Hoe je een donzen dekbed kiest waar je geen spijt van krijgt

Ik herinner me van vakanties van vroeger in Duitsland van die hele dikke, niet doorgestikte donzen dekbedden, eigenlijk een soort enorm groot kussen waar je onder lag. Heerlijk om onder te slapen. Jaren later, toen we net samenwoonden, togen we naar Duitsland om zo'n donzen dekbed op ons nieuwe bed te kopen. Sindsdien willen we niet anders. Nu we in Duitsland wonen hebben we nieuwe aangeschaft, want in de loop der jaren zijn de eigenschappen wel veranderd. Moest je het vroeger elke dag opkloppen, is het nu maar eens per maand meer nodig. Hoe je een donzen dekbed kiest waar je geen spijt van krijgt, vertel ik je vandaag.
Donzen dekbed opgevouwen op de grond voor een bed

In dit artikel lees je ...

Ik herinner me van vakanties van vroeger in Duitsland van die hele dikke, niet doorgestikte donzen dekbedden, eigenlijk een soort enorm groot kussen waar je onder lag. Heerlijk om onder te slapen. Jaren later, toen we net samenwoonden, togen we naar Duitsland om zo’n donzen dekbed op ons nieuwe bed te kopen. Sindsdien willen we niet anders. Nu we in Duitsland wonen hebben we nieuwe aangeschaft, want in de loop der jaren zijn de eigenschappen wel veranderd. Moest je het vroeger elke dag opkloppen, is het nu maar eens per maand meer nodig. Hoe je een donzen dekbed kiest waar je geen spijt van krijgt, vertel ik je vandaag.

Donzen dekbed op een bed
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

Ontstaan

Halverwege de 18e eeuw was een donzen dekbed al bekend in Duitsland. Door Engelse schrijvers uit die tijd, die de ‘zakken met veren’ niet kenden, kwamen we hier achter. De Duitsers waren in dit geval de voorlopers van het donzen dekbed.

Voordelen

Vederlicht

Het woord zegt het al ‘veder’ licht. Logisch ook, want donzen dekbedden worden gemaakt van eenden- of ganzenveren. Daardoor is het één van de lichtste dekbedvullingen.

Heerlijk warm

Zoals de veren de eenden en ganzen warm houden, houden ze in een zak ook ons warm in bed. Het pakket veren kan enorm veel warmte vasthouden.

Niet té warm

Dons geeft een teveel aan warmte ook weer snel af waardoor er altijd een constante temperatuur onder het dekbed is. Het zal nooit broeierig warm worden en daardoor heerst er altijd een droog slaapklimaat.

Zó zacht

Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar ik hoor het van iedereen: “Wat voelt dat lekker zacht!” En dat klopt, het voelt als een zacht wolkje. Een donzen dekbed sluit zich heerlijk om je heen, maar door het minieme gewicht voelt het niet benauwend.

TIP
Wist je dat een donzen dekbed een natuurlijk en duurzaam product is?

Duurzaam

Als u het dekbed regelmatig opschud en laat luchten, gaat een donzen dekbed zeker 10 jaar mee. 

Puur natuur

Veren zijn natuurlijk natuurlijke producten … Het isoleert enorm goed en heeft vochtregulerende eigenschappen. Hierdoor is het zeer geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie. Door de goed isolerende en vochtregulerende eigenschappen biedt dons geen leefklimaat voor huisstofmijt.
De tijk is doorgaans van katoen (althans dat zou je keuze moeten zijn), wat ook een natuurlijk product is.

TIP LEES
Huisstofmijt, een kwart van ons heeft er last van

Nadelen

Prijs

Een donzen dekbed is over het algemeen duurder dan een dekbed met een andere vulling. Echter, door zijn duurzaamheid (weinig onderhoud en lange levensduur) is het de investering een overweging waard.

Te warm

Er zijn mensen die een donzen dekbed, ondanks zijn regulerend vermogen, toch te warm in de zomer.

Onderhoud

Soms is het dan ook nodig je dekbed te wassen. Bij dons is het echter voldoende wanneer u dit ééns in de 4 a 5 jaar doet (afhankelijk van het gebruik). Wel is het belangrijk om het dekbed een paar keer per week op te schudden. Verder is het voldoende om het donzen dekbed af en toe te laten luchten in de frisse buitenlucht. Praktisch toch? Mocht je hem willen wassen, breng hem dan naar een speciale wasserij om de kwaliteit van het dekbed te behouden.

Hoe kies je een donzen dekbed

Nu ik je enthousiast heb verteld over een donzen dekbed, denk je er misschien aan om er ook eentje aan te schaffen. Maar voordat je naar de winkel rent; nog even niet doen. Vrienden van ons deden dit een aantal jaren geleden ook, maar waren na een aantal weken totaal niet tevreden. Zij hebben mijn advies in de wind gegooid en kregen spijt van hun aankoop. Er zijn dus een aantal dingen waar je op moet letten.

Kwaliteit van de vulling en de tijk

Als je een goed donzen dekbed wilt moet het voelen alsof je, zoals ik al aangaf, onder een wolk slaapt. Het moet vederlicht aanvoelen, soepel om je lichaam vallen en behaaglijk warm zijn.

De kwaliteit van dons wordt afgemeten aan de vulkracht van het dons. Hoe hoger de vulkracht, des te beter het dons isoleert.

De kwaliteit van de tijk hangt af van de stof. Katoen is wat je, naar mijn mening, moet kiezen. Katoen ventileert goed, neemt vocht makkelijk op en is dicht genoeg om de vulling goed vast te houden. Hoe hoger de kwaliteit van de tijk, des te soepeler de tijk en des te beter uw lichaam beschermd wordt tegen kou. 

Vervaardiging van het dekbed

Waar je als eerste op moet letten is of de tijk in gesloten vakken is gestikt. Wanneer dit niet het geval is, kan de vulling zich tijdens het slapen verplaatsen. Controleer dat dus goed; Zijn de vlakken gelijk verdeeld en hermetisch gesloten zodat de vulling zich niet kan verplaatsen?
Dit zijn allemaal aspecten die van invloed zijn op het isolatievermogen dan wel het uiterlijk van het dekbed.

De juiste warmteklasse

Niet iedereen wenst dezelfde temperaturen als je slaapt. Je hebt koukleumen en zeer warmbloedige mensen. Natuurlijk wil je ook niet voor elk seizoen een ander dekbed. Daarom zijn er donzen dekbedden in verschillende warmteklassen.

Je kunt kiezen uit een winter- of zomer-dekbed, maar er zijn ook All Year dekbedden. Dit is een dekbed voor het hele jaar en de meest praktische keuze.

De juiste maat

Als je een donzen dekbed uit Duitsland haalt moet je goed opletten of de maat wel aansluit bij je bed. Die maten verschillen nogal.
De maatstaf is over het algemeen dat het dekbed aan beide kanten 30 cm over heeft. Let er ook op of voor het formaat dekbed dat je aanschaft voldoende dekbedhoezen te koop zijn.

Wij genieten al jaren van donzen dekbedden, ik hoop met deze tips dat jij dat binnenkort ook doet.

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

  1. Wat interessant dit! Ik weet eigenlijk niet of ik ooit onder een donzen dekbed heb geslapen, maar ik ben nu wel nieuwsgierig naar hoe dat is! Bedankt voor de goeie tip!

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

oktober 2021
01 oktober 2021
31 oktober 2021
NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN - donzen dekbed

NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN

Ongoing

Deze serie is met name bedoeld voor iedereen die voor het eerst op zichzelf gaat wonen, ...

All Day
View Details
15 oktober 2021
15 november 2021
NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt - donzen dekbed

NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt

Ongoing

Hoe zorg je dat je het hele gezin zich betrokken voelt en meewerkt aan het huishouden. ...

All Day
View Details
18 oktober 2021
24 oktober 2021
CHALLENGE! Opruimen met je gezin - donzen dekbed

CHALLENGE! Opruimen met je gezin

Ongoing

Verzamel je gezin, want het is tijd om op te gaan ruimen! De zomer is voorbij, ...

All Day
View Details
Geen evenementen gevonden!