Welkom bij week 3 van de challenge Orde in de Chaos bij Firma Huishouden. Deze week gaan we (toch) de kledingkast opruimen en organiseren. Nu je slaapkamers allemaal fris en fruitig zijn voelt het niet goed om een onderdeel over te slaan en verder te gaan. Althans, that’s me!

Het juiste moment om kleding te wisselen

Wanneer is het een goed moment om seizoenskleding te wisselen en uit te zoeken. “Aan het begin van een nieuw seizoen” is het meest gangbare antwoord. Maar het weer houdt daar geen rekening mee.
Sinds afgelopen week is officieel het voorjaar begonnen, maar dat wil niet zeggen dat je nu al je truien en vesten moet opruimen. Zeker niet als je een koukleum als ik bent.

Dus wanneer? Het juiste moment om je kleren te wisselen voor het nieuwe seizoen bepaal je zelf. Hoe je het doet ga ik je vandaag uitleggen. Ik wens je veel succes en een fijne week!

Meedoen aan de challenge

Als dit je eerste keer is dat je deelneemt aan de challenge, welkom! Elke week ontvang je een nieuwe uitdaging en je hebt 7 dagen om het te voltooien. Als je herinneringen wilt voor de wekelijkse uitdagingen én extra tips, kun je je hier aanmelden.

We gaan niet alleen een voorjaarsschoonmaak doen, maar eerst opruimen. Schoonmaken heeft namelijk geen zin in een rommelig huis, zonder systeem. De challenge duurt 8 weken en kan in je eigen tempo voltooid worden. De manier waarop is iets anders dan in voorgaande challenges, maar het resultaat blijft hetzelfde: Een georganiseerd, schoon huis!

Voorbereiding

  • Verzamel vier wasmanden (of andere lege bakken of dozen), of maak gewoon 4 stapels, voor: houden – dit seizoen, houden – ander seizoen, weggeven/verkopen en weggooien.

De kledingkast opruimen

  • Maak de hele kledingkast leeg
  • Verdeel alles in de 4 hierboven genoemde bakken of stapels. Sorteer de items die je niet langer wilt, draagt of nodig hebt. Ontdoe je van zoveel rommel als je kunt.

De kledingkast schoonmaken

Nadat je kledingkast helemaal leeg is, kun je hem van binnen en buiten helemaal schoonmaken. Vergeet niet de kapstokstang.

Download het handige schema om te printen en mee te nemen naar je slaapkamers.

De kledingkast organiseren

Nu is het tijd om alles te organiseren in een schone en lege kast. Hang de kleding gesorteerd terug: korte mouw, lange mouw, broek, jurken, etc. Ik kan je nu allerhande manieren gaan opnoemen hoe je je kleding zou kunnen organiseren, maar sinds de Kondo ‘gekte’ heeft iedereen inmiddels een ‘eigen’ manier om kleding op te ruimen.

TIP: Handige opruimers

Bovendien zijn er zo veel manieren, ideeën, tips en zelf-maak-inspiratie te vinden op Pinterest en als je daar gaat zoeken vind je zeker een idee dat bij jou past. Ik ‘spaar’ deze al een hele tijd op één van mijn borden en omdat het teveel is om allemaal op te noemen, deel ik hier het volledige bord met jullie.

Tips voor meer ruimte in je kledingkast

Je kledingkast kan af en toe een bende zijn. Overvol, niet netjes en veel te weinig ruimte. Voor dat laatste probleem heb ik een aantal tips voor meer ruimte in je kledingkast.

Gebruik de juiste hangers

Om je kleding netjes te houden moet je de juiste hangers gebruiken; hangers met gewatteerde uiteinden voor delicate kleding en stevige, houten hangers voor bijvoorbeeld jasjes.

Hang een gaatjesbord op

Monteer een gaatjes bord aan de binnenkant van je (kast)deur of aan je muur om allerlei accessoires aan te hangen, zoals kettingen en sjaaltjes.

Stapel de schoenen

Door je schoenen in dozen te stapelen kun je ze zonder teveel bergruimte opruimen. Schoenendozen met een venster of transparante schoenendozen zijn hier ideaal. Als alternatief en een goedkopere optie; een schoenenzak die je in de kast kunt hangen. Een super idee vind ik deze verstelbare schoenenrekjes.

Makkelijke ruimte

Een snelle oplossing voor veel opslag zijn stapelbare of open lades en manden. Deze kun je in een hoek van de kast plaatsen voor bijvoorbeeld sokken. Of manden die je aan de plank kunt hangen voor bijvoorbeeld ondergoed.

Berg kleding op

Kleding die niet bij het huidige seizoen past berg je op. Gebruik hiervoor grote canvas kledingboxen die ademen en breng het naar zolder. Of boxen die onder je bed passen.

Creëer ruimte

Benut elke centimeter van je kledingkast of opbergruimte door bijvoorbeeld canvas kasten op te hangen. Het gebruikt maar een klein stukje van de kledingrail, maar je kunt er vijf maal zoveel in kwijt.

Gebruik verdelers

Met schap verdelers blijven je kleren beter op de plek liggen en bespaar je ruimte doordat je hoger kunt stapelen en kleding dichter tegen elkaar aan kunt leggen.

Maak gebruik van de deur

Met een rek aan je deur maak je gebruik van de lege ruimte achter je deur. Dit kan een rek voor schoenen zijn, maar het is ook ideaal voor bijvoorbeeld riemen, tassen en sjaaltjes.

Challenge voorjaar 2019 – Orde in de Chaos

Week 1 – De badkamer

Week 2 – De slaapkamer

Week 3 – De kledingkast

Week 4 – De voorraadkast

Week 5 – De keuken

Week 6 – Het washok

Week 7 – De woonkamer

Week 8 – De auto

Wil je week 3 van de challenge bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord
Challenge Orde in de Chaos - Kledingkast

Meer tips om de kledingkast te organiseren

Je huis organiseren is vaak een tijdrovende en vermoeiende klus waar je enorm tegenaan kunt zien. Ondanks de wens om rommelvrij te leven, is het opruimen van onnodige spullen niet altijd eenvoudig.

Als je al eens tevergeefs hebt geprobeerd je huis schoon en georganiseerd te krijgen, doe dan mee aan deze challenge. Het blijft een evengrote klus, maar met meerdere mensen tegelijk krijg je veel meer motivatie.

De challenge duurt 8 weken en voor elke taak (als deze) krijg je een week de tijd. Meedoen kan altijd. Wanneer je je inschrijft krijg je extra motiverende en inspirerende tips toegestuurd per mail.

Je kunt op elk moment instappen in de challenge en deze begint altijd op een maandag. Je ontvangt meteen na inschrijving een mail met een aantal instructies. En daarna de eerste challenge op de eerstvolgende maandag.

Je vragen en ervaringen kun je delen via de speciale Facebookgroep, want samen sta je sterker.

Doe mee en het enige wat je hoeft te doen is de eerste stap te zetten.

Veel succes! Ik zie je volgende week terug voor de volgende challenge!

Challenge voorjaar 2019 – Orde in de Chaos

Week 1 – De badkamer

Week 2 – De slaapkamer

Foto: Micheile Henderson
Dit artikel bevat gesponsorde links.