Ik kwam bij mijn huisarts vandaan met de diagnose: te hoge bloeddruk en een iets verhoogd cholesterol. Bij het horen hiervan werd ik niet echt blij. Vooral met het verhaal rondom het cholesterol. Van de hoge bloeddruk weet ik de oorzaak en ook wat ik eraan moet doen. Cholesterol is ander verhaal. Er gaan zoveel verhalen over dit stofje, maar wat is er nu waar. Ik zocht het uit en kwam tot de volgende conclusie; Dit zijn de 5 grootste cholesterol leugens.

Mijn diagnose

Zodra je hoort dat je cholesterol te hoog is, gaan er allerlei alarmbellen rinkelen. Je denkt meteen aan allerlei beperkingen qua voeding. Maar gelukkig is niet iedereen het daarmee eens.
Cholesterol is een natuurlijke stof en heeft een vrij slechte reputatie: cholesterol wordt beschouwd als de grootste vijand van ons lichaam. Hij krijgt de schuld voor zowel het begin van een hartaanval als een beroerte. En inderdaad, een hoog cholesterolgehalte in het bloed vormt een reëel gezondheidsrisico.

Heel veel tips voor voeding en allerlei andere veronderstellingen, die met de stof samenhangen, zijn mythen.

1. Giftig!

Dat is helemaal niet waar, want zonder cholesterol zouden we niet kunnen leven. Het is een bouwsteen van cellen en hormonen. Riskant is alleen het overaanbod. Het transportvoertuig, het LDL-product (Low Density Lipoprotein), heeft de neiging zich aan de vaten te hechten.
In Europa is het LDL-cholesterol daarom onderhevig aan limieten variërend van 70 tot 115 mg / dl. Een andere risicofactor die lang is onderschat: de triglyceriden. Deze vetten kunnen op de lange termijn tot aderverkalking leiden. Bij diabetici zijn ze vaak verhoogd.

2. Goede HDL

De High Density Lipoprotein (HDL) heeft de afgelopen jaren zoveel helende kracht toegewezen gekregen, dat geprobeerd is het met medicatie te verhogen. Maar deze tweede cholesterol-transporteur heeft weinig effect op de gezondheid van de bloedvaten. Een hoge waarde geeft echter een lage concentratie van het triglyceriden aan. En dat is goed!

3. Vet!

Niet waar, het belangrijke bouwmateriaal is een alcohol. Alleen de transportdeeltjes, de lip-eiwitten, zijn vet.

De 5 grootste cholesterol leugens
De snack heeft bijna geen effect op de bloedlipiden*
*Bloedlipiden bestaan uit cholesterol en triglyceriden. Triglyceriden zijn onder andere betrokken bij de aanmaak van vetweefsel en bij de aanmaak van cholesterol. Het lichaam maakt triglyceriden zelf aan via de lever en haalt deze stof uit de voeding.

4. Dik zijn is schadelijk

Hoewel mensen met obesitas de neiging hebben tot het metabool syndroom* met hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en een vetstofwisseling.

Maar de spekrollen verhogen niet noodzakelijk het cholesterol.

 

Een dikkerd kan geweldige waarden hebben en slanke hele slechte. Een recente studie toont zelfs aan dat vrouwen met een dikke kont de neiging hebben om een laag cholesterolgehalte te hebben.

*Metabool syndroom
Veel mensen met diabetes hebben al voordat ze diabetes krijgen last van verschillende problemen in het lichaam. De combinatie van die problemen wordt metabool syndroom genoemd. Het metabool syndroom geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

5. Eigen schuld

Fout: sterk verhoogde niveaus zijn meestal genetisch bepaald.
Ook kan een niet goed werkende schildklier of de nieren de oorzaak zijn. Want het lichaam produceert 90 procent van het cholesterol zelf. Degenen, die suiker en dierlijke vetten (zoals eieren) uit de weg gaan, kunnen daarmee het LDL maar met 15 procent verlagen. En ook alleen als het al te hoog is.
Eieren bijvoorbeeld zijn met 280 mg een cholesterol-bom, en toch absoluut onschadelijk met een gezonde vetstofwisseling. Deze kan niet worden beïnvloed door individuele maaltijden. Alleen een permanent calorierijk dieet is schadelijk.
Ook werd er lang gewaarschuwd voor het schadelijke effect van koffie op hart- en vaatziekten.
Maar deze geliefde, warme drank verhoogt het cholesterol of de bloeddruk niet. En daar ben ik persoonlijk heel blij mee.

De 5 grootste cholesterol leugens
Koffie, de populaire warme drank, is veel gezonder dan zijn reputatie

Wil je ook meer weten over cholesterol?

Lees dan:

De cholesterol leugen, W. Hartenbach

Feiten en fabels over cholesterol

Cholesterol is niet schadelijk

Het Grote Cholesterol Boek, Ernst Rietzschel

Cholesterol, Geen Probleem, Yvonne Buffart

Spreekuur Thuis – Te veel cholesterol, wat moet je er mee

Jasper Alblas legt het nog beter uit in dit artikel:

De 4 Grote Cholesterol “Leugens” Waar We Allemaal Intrapten

Meer lezen over Gezondheid?

Afvallen en genieten gaat echt samen

Hoe gezond is zoethout? 4 redenen om het vaker te eten!

Zo maak je de Hollandse pot gezonder