1 – Koel op de juiste manier
In de groentelade van een koelkast met vochtigheidsregeling blijven groenten, kruiden en fruit nog langer vers en behouden hun geur, kleur en smaak. Er zijn echter ook (vrucht)groenten die je juist beter buiten de koelkast kan bewaren, zoals courgette en tomaten. Bewaar deze op een donkere, koele en droge plek.
2 – Eet anders en toch betaalbaar
Eiwittransitie is een technische term, die de verschuiving aangeeft van de vervanging van dierlijke eiwitten door plantaardige bronnen van eiwitten. Hierdoor zijn er voedzame en betaalbare alternatieven voor vlees op basis oer-Hollandse bonen ontwikkeld.
De 100% plantaardige burgers, nuggets en balletjes zijn hierdoor niet alleen rijk aan eiwitten en vezels, maar ook langer houdbaar dan een niet plantaardig product. Het rebelse merk met gezond boerenverstand wil plantaardig eten onzinvrij, bereikbaar en extra lekker maken.
3 – Verspil niks en gebruik alles
Dat groenten van het seizoen vaak voordeliger zijn is bekend. Maar haal er ook het meeste uit door restjes te verzamelen om er een soep mee te maken. Bij voorkeur natuurlijk op een energiezuinige inductiekookplaat, die minder energie gebruiken.
WINTER Januari, februari, maart | LENTE April, mei, juni |
Aardpeer Boerenkool Chinese Kool Knolselderij Koolraap Pastinaak Pompoen Postelein Prei Rabarber Radijs Rammenas Rettich Rode biet Rode kool Savooie/groene kool Schorseneren Spitskool Spruitjes Ui Veldsla Winterpeen Winterpostelein Witlof Witte kool | Asperge Chinese kool Komkommer Lamsoren Paksoi Pompoen Postelein Prei Raapjes Raapstelen Rabarber Radijs Rettich Rode biet Rode kool Romatomaat Schorseneren Tomaat Trostomaat Tuinboon Ui Veldsla Vleestomaat Winterpeen Winterpostelein Witlof Witte kool Wortelen Zeekraal |
ZOMER Juli, augustus, september | HERFST Oktober, november, december |
Andijvie Bleekselderij Bloemkool Bospeen Bosui Broccoli Chinese Kool Courgette Doperwt (vers) IJsbergsla Komkommer Koolrabi Kropsla e.a. Lamsoren Paksoi Peultjes Postelein Prei Raapjes Rabarber Radicchio Radijs Rettich Rode biet Rode kool Romatomaat Rucola Savooie/groene kool Sperzieboon Spinazie Spitskool Suikermaïs Tomaat Trostomaat Tuinboon Ui Veldsla Venkelknol Vleestomaat Winterpeen Witlof Witte kool Wortelen (niet in juni beschikbaar) Zeekraal | Aardpeer Andijvie Bosui Bloemkool Boerenkool Broccoli Chinese Kool IJsbergsla Knolselderij Koolraap Kropsla Paksoi Pastinaak Peultjes Pompoen Postelein Prei Raapjes Raapstelen Rabarber Radicchio Radijs Rammenas Rettich Rode biet Rode kool Romatomaat Rucola Savooie/groene kool Schorseneren Snijboon Spitskool Spruitjes Tomaat Trostomaat Ui Veldsla Venkelknol Vleestomaat Winterpeen Witlof Witte kool Wortelen |
4 – Wees creatief en inspireer
Ga je op vakantie maar heb je nog een hele koelkast en vriezer vol etenswaren die niet al te lang houdbaar meer zijn? Nodig vrienden en familie uit voor een klein culinair feestje met een restjesbuffet.
Je voorkomt zo dat veel voeding weggegooid moet worden en het bespaart je gasten ook een avondje koken. Bovendien is het gezellig. Gebruik je creativiteit, wees niet bang om te experimenteren en wie weet inspireer je anderen ook om betaalbaar en duurzaam te koken.
5 – Houd bacteriën en schimmels buiten
Reeds geopende potjes kun je het beste bovenin bewaren, de versproducten onderin. Voor vis en vlees ontwikkelde ETNA de zogenaamde ZeroZone, de temperatuur hier stabiel rond de 0°C te houden blijven de smaak en voedingsstoffen behouden.