Boeken die net in de boekhandel liggen of binnenkort uitgebracht worden. Hier lees je welke het zijn. In Boekennieuws verschijnen alle genres door elkaar. Kies wat bij jou past!

Hier vind je BOEKENNIEUWS juli 2022

24 juni 2022

DE WEI van Maaike Lange

Dit is het verhaal over het natuurvriendelijk beheren van een eigen weilandje. Een prachtig boek in de traditie van de Engelse natuurschrijvers.

Een grote tuinder uit een Brabants dorp aast al een poos op een familiewei. Als Maaike Lange en haar familie uiteindelijk besluiten hun grond te ruilen voor het naastgelegen perceel van de tuinder, dat ze omgeploegd en kil zwart opgeleverd krijgen, begint een nieuwe tijd. Ze willen een natuurvriendelijke wei aanleggen. Met bomen en hagen.

Maar hoe zit het met het gif van de tuinder op de haag? Hoelang duurt het voor de natuur zich herstelt en bloemen terugkeren? Doen de wormen uit het wormenhotel in de stad het ook in de groentetuin in hun wei?

Intussen rukt de Canadese fijnstraal op en woelen konijnen en dassen het gras om. In een stadslandbouwtuin in Amsterdam leert Maaike intussen meer over grond en ze ontmoet daar een nieuwe generatie boeren.

De wei volgt de seizoenen. Van bloei tot verval, met oog voor klein leven en dood. Het is ook het verhaal van de bezoekers en de omgeving.

Maaike Lange schrijft voor het Algemeen Dagblad over boeken, is neerlandica en heeft een wei in Brabant.

27 juni 2022

PAST HET DIER NOG OP ONS BORD? van Imke de Boer

Past het dier nog op ons bord? Deze vraag houdt de Wageningse wetenschapper Imke de Boer al lange tijd bezig. De huidige veehouderij draagt bij aan de klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit. Moeten we daarom allemaal veganist worden? Misschien niet.

Het is mogelijk dieren alleen nog te voeren met biomassa die wijzelf toch niet kunnen eten, zoals reststromen en gras. Dan past een beetje dierlijk voedsel wel in een duurzaam dieet. Maar is zo’n dieet nog wel gezond voor ons? En willen we überhaupt nog wel dieren houden en doden voor de productie van ons voedsel? Dit boek neemt je mee op een persoonlijke reis langs al deze vragen, en biedt de wetenschappelijke basis die nodig is voor het formuleren van antwoorden. 

‘Imke de Boer durft ons in dit boek haar innerlijke strijd te laten zien die velen van ons moeten herkennen: wat is onze fundamentele houding tegenover dieren? Een eerlijk en helder geschreven boek met behartenswaardige aanbevelingen, ook over de rol van dierlijk voedsel in een planeetvriendelijk dieet.’ — Jan Terlouw 

Imke J.M. de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan Wageningen Universiteit en heeft het bedrijf De Boer en Voedsel. Als systeemdenker wil zij bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst. Voor haar visie daarop ontving ze in 2020, samen met haar team, de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize. 

29 juni 2022

SLAAP JE WAKKER & GEZOND van Hans Hamburger

‘Sleep is overrated’ schreeuwen de T-shirts van een bekende koffieketen. We genieten op festivals, waarbij we wakker blijven op harde beats of desnoods met behulp van een pilletje. In onze 24/7 maatschappij, waar je zelfs midden in de nacht een wc-borstel kunt kopen, valt slaap uit de toon. Is het niet gewoon zonde van onze tijd? Het antwoord is: NEE!

Slapen wordt juist enorm onderschat. Terwijl het een van de meest essentiële lichaamsfuncties is van de mens. Een goede nachtrust is voor ons net zo onmisbaar als voedsel, water en zuurstof. In slaap worden alle lichaamsfuncties en hersenfuncties hersteld. Goed slapen is onmisbaar voor het geheugen, een positieve stemming, goede afweer en het normaal functioneren van je stofwisseling. 

Slaapgebrek verhoogt zelfs het risico op diverse ernstige aandoeningen zoals dementie, infecties, overgewicht, diabetes en hart-en vaatziekten. En het is verantwoordelijk voor bijna 20% van alle verkeersongelukken in Nederland per jaar.

Hans Hamburger (neuroloog-somnoloog) opende in 1986 het Amsterdam Slaap Centrum. Dit is het eerste Nederlandse onderzoekscentrum naar slaap en slaapstoornissen dat uitgroeide tot een van de belangrijkste slaapcentra in Nederland met verwijzingen uit het hele land. 

In Slaap je wakker en gezond legt hij uit wat een gezonde slaap is en hoe slapen van invloed is op de organen en processen in je lichaam. Daarnaast vertelt hij over meest voorkomende slaapstoornissen, de verschijnselen en welke behandeling er mogelijk is. 

Zowel slaapmiddelen als medicijnen tegen andere ziekten kunnen een negatieve invloed hebben op de slaap. Zo kan een medicijn tegen hoge bloeddruk slapeloosheid en nare dromen veroorzaken. En ‘onschuldige’ slaapmiddelen kunnen leiden tot chronische vermoeidheid.

Hans Hamburger was neuroloog-somnoloog. Hij zag het als zijn missie om zijn kennis over slaap en slaapgeneeskunde over te brengen aan vakgenoten en aan het algemene publiek. Jarenlang is hij voorzitter geweest van de Nederlandse vereniging voor Slaap Waak Onderzoek (nswo) en hij stond aan de wieg van het eerste Slaapcentrum van Nederland. Hans Hamburger wijdde zijn leven aan slaapgeneeskunde. Dit boek is de laatste bijdrage aan zijn levenswerk. 

Hans Hamburger overleed op 14 februari 2021 op 71-jarige leeftijd. Vlak voor zijn overlijden kon hij zijn manuscript voltooien.

Voor de jonge lezers …

14 juli 2022

DE JONGEN MET BLOEMEN IN ZIJN HAAR van Jarvis (4+)

Dit is David.
Hij is de jongen met bloemen in zijn haar.
Hij is mijn beste vriend.
Iedereen houdt van David.
Zelfs Juf Jansen, en zij moet niezen van bloemen. Hij is vrolijk en lief, net als zijn bloemblaadjes.

Maar op een dag komt David op school met een muts op zijn hoofd. Al zijn bloe­men zijn afgevallen. Iedereen blijft bij David uit de buurt, bang om zich pijn te doen aan zijn kale stekels. Iedereen, behalve Davids beste vriend. Hij vindt een manier om David door deze moeilijke periode heen te helpen.
Jarvis vertelt in eenvoudige woorden en prachtige beelden een verhaal dat zelfs de jongste lezers helpt om te praten over een moeilijk onderwerp – anders zijn of ziek zijn. Een prentenboek dat hoop kan geven en de moed om anderen te hel­pen. 

Over Jarvis
Jarvis ontwierp platenhoezen, beschilderde kastelen, was de jongen die de cijfertjes van de bingo afriep en werkte als animatieregisseur voordat hij zich stortte op het maken van prentenboeken. Bij Lemniscaat verschenen eerder onder meer Marcs grote gevaarlijke tanden en Tropische Jopie.

21 juli 2022

JOE MELLOW van Cees van den Berg (13+)

Orlando wordt uit de klas gehaald met een vreselijk bericht: zijn vader heeft op het olieplatform waar hij werkt een ernstig ongeluk gehad en ligt in coma in het ziekenhuis. Niemand weet of en wanneer hij weer bij zal komen.

Orlando bedenkt een plan. Hij heeft zijn liefde voor drummen niet van een vreemde: zijn vader is een groot jazzliefhebber. Orlando weet zeker dat als zijn vader zijn grote held, Joe Mellow, hoort spelen – live, naast zijn bed – hij zeker zal bijkomen. Hij weet Joe Mellow op te sporen, mailt hem zijn verhaal, en Joe belooft te komen. Maar dan moet Orlando wel eerst 900 euro naar hem opsturen voor zijn ticket en onkosten…
Orlando laat zich niet uit het veld slaan, maar Joe is niet de persoon die hij verwacht. Of toch wel?

Cees van den Berg heeft een verhaal geschreven waar de jazz tussen de regels door klinkt. In een opzwepend ritme, nu eens vrolijk stemmend, dan weer tot tranen roerend, beschrijft hij de zoektocht van Orlando naar een oplossing voor zijn vader. Een zoektocht waarin hij ook zichzelf beter leert kennen. 

Over Cees van den Berg
Cees van den Berg is muzikant en schrijver. Na jarenlang in bandjes basgitaar gespeeld te hebben – en later contrabas – vond hij het tijd om ook te gaan schrijven. Hij begon, natuurlijk, als muziekrecensent en interviewer en debuteerde in 2016 met zijn kinderboek Lotje Later.

22 juli 2022

HEKSENWINKEL van Kaye Umansky & Ashley King (9+)

De mensen in Kleinbrugge houden niet van wat anders is. Maar ze houden wel van roddelen. En deze keer is Elsie Pekel het mikpunt – er doen geruch­ten de ronde dat ze magische krachten heeft.

Het helpt niet dat Magenta Spits, die genoeg heeft van haar postorderbe­drijfje Betoveringen op Bestellingen, besluit om een winkel in Kleinbrugge te openen. Naast Pekels Warenhuis. Een toverwinkel.

Al snel wordt het kleingeestige stadje overspoeld met heksen, waar de roddelende inwoners al helemáál niet op zitten te wachten. Of is een beetje magie misschien juist datgene wat Kleinbrugge nodig heeft?

Dit derde boek over Elsie Pekel en de rode heks Magenta Spits zit weer vol heerlijke personages en humoristische gebeurtenissen (en verwijst tussen de regels door naar bepaalde minder prettige kantjes van onze samenleving). 

Over Kaye Umansky
Kaye Umansky gaf twaalf jaar les op een basisschool, vooral in muziek en toneel, voor ze fulltime schrijfster werd. Hoewel ze voor kinderen schrijft, is de humor in haar boeken geliefd bij iedereen van vijf tot honderdvijf jaar.

Over Ashley King
Ashley King studeerde cum laude af in illustratie en animatie aan de universiteit van Coventry. In 2016 maakte hij voor het eerst illustraties bij een kinderboek. Sindsdien heeft hij de smaak te pakken!

Wat te verwachten …

6 oktober 2022

SPIJT VAN HET MOEDERSCHAP van Orna Donath

Vrouwen die ervoor kiezen niet moeder te worden, krijgen vaak de waarschuwing dat ze later in hun leven spijt zullen krijgen van deze beslissing. Zelden wordt gesproken over het tegenovergestelde: dat er vrouwen zijn die spijt hebben van het moederschap.

Op basis van jarenlang onderzoek en interviews met vrouwen van verschillende achtergronden, beschouwt socioloog Orna Donath
spijt als feministische kwestie. Ze spreekt met vrouwen over vrijheden en onvrijheden, frustraties, schuldgevoelens, de liefde voor hun kinderen en wensen die niet in vervulling zijn gegaan. In Spijt van het moederschap bevraagt Donath de nog altijd geldende veronderstelling dat elke vrouw bestemd is voor het moederschap.

Dit indringende en provocerende boek veroorzaakte internationaal talloze verhitte debatten en verschijnt in een tijdsgewricht waarin de positie van vrouwen nog altijd bevochten moet worden.

Orna Donath is een Israëlische socioloog, docent, schrijver en feministisch activist. Ze doceert aan de Universiteit van Tel Aviv, de Ben Gurion Universiteit en het Academisch College van Tel Aviv-Yaffo. Regretting Motherhood werd in dertien landen gepubliceerd.

Lees hier meer BOEKENNIEUWS

Regelmatig brengen wij je boekennieuws, met daarin de allernieuwste boeken én vooraankondigingen van boeken die binnenkort uitgebracht worden. Mis ze niet!

Dol op lezen? Firma Huishouden geeft je 10 dagen extra gratis proefperiode

Nextory is een platform voor luisterboeken en e-books met veel variatie. Ze hebben keuze uit honderdduizenden luisterboeken en e-books, voor jou en ook eventueel voor je kinderen.

Je kunt het 30 dagen gratis proberen via hun website, maar met de code krijg je 10 dagen extra! Klik hier en krijg 40 dagen een gratis proefperiode met code: FirmaHuishouden40