Als jij ook een Clematis in je tuin hebt dan heb je de bloemen al in bloei zien komen. Heb jij nog geen Clematis in je tuin? April is een uitstekende maand om de plant in de tuin te zetten.

In onze achtertuin kijken we, helaas, naar de garagemuur van de buren. Hoewel ik me wel honderd mooiere uitzichten kan bedenken is het een welkome afscheiding in onze tuin. Echter de kale stenen hebben niet veel kleur. Om dat probleem op te lossen hebben we jaren geleden een aantal klimmers geplant, waaronder een paar kleurige clematissen.

Een eenvoudige oplossing want deze kleurrijke klimmer vindt zelf zijn weg naar boven en als je het een beetje de weg wijst krijg je een muur vol kleur. Blauwe, roze, paarse en witte bloemen komen veel voor, maar ook tweekleurige of gevuld bloemige soorten komen voor. De grootte van de bloem kan daarbij variëren van 2 tot maar liefst 24 centimeter.

Clematis, voor iedereen die van kleur houdt - clematis

Wat is een Clematis?

Clematis is een geslacht van bloeiende planten dat behoort tot de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Het omvat meer dan 300 soorten die voornamelijk voorkomen in de gematigde streken van de wereld.

Clematis is vooral bekend om zijn mooie, kleurrijke bloemen die variëren in grootte, vorm en kleur, afhankelijk van de soort. De bloemen kunnen enkelvoudig of gevuld zijn en variëren van wit tot roze, rood, paars, blauw en zelfs geel. Sommige soorten bloeien in het voorjaar, terwijl andere soorten bloeien in de zomer of herfst.

Clematis is een klimplant die zich hecht aan andere planten, bomen of muren met behulp van kronkelende stengels. Het is een populaire plant in tuinen en landschappen vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en het feit dat het kan worden gebruikt om muren, schuttingen en pergola’s te bedekken.

LEESTIP: 14 Slimme tuin tips die je groene vingers bezorgen

Clematis, ook wel bosrank genoemd, bloeit doorgaans vanaf april. Afhankelijk van de soort kan dat ook later zijn.  In september is het bloeiseizoen voorbij en gaat de plant in ‘winterslaap’ om vanaf het volgend voorjaar automatisch weer tot bloei te komen…

Hier komt de Clematis vandaan

Het geslacht Clematis is wijdverspreid en komt van nature voor in vele delen van de wereld, waaronder Noord-Amerika, Europa, Azië en delen van Zuid-Amerika.

De oorsprong van de meeste soorten clematis is te vinden in China en Japan, waar ze al eeuwenlang als sierplanten worden gekweekt. In de 18e en 19e eeuw werd Clematis geïntroduceerd in Europa en Noord-Amerika, waar het al snel populair werd als tuinplant.

Tegenwoordig worden clematisplanten wereldwijd gekweekt en zijn er vele hybriden en cultivars ontwikkeld met verschillende bloemvormen, kleuren en bloeitijden.

LEESTIP: 9 Tips voor het onderhoud van je tuinmeubels

Verzorging van de Clematis

Clematis, voor iedereen die van kleur houdt - clematis

De wortels van de Clematis houden van koelte, geef de plant daarom liever geen plekje in de volle zon. Bij ons staat hij aan de noordkant en doet het perfect. Geef in droge perioden de Clematis, net als alle tuinplanten, regelmatig water en verwen de klimmer in april of mei met een beetje plantenvoeding. Het snoeien van Clematis is eenvoudig, maar verschilt per soort. De vuistregel is: snoei na de bloei. Voor een exact advies kun je het beste het plantenlabel raadplegen.

Meer informatie

Op Mooi wat planten doen vind je veel meer informatie en nog veel meer inspiratie.

Heb jij ook zo’n lelijke muur in je tuin? Wat heb jij er aan gedaan?