Bezwaar WOZ waarde kan in álle gevallen gunstig zijn

Binnenkort valt de brief van je gemeente met de WOZ waarde van je huis weer in de bus. Niet alleen huiseigenaren krijgen deze brief, ook huurders ontvangen sinds 2016 een WOZ beschikking. Op basis van deze waarde wordt voor huiseigenaren o.a. de belasting voor de ozb vastgesteld en voor huurders kan het invloed hebben op de hoogte van de huurprijs. In deze gevallen is het gunstig wanneer je WOZ waarde laag uitvalt. Maar in sommige gevallen is een hoge WOZ waarde beter. Bezwaar op de WOZ waarde maken kan dus in alle gevallen zin hebben.

[button label=”Pin dit voor later” link=”https://nl.pinterest.com/pin/151011393741879112/” target=”_blank” color=”red” __fw_editor_shortcodes_id=”0233085d8cc4c02b83fe78d306e1dcb2″ _fw_coder=”aggressive”][/button]

Bepalen van WOZ waarde

Het vaststellen van de waarde van je huis blijft natte-vinger-werk, zoals we dat noemen. De gemeente waarin je woont, hoe groot of klein ook, heeft niet de middelen om elk huis te komen taxeren. Ze doen dit op basis van drie vergelijkbare huizen in de omgeving. Wat zij daardoor niet kunnen weten is of jij een nieuwe keuken hebt of al jaren je kozijnen niet hebt geverfd.

Wanneer is je WOZ waarde te laag

Als je dit jaar je huis wilt verkopen kan een hoge WOZ waarde een uitkomst zijn. Wanneer een koper ziet dat de WOZ waarde van je huis veel lager is dan je vraagprijs, dan kan hij veel minder gaan bieden.
Maar ook bij een hoge hypotheekschuld kan een hoge WOZ waarde gunstig zijn. Wanneer je een huis hebt zonder NHG kan je hypotheekverstrekker besluiten de rente-opslag te verhogen als de WOZ waarde lager uitvalt dan je hypotheekschuld. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kan de rente-opslag naar beneden, of zelfs vervallen, wanneer jouw huis in waarde stijgt, bij bijvoorbeeld een hogere WOZ waarde.

Bezwaar maken op je WOZ waarde kan dus in beide gevallen gunstig zijn. Het hangt volledig af van jouw situatie. Bepaal aan de hand van onderstaande punten of bezwaar maken voor jou zin heeft. En of deze dan moet worden verlaagd of verhoogd.

Wat heeft invloed op de WOZ waarde van je huis

De WOZ waarde van je woning heeft op veel belastingen invloed. Bezwaar maken om een lagere WOZ waarde te realiseren heeft dus vaak als gevolg dat je daadwerkelijk minder belasting gaat betalen.

Heb je veel achterstallig onderhoud in de vorm van vochtproblemen of slecht onderhouden schilderwerk zal een koper minder betalen voor je huis. Ook een gedateerde keuken of badkamer valt onder achterstallig onderhoud. Hiermee moet rekening worden gehouden met de taxatie voor de WOZ waarde van je huis.

Woon je in een omgeving waar het woongenot wordt belemmerd door bijvoorbeeld stank- of geluidsoverlast, kunnen de verkoop van je huis belemmeren. Hier dient dan ook rekening mee gehouden te worden bij de WOZ waardebepaling.

De Rijksoverheid voert vanaf 2024 een verbod op asbestdaken in, wat betekent dat je vanaf dan geen asbestdak meer mag bezitten. Het verwijderen hiervan brengt zeer hoge kosten met zich mee. De Gemeente dient hier ook rekening mee te houden.

Het is heel belangrijk om je WOZ waarde zelf te controleren. Je kunt dit doen aan de hand van deze vijf manieren en ook de uitkomst meteen gebruiken voor een eventueel bezwaar.

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bordBezwaar WOZ waarde kan in alle gevallen gunstig zijn

Voordelen lage WOZ-waarde

Zoals gezegd wordt de hoogte van je belasting bepaald aan de hand van je WOZ waarde. Dat is niet alleen ongunstig voor jezelf, maar ook voor je erfgenamen. Als je een huis erft moet je over de waarde erfbelasting betalen. De hoogte hiervan wordt bepaald aan de hand van de graad waarin je familie bent. Een kind betaalt bijvoorbeeld 10 cent over elke euro, maar een neef betaalt wel 30 cent. Dus hoe hoger de waarde van je erfpand, hoe meer geld je aan de belastingdienst moet afdragen.

Als huiseigenaar betaal je teveel inkomstenbelasting wanneer je WOZ waarde te hoog is. Dit heeft te maken met het eigen woningforfait. Maar ook de gemeentelijke heffingen worden gelinkt aan deze waarde.

Voor huurders in de sociale of gereguleerde sector kan een te hoge WOZ waarde leiden tot een onredelijk hoge huurprijs. Voor huurders die al de maximaal toegestane huur betalen heeft een lagere WOZ waarde dus zin.

Voordelen hoge WOZ-waarde

Met een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kun je het rente tarief laten verlagen bijvoorbeeld door het stijgen van je WOZ waarde. De bank loopt immers minder risico.

Ik noemde het net ook al: Je huis verkopen. Als je een hoge WOZ waarde hebt staan voor je huis, kun je een potentiële koper veel beter overtuigen dat je huis veel waard is. Het voordeel van een hoge WOZ-waarde zou in dat geval kunnen opwegen tegen hogere belastingaanslagen.

Wanneer moet je bezwaar maken

Vroeger stond er in de wet dat gemeenten maximaal 5% mochten afwijken van de marktwaarde, om te voorkomen dat burgers voor hele kleine verschillen bezwaar zouden gaan maken. De rechter heeft hier in 2010 (terecht) korte metten mee gemaakt. Dus al gaat het volgens jou maar om een paar euro, bezwaar maken heeft altijd zin. Als je kunt aantonen dat de WOZ-waarde meer dan 1 euro te hoog of te laag is vastgesteld, dan moet de gemeente de waarde aanpassen.

Bezwaar maken moet je binnen zes weken doen bij jouw gemeente. Hoe je dit moet doen kun je nakijken op de website van je eigen gemeente, want elke gemeente heeft eigen regels.

Hoe kun je bezwaar maken

Wat wel een voordeel is en in alle gevallen geldt is, dat de procedure inmiddels een stuk informeler is geworden. Bij heel veel gemeentes kun je nu ook telefonisch bezwaar maken. Je moet dan wel met sterke argumenten komen uiteraard. Maar je kunt natuurlijk ook een schriftelijk bezwaar indienen.

Vind je het moeilijk om je argumenten op papier te zetten, of heb je geen idee hoe het allemaal werkt, dan zijn er ook bureaus die je met je WOZ bezwaar willen helpen. Een dergelijk bureau helpt mensen bezwaar te maken en dat is voor particulieren gratis. Als de bezwaren gegrond worden verklaard, incasseert het bureau de vergoeding die de gemeente moet betalen voor juridische kosten. Als bezwaren worden afgewezen, brengt het geen kosten in rekening.

Foto: Erol Ahmed

[mailerlite_form form_id=4]

 

 

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!