Vrouwen hebben tegenwoordig een enorme takenlijst: Werken, het gezin, vrienden, het huishouden en alle andere afspraken die afgehandeld moeten worden. “Mike moet naar de voetbaltraining en Demi heeft een uitvoering van ballet”, ik noem maar wat. Dan moeten de rekeningen nog op tijd betaald worden en de boodschappen in huis gehaald worden. Daarnaast willen we ook graag nog wat tijd voor onszelf, maar die schiet er vaak bij in. Hoe kunnen wij als drukke vrouwen stress kwijtraken?

Ontspannen is belangrijk

We leven in een snel veranderende wereld vol verplichtingen, deadlines en ergens tussen onze eigen dromen.

Het levert, vaak onbewust, nogal wat stress bij ons vrouwen, al die verplichtingen, die we overigens met liefde doen. Toch is het af en toe fijn om tijd voor onszelf te nemen en te ontspannen.

Ontspannen en tot rust komen is cruciaal voor onze gezondheid en ons geluk. Het stelt ons in staat om ons sterker en productief te voelen, en helpt ons ook om beter te zorgen voor de 15 ballen die we tegelijkertijd in de lucht proberen te houden.

Ook al zou een verwenweekend een geweldige manier zijn om te ontstressen, het is niet altijd realistisch. Een hele dag in je huispak (kijk hier even voor lekker comfortabele exemplaren) op de bank Netflixen zou ook een optie kunnen zijn, maar daar lopen huisgenoten in de weg. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een aantal alternatieven.

Realistisch stress kwijtraken

In deze lijst geef ik tips die werken en waarmee jij, als drukke vrouw, van je stress afkomt en je weer focus krijgt om die ellenlange takenlijst af te vinken.

Ademhalen

Eén minuut, 60 seconden, dat is alles wat je nodig hebt om je stress-o-meter te resetten. En die minuut moet je ergens op een dag kunnen vinden.

Leg je handen op je buik en voel je ademhaling. Adem in door je neus, houd je adem 3 tellen in en adem dan langzaam uit door je mond. Doe dit een minuut lang en je voelt je stukken beter.

Kopje thee

De volgende keer dat je voelt dat je bloed begint te koken door een meningsverschil met je partner of een misverstand met je moeder, grijp je naar je waterkoker.

Een warme kop groene thee helpt je om te kalmeren. Terwijl je aan je thee nipt, laat je de gedachten van het vorige gesprek los en concentreer je je op de warme thee die je langzaam naar beneden voelt stromen.

Groene thee zit ook vol met L-Theanine, wat helpt bij het verminderen van het gevoel van woede, een belangrijke oorzaak van stress.

Koud water

Als je je angstig en gestrest voelt, is opluchting misschien niet verder weg dan de kraan. Als je een piek in je stress- of angstniveau voelt, neem dan even de tijd om koud water op je polsen en achter je oren te deppen.

Dit klinkt misschien gek, maar op deze locaties bevinden zich grote slagaders en door het te verkoelen met koud water, word je rustiger.

Buitenlucht

Neem tijdens je lunchpauze even de tijd om naar buiten te lopen. Verbind je met de natuur en je zult zien dat het meteen resultaat geeft. Als je zelfs maar 10 minuten buiten doorbrengt, krijgt je lichaam een ​​snelle dosis vitamine D en frisse lucht.

Wist je dat een tekort aan zonlicht een aandoening kan veroorzaken die bekend staat als SAD of Seasonal Affective Disorder? Wanneer we het grootste deel van de tijd binnen zijn, ontvangen we slechts 150 – 600 lux (gebruikt om energie te meten). Maar buiten zijn kan ons dat 100.000 lux opleveren!

Dagelijks een klein beetje tijd in de natuur doorbrengen is een hele simpele manier om stress te verminderen.

Schrijven

Houd altijd een klein notitieboekje bij je in je tas of auto, of gebruik de notitie functie op je mobiele telefoon.

Als je frustratie of stress voelt opkomen, schrijf je het op. Wees eerlijk en houd je niet in. Niemand zal dit lezen behalve jij. Geef jezelf ongeveer 3 minuten om alles op te schrijven.

Door je frustratie op te schrijven, kun je de negatieve gevoelens loslaten. Als je dan ook nog eens het papier dubbel vouwt of de notitie verwijderd, herinnert dat je eraan dat die gevoelens in het verleden horen. Weg ermee!

Nu dat voorbij is, haal diep adem, tover een glimlach op je gezicht en ga terug naar alle fantastische dingen die je vandaag nog te wachten staan!

Yoga

Als je in staat bent om dagelijks een uurtje vrij te kunnen maken, moet je wat yoga doen. Door de yoga ontspant je lichaam door de fysieke inspanning. Ons lichaam moet weer vertrouwen krijgen dat het ‘veilig’ is om te ontspannen.

Ons hoofd krijgt dagelijks zoveel prikkels te verwerken dat tenminste een uur in stilte, en met name zonder internet, ons systeem sowieso al ontzettend goed doet.

Na elke yoga les voel ik me fysiek en mentaal zoveel beter. Mijn batterij is elke keer weer een stukje meer opgeladen.

Yoga doet zoveel meer

Het verlicht rugpijn en geeft kracht aan lichaam en geest. Iedereen die yoga probeert, raakt al snel in vervoering.

Er zijn veel verschillende yoga stijlen en er is er daarom ook zeker een stijl die bij jou past. Lees hieronder wat de afzonderlijke yoga stijlen inhouden.

Iyengar yoga

Dit is een krachtige, lichamelijke stijl. Veel nadruk wordt gelegd op de juiste houding (asana’s), maar ook op ademhalingsoefeningen (pranayama).
Er worden hulpmiddelen zoals riemen, kussens en blokjes gebruikt om te helpen bij het innemen van bepaalde posities. Yogalessen vinden meestal plaats in kleinere groepen, zodat de docenten kunnen voorzien in de individuele behoeften van alle deelnemers.

Power yoga

De sportiefste vorm van yoga, waarbij spirituele aspecten nauwelijks een rol spelen. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de focus hier duidelijk op kracht, balans, coördinatie en ademhaling.
Net als bij aerobics, worden de oefeningen gedemonstreerd door trainers en vervolgens nagebootst op muziek. De groepen zijn vaak groot, tot wel 30 deelnemers.

Kundalini yoga

Een zeer spirituele variant waarin de ziel een grote rol speelt. De focus ligt op de energie die in het bekken en aan het onderste uiteinde van de wervelkolom (Kundalini) rust. Het doel is om het lichaam en ook de geest met deze energie te verlichten.
In kleine groepen oefen je heel intensief met je eigen adem, er wordt veel gemediteerd. Er zijn ook speciale houdingen en kriya’s (reinigingsoefeningen).

Yin yoga

Fysiek een vrij rustige yogastijl die de vrouwelijke energie (Yin) in elke persoon bevordert. De yin-energie is het tegenovergestelde van de stimulerende mannelijke yang-energie.
Er worden vooral houdingen geoefend die een ontspannend effect hebben op spieren en bindweefsel. Meditatie speelt ook een belangrijke rol.

Vini yoga

Een variant van yoga waarbij gekeken wordt naar wat belangrijk is voor het individu, bijvoorbeeld meer fysieke of mentale oefeningen om de balans te herstellen. Kenmerkend is de vloeiende overgang tussen de oefeningen.
Vini-Yoga wordt meestal gedaan in zeer kleine groepen van maximaal vijf personen, maar ook alleen met slechts één leraar.

Doe de test en ontdek welke yoga stijl het beste bij jou past!

[tqb_quiz id=’57936′]