Tips voor donkere kringen onder je ogen

Ik heb er de laatste weken nogal last van; donkere kringen onder mijn ogen. En ik dacht dat het kwam door slaaptekort, maar dat is niet altijd het geval. Het lijkt alsof ik altijd moe ben en mijn gezicht wordt er niet vrolijker van. Ik ging op zoek naar de oorzaak én een oplossing voor die donkere kringen onder mijn ogen. En er is me veel duidelijk geworden. Mijn bevindingen lees je hier.

Waarom krijg ik van die donkere vlekken onder mijn ogen?

Op het internet lees ik dat het in de genen zit. En niet zozeer dat er een gen in je lichaam zit dat bepaalt of je wel of niet donkere vlekken onder je ogen krijgt. Maar meer of je een dikke of dunne huid hebt, wat de kleur ervan is en hoe de bloedcirculatie is. Slaaptekort heeft trouwens wel invloed op die bloedcirculatie.

Je leeftijd speelt ook een rol want in de loop der tijd verliest je huid collageen waardoor het wat meer doorzichtig wordt. De huid blootstellen aan de zon versnelt dit proces waarbij collageen afbreekt en de huid vlekkerig wordt.

Een andere oorzaak kan een, vaak seizoensgebonden, allergie zijn. Hooikoorts is een vaak voorkomende allergie. Deze zorgt ervoor dat er histamine vrijkomt in het lichaam die zwellingen en ontstekingen kunnen veroorzaken. 

Bepalen wat de oorzaak is

Om erachter te komen wat bij jou de oorzaak is van de donkere kringen onder je ogen, trek je de huid voorzichtig naar voren.
Als het gebied dan donkerder wordt zijn de kringen te wijten aan je genen of je leeftijd.
Als de kleur niet verandert is het de schuld van teveel zon (UV) of een allergie.

Wat kun je er aan doen?

Als de kringen onder je ogen een gevolg zijn van problemen met de bloedcirculatie dan kun je beter met twee kussens gaan slapen. Hiermee verbeter je de bloedcirculatie onder je ogen. ’s Morgens laat je de bloedvaten dan schrikken door koude kompressen op je ogen te leggen waardoor ze weer vernauwen.

Je kunt ook een oogcrème gebruiken met cafeïne, die de vaten helpt samen te trekken. Andere slimme alternatieven zijn crèmes op basis van Arnica van A. Vogel, die je koopt bij gezondheidwinkels, de drogist of zelfs bij Bol.com. Of crèmes met groene thee.

Je kunt ook je dieet aanpassen. Eet meer donkere chocolade, rijk aan flavonol (donkere chocolade of cacao met een hoog flavonol gehalte werken bloeddruk verlagend). En voedingsmiddelen vol omega-3 vetzuren (zalm, walnoten) kunnen de bloedstroom naar de huid ook verbeteren. Dit dieet is geen straf toch?

Als een dunne huid het probleem is voor de donkere kringen onder je ogen, gebruik dan een middel dat helpt bij het vergroten van de collageen productie. Vitamine C stimuleert ook de productie en kan de huidtint ophelderen. Draag dagelijks een zonnebrandcrème, anders kun je de werking van een van bovenstaande middelen wel op je buik schrijven.

En als een allergie het probleem is kun je overwegen om een anti-histamine middel te gebruiken voordat de donkere kringen verschijnen.

En als het niet lukt?

Als je die vervelende donkere kringen niet de baas kunt worden, kun je ze altijd nog camoufleren. Voor een snelle camouflage van de kringen breng je oogcrème aan en laat het even drogen. Breng met de toppen van je wijs- en middelvinger een concealer aan, die bij je huidskleur past, door het zachtjes in te kloppen. Bedek het met een laagje losse poeder, waarmee wordt voorkomen dat het zich ophoopt in de fijne rimpeltjes.

TIP LEES
Nog meer beauty tips?

Heb jij vaak of altijd last van donkere kringen onder je ogen?

Donkere kringen onder je ogen? Zo komt het en zo kom je er weer vanafbanner-win-enquete