Kerst is de gezelligste tijd van het jaar. En wat past er niet beter bij gezelligheid dan lekker een hele middag freubelen. Creatief bezig zijn en je fantasie de vrije loop laten. En als de inspiratie dan even niet vanzelf komt, heb ik een aantal simpele, creatieve kerst ideeën voor je.

De gastvrije kerst entree

Je gasten krijgen een warm onthaal met de kerstdagen en dat begint al bij de voordeur en de hal.

15 Creatieve kerst ideeën voor in je huis

1 – De voordeur wordt versierd met een krans en aan weerszijden een mand met klimop ranken. Zet bij de manden waxinelichtjes in mooie houders voor buiten. De deur is dan ‘s avonds sfeervol verlicht.

15 Creatieve kerst ideeën voor in je huis

2 – Maak voor aan de voordeur of in de hal een bellekoord. Vlecht drie dikke koorden, bijvoorbeeld twee dikke koorden en een eigengemaakte van stof (reep stof dubbelstikken, omkeren en vullen). Naai er tot slot op verschillende plaatsen belletjes aan en bevestig aan de bovenkant een houten ring.

Het hele huis straalt warmte en sfeer uit

 

15 Creatieve kerst ideeën voor in je huis

3 – Twee snelle ideetjes om ook de badkamer een vleugje kerstsfeer mee te geven. Hang de handdoekjes op aan een kerstlint en zet een bakje geurige kerst potpourri neer. Het recept hiervoor vind je hieronder.

Maak zelf kerst potpourri

4 – Met dennenappels, laurierblaadjes en wat kruiden maak je een rijk geurende potpourri voor de feestdagen.

Meng twee kopjes laurierblaadjes met twee kopjes vleugeltjes van dennenappels, één kopje citroenmelisse en, van elk een kopje, hibiscusblaadjes en pioenroos blaadjes.

Voeg hier aan toe: vier eetlepels gekneusde kruidnagel, twee eetlepels laurierpoeder en, van elk drie druppels citroenmelisse olie en sandelhout olie. Meng alles goed door elkaar.

TIP: Na de feestdagen kun je wat iriswortelpoeder door de potpourri mengen. De geur blijft dan langer behouden, de kleuren worden wel wat minder helder.

15 Creatieve kerst ideeën voor in je huis

5 – De open haard is in december het middelpunt van de zitkamer. Maak van het haardvuur een echte blikvanger door op de schouw originele kerstdecoraties neer te zetten. Bijvoorbeeld links en recht een windglas versierd met strikken.

Ook heel gezellig: een mand met haardhout en een mand met rode, glimmend gepoetste appels. Ik ben ook een groot fan van een versierde guirlande aan de rand van de schouw.

15 Creatieve kerst ideeën voor in je huis

6 – Maak geurige welkomstzakjes voor op de kussens van de logés. Vul de zakjes met zelfgemaakte kerst potpourri (zie recept hierboven) of een lekker stukje zeep.

TIP: Zelf geurzakjes maken

7 – Kussens in de vorm van een strik staan feestelijk in bijvoorbeeld de logeerkamer. Maar natuurlijk ook op je eigen bed. Gebruik er kussens voor die niet al te dik zijn opgevuld.

8 – Het versierde windglas voor op de schouw maak je zo:
duw het windglas in een stuk steekschuim, snijd de vorm eruit. Steek er takjes en besjes in, totdat de steekschuim niet meer zichtbaar is. Strik er aan de bovenkant (van het glas) een lint omheen, waaraan je wat groen hangt (plakt).

Wil je deze ideeën bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen Pinterestbord.15 Creatieve kerst ideeën voor in je huis

Nog meer ideeën voor een feestelijke avond

15 Creatieve kerst ideeën voor in je huis

9 – Versier de spiegel in de hal. Beplak de spiegel met bladeren en geruit lint. Neem bijvoorbeeld laurierbladeren of klimop. Plak het lint en de bladeren vast met verwijderbare lijm of strips.

10 – Maak een stof draperie voor het raam. Vouw de lap dubbel, dan valt hij mooier. Hang twee houten ringen op aan weerszijden van het raam en haal de stof daar door. Versier de houten ringen met strikken van dezelfde stof. Snel klaar en heel romantisch, kerst effect.

TIP: Zelf een strik maken van stof

15 Creatieve kerst ideeën voor in je huis

11 – Om boven de tafel te hangen: een grote groenkrans, omwikkeld met koord. Een prachtige decoratie voor een diner bij kaarslicht.

12 – Ook het tafel (kerst) kleed kun je versieren. Als je dit in stijl wilt doen, versier je het met dezelfde koorden als bij de hangende krans. Zie het voorbeeld hoe je dit kunt doen.

 

15 Creatieve kerst ideeën voor in je huis

13 – Snel patchwork maak je door vierkantjes en hartjes met leuke kerstmotiefjes op een placemat te naaien met een zigzagsteek. De buitenrand van de placemat zigzag je ook en de rest van de stof knip je weg.

14 – Zet een aantal kaarsen bij elkaar in een schaal (zet ze vast met kaarsvet) en als decoratie bind je er wat hulst met besjes omheen.

15 – Steek stukjes mos vast op een bol steekschuim. Wrijf kleine sierappeltjes glimmend rood, duw er een cocktailprikkertje in en steek ze vast. Neem als stam voor het appelboompje een echte tak.

 

Gesponsorde links: Lees de disclaimer

 

Kerstplanner 2018