Boeken die net in de boekhandel liggen of binnenkort uitgebracht worden. Hier lees je welke het zijn. In Boekennieuws verschijnen alle genres door elkaar. Pik eruit wat bij jou past!

Hier vind je BOEKENNIEUWS augustus 2022 – deel 1

1 augustus 2022

HET ANDERE EN HET EIGENE van Matthijs Schouten

Onze relatie met natuur en landschap is eigenlijk heel onduidelijk. Er zijn daarover veel vragen, zoals: waarom voelen we ons in sommige landschappen thuis en in andere niet? Of waarom scheiden we natuur en cultuur? En: hoe is de relatie tussen mens en natuur in niet-westerse culturen? Wat heeft muziek met natuur te maken? Waarom zijn ongewervelde dieren zo opwindend? Hoe kunnen we een echt partnerschap met natuur vormgeven?

Ecoloog en filosoof Matthijs Schouten behandelt dit soort vragen in de beschouwingen in dit boek en gaat diep in op onze complexe en ambivalente relatie met de groene leefomgeving.

Matthijs G.C. Schouten (1952) studeerde biologie, vergelijkende godsdienstwetenschappen, oosterse filosofie en Keltische taal- en letterkunde. Hij werkt bij Staatsbosbeheer en daarnaast is hij emeritus hoogleraar Plantenecologie en Natuurbeheer aan Wageningen University & Research. Ook is hij hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan University College Cork (Ierland). Eerder schreef hij Spiegel van de natuur en Leven in verbinding (deze laatste met Irene van Lippe-Biesterfeld).

8 augustus 2022

DE MENS IS GEEN PLAAG van Cees Buisman

In De mens is geen plaag betoogt Cees Buisman dat er best plaats is voor 10 miljard mensen op aarde, zoals de voorspelling voor het jaar 2100 luidt.

Buisman analyseert in dit essay scherpzinnig enkele van de problemen waarvoor de wereld zich gesteld ziet, voornamelijk het gebrek aan zoet water. Ook rekent hij af met clichés en komt hij met onverwachte, positieve oplossingen. Overbevolking is niet het probleem, het effect van ons handelen op de rest van de wereld heeft veel meer invloed. We staan steeds weer voor de keuze tussen twee richtingen. Gaan we voor een maakbare wereld, waarin luxe en onsterfelijkheid onze drijfveren zijn, maar waarin we met milieucrises en ongelijkheid langzaam onze menselijkheid verliezen? Of kiezen we voor nieuwe drijfveren om meer mens te worden en zo te bouwen aan een schone en eerlijke wereld met alle kansen voor toekomstige generaties?

Cees Buisman studeerde waterzuivering en daarnaast bedrijfskunde, communicatieleer en toegepaste integrale psychologie. Zijn hele leven heeft hij gewerkt aan nieuwe milieutechnologieën voor het zuiveren van allerlei afvalstromen, die worden toegepast over de hele wereld. Dit heeft hij gedaan vanuit posities bij zowel het bedrijfsleven als de universiteit. Buisman is directeur van Wetsus, Europees centrum voor duurzame watertechnologie, en hoogleraar biologische kringlooptechnologie aan Wageningen Universiteit.

Cees Buisman studeerde waterzuivering en daarnaast bedrijfskunde, communicatieleer en toegepaste integrale psychologie. Zijn hele leven heeft hij gewerkt aan nieuwe milieutechnologieën voor het zuiveren van allerlei afvalstromen, die worden toegepast over de hele wereld. Dit heeft hij gedaan vanuit posities bij zowel het bedrijfsleven als de universiteit. Buisman is directeur van Wetsus (Leeuwarden), Europees centrum voor duurzame watertechnologie, en hoogleraar biologische kringlooptechnologie aan Wageningen Universiteit.

11 augustus 2022

ECHT CONTACT van Bert den Boer

Het échte, fysieke gesprek tussen mensen steekt nog altijd met kop en schouders uit boven alle technische en digitale hulpmiddelen om contact te maken. Het is het meest op maat gesneden en het meest effectief zolang het geen eenrichtingsverkeer is. Maar hoe voer je nu precies een goed gesprek? Hoe zorg je ervoor dat het met iemand klikt?

In dit boek biedt Bert den Boer praktische handvatten om op een positieve manier invloed uit te oefenen op de omgang met anderen. Een toegankelijk boek met veel herkenbare voorbeelden uit het leven thuis, op het werk, langs de lijn, in de slaapkamer, op school, bij het tuinhek, in de kroeg en overal waar mensen elkaar ontmoeten. Een praktisch boek voor iedereen die aan de slag wil met communicatie en coaching.

17 augustus 2022

JIJ OOK ALTIJD van Bert den Boer

Dit boek geeft een rake schets van de soms tragische, soms hilarische aspecten van menselijke communicatie. Het bevat voorbeelden van dialogen uit privé- en werksituaties, columns en concrete adviezen over hoe je lastige gesprekken kunt ombuigen in de goede richting van een écht gesprek.

Jij ook altijd! bezorgt je in kort bestek een groot aantal tips en is nog onderhoudend ook. Een aanrader ter voorbereiding van moeilijke gesprekken met je familie, je leidinggevende, huisarts, buren of echtscheidingsadvocaat.

19 augustus 2022

FILOSOFIE VAN DE MATERIE van Rick Dolphijn

Er zitten barsten in de wereld en dat hebben wij gedaan. Ons denken in tegenstellingen — mens tegenover andere levensvormen, man tegenover vrouw, wit tegenover zwart, techniek tegenover natuur — heeft geleid tot een wereld die de wereld niet meer is. Laten we niet naïef zijn; het zijn barsten die niet gerepareerd kunnen worden, het zijn wonden die niet helen. Ze vragen niet om ‘oplossingen’. We moeten volgens de barsten leven en met zorg en aandacht zoeken naar het leven dat deze wonden mogelijk maakt.

Vanuit de filosofie van Spinoza, Deleuze en Serres, de literatuur van Murakami, het posthumanisme, nieuw materialisme en ecofeminisme begint Rick Dolphijn met wat ons, dwars door alle tegenstellingen heen, verbindt: de materie. Vanuit die verbinding laat hij ons een wereld zien die levendiger, warmer en vriendelijker is. Zoals de landmeter die na de vloed het nieuwe land verdeelt onder alles wat leeft, laat deze meditatie zich lezen als een voorstel om onze gehavende wereld te omarmen en tot de mooist mogelijke te maken.

dr. Rick Dolphijn is filosoof en universitair hoofddocent bij de faculteit Media en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en Honorary Professor literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Hongkong.

23 augustus 2022

JE BEGRIJPT ME GEWOON NIET van Tara Porter

Voor meisjes en jonge vrouwen is er veel veranderd. Nooit eerder hadden ze zoveel vrijheid en keuzemogelijkheden, maar ook nooit eerder moesten ze voldoen aan zo veel verschillende eisen – van zichzelf of van anderen.

In meer dan twintig jaar als psychologe sprak Tara Porter honderden meisjes en zag ze hun wereld binnen een generatie onherkenbaar veranderen. In dit boek biedt ze jonge vrouwen inzicht in hun eigen psychologie. Van examens tot vriendschap, van lichaamsvormen tot stress, van familie tot sociale media tot liefde: Tara heeft alles verzameld wat ze heeft geleerd over jonge vrouwen met allerlei verschillende achtergronden. Ze kent en begrijpt niet alleen hun perspectief, maar gidst ze in Je begrijpt me gewoon niet ook door de problemen die ze tegenkomen, als een goede vriendin of oudere zus.

Je begrijpt me gewoon niet is specifiek geschreven voor tieners en jonge vrouwen. Maar het is ook een onmisbare gids voor hun ouders: het laat iets zien van de wereld achter de afkeurende blikken en de uitbarstingen van hun dochters: je begrijpt me gewoon niet.

Tara Porter is psychologe. Zij werkt sinds 1992 met jonge mensen bij de Child and Adolescent Mental Health Services. Ze begeleidt ook leerkrachten via het Anna Freud Centre for Children and Families en ze schrijft regelmatig over geestelijke gezondheid op scholen voor The Times.

Voor de jonge lezers …

26 juli 2022

ALLES WAT JE WEET OVER KRIEBELBEESTJES IS FOUT! van Nick Crumpton & Gavin Scott (9+)

Weet jij alles wat er over kriebelbeestjes te weten valt? Ja toch zeker? Bijen gaan dood als ze je steken. Duizendpoten hebben duizend poten. Kakkerlakken zijn onverwoestbaar en vlinders komen uit een cocon. Duh… jou hoeven ze echt niets meer te vertellen. NOT!

Alles wat je weet over kriebelbeestjes is FOUT! Dit boek ontmaskert alle onwaarheden. Ontdek hoe het écht zit met ongelofelijke insecten­ architecten, wormen die geen wormen zijn, spinnen die jouw mond niet in willen kruipen en nog veel meer.

Dit boek krioelt van de kriebelfeiten over kriebelbeestjes en als je het uit hebt, weet je meer dan je wist dat je kon weten… en heb je gegiecheld, gegriezeld en genoten. Alles wat je weet over kriebelbeestjes is FOUT! is het vervolg op het succesvolle feitjes­ boek Alles wat je weet over dinosaurussen is FOUT!.

Nick Crumpton
Nick Crumpton is zoöloog. Hij promoveerde aan de universiteit van Cambridge om vervolgens aan de slag te gaan als voorlichter bij het Natural History Museum in Londen en als journalist en onderzoeker voor de BBC. Hij schrijft boeken voor volwassenen en kinderen, zoals de bij Lemniscaat verschenen Waarom ruikt een hond aan een kont? en Waarom klimt een kat in de gordijnen?

Gavin Scott
Gavin Scott is een Engelse illustrator die al sinds zijn kindertijd gefascineerd is door dieren. Hij studeerde Natural History Illustration aan de kunstacademie van Bournemouth. Hij begon als wetenschappelijk tekenaar, maar werd uiteindelijk kinderboekenillustrator. Met Nick Crumpton maakte hij eerder Alles wat je weet over dinosaurussen is FOUT!, dat bij Lemniscaat verscheen.

28 juli 2022

BEER ZOEKT EEN BESTE VRIEND van Petr Horáček (4+)

‘Hallo,’ zei Zwarte Beer.
‘Hallo,’ zei Bruine Beer. Hij klonk een beetje verbaasd.
‘Wat doe jij hier?’ vroeg Zwarte Beer.
‘Ik zoek een vriend,’ antwoordde Bruine Beer.
‘Wat een toeval,’ zei Zwarte Beer. ‘Ik ook. Zullen we samen zoeken?’ ‘Goed idee,’ zei Bruine Beer.
‘Kom, dan beginnen we meteen.’

Zwarte Beer zoekt een vriend. En als hij Bruine Beer tegenkomt, wil het toeval dat ook hij een vriend zoekt. Dus zoeken ze samen. Maar het is bepaald niet makkelijk om een vriend te vinden. Of is die dichterbij dan ze denken?

Een hartverwarmend prentenboek over vriendschap van de illustrator van Moppereend en Kleine Muis.

Over Petr Horáček
Petr Horáček groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Hij is illustrator en prentenboekenmaker. Bij Lemniscaat verschenen onder meer Het lied van de blauwe pinguïn, Gulzige Geit, Gekke Geppie Gans, Zo mooi zijn dieren en De fijnste plek van de wereld.

2 augustus 2022

ONTPLOFFENDE KEVERS EN OPBLAASBARE VISSEN van Tracey Turner & Andrew Wightman (8+)

Sam Siebel heeft twee wandelende takken (Takkie en Jakkie), een hamster (Letty) en een goudvis die luistert naar de naam Bob. Hij is helemaal gek op rare feitjes, vooral als die over dieren gaan. Hij kan zelf het beste over zijn boek vertellen:

Ik heet Sam Siebel en ik hou van allerlei feiten. Zoals:
– Landpissebedden pissen niet – in plaats daarvan waait er een stinkend gas uit hun schild.
– Er is een dier dat zijn maag zo ver kan uitrekken, dat hij dingen kan inslikken die twee keer zo groot zijn als hijzelf.
– Best veel dieren eten hun eigen poep (en je zult er een paar leren kennen).
– Bombardeerkevers kunnen hun kont gebruiken als een soort giftig waterpistool.
– Sommige vissen kunnen zich opblazen tot stekelige ballonnen.
Ik neem je mee op een vrolijke, verrassende en soms walgelijke reis door een wonderijke dierenwereld.
Waarschuwing: Als je snel bang bent, kun je maar beter een kussen vasthouden of iets om je achter te verstoppen.

Over Tracey Turner
Tracey Turner schreef al meer dan zeventig boeken, vooral voor kinderen, over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het universum en beroemde schrijvers tot scheldwoorden en dodelijke gevaren. Veel van haar titels zijn bestsellers. Ze is ook redacteur en werkte jarenlang mee aan de Horrible Histories-serie. 

Over Andrew Wightman
Andrew Wightman studeerde aan de Liverpool Art School en de Royal College of Art. Hij probeert altijd humor in zijn tekeningen te verwerken. Zijn opdrachtgevers zijn onder meer The Guardian, Time Out, Penguin, Mercedes en CbbC.

4 augustus 2022

HET BIZARRE BOTTENBOEK van Anna Claybourne (9+)

Waar zijn botten van gemaakt?
Wat is het grootste bot op aarde?
Hoe kunnen vogels met botten vliegen?
Hebben haaien botten?

Neem een kijkje in het lichaam van mensen en dieren, ontdek hoe botten van vorm verschillen en leer hoe we dankzij deze botten kunnen overleven. In dit fascinerende boek leer je wat ieder skelet uniek maakt, van giraffen en dinosaurussen tot uilen en krokodillen. Wist je dat haaien, walvissen en slangen nog botjes hebben die vroeger poten waren? Dat vogels holle botten hebben en dat hun eieren dezelfde mineralen bevatten als hun botten? Dat meer dan de helft van jouw botten zich in je handen en voeten bevindt? Dat er spleten zitten in het boven­ kaakbot van de Nijlkrokodil, waarin zijn ondertanden precies passen als hij zijn bek sluit?
Word een bottenexpert en leer allerlei onverwachte weetjes over bizarre botten!

Over Anna Claybourne 
Anna Claybourne heeft meer dan 150 kinderboeken geschreven, over de meest uiteenlopende onderwerpen: van haaien en zwarte gaten tot het leven van Shakespeare, atoomsplijting en Griekse mythen en legenden. Bij Lemniscaat verschenen van haar hand Waarom verdrinken vissen niet? en De menselijke trekjes van dieren.

WAT TE VERWACHTEN?

1 september 2022

NAAR EEN VEGAN WERELD van Tobias Leenaert

Wie een al te idealistisch standpunt inneemt over veganisme, kan snel neigen tot moralisme. Maar drammen werkt niet. Aan de hand van studies en praktijkvoorbeelden laat Tobias Leenaert zien dat een pragmatische aanpak in veel gevallen effectiever is. De kunst is om mensen te verleiden tot goed gedrag. Goed denken volgt vaak vanzelf.

Dit boek bevat waardevolle inzichten voor zowel beginnende als doorgewinterde activisten, organisatieleiders en ondernemers, zowel binnen als buiten de dierenbeweging. Deze eerste Nederlandstalige editie is geheel herzien en bevat de laatste cijfers en feiten over de vegan beweging in Nederland en België.

Het voorwoord is van de hand van de Australische denker Peter Singer.

Fantastisch boek. Motto: stop met morele zuiverheid en ga de wereld veranderen.’ Rutger Bregman op Twitter

Tobias Leenaert is spreker, trainer en adviseur. Hij is medeoprichter van ProVeg International en van ProVeg België en geeft wereldwijd lezingen en trainingen. Hij houdt een blog bij op www.veganstrategist.com.

Dit boek verscheen eerder in het Engels, Spaans, Italiaans, Duits, Zweeds, Turks, Pools, Tsjechisch, Chinees en Koreaans. Meer vertalingen zijn op komst. Voor de Nederlandse editie schreven Pablo Moleman, Veerle Vrindts en Fien Louwagien namens Proveg een tweede voorwoord.

Lees hier meer BOEKENNIEUWS

Regelmatig brengen wij je boekennieuws, met daarin de allernieuwste boeken én vooraankondigingen van boeken die binnenkort uitgebracht worden. Mis ze niet!

Dol op lezen? Firma Huishouden geeft je 10 dagen extra gratis proefperiode

Nextory is een platform voor luisterboeken en e-books met veel variatie. Ze hebben keuze uit honderdduizenden luisterboeken en e-books, voor jou en ook eventueel voor je kinderen.

Je kunt het 30 dagen gratis proberen via hun website, maar met de code krijg je 10 dagen extra! Klik hier en krijg 40 dagen een gratis proefperiode met code: FirmaHuishouden40