Boeken die net in de boekhandel liggen of binnenkort uitgebracht worden. Hier lees je welke het zijn. In Boekennieuws verschijnen alle genres door elkaar. Kies wat bij jou past!

24 september 2022

WIJ ZIJN NOOIT VOORBIJ van Uitgeverij Nooit Voorbij

Voorgoed afscheid nemen van een kind druist tegen alle logica in. Het klopt niet, het mag niet, het hoort niet. Toch sterven er jaarlijks ruim duizend kinderen in ons land. Zij laten een immense leegte achter in de gezinnen waar ze op hadden moeten groeien. Hun namen verdienen het om genoemd te blijven worden. Deze kinderen zijn niet voorbij, ze zijn nóóit voorbij. 

In het boek Wij zijn nooit voorbij beschrijven ouders hun verlies. Een verlies dat niet alleen tranen, maar ook veel liefde kent. De moedige Nadia, Marscha, Gayle & Jeffrey, Caroline, Claudia, Daisy, Deborah, Samanthi, Tjitske en Wendy nemen je mee in hun rollercoaster die hun leven voorgoed heeft veranderd. 

Schrijven over Vienna, Dex, Elara, Lars, Vince, Tobias, Noa, Shanith en Jente & Jitze en Quin heeft deze ouders teruggebracht naar hun diepste pijn. Maar het heeft ze ook kracht gegeven. Ze hoeven hun zoon of dochter niet los te laten. De levens van hun onvergetelijk lieve kinderen zijn vanaf nu vereeuwigd op papier. 

Wij zijn nooit voorbij, zo vol liefde geschreven, geeft de overleden kinderen een stem, een gezicht, een plek in de wereld, een geschiedenis en hopelijk ook een toekomst. Ze worden niet losgelaten, niet vergeten. Deze verhalen kunnen ook andere ouders die hun kind zijn verloren steun in de vorm van herkenning bieden. En misschien wel helpen met de gedachte dat geen kind ooit voorbij is. 

27 september 2022

WIT GOUD, GROENE WOESTIJN van Ronald Plantinga

De Friese zuivelsector veranderde na 1945 ingrijpend. Kleine zuivelfabrieken en melkveehouderijen werden grootschalige bedrijven. Handmatig werk werd op grote schaal gemechaniseerd. De productiviteit nam enorm toe, terwijl het aantal boeren en werknemers sterk afnam. Tegelijkertijd nam de milieuvervuiling toe, het landschap werd minder divers, en de biodiversiteit in het agrarisch gebied nam af.

De invloed op milieu en landschap staan vandaag de dag volop in de publieke belangstelling, zoals blijkt uit boerenprotesten en discussies over klimaatverandering. Er is een luide roep om duurzame voedselproductie. Landbouworganisaties en regionale overheden spelen vandaag de dag een steeds grotere rol bij het realiseren van deze duurzaamheidstransitie. Maar welke rol speelden regionale actoren tijdens de ingrijpende innovatieprocessen in de naoorlogse Friese zuivelsector? Dit boek laat dit aan de hand van de naoorlogse geschiedenis van zuivelproductie in Friesland zien.

Ronald Plantinga is gepromoveerd op zijn onderzoek naar de rol van regionale organisaties bij de ontwikkelingen in de Friese zuivelsector, en is nu werkzaam als docent en onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen.

29 september 2022

SOMS ALS IK EEN VLINDER ZIE van Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen & Mark Janssen

De nieuwste liedjes van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen lezen en luisteren als gedichten. Als miniverhalen over de kat Schaduw, de muis en de mediterende uil, de giraf die bang is om zijn nek te breken en de zebra die zomaar midden op straat ligt, om er maar een paar te noemen. Mark Janssen maakte er prenten bij waar je steeds op- nieuw wilt induiken en vanzelf van gaat meezingen, terwijl je je onderdompelt in de muziek van Boudewijn de Groot en zijn vrienden.

De eerste druk – een limited edition van drieduizend exemplaren – is voorzien van cd. De daaropvolgende drukken bevatten voor in het boek een qr-code naar de playlist op Spotify.

Boudewijn de Groot, zanger, songwriter, muziekproducent en acteur, behoeft geen introductie: zijn muziek behoort al decennia tot het DNA van Nederland. Na jarenlang met Lennaert Nijgh nummers te hebben geschreven, is inmiddels het duo De Groot & Van der Steen een gouden combinatie. www.boudewijndegroot.nl

Jaco van der Steen, bassist, gitarist, zanger, componist en muziekproducent, is een muzikale duizendpoot die al talloze nummers componeerde voor diverse artiesten. Hij zong en speelde jarenlang basgitaar in The Dutch Eagles en doet dat inmiddels in zijn band The Dashboard Danglers. www.jacovandersteen.nl

Mark Janssen studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Hij illustreert voor zowel kinderen als volwassenen en werkte al aan meer dan vijfhonderd boeken mee. Bij Lemniscaat verschenen onder andere zijn eigen prentenboeken Dino’s bestaan niet, Eiland en Sinterklaasliedjes. www.mark-janssen.nl

Voor de jonge lezers …

23 augustus 2022

EEN JURK MET ZAKKEN van Lily Murray & Jenny Løvlie (4+)

Lucy krijgt van haar tante Augusta een jurk voor haar verjaardag. Samen gaan ze naar de Wereldberoemde Boetiek, waar Lucy wordt overstelpt met jurken.

dunne jurken
dikke jurken
jurken geel en groen wikkeljurken
strikkenjurken
verschrikkelijke prikkeljurken!
zwieren-zwaaien-draaien-jurken voor een koningin
vachtenjurken, veren jurken, linnen jurken, leren jurken, soepjurken, hoepeljurken effen jurken, PRINT!
dolle jurken, dwaze jurken, ik-neem-je-te-grazen-jurken!

En dat zijn er nog maar een paar… Maar er is een probleem. Geen van die jurken voelt goed. Lucy wil een jurk met zakken! Voor al haar avonturen.
Dat is schrikken voor de verkoper. Wat nu?

Lily Murray groeide op zonder veel mensen om zich heen. Ze bracht het grootste deel van haar tijd door met praten met dieren en verhalen verzinnen. Als volwassene doet ze dat nog steeds. Ze schrijft nu boeken voor kinderen, zowel fictie als non-fictie. Bij Lemniscaat verscheen eerder van haar hand Een wereld vol steden.

Jenny Løvlie was het eerste kind in 12 jaar dat werd geboren op Ekkerøy, een schiereiland in het noorden van Noorwegen. Ze studeerde illustratie en animatie aan de Kingston universiteit in Londen. Ze werkt graag met felle kleuren, sterke vormen en interessante structuren in haar illustraties. Een jurk met zakken is haar debuut bij Lemniscaat.

1 september 2022

HET GROTE NIET TE VERMIJDEN VERHALENBOEK (10+)

Uitgeverij Lemniscaat: Begin december ’21 sloeg in de kinderboekenwereld het nieuws in als een bom: het Kinderboekenweekgeschenk 2022 zal voor het eerst in de geschiedenis niet door een Neder­landse auteur worden geschreven. Daarom stuurden wij onze auteurs de volgende mail:

Jullie zijn waarschijnlijk net zo verbijsterd als wij dat het Kinderboekenweekgeschenk 2022 niet door een Nederlandse auteur wordt geschreven.
Wij hebben daarom besloten om voor de Kinderboekenweek een fantastische verhalenbundel uit te geven van al het Nederlandse talent dat Lemniscaat uitgeeft en heeft uitgegeven. Hebben jullie zin om mee te doen? Jullie bijdrage mag van alles zijn: kort, lang, over welk onderwerp en in welk genre dan ook – als het maar geschikt is voor lezers tussen de 10 en 14 jaar. […]

Binnen een minuut stroomden de aanmeldingen binnen:
Marco Kunst, Pieter Koolwijk, Marloes Morshuis, Jan Terlouw, Anke Kranendonk, Mireille Geus, Anna van Praag, Cees van den Berg, Annejan Mieras, Beatrijs Oerlemans, Jowi Schmitz, Eva Moraal, Ilse Bos, Esther Sprikkelmans, Joan de Ruijter, Tjibbe Veldkamp, Emke Rientsma, Ellen van Velzen, Arienne Bolt, Gracia Lebbink, Joyce Pool, Marlies Verhelst, Mathilde Stein, Peter-Paul Rauwerda, Wim Bos, Annemarie van der Eem, Inge Besaris, Saskia de Jong, Ruth Erica, Maranke Rinck, Jolien Janzing en Carolien Ceton schreven een verhaal, gedicht, non­fictie of iets anders, speciaal voor deze gelegenheid.

20 september 2022

PLUK EN PLUIS. DE WEG TERUG van Mathilde Stein (7+)

Er is een ramp gebeurd. De ring van prinses Miski is gestolen. Maar dat terzijde.
Want om te beginnen is daar Pluis. Pluis leidt een rustig leventje in zijn caviakooi als er opeens een zwarte, harige bal in wordt gezet. Dat is Pluk. Ook een cavia. O nee, sorry: een ninjavia!
Pluk gooit Pluis’ leven helemaal overhoop. Hij is niet bang voor Sis de kat, durft de kooi uit en laat Pluis ziet dat er een BUITEN is. Maar waarom is Pluk soms opeens zo stil? Waar komt hij eigenlijk vandaan? En wat heeft zijn verleden met de ring te maken?
Eén ding is zeker: het is tijd voor ninjavia-actie. Zelfs voor Pluis, of die nu wil of niet.

Lezers zullen hardop lachen bij de avonturen – en vrolijke tekeningen – van Pluk en Pluis. Komt het goed met de ring? En met Pluk en Pluis? En met de prinses en de prins?
Gelukkig is het een heerlijk dik boek en komen er nog meer verhalen!

Mathilde Stein is beeldend kunstenaar en auteur. Ze schreef meerdere prentenboeken die niet meer uit de kinderliteratuur zijn weg te denken, zoals Bang mannetje, De kindereter en Boelies kerstplan. Pluk en Pluis, dat ze zelf heeft geïllustreerd, is haar eerste leesboek. www.mathildestein.nl 

21 september 2022

WILDZOEKERS – IN HET BOS van Maartje Kouwen & Kim Merel (6+)

Kim Merel en Maartje Kouwen bedachten de Wildzoekers. Een Wildzoeker is een kind van alle leeftijden dat graag naar buiten gaat, en waar het ook komt rondkijkt, ontdekt, speelt, leert en zich verwondert.

In het bos is het eerste boek in de serie, waarmee iedere Wildzoeker in elk seizoen het bos in kan gaan. Leer vogels, planten en dieren herkennen en leef je uit met de meer dan honderdzestig activiteiten in het boek waarbij je steeds meer over het bos ontdekt. Van het maken van katapulten, je richting bepalen aan de hand van de zon en het zoeken naar zaden tot racen met echte slakken, regenwormen voelen en bomen nadoen.

Een boek dat ieder weekend en iedere vakantie in je tas moet zitten, zodat je je nooit meer hoeft te vervelen.

Maartje Kouwen is bioloog. Jarenlang werkte ze als journalist en eindredacteur bij biologenvakblad Bionieuws. Ze schrijft als wetenschapsjournalist voor diverse tijdschriften en maakt podcasts en boeken over wetenschap. Ook gaf ze (kinder)lezingen, workshops voor het basisonderwijs en maakte ze een onderwijsblad. Als programmamaker bij de Universiteit Utrecht bedenkt en organiseert ze programma’s om kinderen in aanraking te brengen met wetenschap. www.maartjekouwen.nl 

Kim Merel Veenman is bioloog. Ze schrijft en illustreert al jaren voor onder meer de tijdschriften Roots Magazine, Buitenleven Magazine en National Geographic Junior. Ze wil met haar enthousiasme iedereen, jong én oud, de magie van de natuur doen ervaren. Bij Lemniscaat verschenen haar prentenboekendebuut Ik vlieg! Met dieren in de lucht (onder de naam Kim Veenman) en Dit is… natuur! www.kimmerel.nl  

22 september 2022

IK HOOR ER NIET MEER BIJ van Carolien Ceton & Sergej Kreso (13+)

Ze zaten ooit allemaal in hetzelfde azc: Leila, Amina, Tim, Wahid en zijn kleine zusje Hawa. Ze waren onafscheidelijk. Maar zoals dat gaat, ging ieder zijn eigen weg en begon een eigen leven in Nederland. Ze verloren elkaar uit het oog. Tot nu. Amina krijgt post, waaruit blijkt dat een van hen verdwenen is. Is het een noodkreet? Een afscheidsbrief? Wat is er gebeurd? De oude vrienden zoeken elkaar op om de waarheid te ontdekken.

Carolien Ceton schreef dit boek samen met Sergej Kreso, een documentairemaker die vanuit Sarajevo naar Nederland vluchtte. Hoewel het verhaal fictie is, echoot het allerlei bestaande levens en echte gebeurtenissen.

Carolien Ceton is hoofdredacteur bij Milieudefensie. Ze studeerde interculturele filosofie en schreef onder meer boeken over Simone de Beauvoir en de verzamelbundel Vrouwelijke filosofen.

Sergej Kreso is geboren in Sarajevo (Bosnië en Herzegovina). Hij studeerde journalistiek aan de faculteit voor Politieke Wetenschappen. Tijdens de Bosnische Burgeroorlog vluchtte hij naar Nederland, waar hij werkt als documentairemaker, journalist en muzikant.

Lees hier meer BOEKENNIEUWS

Regelmatig brengen wij je boekennieuws, met daarin de allernieuwste boeken én vooraankondigingen van boeken die binnenkort uitgebracht worden. Mis ze niet!

Dol op lezen? Firma Huishouden geeft je 10 dagen extra gratis proefperiode

Nextory is een platform voor luisterboeken en e-books met veel variatie. Ze hebben keuze uit honderdduizenden luisterboeken en e-books, voor jou en ook eventueel voor je kinderen.

Je kunt het 30 dagen gratis proberen via hun website, maar met de code krijg je 10 dagen extra! Klik hier en krijg 40 dagen een gratis proefperiode met code: FirmaHuishouden40