Hoe je alles uit een (combi) magnetron haalt en hem optimaal gebruikt

Ook al weet je precies hoe je (combi)magnetron werkt, toch kan ik je nog verrassen met wat extra tips en mogelijkheden om de magnetron optimaal te gebruiken.
Hoe je alles uit een (combi) magnetron haalt en hem optimaal gebruikt

In dit artikel lees je ...

Je koopt een huis met in de keuken een combi-magnetron. Leuk! Handig ook! Maar hoe werkt zo’n ding? De vorige bewoners hebben echter verzuimd de gebruiksaanwijzing voor je achter te laten, als die er überhaupt nog was. Of je begrijpt gewoon al die tekentjes niet die op je tweedehands magnetron staan. Je eigen gebruiksaanwijzing kan natuurlijk ook nog spoorloos zijn. Hoe dan ook; in dit soort gevallen is het handig om te weten wat je met een (combi) magnetron kunt doen en hoe je die kunt gebruiken.

Misschien weet je wel hoe je magnetron werkt en wat je er allemaal mee kunt doen, maar kom je hier wat tips tegen die je nog niet kende.

Verwarmen of opwarmen

Dit is waarvoor de magnetron meestal wordt gebruikt:

 • Watermelk en zelfs thee en koffie kun je bij 600 watt in een hittebestendige beker opwarmen in 1 tot 3 minuten. Blijf bij de magnetron wachten, want vooral melk kookt erg snel. Dit kan dan net als in de pan, gaan overkoken. Wil je dat voorkomen, dan doe je er een plastic lepel of een glazen roerstaafje in. Wel nog even roeren voordat je het opdrinkt.
 • Harde boter wordt weer smeerbaar als je het bij 180 watt ongeveer 30 seconden in de magnetron zet. Dit geldt voor 250 gram.
 • Roomijs moet ‘romig’ zijn; een halve liter roomijs wordt in 30 tot 45 seconden bij 180 watt romig en je kunt er dan ook makkelijker bolletjes van scheppen.
 • Voor de volle smaak kun je bijvoorbeeld slasaus met kruiden even verwarmen bij 600 watt gedurende 20 seconden. Dit geldt ook voor kaas uit de koelkast. Ongeveer 500 gram kaas ontwikkelt na 1 minuut op 180 watt het volle aroma.
 • Borden bevochtig je met wat water en zet ze dan 1 minuut bij 600 watt in de magnetron om ze op te warmen voor een gerecht.
 • Citrusvruchten, bijvoorbeeld een sinaasappel of citroen, geven meer sap als ze 30 seconden bij 600 watt worden verwarmd.
 • Om deeg sneller te laten rijzen zet je het afgedekt op de laagste stand ongeveer 6 minuten in de magnetron.

Weken

Wil je een gerecht maken waarvoor ingrediënten uren van te voren moeten worden geweekt en heb je dit over het hoofd gezien, of vergeten? Geen probleem.

 • Gedroogd fruit, ongeveer 250 gram met een half kopje water doe je bij 360 watt 10 minuten in de magnetron. Et voilà!
 • Gedroogde paddenstoelen met wat water op de laagste stand 10 tot 15 minuten langzaam laten trekken.

Babyvoeding

Vroeger hadden we flesverwarmers waarop je moest wachten, dit leek een eeuwigheid te duren als je baby honger had en huilde. Soms moest je dan ook nog wachten tot het flesje voldoende was afgekoeld, omdat je het water eerst had moeten koken. Dat dát niet meer nodig is, weten we nu. Ongekookt water uit de kraan is geen probleem meer. Maar om babyvoeding op te warmen is er nu de magnetron!
Voor het verwarmen van een potje babyvoeding in de magnetron moet je altijd het metalen dekseltje verwijderen. Je kunt deze vervangen door een stukje magnetron folie.

 • 200 gram babyvoeding is in 2 minuten warm bij 600 watt. Voor het eten de inhoud goed doorroeren en áltijd de temperatuur zelf controleren.
 • Babyflesjes met 200 ml 1 minuut verwarmen op 600 watt, goed schudden en de temperatuur áltijd controleren.

Smelten

Het smelten van vast voedsel hoeft niet meer au bainmarie. Dit is het in een waterbad plaatsen van een pan of kom om voedsel te verwarmen tot tegen het kookpunt. Het water (of de stoom van het water) zorgt ervoor dat het niet warmer wordt dan 100°C.

 • Chocolade in stukjes kun je laten smelten door 100 gram bij 360 watt gedurende 5 minuten in de magnetron te zetten.
 • Voor boter geldt; 100 gram wordt vloeibaar in 5 minuten bij 600 watt. Een eetlepel (20 gram) smelt in 30 seconden.
 • Zes blaadjes gelatine in 5 eetlepels koud water 10 minuten laten wellen en dan bij 600 watt 30 seconden in de magnetron om ze te laten oplossen.
 • Gekristalliseerde honing wordt in 2 tot 4 minuten weer vloeibaar bij 180 watt.

 

TIP:

Karamel maken

100 gram poedersuiker of bruine suiker met 1 eetlepel water vermengen. In 4 tot 5 minuten bij 600 watt laten karameliseren. De karamel met 1 theelepel honing en/of 1 eetlepel room en/of 1 eetlepel boter vermengen. Voeg hier zo’n 300 gram gehakte noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, pijnboompitten of pistachenoten (of meng ze) aan toe. Leg ze zo groot als een ‘hapje’ op bakpapier en laat het afkoelen. Lekker!

 

NOG EEN TIP:

Heerlijke knabbels

50 gram chocolade laten smelten (zie hierboven), vermengen met 1 theelepel boter. Een kopje cornflakes, of andere ontbijtgranen die je lekker vindt, vermengen met 30 gram amandelen, door de chocolade roeren en dit in vormpjes of ter grootte van een lekker hapje op bakpapier leggen. Laten afkoelen en smullen maar!

 

VOORUIT DAN, NÓG EEN TIP:

Voor een heerlijke kaasfondue

500 gram geraspte kaas en 1 theelepel maïszetmeel (en knoflook, naar smaak) met elkaar vermengen. In 8 tot 10 minuten bij 600 watt verwarmen, af en toe wel roeren.

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bordHoe je alles uit een (combi) magnetron haalt en hem optimaal gebruikt

Roosteren

 • 100 gram amandelen, hazelnoten, pijnboompitten, blokjes witbrood of kokosvlokken kun je uitgespreid op een bord 2 tot 4 minuten bij 600 watt roosteren. Easy peasy.

Ontvellen

Het ontvellen van bijvoorbeeld tomaten is nogal omslachtig als je eerst water moet koken. Dat hoeft niet meer als je een magnetron hebt.

 • Tomaten en paprika’s spoel je met koud water af, je prikt er een aantal keren met je vork in, wikkelt het in magnetronfolie en legt het gedurende 50 seconden per tomaat of 3 minuten per paprika, bij 600 watt in de magnetron. Laten schrikken onder koud water en ontvellen.
 • 200 gram amandelen in een schaaltje met water bedekt, 3 tot 4 minuten verwarmen bij 600 watt, enkele minuten laten staan, afgieten en pellen

Drogen

Als je de verse kruiden uit je tuintje hebt geplukt en je wilt ze voor later gebruik bewaren, moet je ze drogen. Daarvoor hoef je niet alles uitspreiden op een koele, donkere plek en maar wachten. Dit doe je gewoon in … jawel! de magnetron.

 • Kruiden en paddenstoelen: Kruiden wassen en drogen, fijnhakken, tussen keukenpapier leggen en 2 tot 4 minuten laten drogen bij 600 watt, wat uit elkaar halen en luchtdicht bewaren in afgesloten glazen potten. Ragdun gesneden paddenstoelen op een bord tussen keukenpapier uitspreiden en naar gelang van de hoeveelheid tussen de 3 en 8 minuten bij 600 watt laten drogen.
 • Blokjes en reepjes spek in een schaaltjes met wat water 5 tot 7 minuten drogen bij 600 watt. Daarna verkruimelen en gebruiken. Bewaren kan in een luchtdicht afgesloten (glazen) pot.

 

TIP:

Aromatiseren van gebak, desserts en dranken

De schil van een onbehandelde citroen of sinaasappel fijn raspen, op een bord uitspreiden en naar gelang de hoeveelheid in 5  tot 10 minuten bij 600 watt drogen, wat uit elkaar halen en luchtdicht bewaren.

Marineren

Rundvlees in een lekkere bourgogne, varkensvlees in witte wijn, wild in rode wijn … al die heerlijke gerechten hoeven niet meer dagenlang gemarineerd te worden.

 

(KERST)TIP:

Boeuf Bourguignon

Zet het vlees afgedekt met de marinade maximaal 30 minuten voor 1 kilo, op de laagste stand in de magnetron. Na de helft van de tijd het vlees keren. Daarna droog en zoals je wilt bereiden.

Blancheren

Dit is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken. Dit heet ‘laten schrikken’.

 • 500 gram schoongemaakte groenten met 1/8 liter water 5 tot 7 minuten afgedekt verwarmen op 600 watt, daarna laten schrikken.
 • Spinazie en koolbladeren vochtig in een theedoek wikkelen, op een groot bord leggen en 3 tot 5 minuten blancheren bij 600 watt.
 • De afzonderlijke bladeren van een krop kool gaan gemakkelijker los als je de krop in een vochtige theedoek wikkelt, op een groot bord legt en 3 tot 6 minuten verwarmt bij 600 watt.

 

TIP:

De groenten in elk geval een paar minuten laten rusten in de magnetron, zodat de warmte zich beter kan verdelen.

Braden

Om vlees lekker krokant te braden heb je een combi-magnetron nodig waarin grill, boven- en onderwarmte en/of hetelucht circulatie mogelijk zijn. In een gewone magnetron moet je een paar trucjes toepassen om dergelijke gerechten een bruin tintje te geven.

 • Gevogelte, rund- of varkensvlees, frikadellen en steaks worden mooi bruin in een gewone magnetron als je het vlees met een kwastje met een van de volgende bruiningsmiddelen bestrijkt:
  * gesmolten boter
  * olie vermengd met paprikapoeder
  * sojasaus
  * barbecue- en andere donkere sauzen
  * vleesjus-poeder vermengd met water
  * honing
  * (sinaasappel) jam vermengd met water
  * gemalen donkere specerijen als kaneel, kruidnagel, koekkruiden, etc.
 • Spek is heel goed en gemakkelijk te bakken in de magnetron; leg de blokjes of plakjes spek tussen keukenpapier en zet het bord 1 tot 3 minuten bij 600 watt in de magnetron, afhankelijk van de hoeveelheid.

 

TIP:

Gebakken spekblokjes

Spekblokjes bereid zoals hierboven, zijn heerlijk in een groene salade met een dressing van citroen, walnoten en een paar plakjes peer.

 

EN DE LAATSTE TIP:

Soufflé

Een soufflé na de helft van de gaartijd bestrooien met geraspte kaas, blokjes schapenkaas, geroosterde amandelen, hazelnoten, kokosstrooisel, verkruimelde cornflakes, aardappelchips of blokjes spek.

Welke combi magnetron is nu de beste én betaalbaar?

Ik heb het voor je uitgezocht. Dit is een top 3 van de beste combi magnetrons beneden 250 euro.

 

 

Hoe je alles uit een (combi) magnetron haalt en hem optimaal gebruikt - magnetron

Nummer 1
Samsung MC28H5015AW – Combi-magnetron – Wit

Een combi-magnetron met heteluchtoven, grill, magnetron met een inhoud van 28 liter en een fraaie witte kleur. Hij heeft onder andere een uitschakelbaar draaiplateau met een diameter van 34 cm. Deze combi-magnetron is bijna een volwaardige oven en slimme magnetron die beschikt over 5 ontdooi-programma’s, 30 kookprogramma’s waaronder! een yoghurt en deegprogramma en een voorverwarm- en warmhoudfunctie.

Hoe je alles uit een (combi) magnetron haalt en hem optimaal gebruikt - magnetron

Nummer 2
Inventum MN305C – Combi-magnetron – Zilver

Deze heeft een magnetronvermogen van 900W, een grillvermogen van maximaal 1100W en een hetelucht vermogen maximaal 2500W. De inhoud is 30 liter en heeft 5 standen, 10 voorgeprogrammeerde kookprogramma’s en een ontdooifunctie, die in te stellen is op gewicht of op tijd.

Hoe je alles uit een (combi) magnetron haalt en hem optimaal gebruikt - magnetron

 

Nummer 3
LG MJ3965BPS – Combi-magnetron

Met een magnetronvermogen van maar liefst 1350 watt en een grillvermogen van 950 watt haal je een magnetron in huis met genoeg vermogen. Deze magnetron heeft een crisp plaat. Dit is een schaal die ervoor zorgt dat gerechten knapperig gebakken kunnen worden (denk aan pizzakorsten, frietjes, etc). Je hoeft deze echter niet echt in te vetten. Je maakt gerechten hiermee dus goed krokant klaar zonder te veel olie of vet toe te voegen.

Meer kooktips?

5 Manieren van verse vis bereiden

Zo maak je de Hollandse pot gezonder

Heb je nog een tip of een andere manier waarop je de magnetron kunt gebruiken?
Ik zou het heel fijn vinden als je dat idee hieronder achterliet.
Foto: Naomi Hébert

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

 1. Een aanvulling bij flesje warmen:
  Water kan je in de magnetron warmen en daarna de poeder erdoor doen. Maar geen kant en klare flesvoeding in de magnetron opwarmen. De structuur van de eiwitten wordt zodanig aangetast dat het zijn voedingswaarde verliest.
  Ook boeren verwarmen de melk voor de kalfjes om die reden niet in de magnetron.

 2. Kiki mailde mij onderstaande tip:

  Beste Helga,
  Dank voor de magnetron tips.
  Ik maak ook hollandaise saus in de magnetron met een plastic garde.

  Ingredienten (eigeel, gesmolten boter, castrique) in glazen of porseleinen bakje. Telkens 10-20 sec en dan even roeren totdat ie de juiste dikte heeft. Dan op smaak brengen met Z/P.

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

oktober 2021
01 oktober 2021
31 oktober 2021
NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN - magnetron

NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN

Ongoing

Deze serie is met name bedoeld voor iedereen die voor het eerst op zichzelf gaat wonen, ...

All Day
View Details
15 oktober 2021
15 november 2021
NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt - magnetron

NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt

Ongoing

Hoe zorg je dat je het hele gezin zich betrokken voelt en meewerkt aan het huishouden. ...

All Day
View Details
18 oktober 2021
24 oktober 2021
CHALLENGE! Opruimen met je gezin - magnetron

CHALLENGE! Opruimen met je gezin

Ongoing

Verzamel je gezin, want het is tijd om op te gaan ruimen! De zomer is voorbij, ...

All Day
View Details
Geen evenementen gevonden!