Boeken die net in de boekhandel liggen of binnenkort uitgebracht worden. Hier lees je welke het zijn. In Boekennieuws verschijnen alle genres door elkaar. Pik eruit wat bij jou past!

Hier vind je BOEKENNIEUWS april 2022

6 mei 2022

WAT ZOUDEN DIEREN ZEGGEN ALS WE ZE DE JUISTE VRAGEN STELDEN? van Vinciane Despret

Een must voor iedereen die met dieren werkt en een genot voor iedereen die al grinnikend wil begrijpen hoe dieren denken.

Staan koeien de hele dag te niksen? Maken vogels kunst? Kunnen apen werkelijk na-apen? Zien dieren zichzelf zoals wij hen zien? Kunnen ze in opstand komen? En — misschien een vreemde vraag — is het wel gepast om in hun bijzijn te plassen?

In dit boek beantwoordt de Belgische filosofe Vinciane Despret zesentwintig verrassende vragen die vastgeroeste ideeën over dieren op de proef stellen. Ze laat onderzoekers, filosofen en  dierverzorgers aan het woord en laat zien hoe we anders over dieren kunnen denken.

Met een voorwoord van Bruno Latour en een nawoord van Michel Vandenbosch.

Vinciane Despret is filosoof aan de Universiteit van Luik. Ze schreef meerdere boeken over dieren, waaronder Bêtes et hommes (Gallimard, 2007) en Penser comme un rat (Quae, 2009).

6 mei 2022

VRIJE OOGST van André Donker

‘Vrije oogst’ – geschreven door Nederlands bekendste boswachter André Donker – beschrijft de vriendschap tussen een jonge boswachter en een oude boer. De een als beschermer van de natuur, de ander die vrij oogst uit de natuur om zichzelf en zijn gezin van goede maaltijden te kunnen voorzien.

Een armoedig gezin, woonachtig aan de rand van de heide, dat dankzij het stropen van verse vis en wild het hoofd boven water weet te houden. De zonen van de oude boer hebben het stropen geleerd van hun vader maar wenden deze vaardigheden op een heel andere wijze aan en zij vormen de basis van een criminele organisatie. Hun werkwijze zet de vriendschap van jonge boswachter en oude stroper flink op scherp.

André Donker (1963), ruim 40 jaar werkzaam in de natuurbescherming, docent voor de volgende generatie natuurbeschermers en misschien wel beter bekend als tv-boswachter in het televisieprogramma Tijd voor Max. Vele columns en blogs schreef hij voor diverse kranten en magazines en ook zijn eerder verschenen boek Oog in oog met de boswachter.

20 mei 2022

DE HEILIGE NATUUR van Pim Martens & Marloes van de Goor

Twaalf inheemse en religieuze leiders uit verschillende werelddelen spreken zich in dit boek uit over de heiligheid van de natuur. Hun eeuwenoude wijsheden inspireren ons om anders te gaan denken over onze omgang met alles wat leeft.

Aan het woord komen de Groenlandse sjamaan Angakkorsuaq, de Amerikaanse indianenleider Chief Lane Jr., masaileider Mwarabu, de boeddhistische geestelijke Shih, de dichtende islamgeleerde Ur Rehman Chishti, orthodox rabbijn Slifkin, Maya-priester Sac Coyoy, hindoe-prins Jhala, Aztekenleider Sanchez, leider van de Canadese Bear Clan Wawatie, bisschop Smeets van Roermond en theoloog Valerio van Rochester Cathedral. 

23 mei 2022

DIERZAAMHEID van Pim Martens, Maarten Reesink & Karen Soeters

Dit boek beschrijft het leven van huisdieren, gehouden dieren en wilde dieren in Nederland. Er blijkt veel te verbeteren. Maar het is mogelijk: duurzaam samenleven met dieren, zonder uitbuiting en milieuvernietiging.

De auteurs introduceren het begrip ‘dierzaamheid’. We worden ‘dierzaam’ door zorgzamer om te gaan met onze huisdieren, dierentuinen te hervormen, de oude strijd tegen het zogenaamde ‘ongedierte’ te stoppen en door op een milieuvriendelijke wijze gezonder vee te houden. Het verbeteren van de (rechts)positie van het dier blijkt niet alleen van belang voor de kwetsbare dieren, maar ook voor het milieu en dus voor onze eigen gezondheid.

31 mei 2022

ELKE FAMILIE HEEFT EEN VERHAAL van Julia Samuel

Elke familie heeft een verhaal. Een verhaal van liefde en verlies, vreugde en verdriet. Onze relaties met anderen hebben een fundamentele invloed op onze gezondheid en geluk – en familie is de enige relatie die we nooit kunnen verbreken.

Onze familie heeft ons gevormd. En de invloed van familie reikt nog verder. Juist de dingen die met het blote oog niet zichtbaar zijn, leven in ons door. Zo staan traumatische gebeurtenissen, zolang ze niet zijn verwerkt, op scherp in ons lichaam, klaar om ons ook tientallen jaren later nog te bespringen.

Psychotherapeut en bestsellerauteur Julia Samuel besloot dit boek te schrijven toen ze zich realiseerde dat alle cliënten die ze ooit had, begonnen over hun familie. Wat nemen we allemaal van ze over? Hoe kunnen we daar inzicht in krijgen, zodat we kunnen veranderen?

Op een warme, wijze manier analyseert Samuel op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten de meest voorkomende zaken, waaronder echtscheiding, stiefgezinnen, het lege nest, traumatische gebeurtenissen en verlies. Zo geeft ze inzicht in hoe diepgaand we zijn beïnvloed door onze familie – inclusief grootouders, broertjes en zusjes – en laat ze zien hoe familieleden samen problemen kunnen oplossen. Haar twaalf regels voor familiegeluk bieden handvatten om zelf een beter familielid te worden.

Dol op lezen? Firma Huishouden geeft je 10 dagen extra gratis proefperiode

Nextory is een platform voor luisterboeken en e-books met veel variatie. Ze hebben keuze uit honderdduizenden luisterboeken en e-books, voor jou en ook eventueel voor je kinderen.

Je kunt het 30 dagen gratis proberen via hun website, maar met de code krijg je 10 dagen extra! Klik hier en krijg 40 dagen een gratis proefperiode met code: FirmaHuishouden40

Wat te verwachten …

13 juli 2022

PORTRET VAN DE ZOMER van Jelle Havermans

Op 13 juli verschijnt de roman Portret van de zomer van Jelle Havermans, waarmee Blossom Books graag het taboe rondom polyamoureuze relaties breekt. Het verhaal is gebaseerd op een eigen open relatie van de auteur.   

BOEKENNIEUWS mei 2022: Nieuw verschenen boeken en wat te verwachten! - boekennieuws

De liefde laat zich nu eenmaal graag bespreken in verhalen, zo bewijst Jelle Havermans in zijn debuutroman Portret van de zomer. Het is een verdiepend, bitterzoet liefdesverhaal waarin de normatieve monogame relatie wordt bevraagd met het moderne Amsterdam als decor.

Portret van de zomer is gebaseerd op een intense, rebelse relatie die de maatschappelijke norm bevraagt. Ik hoop dat lezers zich kunnen verliezen in dit bitterzoete liefdesverhaal, dat zowel een kritische lik werpt op mijn generatie, als een ode is aan jonge liefde in de grote stad,’ aldus Jelle. 

Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is een combinatie van scherpe maatschappelijke observaties, realistische dialogen en sferische proza. Voor fans van onder andere Sally Rooney en Melktanden van Emma Curvers. 

Jelle Havermans is een schrijver, kunstenaar en docent die woont en werkt in Amsterdam. In 2021 studeerde hij cum laude af aan de Master of Fine Art van The Piet Zwart Institute. Hij schreef eerder opiniestukken over emancipatie, media en film in kranten en tijdschriften als Het Parool, de Volkskrant en OneWorld. Hij beschrijft met name de positie van de man in een tijd van grote maatschappelijke verandering. 

Lees hier meer BOEKENNIEUWS

Regelmatig brengen wij je boekennieuws, met daarin de allernieuwste boeken én vooraankondigingen van boeken die binnenkort uitgebracht worden. Mis ze niet!
banner-win-enquete