6 dingen om weg te doen na de kerst

Kerstspullen opruimen: Een verademing, een frisse start en een opgeruimd huis, ik hou ervan. 
6 dingen om weg te doen na de kerst

In dit artikel lees je ...

Mijn dochter is geboren op 22 december. Gehaald door een keizersnee, omdat ze mij al weken plaagde en ruim overtijd was. Ik wilde absoluut geen kerstkind, want dat leek me niet fijn voor het kind. Maar zij dacht er anders over. Ze wilde helemaal nog niet geboren worden en achteraf begrijp ik dat. Het hele jaar door horen wij kerstliedjes via haar playlist en al vanaf de zomervakantie versiert ze haar kamer met kerstlichtjes. En als ik haar zin doe is de rest van het huis al begin november in de kerstsfeer. Het lukt me nog net elk jaar de boom pas op te zetten de dag na Sinterklaas. Het ís gewoon een kerstkind.

Opruimen na nieuwjaarsdag

Ik heb dan ook ieder jaar meteen na kerst de neiging om de kerstversieringen op te ruimen. Om ruimte te creëren, lucht te krijgen en rust, na de drukte van de kerst. Maar ik laat het want alleen al het ‘zeggen’ levert me hele boze blikken op.

De kerstversiering wordt hier dan ook pas enkele dagen na Nieuwjaarsdag opgeruimd. Gisteren heb ik alles weggehaald en opnieuw ingericht. En ik vind het een verademing. Een frisse start en een opgeruimd huis, ik hou ervan.

Maar het opruimen van de kerstversiering vergt ook elk jaar weer denkwerk. Want de ruimte waar het opgeslagen wordt is beperkt en elk jaar komt er weer iets bij. Hetzij dingen die je zelf hebt aangeschaft, of iets dat je hebt gekregen.

6 dingen om weg te doen voor meer ruimte

Dus om de rommel onder controle te houden, deel ik vandaag 6 dingen die ook jij kunt verwijderen om wat opslagruimte vrij te maken. Veel van de items op deze lijst kun je makkelijk wegdoen, anderen misschien iets moeilijker.

1 – Oude decoraties

Voordat je je kerstdecoraties weer inpakt, bekijk je welke items nog in de dozen zitten; kerstspullen die je dit jaar niet hebt gebruikt. Vraag jezelf dan af hoe lang het is geleden, dat je ze hebt gebruikt. Als er iets in zit dat je al langer niet meer gebruikt, of gewoon niet leuk (meer) vindt, doneer het dan aan iemand die het wel leuk vindt, of aan de plaatselijke kringloop.

2 – Je kerstkaartverzameling

Als je net zo bent als ik, bewaar je waarschijnlijk alle kerstkaarten die je ontvangen hebt. En waarvoor? Mijn gedachte was altijd: Iemand heeft er moeite voor gedaan om ons een zelfgeschreven kaart te sturen, of zelfs het kaartje zelf gemaakt. Maar ik bewaar nu alleen nog de meest speciale.

3 – Cadeaus

Af en toe krijg je iets dat je niet echt wilde hebben en ook nooit zal gaan gebruiken. En dat is niet iets persoonlijks, dat overkomt iedereen. Als het bij jou alleen maar opslagruimte inneemt en je kunt een ander er blij mee maken, waarom zou je het dan nog houden? Dat is echt geen schande.

 

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord6 dingen om weg te doen na de kerst

 

4 – Dubbele dingen

Ook dit jaar kreeg ik iets van een ‘nieuwe schoondochter’ dat ik al twee keer had. Dat is niet erg. Als je nog niet lang meeloopt in ons gezin, kun je dat niet weten. En we hebben een nieuwe pan aan moeten schaffen, omdat onze oude oliebollenpan het begaf op oudjaarsdag. De oude gaat dan meteen weg.
Het heeft geen zin om een oud of dubbel item te bewaren, als je weet dat je het niet gaat gebruiken.

5 – Alles wat je wilt vervangen

Na drie jaar een kunstboom te hebben gehad, besloten we vorig jaar dat we weer een echte boom wilden. Ik heb dan ook vorig jaar meteen de kunstboom weggedaan. Dat scheelde een hoop ruimte in mijn zolderkast. Dit kun je ook doen met andere kerstdecoraties. Als je nu al weet dat je het volgend jaar niet meer wilt of gaat gebruiken, doe het dan gewoon weg. Het heeft geen zin om het een heel jaar op te slaan als je van plan bent om er uiteindelijk niets meer mee te doen.

6 – Gebruikt cadeaupapier

Ik ken ze; mensen die het gebruikte inpakpapier bewaren omdat het zo mooi is. Maar waarvoor? Om het opnieuw te gebruiken? Vertel me wanneer dat gebeurt. En dan ligt het daar, stapels hoog soms, te verstoffen. Stop het bij je oud papier en recycle het.

Ik hoop dat deze tips je helpen om de komende dagen je kerstspullen weer passend in je opslagruimte te krijgen.

Geen ruimte?

Heb je helemaal geen ruimte om je kerstspullen op te ruimen en wordt het tijd om ruimte te creëren? Dan heb ik nog een tip voor je.

Bonustip!

Als je voor volgend jaar al een goed idee hebt waarmee je je huis voor kerst wilt versieren, koop het dan nu. De kerstspullen zijn nu heel goedkoop! De ruimte die je met de voorgaande tips hebt gecreëerd kun je beter nu benutten, dan volgend jaar. Het scheelt een hoop in je portemonnee.

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

oktober 2021
01 oktober 2021
31 oktober 2021
NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN - dingen om weg te doen na de kerst

NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN

Ongoing

Deze serie is met name bedoeld voor iedereen die voor het eerst op zichzelf gaat wonen, ...

All Day
View Details
15 oktober 2021
15 november 2021
NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt - dingen om weg te doen na de kerst

NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt

Ongoing

Hoe zorg je dat je het hele gezin zich betrokken voelt en meewerkt aan het huishouden. ...

All Day
View Details
18 oktober 2021
24 oktober 2021
CHALLENGE! Opruimen met je gezin - dingen om weg te doen na de kerst

CHALLENGE! Opruimen met je gezin

Ongoing

Verzamel je gezin, want het is tijd om op te gaan ruimen! De zomer is voorbij, ...

All Day
View Details
Geen evenementen gevonden!