De zomer is fantastisch, vooral als je vakantie hebt. Maar toch is het ook weer fijn om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. De bladeren beginnen te veranderen, de lucht voelt wat frisser aan en het voelt echt als het begin van iets nieuws.

Dat geldt vooral als je schoolgaande kinderen hebt, aangezien het begin van een nieuw schooljaar ook heel erg aanvoelt als het begin van een nieuw jaar.

Terwijl je geniet van deze seizoenswisseling, zorg er dan voor dat je zomerse rommel uit je huis haalt, om je voor te bereiden op dit nieuwe begin en ook op de feestdagen die snel naderen.

“De bomen staan op het punt ons te laten zien hoe mooi het is om dingen los te laten”

En dingen loslaten is wat we gaan doen de komende 7 dagen

In deze challenge IN 7 DAGEN DE ZOMER PUINHOOP OPRUIMEN gaan we gedurende 7 dagen elke dag iets opruimen en elke dag een deel van je huis schoonmaken. Op die manier heb jij straks een frisse start voor het komende seizoen om geheel blanco weer in je routine te komen.

De dagen binnen deze challenge zijn als volgt ingedeeld:

► OPRUIMEN, een bepaald thema of een bepaalde ruimte

► SCHOONMAKEN, in een bepaalde ruimte of van bepaalde spullen

► TIPS, hoe je het beste bepaalde dingen kunt schoonmaken

► NATUURLIJK SCHOONMAKEN, recepten voor natuurlijke schoonmaakmiddelen

We gaan dus niet alleen schoonmaken, maar eerst opruimen. Schoonmaken heeft namelijk geen zin in een rommelig huis. Deze challenge duurt 7 dagen en kan in je eigen tempo voltooien, met als resultaat: Een georganiseerd, schoon huis, klaar voor het nieuwe seizoen!

OPRUIMEN dag 1

Wissel de zomerkleding in je kledingkasten voor de herfst- en winterkleding.

Zoek je kledingkast uit. Check welke kleding je niet hebt gedragen de afgelopen zomer en lente. Doe deze kleding weg. Immers, als je kleding in het afgelopen seizoen nooit hebt gedragen, dan ga je ze de volgende lente of zomer ook niet dragen. Waarschijnlijk zijn ze dan ook ‘uit de mode’, dus tijd om ze los te laten.

Doe ook de zomerkleding weg die is versleten of waar vlekken in zitten die er niet meer uit gaan.

Voor- en nadelen van het wisselen van seizoenskleding

Als je genoeg ruimte hebt in een apart deel van je huis voor kledingopslag, kun je de items buiten het seizoen scheiden van de items in het huidige seizoen. Hiermee heb je altijd ruimte in je kledingkast beschikbaar.

Het nadeel is dat je twee keer per jaar van seizoenskleding moet wisselen, in de herfst en in het voorjaar. Dit betekent dat je dus twee maal per jaar een paar uur kwijt bent aan het uitzoeken, sorteren en opbergen van de kleding.

Maar dit is geen verspilde tijd, want het voordeel is dat je altijd een up-to-date garderobe hebt, zicht hebt op hetgeen je moet vervangen en je kledingkasten altijd opgeruimd zijn.

Kinderkleding wisselen is essentieel

Kinderen groeien altijd daardoor altijd kleding ontgroeien. Het heeft dus geen zin om kleding dat te klein is, te houden, tenzij je meerdere kinderen hebt die er in passen.

Dan nog is het handig om niet passende kleding uit de kledingkasten van de kinderen te halen en op te bergen op maat. Een economisch voordeel is dat het veel geld bespaart en je niet dubbel kleding hoeft te kopen, mits het er nog goed en vlekkeloos uitziet.

Heeft je tweede (of derde, vierde) kind een bepaalde maat bereikt, dan kun je de stapel met die maat uit je opbergkast halen.

Als je deze ontgroeide kleding echter niet georganiseerd houdt, zal je ze niet vinden wanneer je volgende kind ze kan dragen, en er is een reëel gevaar dat ze ze ontgroeien voordat je ze weer tegenkomt. Zonde toch?

Voorbereiding

Verzamel vier wasmanden (of andere lege bakken of dozen), of maak gewoon 4 stapels, voor: houden – dit seizoen, houden – ander seizoen, weggeven/verkopen en weggooien.

De kledingkast opruimen

Maak de hele kledingkast leeg

Verdeel alles in de 4 hierboven genoemde bakken of stapels. Sorteer de items die je niet langer wilt, draagt of nodig hebt. Ontdoe je van zoveel rommel als je kunt.

De kledingkast schoonmaken

Nadat je kledingkast helemaal leeg is, kun je hem van binnen en buiten helemaal schoonmaken. Vergeet niet de kapstokstang.

Download het handige schema om te printen en mee te nemen naar je slaapkamers.

De kledingkast organiseren

Nu is het tijd om alles te organiseren in een schone en lege kast. Hang de kleding gesorteerd terug: korte mouw, lange mouw, broek, jurken, etc.

Ik kan je nu allerhande manieren gaan opnoemen hoe je je kleding zou kunnen organiseren, maar sinds de Kondo ‘gekte’ heeft iedereen inmiddels een ‘eigen’ manier om kleding op te ruimen.

Bovendien zijn er zo veel manieren, ideeën, tips en zelf-maak-inspiratie te vinden op Pinterest en als je daar gaat zoeken vind je zeker een idee dat bij jou past.

SCHOONMAKEN dag 1

Op deze eerste dag gaan we het hele huis ontdoen van stof!

Ik weet dat het aanpoten is, zeker nadat we eerst de kledingkasten hebben opgeruimd, maar na deze dag voel je je een supervrouw 💪 en super gemotiveerd. Dat garandeer ik je.

Als je meer informatie wilt over hetgeen we gaan schoonmaken, klik dan op de bijbehorende link. Hier vind je uitvoerige informatie die je verder helpt.

Let’s begin!

Was de ramenTIP *1

Maak de horren schoon en/of verwijder ze

Was de spiegels en stof ze eventueel af

Was de deuren (vergeet niet de bovenkant) en olie meteen de deuren die piepen

Was vitrages en gordijnen en/of stof jaloezieën af – TIP *2

Maak lampen, spots en armaturen schoon en stofvrij (vrij van vliegenpoep)

Veel alle handgrepen, deurknoppen, etc. schoon

Ga met de ragebol door je hele huis en haal alle webben (en spinnen) van plafond en muren

Stof alle plinten af

⌂ TIP *1 Ramen lappen

Ramen lappen lijkt soms een enorm karwei, vooral als het er veel zijn. Maak het karwei zo gemakkelijk mogelijk door ze niet te lappen als de zon erop staat en doe voor het beste resultaat gelijktijdig de buiten- en binnenkant. Op die manier krijg je een heerlijk schoon uitzicht en kun je direct genieten van het resultaat.

Bij het lappen van de ramen begin je bovenaan en werk je naar beneden. Gebruik niet te veel water, anders moet je later weer veel water opdweilen. Gebruikt liefst een raamwisser. Een zeem is goed voor een streep loos eindresultaat.

Houd ook een paar extra doeken bij de hand, pluisvrij om te voorkomen dat er uiteindelijk allemaal pluisjes op het raam achterblijven.

⌂ TIP *2 Gordijnen

Als je regelmatig je gordijnen afstoft, hoef je ze niet zo vaak echt schoon te maken. Stof dat niet wordt verwijderd, kan vegen veroorzaken, die op den duur vlekken kunnen worden.

Verwijder bij gordijnen die kunnen worden gewassen alle haakjes en andere accessoires en laat ze ongeveer een uur weken in een bak met koud water. Daardoor wordt de stof zacht en kunnen stof en vuil naar het oppervlak komen.

Was de gordijnen daarna met de hand of op een licht programma in de wasmachine met vloeibare olijfoliezeep. Voeg naar keuze een paar druppels van je favoriete essentiële olie toe. Laat de gordijnen buiten drogen, maar niet in direct zonlicht.

NATUURLIJK SCHOONMAKEN – recept voor ramen

Gebruik de volgende formule voor een vuil raam. Als je ramen extra smerig zijn, kun je 1 eetlepel vloeibare olijfoliezeep toevoegen voor wat extra kracht.

○ 2 l heet water

○ 250 ml witte azijn

○ 8 druppels essentiële olie in je favoriete geur

Vermeng de ingrediënten in een emmer, breng de reiniger met een spons aan op het raam en begin bovenaan. Veeg het water weg met een schone doek of een raamwisser en ga er dan nog een keer overheen met een schone vochtige doek. Verwijder de laatste vochtsporen met een zeem.

100% Natuurlijk schoonmaken

Doeltreffende huishoudmiddeltjes en recepten zonder chemicaliën: Goedkoper, gezonder en beter voor het milieu!

Geef jij ook de voorkeur aan natuurlijke producten boven chemische producten? Dan ben je bij Firma Huishouden aan het juiste adres. In onze Huishoudshop bieden wij vrijwel alleen maar duurzame producten aan die je helpen bij het huishouden.

Ook vind je daar een NIEUWE mailserie die bedoelt is voor iedereen die groen wil huishouden en vlekken wil verwijderen zonder chemicaliën.

Deze handige mailserie biedt je daarom veilige, biologische en doeltreffende alternatieven voor de chemische schoonmaakmiddelen die gebruikt worden het schoonmaken in en rond het huis.

Meer weten? Klik hieronder ▼

Bovendien ontvang je nu nog 10 euro korting op deze mailserie tijdens de pre-order weken!

https://huishoudshop.online/product/vlekken-verwijderen-100-natuurlijk-52-weken-mailserie/

Dit was dag 1 van de challenge IN 7 DAGEN DE ZOMER PUINHOOP OPRUIMEN. Op naar dag twee. Deze vind je morgen hier, dezelfde plaats, hetzelfde tijdstip.

Zie je dan!

O ja! Laat me hieronder weten hoe het is gegaan aub? Ik ben heel benieuwd!
Is het allemaal gelukt? Waar had je moeite mee? Heb je wat aan de extra tips gehad?