Duurzaam leven hoeft niet moeilijk te zijn. De eerste gedachte die het gros bij de term ‘duurzaam’ heeft is; duur, minimalistisch, alternatief, zuinig, maar laat het los! Ik leg je uit wat een duurzaam leven is en wat het betekent in een aantal simpele punten.

Het concept van een duurzaam leven betekent dat je moet inspelen op de basisbehoeften van je gezin. Dit doe je op een manier die het verbruik binnen je huishouden (je gezin) minimaliseert en de efficiëntie, dus hoe je huishouden functioneert, maximaliseert. Hiermee voorkom je dat de behoefte van onze toekomstige generatie (onze (klein)kinderen!) in gevaar komt.

Wij verbeteren wat nu niet goed is en zij weten straks niet beter!

Duurzaam leven in gewone taal

Duurzaam leven betekent niet leven zonder luxe, maar je bewust worden van de bron van je verbruik en het verminderen van onnodige verspilling. Aan de hand van wat voorbeelden zal ik aangeven wat ik hiermee bedoel.

Denk twee keer na voordat je gaat winkelen

Als je geïmporteerde producten koopt, en dat zijn koffie, cacao, suiker, thee en fruit bijvoorbeeld, ga dan op zoek naar fair-trade producten. Deze worden gekweekt op een duurzame manier en de lokale producenten ontvangen een eerlijke prijs.

LEESTIP: Hoe maak je zelf schoonmaakmiddelen, natuurlijk en goedkoop

Koop lokaal

Het gemak waarmee duizenden producten van over de hele wereld wordt aangeboden is er helemaal ingeslopen. Groente en fruit kun je het hele jaar door kopen. Maar besef dat het enorme hoeveelheden brandstof kost om het bij je supermarkt op de hoek te brengen. Lees etiketten en labels!

LEESTIP: 10 tips om gezond en goedkoop boodschappen te doen

Doe aankopen die in het voordeel zijn van het milieu

De generaties voor ons durfden niet eens dromen van wegwerp- bestek, bekers, tassen, etc.  En al helemaal niet over het lang bewaren van voedsel. Tegenwoordig vinden wij het heel normaal dat je van bijna alles een plastic versie kunt kopen en het na gebruik gewoon weggooit. Veel van de hedendaagse milieuproblemen komen voort door de giftige stoffen uit ons afval. Zelfs al ligt het op een daarvoor bestemde plaats zoals een afvalstortplaats. Dus wanneer je iets koopt bedenk dan hoe lang het meegaat, hoe vaak je het kunt gebruiken. En als je het niet meer gebruikt, waar en hoe eindigt het dan? Investeer dus alleen in herbruikbare producten.

LEESTIP: Zo kies je de juiste milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Weg met plastic

Duurzaam leven

Zie boven. Boycot producten die onze natuur in gevaar brengen.

SHOPTIP: Rietjes van RVS

Drink kraanwater

Het drinken van water uit een plastic fles is verantwoordelijk voor duizenden tonnen plastic. Veel mensen geloven dat water uit een fles veiliger is en beter smaakt dan uit de kraan. Onzin! In Nederland kun je overal gewoon uit de kraan drinken. Het is veilig en schoon.

Wees wijs met water

Dit is een van de makkelijkste manieren om duurzaam te leven; water besparen. Kies voor een waterbesparende spoelbak in je toilet, schaf een waterbesparende wasmachine en douchekop aan. Hele simpele aanpassingen die honderden liters waterverspilling voorkomen.

LEESTIP: Waarom je water niet moet verspillen maar besparen

Scheid zoveel mogelijk

Het scheiden (recyclen) van ons afval wordt in Nederland zo langzamerhand ingevoerd. De mogelijkheid wordt je hiermee in de schoot geworpen, dus doe het dan ook! Scheid ook afval als spaarlampen, batterijen, mobiele telefoons en elektronica. Er zijn overal wel afgiftepunten te vinden.

LEESTIP: Leven zonder afval uit de keuken

Verkoop en doneer

Gun spullen die je niet langer gebruikt een langere levensduur door ze te verkopen of aan iemand te geven. Doneer het aan de voedselbank, aan het Leger des Heils, aan de kringloop of een ander goed doel. Hierdoor voorkom je dat er teveel wordt weggegooid en op de al veel te grote berg afval terecht komt. De kleding van je kinderen die er uit zijn gegroeid is hiervan een goed voorbeeld. Er zijn genoeg gezinnen die je heel dankbaar zijn en gelukkig maakt met een zak tweedehands kleding.

LEESTIP: 7 Manieren waarop ik mijn kinderen milieuvriendelijk opvoed

Rijd minder en rijd groen

Meer fiets en benenwagen is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Eet minder vlees

LEESTIP: 5 Tips om de balans te vinden tussen betaalbaar en duurzaam koken

Kweek je eigen eten

Plant gewoon een paar zaadjes in een hoek van je tuin of in een pot op je balkon of vensterbank. Je hebt echt geen hectaren grond nodig. Een paar vierkante meter in een hoek van je tuin, langs de oprit, in de border of in een bloembak op je terras is voldoende om kruiden, groente en fruit te kweken. En het is zó leuk!

SHOPTIP: Oesterzwammen kweken op koffiedik

Kies voor een kleiner gezin

LEESTIP: 15 Ultieme tips: Duurzaam en energiezuinig wassen

Leef duurzaam

Verminder je huishoudelijke energieverbruik. Je kent ze wel:

  • Schakel apparaten en lampen uit die je niet gebruikt
  • Gebruik energiezuinige apparaten (met label)
  • Gebruik een energiebesparende (en intelligente) thermostaat
  • Zet de thermostaat een graadje lager
  • Open ramen voor frisse lucht i.p.v. een airco gebruiken
  • Hang kleren te drogen i.p.v. de droger te gebruiken
  • Gebruik een waterkoker i.p.v. een ketel om water te koken
  • Vervang je gloeilampen door ledverlichting
  • En ik kan zo nog wel even doorgaan.

LEESTIP: Het gebruik van zonnepanelen: de voor- en nadelen

Wist jij dat duurzaam leven zo makkelijk was? Of vind je het juist helemaal niks? Laat het me hieronder weten. Ik ben altijd benieuwd naar jouw antwoord, mening en/of reactie.

UIT MIJN SHOP

Duurzaam leven; wat betekent dat? - duurzaam leven

We bieden praktische, efficiënte en duurzame producten aan in onze shop, zoals organisatie-, opslag-, schoonmaak-, keukengerei, huishoudelijke artikelen en veel meer, allemaal om het leven thuis gemakkelijker te maken en een groener huishouden te voeren.