Helpen de dagelijkse dingen die je doet echt mee om je doelen te bereiken? Of word je gewoon meegesleurd in de tumult van al je taken? Of het nu je onvermogen is om ‘nee’ te zeggen, de angst om iets te missen, een smoes dat je niet genoeg tijd hebt of gewoon een onzorgvuldige planning. Velen van ons zijn meesters in het bedenken van prachtige doelen, maar doen niets om daar te komen. Als alles wat je doet je niet dichterbij dat éne (levens)doel van je brengt, is het pure tijdverspilling, toch? En dan maakt het niet uit hoe geweldig de dingen zijn die je doet.

4 keuzes om doelen te behalen als je niet genoeg tijd hebt

Deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

Om dat prachtige doel van je te bereiken is het handig om er tijd voor te hebben. Als je voor jezelf het idee hebt, dat het je daaraan ontgaat, dan moet je keuzes maken. Ik heb vier keuzes voor je opgeschreven die je hierbij kunnen helpen als je niet genoeg tijd hebt.

1 – Steel tijd

Wanneer de tijd van je dagelijkse activiteiten het aantal uren dat je op een dag hebt, overschrijdt, resulteert dit er vaak in dat we tijd stelen van een andere activiteit, die op de planning staat.

Een veel voorkomend voorbeeld is tijd die je besteedt op je computer of je mobiele telefoon. De tijd die je hieraan besteedt, steel je van je persoonlijke tijd. Een ander voorbeeld is veel tijd besteden aan het studeren voor een examen. Het steelt tijd van je nachtrust. Of teveel tijd besteden aan shoppen of telefoneren met je vriendinnen, kan tijd stelen van je quality time met je gezin of kinderen.

Als je niet genoeg tijd hebt, steel je vaak tijd van andere activiteiten zonder het zelf te beseffen, of je realiseert het je pas, wanneer je op de klok kijkt en je afvraagt waar de tijd is gebleven.

Dat is het leven natuurlijk en dat gebeurt, en af en toe heb je geen andere keuze dan die tijd te stelen. Het punt is dat je dan wel proactief ruimte moet maken voor het tekort elders.

Een ander gevolg van het tijd stelen van de ene activiteit voor de andere, is dat het een domino-effect heeft. Telkens wanneer je tijd steelt van het ene, zal het andere worden beïnvloed.

2 – Efficiënter werken

Ik hou van efficiënt zijn in alles en daarom ben ik altijd op zoek naar manieren om dingen anders en sneller te doen, zonder dat ze het doel missen uiteraard. Ik denk na hoe ik het snelst bij de supermarkt kom, vooral nu ik verhuisd ben. En op dit moment ben ik al weken aan het uitvogelen hoe ik een nieuw idee voor de website (voor jullie) vorm kan geven. Hoe ik bepaalde aspecten van de functie van de website sneller en makkelijker kan maken voor mijn lezers.

Ik denk dus constant: “Er moet een efficiëntere manier zijn om dit te doen.”

Ik ben voortdurend op zoek naar manieren om dingen sneller en goedkoper te doen en dan kan het heel druk zijn in je hoofd, geloof me. Ik ben er ook van overtuigd dat het in je aard moet zitten, maar ik ben er toch ook van overtuigd, dat iedereen het kan leren: Efficiënter werken, activiteiten stroomlijnen.

Dat stroomlijnen is ongetwijfeld erg handig als je er minuten mee kunt winnen in je dagelijkse schema, maar het kan ook anders uitpakken. Wanneer ik een snellere weg naar de supermarkt heb gevonden, maar telkens weer verdwaal, werkt het niet echt in mijn voordeel. Dit is uiteraard een metafoor, maar je begrijpt de betekenis. Het bedenken van een efficiënte manier om dingen aan te pakken kost ook tijd, waar je rekening mee moet houden.

Een ander nadeel van efficiënter willen werken is, dat je je schema beperkt zodat je er meer in kunt stoppen. In gedachten kan het heel efficiënt werken, maar eerst moet het in praktijk werken. Het is geweldig om productief te zijn, maar als je zo productief bent dat je je dag volpropt met dingen die je helemaal niet helpen, dan is het ’t niet waard. Als de dingen waarmee je je schema vult niet helpen om je doelen te bereiken, dan is kun je er op de lange termijn niet van profiteren.

Als je niet genoeg tijd hebt is efficiënter werken geweldig als het stress vermindert, maar als je stressniveau hetzelfde blijft, moet je misschien een andere optie overwegen. Maar … als je wilt gaan voor een efficiënt huishouden, lees dan hier meer:

LEESTIP: BEN JE HET OOK ZAT? WIL JIJ EEN EFFICIËNT HUISHOUDEN?

3 – Hulp vragen

Een andere manier om een te vol schema met niet genoeg tijd te bestrijden, is door te bedenken wat anderen voor je kunnen doen. In ons gezin hebben we allemaal onze eigen verantwoordelijkheden. Van onze kinderen wordt gewoon verwacht dat ze helpen. Samenwerken heet dat en in de praktijk werkt dat super efficiënt.

Maar ook buiten je gezin kun je hulp vragen. Ik ben er zelf niet zo heel goed in, omdat ik niet dol ben op geld uitgeven en tevens te trots ben om het te doen. Echter weet ik ook dat het beter is om je te focussen op datgene waar je goed in bent en het andere uit handen te geven.

Ik geef toe dat je budget niet altijd toereikend is en het voor je geen optie is om iemand voor hulp te betalen. En toch is het een goed idee, een win-win situatie: Jij bent verlost van iets dat je niet graag doet en bovendien geen tijd voor hebt, of zelfs niet weet hoe je het moet doen, en iemand anders verdient wat geld door iets te doen waar hij of zij goed in is.

Geldgebrek hoeft hierin dan ook niet onoverkomelijk te zijn als het gaat om hulp van buitenaf. Wees hierin creatief. Ruilhandel kan heel goed werken. Als jij goed bent in het omgaan met kleine kinderen en je buurvrouw super pizza’s kan bakken, dan heb je een goede ruil toch? Of juist jij bent heel goed in het bakken van pizza’s of een andere lekkernij en je vraagt in ruil daarvoor een stel vrienden die je huis schilderen. Het zijn stuk voor stuk geweldige manieren om hulp te krijgen, zonder dat één van beide partijen de portemonnee hoeft te gebruiken. Op deze manier zijn er nog talloze ruil methoden te bedenken. Wees creatief!

Er zijn natuurlijk ook nog mensen die meer dan bereid zijn te reageren op een bescheiden, niet-wederzijds verzoek om hulp. Het enige wat je moet doen, is vragen!

Op de Huishoudschool, een onderdeel van Firma Huishouden, kun je ook hulp vragen. Neem er eens een kijkje en laat je motiveren en inspireren. Voor vragen kun je altijd de chatfunctie rechtsonder gebruiken.

4 – Laat het gaan

Je kunt zoveel er in je vermogen ligt. Jij bent slechts één individu met een beperkt aantal uren per dag. Als je niet genoeg tijd hebt, moet je soms wat verplichtingen laten varen. Wegdoen. Afwerken ermee. Klaar.Ik zal de laatste zijn die zegt dat dit makkelijk is en toch noem ik het hier als vierde optie, omdat het soms niet anders is. Het is niet gemakkelijk en ook niet prettig om te doen, maar als je je constant gejaagd en gestrest voelt, heb je gewoon teveel op je bord.

Ik heb er lang over gedaan om dingen uit mijn schema te schrappen. Het kostte me veel tijd om erachter te komen wát ik moest elimineren. Ik was alleen op zoek naar de slechte, onbeduidende dingen en alle dingen, die op mijn schema stonden waren ‘belangrijk’. Het was dan ook een bevrijding om te beseffen dat echt niet alles even belangrijk is. Als je niet genoeg tijd hebt, moet je gewoon loslaten om plaats te maken voor de béste dingen!

Wanneer ga jij je doel behalen?