Boeken die net in de boekhandel liggen of binnenkort uitgebracht worden. Hier lees je welke het zijn. In Boekennieuws verschijnen alle genres door elkaar. Kies wat bij jou past!

6 oktober 2022

SPIJT VAN HET MOEDERSCHAP van Orna Donath

Vrouwen die ervoor kiezen niet moeder te worden, krijgen vaak de waarschuwing dat ze later in hun leven spijt zullen krijgen van deze beslissing. Zelden wordt gesproken over het tegenovergestelde: dat er vrouwen zijn die spijt hebben van het moederschap.

Op basis van jarenlang onderzoek en interviews met vrouwen van verschillende achtergronden, beschouwt socioloog Orna Donath spijt als feministische kwestie. Ze spreekt met vrouwen over vrijheden en onvrijheden, frustraties, schuldgevoelens, de liefde voor hun kinderen en wensen die niet in vervulling zijn gegaan. In Spijt van het moederschap bevraagt Donath de nog altijd geldende veronderstelling dat elke vrouw bestemd is voor het moederschap.

Dit indringende en provocerende boek veroorzaakte internationaal talloze verhitte debatten en verschijnt in een tijdsgewricht waarin de positie van vrouwen nog altijd bevochten moet worden.

Orna Donath is een Israëlische socioloog, docent, schrijver en feministisch activist. Ze doceert aan de Universiteit van Tel Aviv, de Ben Gurion Universiteit en het Academisch College van Tel Aviv-Yaffo. Regretting Motherhood werd in dertien landen gepubliceerd.

10 oktober 2022

GELDGEHEIM van Hanneke van Onna

Welke rol speelt geld in je leven? Hoe krijg je financieel inzicht én overzicht? Waarom is financiële zelfredzaamheid zo belangrijk? Met Geldgeheim duik je in je persoonlijke financiële wereld, zodat patronen, overtuigingen en valkuilen je niet langer in de weg zitten.

Juist door haar eigen ervaringen weet Hanneke hoe lastig het is om uit de vicieuze cirkel van geldproblemen te komen. Na jarenlange financiële misère, gooide ze het roer om en wist ze zich te ontwikkelen tot een financieel onafhankelijke moneycoach. Aan de hand van 10 geldlessen, tips, opdrachten en haar eigen ervaringen laat ze in dit boek op een toegankelijke manier zien dat een financieel stabiel leven en zelfs totale financiële vrijheid voor iedereen mogelijk is.

Een inspirerend en praktisch boek voor iedereen die zorgeloos met geld wil omgaan en het verlangen heeft naar meer vrijheid in het leven.

Hanneke van Onna is een ervaren spreker en werkte onder andere voor DWDD en diverse bladen. Ze is rolmodel voor de Young Lady Business Academy, waar ze jaarlijks meer dan 200 jonge vrouwen toespreekt over het belang van financieel bewustzijn en financiële onafhankelijkheid. Ook is zij geldexpert voor het mediamerk LINDA. Hanneke lanceerde dit jaar het online programma My Money Mission, waarbij ze deelnemers helpt om hun eigen route naar financiële vrijheid te bepalen en te lopen.
Ze is alleenstaande moeder van drie kinderen. Ze woont en werkt in Amsterdam.

15 oktober 2022

RACHEL CARSON OP DE BRES VOOR DE AARDE van Medard Hilhorst

Ook 60 jaar na het verschijnen van de natuurklassieker Silent Spring kan het gedachtegoed van Rachel Carson nog steeds inspireren. Rachel Carson, op de bres voor de aarde toont haar liefde voor de natuur en de moed waarmee ze de strijd aanging voor het behoud van een gezonde leefomgeving. Wat was haar invloed op de milieubeweging? En hoe kan haar betrokkenheid bij een bedreigde aarde ons vandaag nog inspireren? Dit actuele boek biedt een terugblik die verrassend genoeg ook hoopvol stemt.

Met haar boek Silent Spring maakte Rachel Carson grote indruk. Het boek luidde de noodklok over de stand van ons leefmilieu. Silent Spring werd gepubliceerd in het najaar van 1962 en markeerde het begin van de milieubeweging. Nu, zestig jaar later, is het natuur- en milieubewustzijn, mede dankzij haar, groter dan ooit.

Invloedrijke schrijver en wetenschapper | vrouw & wetenschap

Als waterecoloog en oceanoloog was Rachel Carson (1907-1964) reeds een deskundig en invloedrijk schrijver. Zij schreef drie bestsellers over de zee, haar passie. Over Silent Spring zei ze: ‘Ik móést het wel schrijven, ik zou er later geen vrede mee hebben, als ik stíl zou blijven.’ 

Wat maakte Rachel Carson zo bijzonder? Waardoor zijn zoveel mensen door haar geraakt? Uit welke bronnen putte zij haar inspiratie? En op welke manier is zij vandaag nog relevant? 

Natuur & duurzaamheid | groene & gezonde leefstijl

Rachel Carson, op de bres voor de aarde toont haar liefde voor de natuur, de moed waarmee ze de strijd aanging voor het behoud van een gezonde leefomgeving en de hoop die ze in het bestaan zelf probeert te vinden. 

Maak kennis met haar leven en werk en zie hoe haar denken zich ontwikkelt. Ontdek haar invloed op de milieubeweging en ervaar hoe haar betrokkenheid bij een bedreigde aarde nog steeds kan inspireren.

Medard Hilhorst studeerde technische wetenschappen in Twente en theologie en ethiek in Amsterdam. Hij doceerde meer dan 25 jaar ethiek aan de Erasmus Universiteit en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In de jaren 80 van de vorige eeuw was hij studentenpredikant in Delft en promoveerde hij op een sociaal-ethische studie naar onze verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties.

Voor de jonge lezers …

4 oktober 2022

ELANDEILAND: DE BOSWOLVEN van Alex Milway (8+)

Op Elandeiland verveel je je nooit. Of het nou mooi weer is of het regent dat het giet, er moet altijd van alles gebeuren. Rosa en haar oma Nan zijn juist een grotere hut aan het bouwen als het enorm begint te stormen. Allerlei dieren komen bij hen schuilen. Dat geldt ook voor een onverwachte bezoeker: een wolvenwelp.
Het wolfje lijkt absoluut niet op de grote, gevaarlijke boswolven met slagtanden waar Rosa van die angstaanjagende verhalen over heeft gehoord. Toch zal ze moeten ontdekken bij wie dit jonge dier thuishoort.
Durft Rosa echt naar de wolven te gaan waarover van die vreselijke dingen worden verteld? En wat moet ze doen als het welpje niet bij hen hoort?

Dit is Rosa’s tweede speelse avontuur op Elandeiland, van de auteur van Hotel Flamingo.

Alex Milway werd geboren in het Engelse Hereford. Hij is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al vele kinderboeken op zijn naam staan en treedt op door heel Engeland – onder meer met zijn vriend Gary Northfield van de Julius Zebra-boeken. Alex vindt het heerlijk om te tekenen en dingen te maken (vooral taart). Bij Lemniscaat verschenen eerder zijn vier Hotel Flamingo-boeken. www.alexmilway.com 

6 oktober 2022

MET FILIPPA FAZANT NAAR DE OVERKANT van Biony May Smith (4+)

Filippa is een kleine fazant die in het bos bij het dorpje Fijnhulst woont. Iedere dag wordt ze bijna pannenkoekenplatgereden door de auto’s die voorbijrazen. En daar heeft ze schoon genoeg van.
Dan ziet ze in het dorp een oversteekmoeder die kinderen voor de school veilig laat oversteken. Filippa krijgt een geweldig idee: zij wordt de oversteekfazant van het bos! Alle dorpelingen vinden het fantastisch. Alleen de burgemeester wil niets horen over die rare vogel die dieren helpt oversteken. Tot op een avond de kat van de burgemeester verdwaalt…

Een heerlijk verhaal in herfstkleuren van de illustrator van De lente van Kleine Beer en De herfst van Kleine Gans.

Briony May Smith studeerde illustratie aan de universiteit van Falmouth en werd genomineerd voor de Macmillan Prize for Illustration in 2013 en 2014. Bij Lemniscaat verschenen eerder haar prentenboeken met Elli Woollard De lente van Kleine Beer en De herfst van Kleine Gans, en ze illustreerde Robin de roodborst, het prentenboek bij de kerstfilm van Dan Ojari. www.brionymaysmith.com 

13 oktober 2022

DE GEEST VAN HET BESIENDERSHUIS van Marloes Morshuis (10+)

Er doen wilde verhalen de ronde over Het Besiendershuis. Spannende verhalen. Spookverhalen. Maar niets daarvan is waar… toch? Om dat te bewijzen dringen op een avond zes kinderen het huis binnen. Drie jongens en drie meisjes. Het is een beslissing die hun leven zal veranderen.

Ieder kind komt terecht in een andere tijd in Nijmegen: Sami belandt in de Bataafse opstand, Saar in de periode van Mariken van Nieumeghen, Mette in de Pestepidemie, Dex aan het eind van de 19e eeuw, Caya in de Tweede Wereldoorlog en Mats raakt verzeild in de Piersonrellen in 1981. Alle zes hebben ze iets goed te maken…

Het Besiendershuis bestaat echt. Het staat al bijna 500 jaar vlak bij de Waalkade in Nijmegen. Een huis dat als een van de weinige overeind is gebleven in de stadse stormen – en dus een wormgat is waardoor je de geschiedenis in kunt kruipen. Maar kun je ook weer terug?

Marloes Morshuis schreef deze raamvertelling voor het interactieve project ‘De Geest van het Besiendershuis’ dat half oktober in Nijmegen van start gaat. Achter in het boek is van iedere periode waarin de – grotendeels waargebeurde – verhalen spelen een korte sfeerbeschrijving en uitleg opgenomen.

Marloes Morshuis veroverde de kinderboekenwereld met Koken voor de keizer, Borealis, De schaduwen van Radovar, Quotum en Semper Sol. Ze schrijft graag spannende verhalen die kinderen meenemen naar een andere wereld – en die ze tegelijk met andere ogen naar hun eigen wereld laten kijken. www.marloesmorshuis.nl 

13 oktober 2022

TIJD OM NAAR HET ZUIDEN TE GAAN van Clare Helen Welsh & Jenny Løvlie (4+)

Op haar reis komt de stern walvissen, rendieren, ganzen, schild- padden en vlinders tegen, allemaal op weg naar hun eigen bestemming. Als ze eindelijk haar plaats van bestemming bereikt kan ze rusten… tot het tijd is om weer terug te gaan.

De beeldschone prenten van Jenny Løvlie vertellen het verhaal van de kleine stern op haar lange, schitterende reis. Een reis om steeds opnieuw te maken.

Achter in het boek staat meer informatie over de migratie van alle dieren die erin voorkomen.

Clare Helen Welsh was lerares toen ze besloot haar leven aan schrijven te wijden. Ze is nu schrijfcoach en kinderboekenauteur. Ze schrijft het liefst aan zee. Haar kinderboeken zijn vele malen bekroond. Tijd om naar het zuiden te gaan is haar eerste boek bij Lemniscaat. www.clarehelenwelsh.com 

Jenny Løvlie was het eerste kind in twaalf jaar dat werd geboren op Ekkerøy, een schiereiland in het noorden van Noorwegen. Ze studeerde illustratie en animatie aan de Kingston University in Londen. Ze werkt graag met felle kleuren, sterke vormen en interessante structuren in haar illustraties. Ze illustreerde voor Lemniscaat eerder Een jurk met zakken van Lily Murray. www.lovlieillustration.com 

Lees hier meer BOEKENNIEUWS

Regelmatig brengen wij je boekennieuws, met daarin de allernieuwste boeken én vooraankondigingen van boeken die binnenkort uitgebracht worden. Mis ze niet!

Dol op lezen? Firma Huishouden geeft je 10 dagen extra gratis proefperiode

Nextory is een platform voor luisterboeken en e-books met veel variatie. Ze hebben keuze uit honderdduizenden luisterboeken en e-books, voor jou en ook eventueel voor je kinderen.

Je kunt het 30 dagen gratis proberen via hun website, maar met de code krijg je 10 dagen extra! Klik hier en krijg 40 dagen een gratis proefperiode met code: FirmaHuishouden40