Wist je al dat je €120 per jaar, pér persoon kunt besparen door minder etenswaren te verspillen? We gooien veel te veel etenswaren weg omdat we het niet goed bewaren, te veel kopen of omdat we te veel bereiden.
Zonde, verkwisting en zeker niet duurzaam. Tijd om eens te kijken naar waar dit anders kan. Eén manier om voedselverspilling tegen te gaan is door je etenswaren goed te bewaren. Door duurzaam en verspillingsvrij je boodschappen te bewaren, kun je al heel veel geld en voedsel besparen. Ik ga je vandaag vertellen hoe ik het doe. En juist vandaag, zodat we deze keer (en alle volgende keren) niet te veel gaan kopen met kerst, fijn toch?

Duurzaam en verspillingsvrij voedsel bewaren
Als je deze tips wilt bewaren, pin dan deze afbeelding op je eigen bord.

Te veel gekocht voor de kerst?

Een kerstmenu samenstellen is niet eenvoudig. Al snel ben je bang dat je te weinig hebt. Dat overkomt ons allemaal. Je haalt misschien wat te veel in huis en na de kerstdagen heb je nog restjes over.

Een eerste tip om niet te veel in huis te halen is om een goede planning te maken. Maak een plan van wat je wilt koken, een lijst met ingrediënten en alles wat lang houdbaar is of in de vriezer kan, meteen halen.

TIP LEES
8 TIPS VOOR EEN ONTSPANNEN KERSTDINER

Heb je heel veel eten over van je heerlijke kerstmaal? Op Samen tegen Voedselverspilling vind je tips om je restjes te gebruiken, zodat je niets weg hoeft te gooien.

Heb je even genoeg van het vele eten? Bewaar je restjes dan op de juiste manier, zodat je er later nog een heerlijke maaltijd van kunt maken. Lees hieronder de bewaartips.

TIP LEES
10 TIPS OM GEZOND EN GOEDKOOP BOODSCHAPPEN TE DOEN

Minder verspilling tijdens kerst

Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat we minder voedsel verspillen, juist tijdens de feestdagen, waarin voedsel in overvloed is.
Om je te helpen, heb ik een stevig aantal tips voor je op een rij gezet, om zeker te weten dat het gaat lukken. Zet ‘em op!

Bewaartips voor de koelkast

  • Zet je koelkast op 4 ºC. Dat is stand 3 als je 5 standen hebt en stand 6 bij 10 standen.
  • Ik heb een vaste indeling in de koelkast zodat iedereen binnen mijn huishouden weet waar iets staat. Wat het meest gebruikt wordt staat vooraan.
  • Restjes kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet. Ik verdeel deze altijd en zet ze dan in porties in de vriezer. Als ik dan een dag geen zin heb om te koken hebben we ‘kliekjesdag’.
  • Ik laat vleeswaren en broodsalades nooit op het aanrecht staan, maar zet het meteen na gebruik terug in de koeling.
  • Wanneer ik de koelkast vul na het boodschappen doen zet ik de stand van de koelkast op 2. Na een paar uurtjes draai ik deze weer op 3.
  • Voor rauw vlees en vis, wat bijvoorbeeld uit de vriezer komt en moet ontdooien, heb ik aparte bakken, maar ook een apart vak onderin de koelkast.
  • Ik hergebruik veel bakjes van bijvoorbeeld salades, boterkuipjes, yoghurt emmertjes, etc. Als ze maar goed afgesloten kunnen worden. Hier bewaar ik restjes in om in de koelkast te bewaren of om in te vriezen. Met een stift schrijf ik de datum er op zodat ik weet hoe oud het is. Ik verzamel dat soort bakjes ook altijd voor alles wat uit de groentetuin komt en de vriezer in kan.

Bewaartips voor de voorraadkast

  • Ook in mijn voorraadkast, (ik heb nog zo’n lekkere ouderwetse, met een slot en een sleutel (handig met pubers 😉 ) hergebruik ik dozen en bakjes. Kies voor bakjes zonder rare vormen, die je goed kunt schoonmaken en/of in de vaatwasser kunnen. Tip: Doosjes met hoeken passen beter in een kast met hoeken ;-). Bovendien stapelen ze beter.
  • In die kast heeft alles een vaste plek.
  • Een THT-datum is een ’ten minste houdbaar tot’ datum. Dat betekent dat ze garanderen dat het tot tenminste die datum goed is. Het wil niet automatisch zeggen dat het na die datum niet meer te eten is. Ik bepaal altijd zelf of we het nog eten door te kijken of het er nog goed uitziet en goed ruikt. En heel vaak kun je het nog prima eten of drinken.

Bewaartips voor de vriezer

  • De ideale temperatuur voor je vriezer is -18 °C of kouder. Met deze temperatuur heb je de minste kans op bacteriën.
  • Wanneer ik voedsel met een korte THT datum koop (vaak zijn deze in de aanbieding! ) bedenk ik me of het ook in de vriezer kan. Als dit het geval is neem ik het mee.
  • Bewaar nooit onverpakte etenswaren in de vriezer.
  • Bepaalde groenten kun je niet rauw invriezen. Doordat je ze even kort kookt kan het wel. Het verlengt ook nog eens de houdbaarheid.

Niet alles is eeuwig houdbaar in de vriezer

De meeste producten kunnen ongeveer 3 maanden in de vriezer zonder kwaliteitsverlies.

Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Brood en slagroomgebak: 1 maand
  • Rauw rundvlees uit 1 stuk: 9 maanden
  • Geblancheerde groenten en zacht fruit: 1 jaar
  • Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
  • Margarine en boter: 1-2 maanden (halvarine niet invriezen)

De beste indeling van je koelkast

Bovenin de koelkast

Salades, broodbeleg, geopende potten

In het midden

Frisdrank, bier, kaas, restjes

Onderin de koelkast

Vlees, vis

In de groente la

Groente, fruit

Bovenin de deur

Boter, eieren

In het midden van de deur

Sauzen

Onderin de deur

Melk, yoghurt, vla, sap

TIP LEES
BESPAREN OP BOODSCHAPPEN DOE JE ZO


De belangrijkste tips tegen voedselverspilling

Check je voorraad

Zet eten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan zodat je het niet vergeet. Check eerst je voorraad, voordat je begint met koken, maar ook voordat je een boodschappenlijstje maakt. Bedenk: “Wat moet eerst op?”

Maak een menuplan

Maak een planning en een boodschappenlijstje, voordat je gaat winkelen. Wekelijks komen deze taken voorbij op het huishoudschema. Een weekmenu maken en aan de hand daarvan de boodschappen halen scheelt je veel geld en bovendien kun je voedselverspilling tegen gaan.

TIP LEES
10 INGREDIËNTEN VOOR EEN PERFECT WEEKMENU

Gebruik je zintuigen

Een houdbaarheidsdatum (THT) is een richtlijn, geen ‘weggooi-datum’. Voedsel is niet van de ene op de andere dag niet meer te eten, alleen omdat die datum erop staat. Gebruik altijd je eigen zintuigen en de regel: Kijk – Ruik – Proef!

LET OP: Dit geldt voor de THT datum (tenminste houdbaar tot). Bij een TGT datum (te gebruiken tot) kan dit absoluut niet, want dan kun je er wel ziek van worden.

Bewaar op de juiste manier

De temperatuur van je koelkast is belangrijk: stel ‘m in op 4°C. Bij deze temperatuur krijgen schimmels en bacteriën nauwelijks de kans om te groeien. Raadpleeg daarnaast alle bovenstaande tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Check regelmatig

Houd je koelkast schoon en check regelmatig op bedorven producten.

Schimmel op kaas voorkomen

Knip een stuk van de wikkel van een beschuit-rol en leg dit eronder. Het werkt echt!

Dit hoort NIET in de koelkast

Het is geen feit dat alles goed blijft in de koelkast. Sommige dingen, ook verse producten, zijn veel beter af op kamertemperatuur en zijn juist daardoor veel langer houdbaar. Kijk hier welke dingen niet in de koelkast horen.

Aardappelen

Koeling heeft zelfs een negatieve invloed op hun smaak, dus in de voorraadkast ermee.

Brood

Dit droogt uit in de koelkast. Bewaar het in de vriezer of eet het binnen vier dagen op.

Uien

Bewaar ze in hun netje of los in de bijkeuken, in een open doos of box. En niet bij aardappelen.

Knoflook

Deze kun je zeker twee maanden goed houden in de bijkeuken. Bewaar ze wel los in de open lucht.

Tomaten

Laat deze zonder verpakking op je aanrecht liggen. Om ze sneller rijp te krijgen stop je ze in een papieren zak. Eenmaal rijp binnen drie dagen opeten.

Koffie

Een koelkast creëert condensatie waardoor de smaak van koffie(bonen) wordt aangetast. Bewaar koffie in een luchtdichte verpakking/doos.

Pompoenen

Bewaar deze gewoon open in de bijkeuken en dan blijven ze ongeveer een maand goed voor consumptie.

Bewaartips van lezers


“Ik doe altijd een suikerklontje in de kaas doos tegen vocht wel in een klein bakje doen”

O. Simons


“Paprika’s bewaar ik in een plastic zakje, dan blijven ze langer houdbaar.”

Els


Duurzaam en verspillingsvrij

Wist je dat Nederlandse huishoudens gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar kunnen redden door minder weg te gooien? Het gaat vooral om brood, zuivel, groente, fruit en vlees. Schillen, stronken, botten en andere resten horen daar niet bij.

Door slim te koken, kopen en bewaren zorg je dat je verspillingsvrij-er gaat eten. Zo bespaar je tot wel € 120,- per persoon per jaar. En beperk je de milieu impact van je eten met wel 14%. Dat klinkt goed toch?