Iedereen is op zoek naar manieren om op energie te besparen; gas, elektra en water. Zodra hiernaar wordt gevraagd, roept iedereen korter douchen, verwarming lager, neem zonnepanelen, gebruik radiatorfolie en tochtstrippen, afijn je kent het wel.
Maar niemand rept over het wassen! Kleding duurzaam en energiezuinig wassen en drogen draagt niet alleen bij aan een milieubewust huishouden, maar scheelt ook een hoop geld.
Een aantal feiten op een rij
- Tussen de 75 en 80 procent van de impact van kleding (dus niet het produceren) komt van wassen en drogen, omdat het zoveel energie kost om het waswater te verwarmen en de droogcyclus uit te voeren.
- Het gemiddelde huishouden doet bijna 300 wasbeurten per jaar en verbruikt daarbij ongeveer 6.000 liter water.
- De droger staat nummer twee op de lijst van huishoudelijke energievreters (direct na de koelkast), wat een gemiddeld huishouden meer dan 100 euro per jaar aan energie kost.
Er is dus nog veel meer te doen om te besparen op energiekosten door simpelweg je was gewoonten ‘groener’ te maken. En daarmee ook je ecologische voetafdruk te verminderen.
Je was milieuvriendelijker maken heeft meerdere voordelen: Het is beter voor je portemonnee, voor je garderobe en voor de planeet. Iedereen wint als je je was ‘groen’ maakt, dus lees verder voor meer groene wastips.
Duurzaam en energiezuinig wassen, de tips
1 – Draag het vaker
De eenvoudigste manier om de impact van je wasgoed op het milieu te verminderen, is door je kleding vaker te dragen voordat je het in de was gooit. Door je spijkerbroek minstens drie keer te dragen, in koud water wassen en de droger en het strijkijzer over te slaan, kun je tot vijf keer minder energie verbruiken.
2 – Was bij lage temperaturen
Je weet dat een lange, warme douche minder milieuvriendelijk is en duurder is, dan een snelle, korte douche. Diezelfde logica geldt ook voor je wasgoed.
Maar liefst 90% van de energie die wordt gebruikt voor het wassen van kleding gaat naar het verwarmen van het water, en dat kost je 150 euro per jaar. Met steeds meer wasmiddelen die gespecialiseerd zijn voor het wassen met koud water, blijft je wit nog steeds wit zonder dat hete water.
3 – Gebruik ‘groen’ wasmiddel
Reguliere wasmiddelen bevatten ingrediënten die niet goed zijn voor jou, voor je kleding en ook niet voor ons ecosysteem, waar het vuile water dat we door de afvoer spoelen terechtkomt. Fosfaten in wasmiddelen kunnen algenbloei veroorzaken die een negatief effect hebben op het ecosysteem en het leven in de zee.
Als je milieuvriendelijke wasmiddelen wilt kopen, zoek je op de labels of het biologisch afbreekbaar is, fosfaatvrij is en gemaakt van plantaardige ingrediënten. Deze producten zijn ook nog zachter voor de huid.
Een alternatief is een ecoball of een eco egg. De ecoball is gevuld met twee soorten kleine pellets die gemaakt zijn van mineralen en andere natuurlijke plantaardige reinigingsmiddelen. De bal verzacht tevens de kleding, zodat er geen wasverzachter nodig is en doordat het geen zeep bevat kun je de spoelfase uitzetten, zo bespaar je weer wat energie.
Het eco egg is speciaal voor de witte was.
Andere alternatieven zijn zeepnoten, die gemaakt zijn van bepaalde boomzaden en een zeepachtige substantie produceren wanneer ze in contact komen met water. Na gebruik kunnen ze worden gecomposteerd.
4 – Gebruik ‘groene’ wasverzachter
Wasverzachter is trouwens heel eenvoudige te vervangen door een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn). Als je azijn aan de laatste spoelbeurt toevoegt brengt het op natuurlijke wijze de pH van zeep in evenwicht, waardoor je kleding zacht en vrij van chemische resten blijft.
♥ LEESTIP: 5 Redenen waarom azijn in je washok hoort
Als je wasmiddel of wasverzachter koopt, controleer dan of de verpakkingen recyclebaar zijn om te voorkomen dat ze bijdragen aan het vervuilen van het milieu.
5 – Kies een geconcentreerd wasmiddel
Geconcentreerde wasmiddelen hebben minder verpakking en een kleinere ecologisch voetafdruk, omdat meer producten kunnen worden verzonden met minder ruimte en brandstof. Bovendien leveren ze meer waar voor je geld. Let er wel op of je wasmachine geschikt is voor een geconcentreerd wasmiddel. Als het niet geschikt is kan er teveel schuim ontstaan en kan de machine beschadigd raken.
6 – Maak je eigen wasmiddel
Dit is de meeste groene manier om je was te doen. Je hebt maar een handvol ingrediënten nodig die allemaal in de meeste supermarkten te vinden zijn. Het beste is dat je precies weet wat er in zit én wat er níet in zit.
♥ SHOPTIP: Homemade huis reinigers
7 – Vervang je wasmachine
Als je nog een wasmachine hebt met bovenlader (uit de vorige eeuw), is de kans groot dat deze twee keer zoveel water per wasbeurt verbruikt dan een nieuwere machine.
Je hoeft overigens geen spiksplinternieuwe wasmachine te kopen, want er zijn ook refurbished wasmachines, die de voordelen hebben van een nieuw apparaat, maar voor de prijs van een tweedehandse aan te schaffen zijn. Daarmee werk je ook weer mee aan een beter milieu, maar ook aan het gevuld houden van je portemonnee. Dit geldt overigens ook voor goedkope koelkasten, waarvan we weten dat ‘ie op nummer 1 van de lijst van grootste energievreters staat.
Als je nog niet toe bent aan een nieuwe wasmachine om welke reden dan ook, zijn er andere dingen die je kunt doen of de efficiëntie te verbeteren.
Was eerst in koud water. Maar liefst 90% van de energie die wordt gebruikt voor het wassen van kleding gaat naar het verwarmen van het water, en dat kost je 150 euro per jaar. Met steeds meer wasmiddelen die gespecialiseerd zijn voor het wassen met koud water, blijft je wit nog steeds wit zonder dat hete water.
♥ LEESTIP: Tijd voor een nieuwe wasmachine of droger? Let hier op!
Was alleen vólle ladingen wasgoed, zodat je machine zo efficiënt mogelijk werkt. Dezelfde regel geldt overigens voor de droger.
8 – Hang kleren op om te drogen
In de VS zijn er meer dan 88 miljoen drogers, die elk meer dan een ton koolstofdioxide per jaar uitstoten. Ik kon helaas niet vinden wat de cijfers voor Nederland of Europa zijn. Maar ik noem de VS om aan te geven om welke hoeveelheden het gaat.
♥ LEESTIP: Zo gaat het drogen van wasgoed in de winter het snelst
Omdat drogers zoveel energie verbruiken, kan het een groot verschil maken om deze helemaal over te slaan. Een extra reden om kleding niet in de droger te stoppen is, dat kleding veel langer meegaat als je het aan de lijn droogt, omdat het veel minder snel slijt.
9 – Gebruik de droger wijs
Het hoeft niet of-of te zijn, je kunt het ook mixen; aan de lijn of in de droger. Als je de droger dan gebruikt kun je deze efficiënter en voordeliger gebruiken door na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken. Het verkort namelijk de droogtijd.
Als je droger een vochtsensor heeft, gebruik deze dan. Hierdoor wordt de droogtijd automatisch verkort of wordt de machine uitgeschakeld wanneer de sensor voelt dat de kleding droog is. Het bespaart je een hoop energie, maar ook slijtage aan je kleding.
10 – Gebruik geen drogerdoekjes
Je weet het misschien niet, maar droogdoekjes zijn schadelijk voor jou, je kleding en het milieu. Drogerdoekjes zitten vol kankerverwekkende chemicaliën en neurotoxines zoals tolueen en styreen. Ze breken ook organische vezels af, waardoor de levensduur van je kleding wordt verkort.
Gooi in plaats van een drogerdoekje een zakje gedroogde biologische lavendel in de droger voor een gezonde, zoete geur.
11 – Kies de juiste droger
Als je een droger gaat gebruiken en hij is aan vervanging toe, kun je het beste een warmtepompdroger of een condens-droger kiezen. Het condenseert het vocht uit de drogere lucht en verwarmt het vervolgens opnieuw. Het is een geweldig systeem omdat het geen extra lucht nodig heeft, doordat het een gesloten circuit is.
12 – Vermijd strijken
Strijken is niet alleen een vervelend klusje, maar het kost ook energie en tast kleding aan. Je vindt het waarschijnlijk helemaal niet erg dat deze saaie klus in de lijst staat. Maar ik begrijp ook dat je ‘verkreukt’ rond wilt lopen en dat hoeft ook niet.
Als je kleding gewoon direct na het wassen uithangt doet de zwaartekracht het werk voor je. Voor kreukgevoelige kleding zoals linnen, kies je voor minder centrifugeren tijdens het wasprogramma. Het kledingstuk blijft dan natter en dus ook zwaarder, waardoor er nog meer trekkracht ontstaat.
Vouw vervolgens droge kleding meteen op, vouw het ‘strak’ en leg het onderaan de stapel in de kast, zodat het daar ‘geperst’ wordt voor een tijdje.
13 – Vermijd microplastics
Microplastics, kleine plastic deeltjes met een lengte van minder dan 5 mm, vormen een groot probleem voor het leven in zee. Volgens het International Institute of Sustainable Development is een deel van de microplasticconcentratie in onze oceanen afkomstig van waswater, vermoedelijk van ladingen die synthetische stoffen zoals fleece bevatten.
Overweeg om een waszak aan te schaffen die deze vezels in de was kan opvangen om de impact van microplastic te verminderen. Je kunt ook jezelf informeren over de soorten stoffen die doorgaans microplastics bevatten en je koopgedrag dienovereenkomstig aanpassen.
14 – Vermijd de stomerij
Een stomerij is wel één van de meest milieu-ON-bewuste bedrijven, dus breng daar niets meer naartoe. Ze gebruiken de chemische stof perchloorethyleen, waarvan uit onderzoek is gebleken dat het gevaarlijk kan zijn voor onze gezondheid. Blootstelling aan deze stof is in verband gebracht met een verhoogd risico op blaas-, slokdarm- en baarmoederhalskanker, oog-, neus-, keel- en huidirritaties en verminderde vruchtbaarheid!
Gelukkig zijn er alternatieven. Allereerst; begin met kleding te kopen die geen stomerij nodig heeft. Lees de etiketten voordat je iets koopt.
♥ LEESTIP: Stomerij is overbodig, je kunt álles zelf wassen
15 – Optimaliseer je was schema
In plaats van je wasgoed uitsluitend op kleur te sorteren, kun je overwegen om extra op stof te sorteren en alleen in de was te gooien als je een voldoende grote lading hebt. Bepaalde items kunnen misschien nog een paar keer gedragen worden zonder dat ze hoeven te worden gewassen, en voor andere kunnen specifieke was instructies nodig zijn om hun vorm en kleur te behouden. Maak jezelf vertrouwd met de symbolen op etiketten om de meest optimale was- en droog-methodes te gebruiken.
Als je toe bent aan een duurzamer huishouden en je beslist wilt besparen, vergeet dan niet dat een milieubewuste en zuinige levensstijl zich ook uitstrekt tot de wasruimte.
Lees hier ALLE WASTIPS van Firma Huishouden.