Het kan heel vervelend zijn voor (jong) volwassenen als het huishouden je niet van jongs af aan is bijgebracht. Is jou dit overkomen of wil je niet dat je kinderen er later last van hebben? Lees dan verder.

Betrek kinderen vaker bij het koken

Aan de Nederlandse kinderen zal het niet liggen: 65% wil volgens hun ouders best nieuwe smaken proberen en meer dan de helft van de kinderen (52%) vindt het volgens hun ouders leuk om meer te weten over eten.

Hoewel 75% van de ouders het primair als hun eigen taak ziet (en niet die van school) om hun kind kennis over voedsel bij te brengen, is de praktijk weerbarstig. Slechts 37% leert hun kind bijvoorbeeld uit welk land gerechten afkomstig zijn, minder dan de helft (47%) leert hun kind hoe eten gemaakt wordt (het productieproces) en 41% zou hun kind meer willen betrekken bij het maken van gezonde keuzes dan ze nu doen.

Samen koken voor kennisoverdracht

Samen koken is een goede gelegenheid voor kennisoverdracht en Nederlandse ouders doen dit dan ook samen met hun kinderen. Zo betrekt 75% van de ouders hun kind minimaal één keer per week bij de bereiding van het ontbijt (37% zelfs elke dag) en betrekt 55% hun kind minimaal één keer per week bij de bereiding van het avondeten (33% zelfs meerdere malen per week).

Toch is dit nog niet zo vaak als we zouden willen: een meerderheid (59%) van de Nederlandse ouders zou hun kind vaker willen betrekken bij het bereiden van eten, 46% zou meer tijd willen hebben om samen met hun kind eten te bereiden en 35% vindt dat hun kind onvoldoende kennis over voedsel heeft.

Wassen, roeren, husselen en kneden

We betrekken onze kinderen bij het bereiden van eten omdat dit bijdraagt aan de zelfstandigheid van het kind en omdat het een leuke activiteit is om samen te ondernemen. Kinderen mogen vooral helpen bij het wassen van groenten en fruit, het roeren en husselen en het kneden.

Als het gaat om het omgaan met een warmtebron als een gasfornuis of een oven, dan zijn we wat voorzichtiger: slechts 38% laat hun kinderen hierbij assisteren.

Van de ouders die hun kind (bijna) nooit betrekken bij het bereiden van eten, geeft 58% aan dat hun kind er geen interesse in heeft en zegt 43% dat het te veel tijd in beslag neemt.

Spelenderwijs leren koken

“Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd betrokken worden bij het bereiden van maaltijden,” zegt Brigitte Wijnveld van Blue Band. “Niet alleen om later zelf te kunnen koken, maar ook om te leren waar ingrediënten vandaan komen, uit welk land een gerecht komt, wat gezond en minder gezond is en om verschillende smaken te leren kennen. Maar we leven in hectische tijden en ouders hebben hier niet altijd de ruimte voor.

Met de Blue Band Kookclub voor Kids willen we het samen koken makkelijker en leuker maken door op een laagdrempelige manier gerechten uit verschillende landen te delen, met allerlei leuke informatie over het land en het gerecht. Zo kunnen kinderen, onder andere door het kijken van leuke educatieve filmpjes met animatiefiguren Bobbie & Blokje, spelenderwijs leren over gerechten en de culturen waar ze vandaan komen.”

De feiten op een rij

Nederlandse ouders willen hun kinderen vaker betrekken bij bereiding eten

 • 65% van de Nederlandse ouders vindt het belangrijk dat hun kind weet wat er op zijn/haar bord ligt
 • Slechts 37% leert kinderen uit welk land eten komt
 • Een meerderheid (59%) zou hun kind vaker willen betrekken bij het bereiden van eten
 • 46% zou meer tijd willen hebben om samen met hun kind eten te bereiden

Spelenderwijs kinderen het huishouden bijbrengen

Niet alleen koken maar het gehele huishouden kan een crime zijn als het je niet van jongs af aan is bijgebracht. Eenmaal in de ‘grote wereld’ en op eigen benen heb je geen flauw benul waar en wat je moet doen, als alles voor je werd gedaan toen je nog thuis woonde.

Zorg dat jouw kind straks weet hoe het werkt

Firma Huishouden heeft tal van manieren en middelen om je daarbij te helpen, én vooral je kinderen te helpen de basis beginselen van een huishouden runnen bij te brengen.

Lijstjes werken voor ons, dus ook voor hun!

Als thuiswerkende moeder van vier kinderen weet ik hoe het is om een druk huishouden bij te houden. Ik heb destijds een manier gevonden om alles beter te laten verlopen door mijn kinderen te betrekken bij de dagelijkse huishoudtaken.

Gaandeweg merkte ik dat het voor de kinderen op een gegeven moment een frustratie wordt, omdat ze niet altijd weten hoe iets werkt of niet weten wat ze precies moeten en kunnen doen. Wij gaan er soms maar zo van uit dat ze het allemaal weten.

Toen ze steeds vaker begonnen te morren als er iets gedaan moest worden, ging bij mij het lampje branden. Ze hadden een leidraad nodig, duidelijke aanwijzingen. En het was natuurlijk stom dat ik daar niet eerder aan had gedacht. Ik gedij zelf namelijk op lijstjes en gedetailleerde instructies. Natuurlijk helpt dat mijn kinderen ook!

Kortom; de lijstjes die ik destijds heb gemaakt, deel ik vandaag met jou. Om ook jouw kind(eren) duidelijke aanwijzingen te kunnen geven, zodat ze plezier hebben in het huishouden samen met jou. Afvinken geeft toch de meeste voldoening als je iets hebt gedaan en voortgang ziet. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor ons, maar zeker ook voor onze kinderen!

Download ze hieronder – Ik heb de printables genoemd: Werk jezelf werkloos 😉

Scroll helemaal naar beneden als je zin hebt om in de herfstvakantie samen met je hele gezin mee te doen aan een challenge!

Betrek je kinderen vaker bij het huishouden (plus 2 recepten) - kinderen

Er zijn al tal van artikelen over kinderen en/in het huishouden geschreven

LEESTIP: 6 Manieren om opruimen en schoonmaken met kinderen leuk te maken

LEESTIP: Zo leer je kinderen met geld omgaan en sparen

LEESTIP: Hoe mijn wasroutine veranderde door groeiende kinderen

LEESTIP: 5 Manieren waarop ik mijn kinderen een gezonde leefstijl aanleerde

LEESTIP: 7 Tips om treuzelende kinderen ‘s ochtends te motiveren

LEESTIP: 7 Manieren waarop ik mijn kinderen milieuvriendelijk opvoed

Ook een ouder kind, of zelf JIJ, kunt rekenen op support van Firma Huishouden

Met een 52 WEKEN serie ontvang je een jaar lang elke week tips, motivatie, ideeën, recepten en nog veel meer, over bepaalde onderwerpen. Onderwerpen waar je van kunt leren, die je inspireren, die je uitdagen, maar ook die je meteen kunt toepassen.

Twee recepten om samen met je kinderen te maken

Betrek je kinderen vaker bij het huishouden (plus 2 recepten) - kinderen

Samen aan de slag
Deze zomer maakt de Blue Band Kookclub voor Kids een reis over de hele wereld. Hieronder twee recepten als voorproefje om samen met je kind(eren) te maken. Meer recepten zijn hier te vinden.

Japanse noedels met gebakken ei
Boodschappenlijstje
(4 personen)

 • 200 gram volkoren woknoedels
 • 4 el Blue Band Iedere Dag vloeibare margarine
 • 50 ml sojasaus 
 • 800 gram Japanse wokgroente
 • 15 gram verse koriander
 • 4 eieren
 • handje cashewnoten
 • limoen

Bereiding:

 1. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze uitlekken. En snijd ondertussen de koriander fijn.
 2. Verhit een scheut vloeibare Blue Band in de wok en roerbak hierin de groenten in delen, voeg de volgende portie pas toe als de vorige wat is geslonken. 
 3. Roer de gekookte noedels door de groenten en schenk de sojasaus erbij. Schep het geheel goed om en breng op smaak met peper. 
 4. Verhit een koekenpan met een scheut vloeibare Blue Band en bak hierin 4 eieren, zodat je elk bord hier straks mee kan afmaken. 
 5. Verdeel de noedels met groenten over borden, schep de gebakken eieren erop en bestrooi het geheel met koriander, cashewnoten en limoensap.
Betrek je kinderen vaker bij het huishouden (plus 2 recepten) - kinderen

Indonesische Spekkoek
Boodschappenlijstje

 • 250 gram witte poedersuiker
 • 300 gram Blue Band voor koken, bakken en braden
 • 10 eieren
 • 1 tl azijn
 • 175 gram bloem
 • 2 tl koekkruiden
 • 2 eetlepels vanille-extract
 • scheut Blue Band Iedere Dag vloeibare margarine

 Bereiding:

 1. Doe de margarine samen met poedersuiker in een kom. 
 2. Kneed met je handen de margarine samen met de poedersuiker zodat de margarine iets warm wordt en makkelijker mixt.  
 3. Pak de mixer erbij en meng nu één voor één de eidooiers door het beslag. 
 4. Klop de eiwitten met een lepeltje azijn op tot een luchtig mengsel. Dit kan even duren! 
 5. Spatel nu het bloem door het eiwitschuim en voeg daarna het Blue Band en eidooier mengsel erbij.
 6. Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Voeg het vanille extract bij beide delen. Meng de andere specerijen door één deel van het beslag.
 7. Verwarm de oven op 160 graden bovenwarmte of met de bovengrill. Vet de springvorm in met een scheut vloeibare Blue Band en bekleed met bakpapier. Verdeel 2 lepels wit beslag over de bodem. Zet de springvorm op een rooster in het midden van de oven.
 8. Bak eerst 8-10 minuten, giet de volgende laag van het andere beslag erop. Zet het rooster met de springvorm naar boven en bak 8-10 minuten. Ga zo door tot het beslag op is.

OPRUIMEN MET JE GEZIN – challenge

Betrek je kinderen vaker bij het huishouden (plus 2 recepten) - kinderen

Meedoen aan de challenge?

Deze challenge heeft plaatsgevonden in oktober 2021. Je kunt je niet meer inschrijven.

Challenge Opruimen met je gezin