Welkom bij week 5 van de challenge Orde in de Chaos. Maak je maar alvast klaar voor een transformatie omdat je huis op het punt staat om opgeruimder te zijn dan ooit. Elke week ontvang je een nieuwe uitdaging en je hebt 7 dagen om het te voltooien. Als je (nog) niet staat ingeschreven om herinneringen en extra tips voor de wekelijkse uitdagingen te ontvangen, kun je je hier aanmelden.

We doen niet alleen een voorjaarsschoonmaak, maar ruimen eerst op. Schoonmaken heeft namelijk geen zin in een rommelig huis, zonder systeem en overzicht. De challenge duurt 8 weken en kan in je eigen tempo voltooid worden. De manier waarop is iets anders dan in voorgaande challenges, maar het resultaat blijft hetzelfde: Een georganiseerd, schoon huis!

Praktisch moet het zijn

Ik ben niet dol op mijn huidige washok. Het is functioneel, maar klein en niet mooi.

Orde in de Chaos Challenge | week 6 - Het washok

In het nieuwe huis echter kan ik mijn ideeën in de praktijk brengen, want de huidige bewoonster heeft de wasmachine en de droger geparkeerd in de badkamer boven. Geen echt washok dus. Terwijl er beneden een prima ruimte bij de achterdeur is, waar een wasruimte gerealiseerd kan worden. Dat is dan ook het plan. Over twee weken is het al zover!

Orde in de Chaos Challenge | week 6 - Het washok
Ik heb mijn fantasie al gebruikt om de ruimte in te richten met een roomplanner

Een wasruimte moet bovenal functioneel zijn, laat dat duidelijk zijn. Echter, ik houd ook van mooie dingen. Het moet voor mij ook visueel aantrekkelijk zijn. En daarin ben ik vast niet alleen.

Tijd om aan de slag te gaan

We gaan deze week aan de slag met ‘ons washok’. Het zal nog een uitdaging zijn want er staat altijd wel een berg wasgoed in de weg. Ik daag je daarom uit de wasruimte van boven naar beneden aan te pakken; de was wegwerken, opruimen, sorteren, schoonmaken en functioneel indelen.

Als je geen washok hebt, pak dan de ruimte aan waar je je was doet en al je was-benodigdheden bewaart.

Voorbereiding

 • Maak eerst alle was aan de kant, zodat het schoon in de kasten ligt
 • Maak je hele washok leeg, exclusief de wasmachine en droger uiteraard, zodat je overzicht hebt

Download hier het handige schema om te printen.

Het washok opruimen

 • Tijdens het leeghalen van je washok, sorteer je meteen alles wat er niet hoort. Die tennisbal bijvoorbeeld of de schroevendraaier die op de plank ligt. Dat hoort in je garage of schuur.
 • Gooi lege flessen wasmiddel weg, gooi ongebruikte spullen weg (zoals die waszak waar de rits van stuk is) of geef spullen weg die nog wel functioneren, maar die jij niet gebruikt.

Het washok schoonmaken

 • Trek de wasmachine en droger van de wand en maak ze beide schoon. Lees in de challenge mail hoe je dit doet zonder chemische middelen, daar staat het stap-voor-stap.
 • Maak de wanden en de vloer achter en onder de wasmachine en droger schoon. Zet ze weer op hun plek.
 • Maak alle rekken, wanden, plinten, planken, deuren, schakelaars, stopcontacten, het plafond en de lampen schoon.

Het washok organiseren

 • Kijk nu naar de spullen die terug moeten en bepaal hoe je deze het meest praktisch en functioneel kunt op kunt bergen. Organiseer het met behulp van bakken of manden. Je kunt het ook per categorie opruimen. Een aantal voorbeelden:
 • Wasmiddel
 • Vlekkenverwijderaars
 • Reinigingsdoeken
 • Dierenbenodigdheden
 • Vuilniszakken
 • Dweil attributen
 • Schoonmaakspullen
 • Wasverzachter doekjes
 • Keukenrollen, papieren zakdoekjes
 • Naai (herstel) spullen
 • Strijk attributen
 • Etc.

Stel je schoonmaak kit samen

Dit is ook een mooie gelegenheid om je schoonmaak ‘kit’ samen te stellen. Dit is een handzame bak, mand of emmer, die je snel kunt pakken wanneer je wilt schoonmaken. Voor de dagelijkse klussen is dit heel handig. Lees in de challenge mail hoe eenvoudig je deze samenstelt, met alleen je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen.

Handige tips

Ben jij ook niet zo dol op strijken? Dan is dit handige apparaat echt iets voor jou. Het is een praktisch en handig verticaal strijkijzer dat perfect is om allerlei soorten kleding te strijken.

Deze praktische en doeltreffende droger waarmee je snel en makkelijk je kleding kan drogen, voorkomt ook dat je moet strijken. Ook perfect voor delicate was.

Is was vouwen niet je sterkste eigenschap? Dan is deze handige kledingvouwer misschien een goede oplossing voor jou.

Meer tips?

Je huis organiseren is vaak een tijdrovende en vermoeiende klus waar je enorm tegenaan kunt zien. Ondanks de wens om rommelvrij te leven, is het opruimen van onnodige spullen niet altijd eenvoudig.

Als je al eens tevergeefs hebt geprobeerd je huis schoon en georganiseerd te krijgen, doe dan mee aan deze challenge. Het blijft een evengrote klus, maar met meerdere mensen tegelijk krijg je veel meer motivatie.

De challenge duurt 8 weken en voor elke taak (als deze) krijg je een week de tijd. Meedoen kan altijd. Wanneer je je inschrijft krijg je extra motiverende en inspirerende tips toegestuurd per mail.

Je kunt op elk moment instappen in de challenge en deze begint altijd op een maandag. Je ontvangt meteen na inschrijving een mail met een aantal instructies. En daarna de eerste challenge op de eerstvolgende maandag.

Je vragen en ervaringen kun je delen via de speciale Facebookgroep, want samen sta je sterker.

Doe mee en het enige wat je hoeft te doen is de eerste stap te zetten.

Veel succes! Ik zie je volgende week terug voor de volgende challenge!

Challenge voorjaar 2019 – Orde in de Chaos

Week 1 – De badkamer

Week 2 – De slaapkamer

Week 3 – De kledingkast

Week 4 – De voorraadkast

Week 5 – De keuken

Week 6 – Het washok

Week 7 – De woonkamer

Week 8 – De auto

Foto's: planningqueen, HelgaPost®
Orde in de Chaos Challenge | week 6 - Het washok
Wil je week 6 van de challenge bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord