind je mijn bevindingen.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Een goede ecologische allesreiniger is die, die aan je eisen voldoet en betaalbaar is. De beste ecologische allesreiniger is nog altijd die, die je zelf maakt zonder chemische toevoegingen; goedkoop, milieubewust en functioneel.

Het onderzoek liep anders dan verwacht

Toen ik mijn onderzoek startte wist ik dat er veel allesreinigers in de handel zijn, maar dat het er zóveel waren had ik niet verwacht. Mijn onderzoek naar de beste allesreiniger heeft dan ook een andere uitslag gekregen dan dat ik in eerste instantie verwachtte. Mijn plan was om een aantal allesreinigers op een rij te zetten en daar de beste uit te kiezen. Maar zo eenvoudig bleek het niet te zijn.

Er zijn namelijk een heleboel categorieën te onderscheiden in allesreinigers. En dan heb ik het niet over de chemische en de groene allesreinigers, wat in eerste instantie mijn doel was. Maar het ene chemische middel is het andere niet. Ook hier zitten weer gradaties in.

Tevens zijn er behoorlijke prijsverschillen in de allesreinigers. En de prijs kwaliteit verhouding, dus dat wat je er voor betaald en wat het doet, hoe goed het schoonmaakt, is niet altijd in verhouding.
Daarom heb ik ervoor gekozen om alleen de ecologische allesreiniger te onderzoeken, omdat dat het schoonmaakmiddel is die ik zou gebruiken.

♥ LEESTIP: Tuintrend 2022: Klimaatbestendigheid en biodiversiteit

Beoordeling op belasting van het milieu

Opvallend is dat ik overal lees dat de prestaties van een ecologische allesreiniger erg tegenvalt en dat het keurmerk mist. Over die keurmerken wil ik eerst nog iets kwijt.

Om te kunnen bepalen of een schoonmaakproduct ook echt ecologisch is moeten wij voor het grootste deel afgaan op de keurmerken die hiervoor zijn uitgevonden. Daarnaast kun je natuurlijk het etiket bestuderen waarop volgens de Europese norm precies moet staan aangegeven wat er in een fles allesreiniger zit. Ook is het belangrijk in welke concentraties je het schoonmaakmiddel volgens de aanwijzingen moet gebruiken. Dit bepaald niet alleen de prijs kwaliteit verhouding, maar ook de belasting op het milieu. Hoe dan ook, het is belangrijk om het etiket op de achterkant van de fles nauwkeurig te bekijken.

Er zijn meerdere keurmerken voor ecologische schoonmaakmiddelen, maar ik licht hier een aantal uit.

In Nederland kennen we het Europese Ecolabel:

“Europees Ecolabel is een Europees milieukeurmerk. Het staat op schoonmaakmiddelen die geen schadelijke stoffen bevatten, niet giftig zijn voor waterorganismen en net zo goed schoonmaken als vergelijkbare producten. Ook zijn er milieueisen aan de verpakking: geen spuitbussen met drijfgassen en niet meer verpakkingsmateriaal dan noodzakelijk. Er gelden geen eisen voor dierproeven. Het EU-Ecolabel wordt onafhankelijk gecontroleerd.”
(Bron: Keurmerkenwijzer)

Dan kennen wij ook nog het Milieukeur, maar deze staat in Nederland alleen op de schoonmaakmiddelen voor de auto.

Het Belgische keurmerk heet Ecogarantie

“Ecogarantie is een Belgisch keurmerk dat strenge milieueisen stelt aan schoonmaakmiddelen. Zo zijn grondstoffen o.b.v. aardolie niet toegestaan (met uitzondering van een aantal conserveermiddelen), en moeten plantaardige en dierlijke ingrediënten afkomstig zijn van de biologische landbouw, gecontroleerde wildpluk of een fairtrade keurmerk hebben. Daarnaast moet het bedrijf een milieuplan hebben voor verantwoorde omgang met energie, water en afval, en zijn er eisen aan de verpakking en de biologische afbreekbaarheid van de ingrediënten in het rioolwater. Het eindproduct mag niet getest zijn op dieren. Het staat vooral op schoonmaakmiddelen uit natuurvoedingswinkels.”
(Bron: Keurmerkenwijzer)

Wat is de beste ecologische allesreiniger? - ecologische allesreiniger

“Nordic Ecolabel is een Scandinavisch milieukeurmerk. Het staat op schoonmaakmiddelen die geen schadelijke stoffen bevatten, niet giftig zijn voor waterorganismen en net zo goed schoonmaken als vergelijkbare producten. Ook zijn er milieueisen aan de verpakking: zo is PVC verboden, en moet er zoveel mogelijk gerecycled materiaal gebruikt worden. Nordic Ecolabel wordt onafhankelijk gecontroleerd.”

Waarom ik dit laatste label noem wordt straks duidelijk.

Ik wil een keurmerk, waarvoor zijn die er anders?

Omdat ik een gewone consument bent en geen kaas heb gegeten van allerlei ingewikkelde stoffen die worden genoemd op de ingrediëntenlijst van deze allesreinigers, ga ik het meest af op een keurmerk. Deze zijn tenslotte bedacht om de ‘gewone’ consument in te lichten. Dus: Heeft het product een ecolabel.
Ook ben ik dol op voordelig en goedkoop. Ik wil geen kapitalen moeten uitgeven aan iets dat ik zelf heel goedkoop kan maken. Om goedkoop in te slaan ga je natuurlijk naar de Nederlandse discounters als de Aldi, Lidl en Action. Deze hebben allen ook een milieubewuste lijn producten met een ecologische allesreiniger.
Monique van der Vloed heeft onderzoek gedaan naar de biologische reinigers van Action. Zij stelt: “Geheel 100% biologisch zijn de producten niet. Je moet deze producten zien als producten die op de goede weg zitten. Ze zijn uiteraard wel een veel betere keuze dan reguliere reinigingsmiddelen.” Maar nergens lees ik iets over een keurmerk.
Een ander groen schoonmaakmerk dat vaak voorbij komt is Marcel’s Green Soap. Ook bij hem op de website vind ik nergens een label van een keurmerk.

Marcel's Green Soap

Opvallend was dat er allesreinigers aan de voorkant claimden ecologisch te zijn, maar na het omdraaien van de fles er geen enkel keurmerk op stond.

“Het merk Ecover verkoopt in supermarkten een ander product dan in natuurwinkels: het ene product (met de groene dop) heeft het strenge Ecocert-keurmerk. De supermarkt-variant (met de gele dop) heeft helemaal geen keurmerken.”
Bron: Consumentenbond

♥ LEESTIP: 5 Tips om de balans te vinden tussen betaalbaar en duurzaam koken

Hoe goed maken ecologische allesreinigers schoon?

Terugkomend op de minder goede werking van de ecologische allesreiniger; de oorzaak hiervan is dat er veel minder of minder sterke detergent in zit. Detergent is een verzamelnaam van het chemische middel dat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld vet loslaat of oplost. Logisch want anders zou het geen ecolabel verdienen. Maar er zijn uiteraard andere middelen om de functie van detergent op zich te nemen. En er is een merk dat dit heeft begrepen.

Uit een test van de Consumentenbond in 2016 komt deze reiniger zelfs op een tweede plaats van álle allesreinigers, het is niet eens duur én heeft het Nordic Ecolabel. Dit label is redelijk streng ten opzichte van andere ecolabels en daarom heb ik het eerder genoemd.

Nederlands merk met milieu als prioriteit

Klok is een Nederlands merk en bestaat al meer dan 100 jaar. Het merk heeft het milieu altijd hoog in het vaandel. Zo had Klok het eerste fosfaatvrije wasmiddel op de Europese markt en kwam Klok als eerste met een compact waspoeder. Alle Klok producten dragen het Keurmerk van het Europees Ecolabel.

Klok maakt ook huidvriendelijke producten en daarom bevatten deze geen parfum en kleurstoffen. Alle Klok producten dragen het Huid Allergie Keurmerk van het Huidfonds. De beoordeling van producten door de Stichting Keurmerk Huidfonds gebeurt door een commissie van dermatologen en andere deskundigen.

♥ LEESTIP: Wonen zonder aardgas begint met groene stroom

Wat is de beste ecologische allesreiniger?

Voor mij is het Klok allesreiniger; voldoet aan mijn eisen en is betaalbaar. Daarnaast maak ik ook zeer regelmatig mijn eigen schoonmaakmiddelen.

Klok allesreiniger

Maak jij ook liever je eigen reinigers?

Probeer dan eens één van de recepten uit deze e-books met homemade reinigers.

Wat is de beste ecologische allesreiniger? - ecologische allesreiniger
Wat is de beste ecologische allesreiniger? - ecologische allesreiniger

Houd jij rekening met het milieu bij het kopen van je schoonmaakmiddelen? Welke schoonmaakmiddelen gebruik jij dan het liefst?

Laat het me hieronder weten. Ik ben altijd benieuwd naar jouw antwoord en/of reactie.

[faq faq_number=”1″]
[/faq]

▼ UIT MIJN SHOP ▼

Wat is de beste ecologische allesreiniger? - ecologische allesreiniger
We bieden praktische, efficiënte en duurzame producten in onze shop aan, zoals organisatie-, opslag-, schoonmaak-, keukengerei, huishoudelijke artikelen en veel meer, allemaal om het leven thuis gemakkelijker te maken en een groener huishouden te voeren.
https://huishoudshop.online/product/wipe-en-clean-reinigingsmiddel-mint/
https://huishoudshop.online/product/wipe-en-clean-reinigingsmiddel-basilicum/
https://huishoudshop.online/product/wipe-en-clean-reinigingsmiddel-classic-neutraal/