De buitenkant van je huis schoonmaken is net zo belangrijk als de binnenkant

Buitenkant van je huis schoonmaken 4

We zijn in principe altijd bezig het interieur van ons huis schoon te houden. Af en toe nemen we een stukje exterieur mee, maar de buitenkant van een huis wordt meestal vergeten. Toch is het een behoud van je huis om ook de buitenkant schoon te houden. De meeste huiseigenaren beseffen vaak niet hoe belangrijk het is om de buitenkant van het huis schoon te maken. Toch is dat het eerste wat een bezoeker ziet. De buitenkant van je huis schoonmaken is dus net zo belangrijk als de binnenkant. Waarom dat is en hoe je dat kunt doen, bespreken we vandaag.

Hoe komt de buitenkant van een huis zo vuil?

Het maakt niet uit waar je huis van is gemaakt; steen, glas, beton of een mix van materialen. Alles wordt na verloop van tijd vuil en grijs, tenminste als je het niet regelmatig schoonmaakt.

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het vuil worden van de buitenkant van je huis.

Mineralen bijvoorbeeld, die afkomstig zijn uit de baksteen, uit metselwerk in de buurt of zelfs vensterbanken erboven. Deze lekken zouten en mineralen die vervolgens vlekken veroorzaken.

Luchtvervuiling. Als je in een drukke stad woont of dichtbij een drukke weg, worden er vervuilende stoffen door de lucht meegevoerd, die je gevel besmeuren. Hierdoor gaat het er vuil, grijs en grimmig uitzien.

Ongedierte is ook een factor. Vogels, insecten en zelfs knaagdieren kunnen knusse hoekjes en gaatjes vinden in jóuw huis om er hún huis in te maken. Dit kan schade aan de buitenkant van je huis veroorzaken, maar ook vlekken van uitwerpselen bijvoorbeeld.

Buitenkant van je huis schoonmaken 4
Wel of niet je gevel (laten) reinigen. Zie hier het verschil.

Goede voorbereiding is het halve werk

Het lijkt misschien dat het wassen van een heel huis een enorme taak is, maar het is niet bijzonder moeilijk. Er zijn een aantal gereedschappen, technieken en reinigingsmiddelen, die het werk makkelijker kunnen maken. Maar een zorgvuldige planning en voorbereiding zijn essentieel als je het goed wilt doen.

Doe het op een warme, droge dag. Op een winderige dag vecht je merendeel tegen je waterstraal en wordt je (ontzettend) nat.

Bescherm de natuur en het milieu

Bescherm ook het gebied rondom je huis; planten, struiken, gras. Bedek het en verplaats je tuinmeubilair en eventuele speeltoestellen. Dek ook ventilatieopeningen, buiten stopcontacten en buitenverlichting af.

Als je het niet vertrouwd om het zelf te doen, of je vindt het teveel werk, huur dan een professioneel bedrijf in om je gevels te reinigen. Deze kunnen je huis ook meteen impregneren, zodat het vuil minder snel terugkomt.

Pak eerst de vlekken aan

Inspecteer vervolgens het huis eerst op zware vlekken (roest, organische of schimmelvlekken) of witte poederachtige afzettingen (van gekristalliseerde zouten) op metselwerkoppervlakken. Deze moeten eerst met de hand worden schoongemaakt, anders kan de vlek bij het wassen op aangrenzende oppervlakken terechtkomen en zich uitbreiden.

In de meeste gevallen zijn deze vlekken te verwijderen met water, zeep en een schrobborstel. Voor hardnekkige vlekken kan een sterker reinigingsmiddel nodig zijn.

Roest kan bijvoorbeeld worden verwijderd met een oplossing van oxaalzuur met water. Na het wassen van de vlek, neutraliseer je zuurresten door het gebied te wassen met een natriumbicarbonaatoplossing. Zoek daarna de oorzaak van de roestvlek en verwijder dit of repareer het, om herhaling te voorkomen.

Buitenkant van je huis schoonmaken 4
Gebruik een hogedrukreiniger alleen op materialen die het aankunnen.

Gevelreiniging voor vlekken

Roestvlek

Voor het schoonmaken

  • 100g oxaalzuurpoeder
  • 3 liter water

Voor het neutraliseren

Organische vlekken

Voor het schoonmaken

  • 100g ammoniumsulfamaatpoeder
  • 3 liter water

Voor het neutraliseren

  • 30g baking soda
  • 3 liter water

Meeldauw (schimmel) en algen

Voor het schoonmaken

  • 20 ml afwasmiddel
  • 100g zuurstofbleekpoeder (bijv. Oxi, Vanish)
  • 3 liter water

Spoel schoon met schoon water

Bescherm altijd eerst de natuur en het milieu!

Buitenkant van je huis schoonmaken 4
Gebruik een autoborstel voor de zachtere materialen.

Hoe verwijder ik de witte uitslag op metselwerk buiten

Schrobben met een oplossing van 1 deel fosforzuur op 9 delen water

LET OP: Voeg het zuur toe aan het water en niet het water aan het zuur!

Neutraliseer met een baking soda oplossing, zoals hierboven genoemd.

Oxaalzuur of fosforzuur zijn verkrijgbaar bij schoonmaakcentra, ammoniumsulfamaat is verkrijgbaar bij de meeste tuincentra. Natriumbicarbonaat, baking soda dus, is verkrijgbaar bij supermarkten.

LET OP: Dit zijn sterke reinigingsmiddelen, dus test ze op een onopvallende plek en gebruik ze niet in geconcentreerde sterktes. Draag een veiligheidsbril en handschoenen.

De rest van de buitenkant van je huis schoonmaken

Nadat je alle probleemplekken hebt schoongemaakt, kun je de rest van de buitenkant van je huis doen. Als de buitenkant erg vuil is, overweeg dan om een ​​hogedrukreiniger te gebruiken of anders kun je het werk doen met een gewone tuinslang en een autoborstel.

Als dat het vuil niet verwijdert, voeg dan wasmiddel toe en bewerk het met een borstel. Houd er rekening mee dat overmatige hoeveelheden reinigingsmiddel in de natuur terechtkomen en ook de planten en vegetatie rondom je huis kunnen aantasten.

Je bent nog niet klaar

Nadat je alle gevels schoon hebt gemaakt en alle bescherming in je tuin en rondom je huis hebt verwijderd, zien je ramen en deuren er niet meer uit. Je bent dus nog niet klaar 😉

Lees hier hoe je de ramen lapt als een pro en hoe je ze streeploos schoon krijgt zonder reinigers.

Deze tips bewaren? Pin deze afbeelding op je eigen bord.

Related Articles

20 Tips om thuiswerken succesvol te maken

Het lijkt geweldig; werken vanuit huis. Geen druk, geen controle, later opstaan en het lekker rustig aan doen. Niets is minder waar. Ik werk al jaren vanuit huis en ik weet dat het zo niet werkt. Integendeel. Thuiswerken of op afstand werken is alleen maar lonend als je je productiviteit op peil houdt. Dat wil zeggen; een gezonde balans tussen werk en privé kunt houden. Ik leg je uit wat ik bedoel.

6 Basisregels voor een schoonmaakroutine die bij jou past!

Als je het zat bent en het roer om wilt gooien, kun je op het internet bergen informatie vinden over hoe je dit kunt doen en kun je zelfs prachtige schema’s downloaden, die je hierbij kunnen helpen. Ook ons gratis huishoudschema elke maand. Je volgt het een dag, een paar dagen, maar dan blijkt dat het niet werkt, gooi je het schema in de prullenbak en ben je geen steek verder. Daarom wil ik je vandaag uitleggen waarom dit niet werkt en wat er dan wél werkt. Er zijn namelijk zes basisregels voor een schoonmaakroutine waar je rekening mee moet houden, zodat een routine ook voor jou werkt.

Huishoudelijke taken verdelen binnen het gezin

Er is absoluut niets mis met de traditionele verdeling van de huishoudtaken, waarbij de man fulltime buitenshuis werkt en de vrouw voor het huishouden en de kinderen zorgt. Maar de tijden zijn veranderd en ook de meeste vrouwen werken nu buitenshuis, terwijl ze nog steeds alle huishoudtaken op zich nemen. En dat geeft wrijving. Het is dus tijd om hier iets aan te doen: Huishoudelijke taken verdelen binnen jouw gezin!

Zelf zeep maken, simpel en veilig

Ik hou ervan om dingen zelf te maken, spullen een tweede leven te geven en creatief te zijn. Zo ontdekte ik jaren geleden dat het zelf maken van je schoonmaakmiddelen, zonder de agressieve chemicaliën, niet alleen een besparing is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Ook handzeep wordt fabrieksmatig gemaakt met behulp van bijtende chemicaliën, maar wat niet iedereen weet is dat zelf zeep maken heel makkelijk is. En dat je dan zelfs je eigen kleur en geur eraan kan geven.