Coronavirus in Nederland; moet ik op extra hygiëne letten in het huishouden?

Uitgelichte afbeelding bij artikel: Coronavirus in Nederland; moet ik op extra hygiëne letten in het huishouden?

In Europa zijn al talloze gevallen van het coronavirus bekend, maar sinds kort is nu ook het Coronavirus in Nederland. Er bestaat veel onzekerheid onder de bevolking. Zijn er speciale hygiënische maatregelen nodig in het huishouden?

Pin afbeelding voor artikel: Coronavirus in Nederland
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen borden.

Nu ook coronavirus in Nederland: Mensen zijn onzeker en stellen veel vragen

Het nieuwe coronavirus veroorzaakt momenteel wereldwijd onzekerheid. Velen vragen zich af hoe ze zichzelf, en hun gezin kunnen beschermen tegen infecties. Laat ik voorop stellen dat ik geen deskundige ben op het gebied van virussen en hierover, net als jij waarschijnlijk, alle nieuws- en actualiteiten-programma’s heb gevolgd. En alleen uit eigen ervaring kennis heb van de hygiëne in huis. Lees hier hoe je voor een goede hygiëne in huis kunt zorgen, aan de hand van een aantal vragen.

Moet ik extra aandacht besteden aan de hygiëne in het huishouden?

Om jezelf te beschermen tegen een infectie van het coranavirus moet je dezelfde maatregelen nemen als bij elke andere virusinfectie, luchtwegaandoeningen en griepgolven:

  • Goede handhygiëne. Was je handen vaker en goed, dat wil zeggen 20 seconden lang met handzeep.
  • Hoest en nies etiquette. Nies en hoest altijd aan de binnenkant van je elleboog en doe je kleren wat vaker in de was, zeker als je vaak niest en hoest. Gebruik papieren zakdoeken.
  • Afstand houden. Houd anderhalve meter afstand!

Met betrekking tot huishoudelijke hygiëne hebben gezondheidsorganisaties geen speciale voorzorgsmaatregelen in het geval van het coronavirus. In principe kun je echter – als je virale zieken in je omgeving vermoedt, of hebt of gewoon wilt voorkomen, de gebruikelijke hygiënemaatregelen nemen om ziektekiemen in je huis te verminderen.

Een jaar geleden schreef ik over alle dingen die je schoon moet maken na de griep. Deze tips kun je ook gebruiken om een virus buiten je huis te houden.

Welke reinigingsmiddelen heb ik nodig om mijn huis hygiënisch schoon te houden?

Zonder een run naar de supermarkt te hoeven maken en extra schoonmaakmiddelen in te slaan: De gebruikelijke huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn meestal voldoende voor het schoonmaken van je huis. Het Centrum voor Gezondheidseductie verklaart zelfs dat antibacteriële reinigingsmiddelen of -doeken uit de supermarkt geen extra voordelen hebben.

Bovendien vervangen ontsmettingsmiddelen het schoonmaken niet, omdat ze geen vuil verwijderen. Gebruik deze dan ook alleen in uitzonderlijke gevallen en op advies van een arts.

Maak schoon zoals je gewend bent:

  • Gebruik aparte schoonmaakdoeken voor de keuken en de badkamer.
  • Was ze op minimaal 60 graden
  • Vervang ze regelmatig, minimaal elke dag
  • Zorg dat ze na gebruik eerst drogen voordat je ze bij de overige was gooit. Zo krijgen bacteriën geen kans.

Hoe geef ik bacteriën geen kans met het oog op wassen?

Een was draaien op 60 graden is nog steeds de ultieme manier om bacteriën te doden. Blijf dit ook doen. Daarnaast kan het geen kwaad om de ‘witte was’ af en toe op 90 graden te wassen, vooral als er al ziekte in je huis aanwezig is. Dit zijn schoonmaak- en vaatdoeken, handdoeken, washandjes, beddengoed en ondergoed.
Lagere temperaturen zijn meestal voldoende voor alle andere kleding. Ook hier kun je het zonder hygiënische wasmiddel doen.

Vergeet de wasmachine niet! Bacteriën vinden een warm en vochtig klimaat geweldig en waar vinden ze dat beter, dan in de wasmachine. Ze kunnen daar maximaal gedijen.

Laat je wasmachine minstens eenmaal per week een wasbeurt draaien op minimaal 60 graden!

Helpt het wanneer ik regelmatig het huis lucht, of moet ik dat juist niet doen?

Regelmatige ventilatie is hoe dan ook goed voor het binnenklimaat en elimineert het risico op schimmels. Maar je verkleint ook het risico op infectie met virussen door middel van piekventilatie (ramen tegenover elkaar kort openen), omdat het aantal virussen in de lucht aanzienlijk kan toenemen in gesloten ruimtes.

Een verbeterd binnenklimaat heeft ook als voordeel dat de orale en nasale slijmvliezen te veel uitdrogen, waardoor je immuunsysteem zichzelf kan verdedigen tegen virussen.

Kortom; maak schoon zoals je gewend bent. Houd zieke mensen op een afstand en houd de verdere ontwikkelingen over het coronavirus in de gaten, via het RIVM en alle nieuws- en actualiteiten-programma’s op radio en tv.

Related Articles

Huishoudelijke taken verdelen binnen het gezin

Er is absoluut niets mis met de traditionele verdeling van de huishoudtaken, waarbij de man fulltime buitenshuis werkt en de vrouw voor het huishouden en de kinderen zorgt. Maar de tijden zijn veranderd en ook de meeste vrouwen werken nu buitenshuis, terwijl ze nog steeds alle huishoudtaken op zich nemen. En dat geeft wrijving. Het is dus tijd om hier iets aan te doen: Huishoudelijke taken verdelen binnen jouw gezin!

20 Tips om thuiswerken succesvol te maken

Het lijkt geweldig; werken vanuit huis. Geen druk, geen controle, later opstaan en het lekker rustig aan doen. Niets is minder waar. Ik werk al jaren vanuit huis en ik weet dat het zo niet werkt. Integendeel. Thuiswerken of op afstand werken is alleen maar lonend als je je productiviteit op peil houdt. Dat wil zeggen; een gezonde balans tussen werk en privé kunt houden. Ik leg je uit wat ik bedoel.

6 Basisregels voor een schoonmaakroutine die bij jou past!

Als je het zat bent en het roer om wilt gooien, kun je op het internet bergen informatie vinden over hoe je dit kunt doen en kun je zelfs prachtige schema’s downloaden, die je hierbij kunnen helpen. Ook ons gratis huishoudschema elke maand. Je volgt het een dag, een paar dagen, maar dan blijkt dat het niet werkt, gooi je het schema in de prullenbak en ben je geen steek verder. Daarom wil ik je vandaag uitleggen waarom dit niet werkt en wat er dan wél werkt. Er zijn namelijk zes basisregels voor een schoonmaakroutine waar je rekening mee moet houden, zodat een routine ook voor jou werkt.

Responses

  1. Wat goed dat je inspeelt op het Coronavirus met duidelijke adviezen !
    Dank je wel!

Reacties zijn gesloten.