In deze challenge IN 7 DAGEN DE ZOMER PUINHOOP OPRUIMEN gaan we gedurende 7 dagen elke dag iets opruimen en elke dag een deel van je huis schoonmaken. Op die manier heb jij straks een frisse start voor het komende seizoen om geheel blanco weer in je routine te komen.
De dagen binnen deze challenge zijn als volgt ingedeeld:
► OPRUIMEN, een bepaald thema of een bepaalde ruimte
► SCHOONMAKEN, in een bepaalde ruimte of van bepaalde spullen
► TIPS, hoe je het beste bepaalde dingen kunt schoonmaken
► NATUURLIJK SCHOONMAKEN, recepten voor natuurlijke schoonmaakmiddelen
We gaan dus niet alleen schoonmaken, maar eerst opruimen. Schoonmaken heeft namelijk geen zin in een rommelig huis.
Doe wat nodig is en in je eigen tempo! Er worden aanwijzingen gegeven wat je kunt opruimen en schoonmaken na de zomer. Dit geldt uiteraard niet voor iedereen.
OPRUIMEN dag 4
Overtollige schoolbenodigdheden, rugzakken en lunchboxen voor kinderen
Aan het begin van het schooljaar wil je alleen de schoolspullen in huis hebben, die echt nodig zijn. Geen overtollig spul van het voorgaande schooljaar, geen lekkende bekers, geen rafelende rugzakken en geen goed functionerende broodtrommels.
Ontdoe je ook van pennen en stiften die zijn opgedroogd, waar de dop van mist of die het gewoon niet meer doen. Evenals lege of opgedroogde flessen lijm, kapotte scharen, gebruikt papier dat nergens anders meer nuttig voor is.
Natuurlijk kunnen veel schoolbenodigdheden van jaar tot jaar worden gebruikt, totdat ze op zijn, dus gooi niets weg dat nog nuttig is omdat het oud is. De oudere schoolbenodigdheden die nog werken kun je gewoon gebruiken, omdat we allemaal weten dat het dure tijden zijn.
SCHOONMAKEN dag 4
Op dag 4 doen we de slaapkamers, en dan met name het onderdeel bedden
We hebben natuurlijk heel veel gezweet de afgelopen zomer en zoals je wellicht weet, is dat ’s nachts niet anders. Je verliest tijdens het slapen namelijk 3 liter zweet per week, in nachten bij gemiddelde temperaturen. Je kunt zelf ongeveer berekenen hoeveel zweet we deze zomer in ons bed hebben achtergelaten.
Tijd dus om die eens op te frissen!
○ Zorg voor schone dekens, dekbedden, matrashoezen, wat je ook gebruikt. Was het zelf of breng het naar de stomerij.
○ Was de kussens
○ Draai de matrassen (aan deze huishoudtaak wordt je op ons huishoudschema regelmatig herinnerd)
○ Vervang zomer beddengoed door winter dekbedden, als je die hebt
♥ LEESTIP: álle wastips van Firma Huishouden
Kun je zelf je kussens wassen?
De meeste kussens kunnen in de wasmachien gewassen worden, op enkele uitzonderingen na. Veel kussens zijn gemaakt van synthetische materialen, zoals polyester, dat veilig te wassen is.
Was vooral geen schuimkussens, of kussens gevuld met boekweitdoppen.
Je kunt de meeste met dons of veren gevulde kussens die relatief nieuw zijn, wassen. Maar om er zeker van te zijn dat de jouwe wasbaar zijn, controleer je de labels op je kussens, aangezien sommige van de oudere donzen kussens niet gewassen kunnen worden. Als de onderhoudsinstructies van het kussen ‘alleen chemisch reinigen’ zeggen, geloof het dan en breng ze naar de stomerij.
⌂ TIP 1 Zo was je kussens in de wasmachine
Je moet twee kussens tegelijk wassen om de lading in balans te houden, en ook om een volle, maar niet al te volle wasmachine mogelijk te maken, waardoor beide kussens schoner worden.
Zet de machine op een ‘vriendelijke’ cyclus, zoals voor wol bijvoorbeeld en gebruik warm water, 30-40 graden. Gebruik een mild wasmiddel als een wolwasmiddel of een wasmiddel voor delicate spullen.
Veel van deze wasmiddelen hebben echter wel een geur, en als je gevoelig bent voor geuren, is het niet goed om de hele nacht diep in de vezels van je kussen een geur in je gezicht te hebben. Daarom kun je in plaats daarvan een hypoallergeen, geurvrij wasmiddel gebruiken voor het wassen van kussens.
‼ LET OP: Gebruik geen wasmiddelen met enzymen bij het wassen van donzen of veren kussens.
Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het wasmiddel volledig oplost, wat betekent dat vloeibaar wasmiddel voor deze klus waarschijnlijk beter zal werken, omdat het minder snel een residu achterlaat dan waspoeders.
Om er zeker van te zijn dat alle wasmiddel is verwijderd uit je kussens, geef het dan een extra spoelbeurt aan het eind van de wascyclus.
⌂ TIP 2 Kussens drogen zodat ze niet klonterig worden
Zodra de wascyclus is voltooid, kunnen de kussens in de droger worden gedroogd op een lage temperatuur. Misschien zit er op je droger zelfs een programma om ‘luchtig’ te drogen of dingen weer ‘pluizig’ te laten worden. Gebruik deze dan.
Gooi er sowieso een paar droger ballen bij. Tennisballen kunnen ook, maar verpak ze wel in schone witte katoenen sokken om te voorkomen dat kleurstoffen worden overgedragen.
Droog de kussens nooit op hoge temperaturen. De vulling in de kussen kan worden aangetast hiermee en ze zullen veel sneller verslijten. Bovendien zorgt die hitte juist er juist voor dat de vulling aan elkaar gaat klonteren, vooral met polyester gevulde kussens.
Als alternatief kunnen de kussens buiten worden opgehangen om te drogen.
Zorg ervoor dat de kussens goed droog zijn voordat je ze weer op uw bed legt, omdat ze anders schimmel of meeldauw kunnen ontwikkelen, iets wat je zeker niet wilt inademen.
Het kan nodig zijn om de kussens een aantal droogcycli te laten doorlopen, vooral bij lagere temperaturen, om ze grondig droog te krijgen, vooral diep van binnen.
Als er nog klontjes veren in een donskussen zitten, is het kussen niet droog. Voer 2-3 cycli uit om ervoor te zorgen dat ze volledig droog zijn om aan de veilige kant te blijven.
NATUURLIJK SCHOONMAKEN – wat te doen bij een nat matras
Absorbeer zoveel mogelijk vocht. Vermeng dan 250g zuiveringszout met 3 druppels essentiële olie en strooi dat royaal over het natte gedeelte.
Laat dat drogen, zo mogelijk in de zon, en verwijder het dan met de stofzuiger.
Het zuiveringszout absorbeert het vocht en geeft tegelijkertijd een lekkere geur. Het kan zijn dat je het nog een keer moet herhalen.
Er is elke dag iets nieuws te leren
Een jaar lang elke week een mail met tips, motivatie, ideeën, recepten en nog veel meer, over onderwerpen waar je van kunt leren, die je inspireren, die je uitdagen, maar ook die je meteen kunt toepassen.
Een jaar lang elke week = 52 mails boordevol informatie!
Firma Huishouden heeft tal van deze mailseries ontwikkelt, gemaakt om jou wegwijs te maken in bepaalde onderwerpen.
SELFMADE
Waarom zou je meer betalen dan nodig is?
Allerlei producten die je gewoonlijk kant-en-klaar koopt, zoals sauzen, cosmetica, schoonmaakmiddelen, etc., kun je zelf maken. Het is goedkoper, zonder dure verpakkingen en je bepaalt zelf de samenstelling, zodat je ongezonde conserveringsmiddelen kunt vermijden.
Met deze mailserie ontvang je mail boordevol recepten en bereidingen van producten die je zelf kunt maken, plus een downloadlink om de afzonderlijke delen te kunnen bewaren.
WASTIPS
Hoe kan ik dat linnen overhemd het beste wassen? Hoe houd ik mijn leren schoenen mooi?
Het aanbod van wasmiddelen in de supermarkt is nog nooit zo groot geweest. Toch heb je ongetwijfeld al eens ondervonden dat dit op zich geen garantie is voor een ‘vlekkeloze’ wasbeurt en brandschone kleren: Je trui is opeens een maatje kleiner, je favoriete spijkerbroek vertoont witte strepen, eerste hulp bij was ongelukjes en ga zo maar door.
Met deze mailserie ontvang je mail met duidelijke antwoorden op al je wasvragen en je vindt er alles over wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je was perfect schoon wordt.
KEUKENTIPS
Van praktische tips voor in de keuken tot nieuwe recepten met groente uit eigen tuin.
En van levensmiddelen die kwaaltjes kunnen voorkomen tot hoe je levensmiddelen op de juiste manier moet invriezen. Kortom: Allerlei onderwerpen over eten, koken en de keuken komen voorbij in deze mailserie met keukentips.
Met deze mailserie ontvang je mail met nuttige tips die je in en rondom je keuken kunt gebruiken.
BASIS HUISHOUDEN
Deze serie mails is bedoeld voor iedereen die het huishouden niet is bijgebracht.
Handige tips om het huishouden zo snel en efficiënt mogelijk te runnen. Het verklapt de beste handigheidjes uit het huishouden. Of het nu gaat om de was of het poetsen van de badkamer, met deze tips heb je allemaal zo gedaan, ook al heb je geen basis huishoudkennis.
Met deze mailserie mail met nuttige tips die je in het huishouden kunt gebruiken.
Een scala aan mailseries waar je wijzer van wordt
Dit zijn een aantal voorbeelden uit de collectie mailseries. Er zitten een aantal met zeer interessante onderwerpen in de pijplijn. Je kunt ze tijdelijk met 10 euro korting bestellen.
Wil je weten over welk onderwerp jij meer wilt weten, kijk dan hier.