Betaalbaar en duurzaam koken is in feite heel simpel: Verspil niks! Veel voedingswaren worden namelijk verspild, doordat ze ’teveel’ zijn gekocht en daarna worden vergeten. Of het past niet in het menu. Duurzaam koken en slim koelen bespaart geld, onnodig voedselverspilling en schade aan het milieu. Het gaat er namelijk niet alleen om wát je koopt, maar vooral ook wat je níet hoeft te kopen.

Pin afbeelding bij: betaalbaar en duurzaam koken
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen borden.

1 – Koel op de juiste manier

Je koopt met alle goede bedoelingen (biologische) kruiden en groenten en aan het einde van de week moet je spijtig genoeg alsnog een deel in de afvalbak gooien. Zonde!
Kruiden en bladgroenten blijven veel langer vers en bruikbaar door er lichtjes een keukenpapier omheen te wikkelen zodat het vocht geabsorbeerd wordt.

In de groentelade van een koelkast met vochtigheidsregeling blijven groenten, kruiden en fruit nog langer vers en behouden hun geur, kleur en smaak. Er zijn echter ook (vrucht)groenten die je juist beter buiten de koelkast kan bewaren, zoals courgette en tomaten. Bewaar deze op een donkere, koele en droge plek.

5 Tips om de balans te vinden tussen betaalbaar en duurzaam koken - betaalbaar en duurzaam koken

2 – Eet anders en toch betaalbaar

Eiwittransitie is een technische term, die de verschuiving aangeeft van de vervanging van dierlijke eiwitten door plantaardige bronnen van eiwitten. Hierdoor zijn er voedzame en betaalbare alternatieven voor vlees op basis oer-Hollandse bonen ontwikkeld.

De 100% plantaardige burgers, nuggets en balletjes zijn hierdoor niet alleen rijk aan eiwitten en vezels, maar ook langer houdbaar dan een niet plantaardig product. Het rebelse merk met gezond boerenverstand wil plantaardig eten onzinvrij, bereikbaar en extra lekker maken.

Illustratie voor artikel: 5 Tips om de balans te vinden tussen betaalbaar en duurzaam koken
De BOON Chili Burger Flammkuchen, het recept is hier te vinden

3 – Verspil niks en gebruik alles

Dat groenten van het seizoen vaak voordeliger zijn is bekend. Maar haal er ook het meeste uit door restjes te verzamelen om er een soep mee te maken. Bij voorkeur natuurlijk op een energiezuinige inductiekookplaat, die minder energie gebruiken.

Een groentesoep is zo gemaakt en in een drukke week zul je jezelf dankbaar zijn, dat je snel iets lekkers kunt eten. Het scheelt niet alleen tijd, maar ook veel geld en afval. Het Voedingscentrum maakte een handig overzicht van seizoensgroenten- en fruit.

WINTER
Januari, februari,
maart
LENTE
April, mei, juni
Aardpeer
Boerenkool
Chinese Kool
Knolselderij
Koolraap
Pastinaak
Pompoen
Postelein
Prei
Rabarber
Radijs
Rammenas
Rettich
Rode biet
Rode kool
Savooie/groene kool
Schorseneren
Spitskool
Spruitjes
Ui
Veldsla
Winterpeen
Winterpostelein
Witlof
Witte kool
Asperge
Chinese kool
Komkommer
Lamsoren
Paksoi
Pompoen
Postelein
Prei
Raapjes
Raapstelen
Rabarber
Radijs
Rettich
Rode biet
Rode kool
Romatomaat
Schorseneren
Tomaat
Trostomaat
Tuinboon
Ui
Veldsla
Vleestomaat
Winterpeen
Winterpostelein
Witlof
Witte kool
Wortelen
Zeekraal
ZOMER
Juli, augustus,
september
HERFST
Oktober, november, december
Andijvie
Bleekselderij
Bloemkool
Bospeen
Bosui
Broccoli
Chinese Kool
Courgette
Doperwt (vers)
IJsbergsla
Komkommer
Koolrabi
Kropsla e.a.
Lamsoren
Paksoi
Peultjes
Postelein
Prei
Raapjes
Rabarber
Radicchio
Radijs
Rettich
Rode biet
Rode kool
Romatomaat
Rucola
Savooie/groene kool
Sperzieboon
Spinazie
Spitskool
Suikermaïs
Tomaat
Trostomaat
Tuinboon
Ui
Veldsla
Venkelknol
Vleestomaat
Winterpeen
Witlof
Witte kool
Wortelen (niet in juni beschikbaar)
Zeekraal
Aardpeer
Andijvie
Bosui
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Chinese Kool
IJsbergsla
Knolselderij
Koolraap
Kropsla
Paksoi
Pastinaak
Peultjes
Pompoen
Postelein
Prei
Raapjes
Raapstelen
Rabarber
Radicchio
Radijs
Rammenas
Rettich
Rode biet
Rode kool
Romatomaat
Rucola
Savooie/groene kool
Schorseneren
Snijboon
Spitskool
Spruitjes
Tomaat
Trostomaat
Ui
Veldsla
Venkelknol
Vleestomaat
Winterpeen
Witlof
Witte kool
Wortelen

4 – Wees creatief en inspireer

Ga je op vakantie maar heb je nog een hele koelkast en vriezer vol etenswaren die niet al te lang houdbaar meer zijn? Nodig vrienden en familie uit voor een klein culinair feestje met een restjesbuffet.

Je voorkomt zo dat veel voeding weggegooid moet worden en het bespaart je gasten ook een avondje koken. Bovendien is het gezellig. Gebruik je creativiteit, wees niet bang om te experimenteren en wie weet inspireer je anderen ook om betaalbaar en duurzaam te koken.

5 – Houd bacteriën en schimmels buiten

De beste temperatuur voor de koelkast is 4 graden. Hierdoor rem je de groei van bacteriën en schimmels en blijven versproducten langer houdbaar. Houd er rekening mee dat de temperatuur beneden in de koelkast het laagste is.

Reeds geopende potjes kun je het beste bovenin bewaren, de versproducten onderin. Voor vis en vlees ontwikkelde ETNA de zogenaamde ZeroZone, de temperatuur hier stabiel rond de 0°C te houden blijven de smaak en voedingsstoffen behouden.

Illustratie voor artikel: 5 Tips om de balans te vinden tussen betaalbaar en duurzaam koken
De ETNA Retro koelkast (154cm) met vriesvak heeft een Crisp- en ZeroZone en A+++ energielabel.
Verkrijgbaar in 8 sfeervolle tinten.